onsdag 23 juli 2008 | Skriven av:

Plastpåsar förbjuds i Los Angeles
DN skriver : “Från och med den 1 juli 2010 kommer butikskunder i Los Angeles inte längre kunna bära hem sina varor i plastpåsar.”

“Det meddelade stadens fullmäktige i tisdags. Butikerna kommer endast att få tillhandahålla påsar av papper eller andra miljövänligare material och det till en kostnad av 25 cent.

I dag hamnar uppskattningsvis 2,3 miljarder icke-nedbrytningsbara plastpåsar årligen på stadens soptippar.”

Bra att man gör något åt plastpåsarna. Det diskuteras en del om plastpåsen är bra eller inte.

Ny teknik skriver : “Plastpåsar är bäst för miljön”.
SDS skriver : “Forskare ratar miljövänlig plastpåse”.

Det är givetvis mycket beroende på hur man använder den. Oavsett om plastpåsen tillverkas av förnyelsebart material så går det ändå åt energi för att tillverka den och energi för att ta hand om den som avfall. Tygkassar fungerar oftast mycket bra och är mer ekonomiskt. Det hela beror mycket på vilken livsstil vi har och hur vi handlar och vad vi handlar.

Dessutom är det givetvis ett problem med att man slänger plastpåsar i naturen dels direkt men även indirekt (soptippar, dumpning av sopor i haven). I alla fall så dyker de upp och skadar djur och natur. Expressen skriver : “Djuren dödas av plastpåsarna”.

På bloggen “MiljöBloggAktuellt” kan du läsa mer.

Det verkar som om drivkraften är ekonomi. “Hur ska man göra med alla dessa 2.3 miljarder icke-nedbrytningsbara plastpåsar som årligen kommer till stadens “soptippar”?”.

Vill man göra en klimatinsats så finns det ju en hel del annat som man skulle kunna göra i Los Angeles.

Just det, minska på bilåkandet men det lär väl inte hända förrän oljan tar slut.

Men visst är det bra att plastpåsarna förbjuds. Alla framsteg börjar med ett litet steg.

I Sverige är det väl handlarna som är största motståndarna till att slopa plastpåsarna. De tjänar ju massor med pengar på dessa och får dessutom alla plastpåsebärare att gratis göra reklam för affären.

Kategori: ekologi, ekonomi, klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Fanta skriver:

    Bra skrivet, Yngve!

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>