tisdag 12 januari 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Vargforskare:”Vi är inte förvånade”

Vi visste redan att vargarna mår bra. Problemet är att de föder allt färre valpar. Jakten har varken gjort till eller från för vargstammen, anser vargforskaren Olof Liberg.
Hälften av de vargar som skjutits under den nyinrättade vargjakten har nu obducerats och visade inga tecken på sjukdomar eller missbildningar. Vad säger det om inaveln av den svenska vargstammen?
– Det verkar som om man är jätteförvånad över det här och det borde man inte vara om man är insatt. Det har obducerats närmare 200 vargar ur stammen redan så vi har rätt bra koll på hur det ser ut. Antalet missbildningar som man ser vid obduktion ligger på fem till tio procent, säger Olof Liberg, docent och forskningsledare vid Grimsö forskningsstation.

När cirka 70 procent av de nyligen skjutna vargarna obducerats har man inte hittat någon som visade några tecken på sjukdom eller missbildningar.
Miljöministerns hävdade att målsättningen med jakten var att öka livskraften hos vargstammen. Denna målsättning har totalt misslyckats.

Vill man uppnå denna målsättningen kan man inte skicka ut 12 000 skjutglada jägare att skjuta 27 vargar. Det är dömt att misslyckas.

Att skjuta ett antal slumpmässigt valda vargar är ingen lösning vare sig på problemet att öka livskraften eller att öka förtroendet för varg i samhället. Det har heller inte ökat möjligheten för inflyttning av vargar.

Miljöministern agerande riskerar en arts överlevnad.
Varför?

DN – Inavel hos få av de skjutna vargarna, SvD – Friska vargar skjutna

Kategori: djurrätt, ekologi, natur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>