Inlägg den 15 oktober 2009

tor
15
okt
2009
torsdag, 15 oktober, 2009 | Skriven av:

I kväll hade Miljöpartiet Skåne inbjudit till en diskussion om remissen som handlar om snabbtåg. Vår skånska riksdagsledamöter var med, Karin Svensson Smith och Ulf Holm.
Det är jätteviktigt att man satsar på miljövänliga transportalternativ. Remissen diskutera kring restider som Stockholm – Göteborg på 2 timmar och Stockholm – Malmö på 2.5 timmar. Detta borde kunna minska flyget rätt rejält under förutsättningen att det inte blir mycket dyrare än flyget.
Höghastighetsbanor som man kallar remissen kostar pengar men är ändå lönsamt sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Jag har inte hittat något om hur mycket energi som dessa tåg konsumerar. Även om det är el så ska den produceras.

Sedan kan man fråga sig om man behöver ha så snabba tåg. Måste vi resa så mycket och var går gränsen på hur snabbt vi behöver fara fram? Det är mycket en livskvalitéts fråga. Vi minskar arbetstiden men ökar restiden.
Ju snabbare vi kan fara fram desto längre sträckor accepteras som pendlingsavstånd.
Kostanden ökar också ju snabbare tågen ska gå.

Ska vi kunna klimathoten måste vi resa mindre, vi måste skapa samhällen där det finns både bostäder och arbetstillfällen och service.

Det finns s.k. magnetbanor som känns mycket modernare än det som remissen föreslår. Magnetbanor innebär ännu högre hastigheter och ännu högre kostnader. Ska det satsas på höghastighetsbanor så är det ju nödvändigt att det finns resurser kvar för att få matartrafik från de platser där snabbtågen inte stannar. Om inte kommer de stora städerna att växa ännu mer på bekostnad av de mindre.

Läs remissen själv!

Träffar: 14