tisdag 22 juli 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Planer på utbyggd kycklingfarm skapar protester”

“Företaget Stävie hage jordbruks AB vill bygga ut för att göra plats åt ytterligare 115 000 slaktkycklingar i Kävlinge. Men upprörda grannar vill inte veta av mera stank och djurkadaver.

Dagens tillstånd omfattar högst 250 000 djur och utvidgningen skulle innebära två nya stallar i Stävie.

Enligt naturvårdsverkets kemikalieutsläppsregister bestod Stävie hages utsläpp under 2006 av trettio ton ammoniak i luften samt 23,4 ton kväve och kväveföroreningar i vattnet.

Årligen självdör runt 50 000 kycklingar under uppfödning och hittills har destruktionen skötts av ett externt företag. Kadavren förvaras i en utomhuscontainer som enligt grannarna orsakar en outhärdlig stank.

Familjeföretaget har sex anställda och omsätter mellan 22 och 25 miljoner kronor som merparten kommer från kycklinguppfödning och i nuläget uppgår till 1 750 000 djur per år. Ytterligare inkomster kommer från bostadsuthyrning samt jordbruk.”

Det är bra att det finns upprörda grannar. Trist bara att det är pga “stank och djurkadaver” och inte på själva den oetiska hanteringar av levande varelser.

Hur kan det vara godkänt att ha en sådan här anläggning?
Dagens tillstånd godkänner 250 000 slaktkycklingar och nu vill man ha ytterligare 115 000 dvs totalt 365 000 kycklingar. På ett år får man fram 1 750 000 djur. 50 000 självdör.

Egentligen är det märkligt att inte fler dör. De stackars kycklingarna har ju ingen chans till ett naturligt beteende. De få aldrig se dagsljus och de är säkert stressade hela sitt liv pga trängsel och ljudnivå.

I Sverige får man, om man är ansluten till branschorganisationen Svensk Fågels djuromsorgsprogram (vilket majoriteten av uppfödarna är) ha 36 kilo kycklingar per kvadratmeter (det motsvarar 24 kycklingar som väger 1,5 kilo).

Tänk själv om du blir ihopföst med andra människor på en så liten yta. Varje kyckling har kanske ett A4-ark att vara på. En svensk studie från 2003 visade att den genomsnittliga förekomsten av benfel hos kycklingar vid 34 dagars ålder var drygt 18 procent. Ledproblem som är smärtsamma för människor är också smärtsamma för kycklingar.

Efter ca 35 dagar transporteras kycklingarna till ett slakteri. Då har de nått en vikt på 1,5-2 kilo. På slakteriet hängs kycklingarna upp i fötterna, upp och ned vid fullt medvetande, för att sedan bedövas i ett elektriskt vattenbad och därefter dödas genom att halsen skärs upp.


Vet konsumenterna om hur det hela går till?

De borde veta efter många larmrapporter men dessa glöms lätt bort. Billig kyckling tycks vara viktigare än hur kycklingarna behandlas.

Det känns bra att inte stödja denna hantering.

GO VEGAN!

Läs mer:

SVT : “Vidriga förhållanden inom kycklingindustrin

SDS : “Kycklingar far illa av att växa för snabbt

Mp : “Motion i riksdagen

Fdr : Mer om kycklinguppfödning!

Djurens Rätts Kristina Odén : Bakom stängda dörrar

Fdr : Djurplågeriet inom kycklingindustrin.

Kategori: djurrätt, ekonomi
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Biotika skriver:

    Helt rätt, det är så sjukt vidrigt att jag inte ens klarar av att tänka på det. Stäng ner skiten!

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>