fredag 17 december 2010 | Skriven av:

DN skriver : 20 vargar får fällas i vinter

20 vargar får fällas under vinterns vargjakt, har Naturvårdsverket beslutat. Jakten inleds den 15 januari och får pågå till och med 15 februari.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar.

Märkligt att alliansen fortsätter på samma sätt trots den senaste katastrofala vargjakten som bättre kan beskrivas med orden vargslakt.

Den nya “jakten” motiveras bl a med “man vill öka befolkningens acceptans av vargar”. Vill man öka acceptansen hos befolkningen är det bättre att avsätta medel som kompenserar de få som “drabbas” av vargen. Ska Sverige ha en livskraftig vargstam behövs det fler vargar.

Tyvärr är jägarna stora lobbyister som har tagit sig in i riksdagen och ger jaktutbildning för att ta jägarexamen till riksdagsledamöter.

Hittills är det 3000 jägare som anmält sig till jakten. Hittills är det betydligt mindre antal än förra gången men 3000 som ska skjuta 20 vargar är ändå väldigt mycket. Jakten ska kunna pågå en månad.

3000 blodstörstiga jägare kan ge samma dåliga resultat som förra gången dvs att det sköts fler vargar än det var tänkt och att många av dessa skadesköts. Dessutom sköt man endast friska djur.

Nya MiljöAktuellt skriver: 20 nya vargar ska dö

Fördelningen per län är 6 vargar i Dalarna, 6 i Värmland, 3 i Gävleborg, 2 i Örebro, 2 i Västra Götaland samt 1 i Västmanland – där licensjakten sker för första gången.
Invandrade vargar undantas från jakten.
Vargskinnet kommer tillfalla den som fällt djuret men resten av kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Man kan undra hur man tänkt sig att jägarna ska kunna skilja på invandrad och inhemsk varg? Ska vargarna språktestas innan de skjuts?

Naturskyddsföreningen är kritiskt till beslutet.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kategori: ekologi, etik, jakt
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>