torsdag 26 november 2009 | Skriven av:

Novembers ordinarie kommunfullmäktige är igång. Första ärendet är “Driftsbidrag till Stiftelsen Lunds Arena“. När beslutet togs på kommunfullmäktige den 22 februari 2007 fanns ingen kalkyl för driften av Arenan. Miljöpartiet yrkade då att ärendet skulle återremitteras för att man skulle få mer underlag just på denna punkt.

Nu visar det sig att kalkylen, som vi påpekade inte var speciellt trovärdig. Förslaget från alliansen och socialdemokraterna är att det skall utgå extra anslag för 2009 med 3 miljoner och 5 miljoner 2010.

Eftersom vi sitter där med en arena så måste något göras. Miljöpartiet föreslår att man ska ge tillskottet för 2009 och vänta med beslut om 2010. Det märkliga i detta ärende är att man ger pengar både för 2009 och 2010. Detta brukar man inte direkt göra om en nämnd har ett underskott. Det ska till extra ordinära skäl om detta ska ske.

dessutom brukar alliansen älska arbetslinjen och sätta press på medborgarna för att de ska göra rätt för sig. Detta borde väl även gälla en affärsdrivande om än kommunal sådan?

Alliansen och (S) vill göra stort nummer av att Arenan är en satsning på ungdomsverksamhet. Man kan undra varför man ska ha ungdomsverksamhet i en lokal med 4000 åskådarplatser?

Man är också överraskad över att den gamla Idrottshallen finns kvar och kostar pengar?
Man är också överraskad över att ungdomsverksamheten går med minus?

Man tar inte upp att det är en hel del andra saker som går minus.
Enligt tjänsteskrivelsen så framgår det att underskottet på 7.9 miljoner består av:

För lågt kalkylerade konsumtionsavgifter, -1.6 mkr
Personalkostnader, -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från skolor,  -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från större evenemang, -1.6 mkr
Högre hyreskostnad, -2.7 mkr

Det enda man tog upp var att ungdomsverksamheten gick med minus.

Nu finns Arenan på plats så vi vill inte riva den men vi vill att man hushållar med skattebetalarnas pengar. Vill man främja ungdomsverksamhet så kan man göra det med mycket mindre kostnader än att bygga en stor arena.

Visst kan det vara kul att det finns en stor Arena som används för handboll men varför ska det bara vara en handbollshall. Varför inte bygga en hall för gymnastik, scoutverksamhet, boule …

Det borde vara möjligt att driva en Arena i Lund som kunde gå runt och som dessutom kunde användas till ungdomsverksamhet. Kanske inte lika mycket men å andra sidan kunde man använda de extra intäkterna till att driva ungdomsverksamhet mer anpassade för ungdomsverksamhet. Ungdomsverksamheten behöver inga loger, behöver inte 4000 åskådarplatser.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>