tisdag 15 december 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Personal kritisk till att Lunden stängs

Lundens ungdomshem för flickor läggs ned vid årsskiftet. De anställda tycker beslutet är fel eftersom den vård som erbjuds inte finns någon annanstans i Sverige.

– Vår avdelning är den enda i landet som har den spetskompetens som krävs för att ta hand om denna speciella målgrupp, säger Anna Hockum, biträdande avdelningsföreståndare.
Till Lundens ungdomshem kommer flickor som både har missbruksproblem och i den absoluta majoriteten av fallen också en psykiatrisk diagnos.

– De kan ha självskadebeteende, vara väldigt utåtagerande och även våldsamma. Ofta kommer de till oss eftersom andra institutioner inte klarar av dem, säger Anna Hockum.
På Lunden finns ett team av personal som kan vårda flickorna. Läkare, sjuksköterskor, psykologer med flera yrkeskategorier finns under samma tak.
– Det brukar gå bra för de tjejer som har varit hos oss. Vi är rädda för att de kommer att fara illa när det inte finns någon som kan ta hand om dem på samma sätt, säger Anna Hockum.

Bengt Andersson, regionchef för Statens institutionsstyrelse, uppger att besparingsskäl ligger bakom beslutet. Myndigheten går mot ett underskott på 100 miljoner för 2009.

Det är i alla fall ärligt av regionchefen att erkänna att nedläggningen beror på besparingarkrav. Situationen för många ungdomar är inte bra. Speciellt inte de som har psykiatriska diagnoser.
Det som borde göras är att skapa fler behandlingsplatser för att möta behovet. Man borde också utvärdera verksamheter innan de läggs ner.
Vad kostar det inte samhället att dessa ungdomar inte tas om hand?
Vad kostar det inte dessa flickor i lidande och livskvalité?

Att lägga ner innebär också resursslöseri med kompetens.

Är det värt att riskera unga flickors framtid bara för att sänka skatten för de som ändå har tillräckligt?

Det är hög tid att byta regering!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>