Inlägg under kategori » second hand «

mån
10
aug
2009
måndag, 10 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Biblioteket mal ner 30 ton böcker”

Böcker blir mer av en beställningsvara på stadsbiblioteket. Under sommaren slängs stora mängder litteratur i en ”akut radikal gallring”. Syftet är att göra plats för annat, som scener och restauranger.

En lastbil från företaget Hans Andersson Recycling parkerar utanför stadsbiblio teket i Malmö. Där väntar en metallbur innehållandes knappt 800 kilo böcker som ska till företagets lokaler i Staffanstorp. Väl där mals litteraturen ner i en kvarn, sedan säljer företaget pappret till ett pappersbruk.

Så har det sett ut hela sommaren – ungefär fem metallburar med böcker i veckan hämtas på stadsbiblioteket. Hans Andersson Recycling tjänar pengar och Malmöborna får färre böcker att låna.

Hittills i sommar har runt 30 ton litteratur slängts och malts ner, uppskattar Hans Andersson Recycling. Fortsätter det i samma takt fram till oktober, då gallringen ska vara färdig, kan nästan en femtedel av bibliotekets 500 000 böcker komma att försvinna.

Detta är väl inte första gången men det känns ändå som ett resursslöseri. Det borde väl ändå finnas något bättre sätt att göra sig av med böckerna än att mala ner dem.

30 ton böcker är många böcker, man undra vilka böcker det var. Det borde ha varit en hel del intressanta böcker.

En del kunde väl ha gått till loppisar …

Kunde man inte ha satt upp några bokhyllor på Malmö Central och fyllt på med böcker efterhand som de tog slut. De kan behövas nu när det är så många förseningar.

sön
7
dec
2008
söndag, 07 december, 2008 | Skriven av:

Om ni ändå ska till Malmö i dag, söndag den 7:e december. Titta då in på Hedmanska Gården, vid Lilla Torg där det är markand för hållbar design och livsstil. Här kan du handla ekologiskt mode, lokaldesignade accessoarer, smycken i återvinningsmaterial, fair trade-hantverk och mycket mer. Det är öppet mellan 11-18.

Om man nu måste köpa julklappar så kan man ju köpa klappar för en “good” jul.

SDS, SkD