Inlägg den 18 mars 2008

tis
18
mar
2008
tisdag, 18 mars, 2008 | Skriven av:

Vårdnadsbidraget försvårar möjligheten att kombinera arbetsliv och föräldraskap. Risken är att regeringens konstruktion till och med avskräcker pappor från att vara hemma mer med sina barn.

Få ensamstående föräldrar klarar sig på bidragets 3 000 kr i månaden och det lockar knappast fler pappor att vara hemma mer med sina barn.

Vårdnadsbidraget är negativt för jämställdheten. I andra länder har det oftast varit kvinnor som utnyttjar liknande bidrag, till exempel i Norge och Finland har 95 procent av bidragstagarna varit kvinnor.

”- Jämställdhetsbonusen är en extremt krånglig konstruktion för att regeringen skulle kunna enas om förslaget om vårdnadsbidrag. Bonusen fungerar som ekonomisk modell, men inte i människors vardag. Den kan avskräcka genom att vara alltför byråkratisk, säger Gunvor G Ericson.
– Regeringen Reinfeldt tar med sina förslag flera steg bort från arbetslinjen, säger Gunvor G Ericson.”

Miljöpartiets eget förslag om barntid kommer att vidareutvecklas under året. Barntid innebär en rättighet att mot ersättning gå ned i arbetstid till 75 procent. Ersättningen ska vara pensionsgrundande. Uttaget kan ske av en eller två föräldrar tillsammans eller var och en för sig. Det är viktigt att både män och kvinnor får möjlighet till mycket tid med sina barn.