Inlägg den 17 mars 2009

tis
17
mar
2009
tisdag, 17 mars, 2009 | Skriven av:

thomas-nihlen-oval10000-tals äldre skadas och många dör av felaktig läkemedelsanvändning. Miljöpartiets riksdagsledamot i socialutskottet, Thomas Nihlén, kräver svar från socialminister Göran Hägglund om vad regeringen tänker göra med anledning av den senaste rapporten från Socialstyrelsen.

– Resultaten av Socialstyrelsens undersökning av felaktiga läkemedel till äldre är alarmerande. Det är en skandal att dessa allvarliga missförhållanden och brister förvärrats de senaste åren, säger Thomas Nihlén.

Det är 20 procent av alla äldre som söker sjukhusvård som gör det på grund av biverkningar av läkemedel

– Att våra äldre får fel läkemedel och onödiga läkemedel är ingenting annat än ett stor hot mot våra äldres liv och hälsa. Hittills har regeringen inte agerat utan stått helt handfallna inför det faktum att våra äldre inte erbjuds en säker läkemedelsbehandling, säger Thomas Nihlén.

maskros_25cm– Det behövs kraftfulla åtgärder i form av skärpt lagstiftning och att införa en Lex Gulli mot läkemedelsvanvård, säger Thomas Nihlén.

Idag lämnar Thomas Nihlén in en interpellation till riksdagen om behovet av Lex Gulli. Namnet Gulli kommer från Gulli Johansson, som förlorade många friska levnadsår på grund av att hon blev felmedicinerad.

Läs interpellationen!

Kategori: miljö  | Skriv en kommentar
tis
17
mar
2009
tisdag, 17 mars, 2009 | Skriven av:

E24 Lifestyle skriver “Butiken där allt är gratis”

I butiken på Nassau Street i New York hittar kunderna varor som barnkläder, dvd-er och posters. Det verkar helt normalt förutom att allt i butiken är gratis.

Ett par kvarter från Wall Street skyltar butiken med “Free store”. Kunderna glider in från gatan, plockar åt sig något de behöver och går ut igen – utan att betala ett öre, skriver The Guardian.

Fem minuter efter att butiken öppnade i fredags, var det packat med “köpare” som valde bland t-shirts, scarfs, korgar eller ett par ridstövlar.

Butiken har, inte helt oväntat, skapats av två konstnärer som fått bidrag från en lokal kulturnämnd och September 11-fonden. Athena Robles och Anna Stein har planerat det hela sedan i slutet på 2007 och tycker att tidpunkten är perfekt.

Tänk en affär med gratisvaror bara ett kvarter från Wall Street. Det är bra timing, mitt i värsta lågkonjunkturen.

Frågan är om de kan klara sig mars månad ut?

– Vi var oroliga för att varorna skulle ta slut med en gång men så har det inte blivit, säger Athena Robles. Bland annat kommer många New York-bor in med varor som de vill skänka till butiken.

Detta är lite mer intressant projekt som man kan kalla konst än det som Anna O. gjorde.
DN skriver ”Jag står för det jag gjort”

Konstfackseleven Anna Odell misstänks för flera brott och riskerar fängelse efter den uppmärksammade psykbluffen tidigare i vintras. Hon beklagar om någon tagit illa vid sig men ångrar inget. – Jag står för det jag gjort, säger hon till DN.se.

På måndagen blev det känt att konstfackseleven Anna Odell misstänks för flera brott. Misstankarna gäller falskt alarm, våldsamt motstånd, ofredande samt oredligt förfarande. En fällande dom kan leda till ett fängelsestraff.

Får man göra vad som helst om det är konst?
och Vem avgör om vad som är konst?

Det har blivit stor uppmärksamhet kring ditt konstprojekt. Har du mått dåligt av det här?
– Nej, inte dåligt direkt. Det är mer en jävla press. Jag har mycket kvar i projektet samtidigt som jag måste lägga så mycket tid på media.

Vad säger du till dem som tagit illa vid sig?
– Om det är människor som har en anhörig som kanske tagit livet av sig och därför tagit illa upp så är jag hemskt ledsen. Det är jäkligt synd att det här kom ut i media innan jag blev färdig, för jag tror inte att människor hade känt sig kränkta om de hade fått se verket först.

Är det så konstigt att det blev uppmärksamhet kring vad som hände. Lite naivt och tro att man bara skulle låta det det bero.

Du har sagt att du inte vill berätta om syftet med ditt projekt förrän den 12 maj, då konstverket ska visas. Är det frustrerande att inte kunna berätta?

– Ja, det är klart att det är frustrerande, även om jag tycker att den här debatten är intressant i sig. Jag kan se hur konsthatet växer.

Vad är det som säger att konsthatet växer?
Att folk blir upprörda över vad Anna O. gjorde är inte så konstigt. Frågan om hur vi tar hand om psykiskt sjuka är en viktigt fråga. Det är fler som dör av “självmord” än som omkommer i trafiken!

Det finns mycket att göra inom psykvården. Jag tror knappast att spela psykiskt sjuk så till den grad att man slåss med personalen på psykintensiven gör att problematiken minskar.

Det låter bra att Anna O. vill öppna en sluten värld. Men val av metod känns helt fel!

Kategori: kultur  | En kommentar