torsdag 20 augusti 2009 | Skriven av:

SkD skriver ”Chockbesparingar för kultur och fritid – ordföranden avgår”

Kultur- och fritidsverksamheten står inför rena slakten. Det saknas drygt elva miljoner kronor nästa år. Nu avgår Gösta John Bredberg (FP) ordförande i nämnden.
Inget skonas i det förslag till besparingar, som politikerna fick på bordet i går kväll.
Sammanslagna bibliotek och fritidsgårdar, privatiseringar och personalminskningar, kraftigt höjda avgifter, sänkta bidrag och indragning av Kulturnattens budget. Mer än 30 heltidstjänster inom fritidssektorn kan försvinna. Och det kanske inte räcker.

Det verkar som om folkpartiet inte ingår i den styrande alliansen. På senaste kultur- och fritidsnämnden hörde jag inget från ordföranden att det var rena slakten av nämndens verksamhet. Hittills har alliansen gett sken av att de satsar på kultur-och fritid.
Det känns lite konstigt att ordförande lämnar nu utan att egentligen ha stridigt för att stoppa alliansens nedskärningar. Det är som vanligt att (fp) inte tar sitt ansvar för att de varit med om skapa situationen i nämnden. Har man ordförandeposten bör man ju ha stora möjligheter att påverka. Ordföranden kunde ha sökt stöd hos oppositionen och då hade kanske situationen inte varit så besvärlig och svårlöst spm den är nu.

Detta känns inte bra för verksamheten. Nämnden har inte haft politisk styrning med en ordförande så nu undrar man vad ska hända utan ordförande.
När blir det byte?
Vem vill och kan ta över?

Timingen är ju inte så bra heller. Nästa vecka kommer juryn som ska föreslå Umeå eller Lund som Kulturhuvudstadskandidat till Sveriges regering.
Vilka signaler sänder detta om Lunds vilja och möjligheter att vara Kulturhuvudstad 2014?

Lite pinsamt minst sagt!

Kategori: kultur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>