söndag 10 januari 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Nu är den ekologiska begravningsmetoden här

Både jordbegravning och kremering leder till föroreningar. Biologen Susanne Wiigh-Mäsak har utvecklat en ekologisk begravningsmetod där kroppen frystorkas och skakas till stoft.

I början av oktober 2009 kom en signal om att regeringen är välvilligt inställd till den nya begravningsmetoden som kallas promession. Då överlämnade begravningsutredningen sitt betänkande till kulturministern. Utredningen föreslår att lagstiftningen ska öppnas för promession och förslaget kan vinna laga kraft nästa höst om det godkänns av riksdagen.

Intressant att det är kulturministern som har hand om denna fråga. I alla fall är det bra att det nu verkar bli OK att använda denna mer ekologiska metoden. Ännu måste man ha dispens men tids nog när det är dags för en själv så ska det säkert vara helt klart. Om man nu inte får kasta in handduken extra tidigt det kan man ju aldrig vara säker på.
Den enda nackdelen är att det går åt mycket energi. Denna nackdel kan minskas genom att använda grön el.

Kategori: ekologi
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Nedanstående kommentar skrev jag i dag på Miljöaktuellt angående artikeln om ekologisk begravning:

    “I rubriken står det att den ekologiska begravningsmetoden är här. Den bästa ekologiska begravningsmetoden fanns redan 1993. Ni kan läsa om den i artikeln ”Begravas som gödsel” och som finns längst ner på denna länk:
    http://www.skurupsborren.se/urnborrning.html
    Att jordbegravning skulle leda till föroreningar är som så mycket annat inom miljö, klimat, odling, återvinning m.m., ett uppkonstruerat problem som inte finns. Däremot anser jag att det grävs alldeles för djupa gravar vid jordbegravning.”

    • Ibland är det svårt att låta bli en kommentar. Detta är ett sådant tillfälle. Tack Yngve för en bra sammanfattande text. Att energiåtgången är hög, något som vi själva har skrivit på vår hemsida får först och främst ses ur ett riktigt perspektiv. Jämfört med de två tidigare begravningsmetoderna vinner promession (ekologisk begravning eller frystorkning) ändå i längden, om man ser till att den energi som använts för att förbereda kroppen faktiskt inte har försvunnit utan kommer jorden till del som en del av den gåva som vårt stoft blir med denna metod. Nytt liv kommer att gynnas av att denna energi kommer jorden till del. Att de två gamla metoderna skulle innbära “uppkonstruerade problem” som Börje påstår, är absolut helt felaktigt. Att låta kroppar brinna eller ruttna och därmed belasta våra vattendrag och vår luft kan aldrig vara försvarbart. Särskilt inte vid en tidpunkt när vi är så många miljarder människor på jorden. i fredstid och i välmående länder avlider 1% av befolkningen per år. I fattiga länder och i krigsområden är andelen som dör naturligtvis mycket större. Vi kan inte fortsätta att belasta de system, luft och vatten, som vi behöver vårda och hålla rena. Vi behöver dessutom visa respekt genom att låta kroppen bilda mull på ett värdigt sätt, något som var avsett för oss från början av mänsklig existens. Den som inte kan greppa detta sätt att vårda vår natur får nog försöka att ta sig en funderare till. Det är enkelt, logiskt och tilltalande. Vi har denna kunskp idag. Det enda som krävs är modet att våga öppna sina ögon opch tänka i nya banor.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>