onsdag 2 juni 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver Svårt att vara både rik och klimatsmart

Singelmän släpper ut mer koldioxid än singelkvinnor. Och högavlönade släpper ut mer än lågavlönade. “Att vara rik och klimatsmart är en svår uppgift”, säger forskaren Annika Carlsson-Kanyama.

Där har Annika fel. Det är mycket lättare att vara klimatsmart om man är rik. Bara för att man är rik behöver man inte konsumera mer. Däremot kan man köpa klimatsmarta lösningar vilka ofta, dock inte alltid, är lite dyrare. Det är inte klimat att göra av med mer resurser och energi än vad som är långsiktyigthållbart.
Den mesta konsumtionen innebär en miljöbelastning, det är bara en fråga om hur stor.

I den officiella statistiken släpper svensken i genomsnitt ut 5,4 ton koldioxid per år. Men om man räknar in de utsläpp som uppstår i andra länder från varor och tjänster som vi importerar så landar utsläppen på 8-9 ton per medelsvensk och år.

Givetvis påverkar vår livsstil vilken miljöbelastning vi utövar. Att konsumera för mycket är inte att vara klimatsmart. Tyvärr är det ett dilemma att det bästa alternativet oftast är dyrare och då blir svårt att välja det alternativet om man har låg inkomst.

Planetens klimatproblem löses inte med att man kör en elbil istället för en bensindriven bil. Man måste också se hur vi får fram elen. Ska få en långsiktigt hållbar planet behöver vi minska den totala konsumtionen och se till att den konsumtionen vi gör måste då vara så långsiktigt hållbar som möjligt.

Det behövs också en förändrad inställning till begreppet lycka. Vad är det som gör oss lyckliga. Många gånger så framställs det som att konsumtion gör oss lyckliga. Ju mer konsumtion desto större lycka.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>