lördag 12 juli 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Testa nya mediciner på onåbara patienter”

”Elva framstående läkare kräver ny lag: Även patienter som är för sjuka för att ge sitt medgivande måste bli tillgängliga för forskningen. Det är i dag olagligt att i Sverige göra studier av nya läkemedel på akut sjuka patienter, som på grund av sjukdomens karaktär, till exempel skallskador, inte kan ge sitt medgivande.

Ett lagförslag som ska göra detta möjligt har fastnat hos justitiedepartementet. Regeringen måste driva på så att även dessa patienter kan bli tillgängliga för forskningsstudier. Annars kommer den forskning som skulle kunna förbättra vården för våra allra sjukaste att ligga nere, skriver tolv framstående läkare från sex olika universitetssjukhus.”

Det känns lite kusligt att dessa ”framstående” läkare har en sådan inställning. Visst är det bra att det forskas men att läkare skulle använda patienter som försökskaniner utan deras medgivande är helt oacceptabelt.
Patientens människovärde blir då lika med noll och läkarna tar sig rollen som Gud.
Det är verkligen att kränka den personliga integriteten.

Första FRA-lag och nu detta. Visserligen har det ännu inte blivit någon lag men att bara tanken finns …

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>