söndag 6 juli 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Mobilprat farligare än snaps”

”Bilister som småpratar i mobiltelefon kör sämre än bilister som druckit tre snapsar och ligger över promillegränsen på 0,5”

Danska Ekstra Bladet har tillsammans med bilistorganisationen FDM testat åtta bilisters förmåga att köra bil dels när de talade i mobiltelefon och dels när de var påverkade av alkohol.

Vid testet, som genomfördes vid FDM:s körtekniska anläggning i Roskilde, orsakade de mobilpratande förarna åtta olyckor trots att de använde handsfree. Snapsande förare orsakade på samma tid endast sex olyckor.

Det har en längre tid pågått en diskussion om man ska få prata i mobiltelefon eller inte när man kör bil. Bara genom att iaktta bilister så tycker jag att det är självklart att man borde införa förbud mot att använda mobiltelefon när man framför fordon. Det borde vara självklart för alla att man inte ska göra det så ett förbud borde inte behövas men tyvärr …

Ett problem är givetvis själva pratandet men värst är hanterandet. Hålla luren med en hand och styra med den andra. Har man manuell växellåda blir det givetvis värre. Att hitta rätt knapp, att titta på displayen …

Så givetvis så är det bäst att undvika både alkohol och mobilsamtal i samband med körning.

Kategori: säkerhet, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>