Inlägg den 20 juni 2010

sön
20
jun
2010
söndag, 20 juni, 2010 | Skriven av:

Ibland undrar man VARFÖR vissa saker skapas av naturen. En sådan sak är mördarsniglar en annan sådan sak är spinnarlarver som spinner in hela äppelträd.
Det kan knappast vara så att det finns mycket äpplen.
jag har pratat med olika trädgårdsexperter och ingen vet riktigt hur man ska bekämpa dessa larver. Ingen har förklarat cykeln eller vad de heter. Larverna har olika färger, ljusabruna/gula och gråsvarta eventuellt även några andra färger.
Det påstås att larverna kryper upp längs stammen och sedan spinner de nät och så blir det ett flygfä. Jag har kollat och kollat och inte sett något som kryper upp längs stammen. Nästa år ska jag sätta någon slags fälla med något klistrigt så att de inte kan krypa upp längs stammen.
Var läggs äggen?
När kläcks de?
Förra året spolade vi med vatten och bekämpade manuellt genom att klippa av bladen med alla larver och sedan lägga dessa i en spann och sedan så gör vi något som släcker deras liv, utan kemikalier förstås.
Det är möjligen något mindre i år men bara något mindre.
En del trädgårdsexperter säger att dessa små larver inte skadar frukten men det stämmer inte. Jag har sett massor med kart som är halvätna mitt i väven.

I alla fall ägnades en del tid till att manuellt bekämpa dessa små larver, utan vatten denna gång.
I år gjorde vi det försiktigare så att äppelkarten inte strök med.

Spinnarlarverna är något nytt för oss. För tre år sedan fanns det knappt några alls. man kan undra varför det är så många nu.
Ett problem med att bekämpa dessa spnnare är att alla måste bekämpa dem annars så är man chanslös. De är precis samma sak som med mördarsniglar. Är det några grannar som inte bryr sig blur det mycket jobbigare.


Som tur blev det lite annat också gjort i trädgården eftersom solen sken. Kattungarna fick också lite uppmärksamhet. Dessa små krabaterna är betydligt mysigare men de stackars spinnarlarverna fyller säkert någon funktion.
Eller?

Träffar: 10

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar