Inlägg den 28 mars 2009

lör
28
mar
2009
lördag, 28 mars, 2009 | Skriven av:

Känns inte som att man är beredd att ställa om klockan till sommartid redan nu.

I alla fall så “förlorar” vi en timme i natt, vilket känns lite surt men den kommer ju tillbaka.
Det blir lite ljusare på kvällarna men mörkare på morgonen.

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar
lör
28
mar
2009
lördag, 28 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “En timmes mörker för en ljus framtid”

Under lördagen slocknade Sverige. Uppslutningen världen över verkar ha överträffat alla förväntningar. Miljarder lampor på hela jordklotet släcktes i manifestationen Earth Hour för krafttag mot klimatförändringarna.
Eiffeltornet, Gizapyramiderna, Kristusstatyn i Rio och andra kända landmärken blev mörka.

Liksom gator, torg, byggnader och hem från Sydney till Smygehamn, från Tokyo till Tomelilla.

Förhandsintresset var enormt. Över 80 länder, 2 400 städer och 20 000 företag över hela världen hade anmält att de skulle släcka ner i större eller mindre skala.

Dessutom tillkommer alla de privatpersoner som solidariskt släckte en eller flera lampor och apparater

Det var inga problem att släcka lamporna. Parafinljusen var tända i förväg. Intresset var stort för “Earth Hour”. Skulle vara intressant att se hur energiförbrukningen ändrades.

Att släcka lampor under en timme löser ju inte något klimatproblem men den gör att frågan “belyses” om man nu får säga så under Earth Hour.

Egentligen borde man komplettera med att man byter ut minst en glödlampa mot en lågenergi eller LED-lampa. Då blir energibesparingen mer beständig.

Sedan är det många andra åtgärder som behövs som t.ex. att minska transporterna med fossilt bränsle.

Kategori: klimat, miljö  | 2 kommentarer
lör
28
mar
2009
lördag, 28 mars, 2009 | Skriven av:

I dag var det en heldag på kolonin. Solen sken nästan hela dagen. Det är mjukt i jorden så det är ganska lätt att rensa ogräs. Växtligheten ligger på sparlåga. Någon dag till med sol och värme kommer att sätta igång processen.

Det finns många nyckelpigor som har vaknat till liv. Annars är det inte så mycket insekter framme.
nyckelpiga-mars-2009Jag skördade grönkål, brysselkål, rosmarin och purjolök från trädgården som jag sedan använde till middagen, det blev vitkålssoppa och en seitangryta med spenat och sojagrädde.
Inte dumt att kunna skörda redan i mars. Hade hoppats på lite nässlor men de har stannat av i tillväxten. Det dröjer nog en vecka innan vi kan skörda. Kriskålen har vi nästan utrotat så nu får vi leta efter den. Färska kirskålsblad är utmärkta till salladen.

Går i valet och kvalet om jag skall så och sätta den gula löken. Det är nog säkrast att vänta några dagar tills frosten har försvunnit på nätterna.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar