Inlägg under kategori » religion «

lör
25
jul
2009
lördag, 25 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Läkare vägrar utföra omskärelse”

Många läkare och flera landsting vägrar att utföra omskärelse av pojkar om det inte är medicinskt motiverat, uppger Dagens Nyheter.

Gunnar Göthberg, ordförande i Svensk barnkirurgisk förening, jämför ingreppet med könsstympning av kvinnor.

En enkät som föreningen gjort visar att två av tre barnkirurger inte vill utföra omskärelse. Göthberg betraktar operationen som ett övergrepp eftersom ingreppet görs utan barnets medgivande.

Bra att åtminstone några läkare protesterar. Det borde givetvis vara en självklarhet att det man inte utför omskärelse på barn. Det borde strida mot FN:s barnkonvention.

Det är ofattbart att det är tillåtet med omskärelse av små pojkar. Argumentet att om inte sjukvården utför det så gör andra det som inte har medicinsk kompetens håller inte.

Om man nu måste har omskärelse så får det bli när man på egen begäran vill göra det och givetvis så ska man betala allt själv.

tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Religiös slakt får inget EU-undantag”

Det blir inget undantag för religiös slakt i Sverige. Jordbruksministrarna har beslutat att köra över EU-parlamentets beslut i förra månaden.

Islamic Centers ordförande Bejzat Becirov har svårt att tro på uppgiften.
– Om hela EU tillåter halal- och koscherslakt kan Sverige inte stå utanför, säger han. Och det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål.

Även Anders Carlberg, ordförande för den judiska församlingen i Göteborg, uttrycker besvikelse.
– Jag tyckte att EU-parlamentets förslag hade en god balans mellan djurskydd och religionsfrihet. Det här betyder att vi får fortsätta importera vårt kött, säger han.

Det har varit flera turer om den nya slaktförordningen i EU och om djuren ska bedövas innan slakt. I EU-kommissionens ursprungliga förslag fanns ett undantag som sa att bedövning inte var nödvändigt vid religiös slakt. Medlemsländerna behövde dock inte tillämpa undantaget.

När EU-parlamentet behandlade lagförslaget i förra månaden kom majoriteten fram till att undantaget skulle gälla för alla medlemsstater. Därmed skulle slakt utan bedövning bli tillåten i Sverige, vilket den redan är i övriga EU.

Men inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att gå på kommissionens linje.
– Vi får behålla de högre nivåerna på reglerna som vi har idag, säger Eskil Erlandsson och uppger att han känner sig mycket tillfreds.

Bejzat Becirov kallar all slakt för djurplågeri. Men han säger att slakt utan bedövning är nödvändig för muslimer eftersom djuren annars inte töms på sitt blod på rätt sätt.
– Det blir blod kvar vid senorna, säger han.

Enligt den judiska traditionen får djuret inte vara skadat innan slakt och uppfattningen är att bedövningen ger en skada.
– Det finns gott om undersökningar som visar att upplevelsen hos djuren vid koscherslakt inte strider mot djurskyddet, säger Anders Carlgren.

Redan på 1930-talet förbjöds s.k. skäktning i Sverige.

Det är otroligt att man kan hävda att religion ska stå över djurs rättigheter. Om man nu måste slakta djur måste man minimera lidandet. Det är självklart att det innebär ett lidande att avlivas genom att man skär av halspulsådern. Jag förstår inte hur man kan resonera som att ”det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål”. Hur kan man nonchalera 100-tals miljoner djurs rättigheter.

Många religösa vill att religion ska stå över vanliga lagar, vilket är helt absurt. Man struntar i svensk lag. Lagen i Sverige kringgås genom att man importera kött.

tis
10
feb
2009
tisdag, 10 februari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : ”Kd-idé: ”Gud välsigna Sverige””

Kristdemokraten Else-Marie Lindgren har hämtat inspiration från USA.
Hon föreslår att Sveriges statsminister ska avsluta sina tal med orden ”Gud välsigna Sverige”.
– Vårt lands lagar är byggda på kristna värderingar, säger hon.

Nu får väl ändå (kd) ge sig.
Varför vill man blanda ihop religion och politik? Kyrkan är äntligen skild från staten.
Vill man tro på en Gud så är det helt OK men jag vill inte bli tvingad till det.
Religionen har krånglat till livet tillräckligt mycket för mänskligheten.

På frågan ”Men ska man inte skilja på politik och religion?” svarar kristdemokraten:

– Jo, men det här skulle inte påverka några politiska beslut. I rätt sammanhang tror att många människor skulle uppskatta orden.

Hon tror att människor skulle uppskatta orden.

En del av de religiösa, inkluderande en del (kd):are, tycker att skolor bör lära ut den bibliska skapelse berättelsen som en alternativ teori till Darwins utvecklings teori.

Man kan undra på vilka vetenskapliga grunder detta bygger på?

tis
22
jul
2008
tisdag, 22 juli, 2008 | Skriven av:

I dag när vi hade ätit frukost satte sig en humla på mitt knä. Den gick och nosade med sin ”sugsnabel”. Den höll idogt på en lång stund. När min sambo skulle klappa den flög den upp men satte sig genast på samma ställe. Jag satte dit en vattendroppe men vatten ville den inte ha. Efter en lång stund stannade den upp och började tvätta sig. Den var helt orädd.
Det såg väldigt lustigt ut när den tvättade sig. Den ”slickade sig” nästan som en katt när den tog frambenen över fazettögonen. Lika lustigt såg det ut när den tvättade bakkroppen.
Efter ett tag blev jag trött i benet så jag sträckte på det och först då flög den iväg.

I år har det intre varit så mycket fjärilar annars har det varit normalt med humlor och bin. Getingarna har också lyst med sin frånvaro. Det har funnits och finns fortfarande många blommor att suga nektar ifrån.

mån
12
maj
2008
måndag, 12 maj, 2008 | Skriven av:

De senaste dagarna har varit väldigt somriga. Nu blommar även liljekonvaljen. Trots att de inte är så stora så doftar de väldigt mycket. Helgen har varit skön med både slit och lättja. Det gäller att hitta bra skugga när solen skiner så skarpt som den gjort i helgen. Denna gång blev det under en paradisbuske och björnbärssnår. Jag läste ut en bok ”Flyga drake” som handlade om några afghaner. Den var både spännande och visade på kulturkrockar.

”En gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner, om kärlek, uppoffring och lögner.”

Den beskrev också situationen i Afghanistan innan och efter ”11 september”.
Svårt att förstå att man kan koppla sitt liv till religionen så hårt. Det är ju givetvis inte bara muslimer som gör det. Det finns många kristna som gör det med samma otrevliga resultat. Människan föringas och utnyttjas av de s.k. ledarna.
Fanatism är farlig oavsett situation, kultur, land och syfte.