lördag 8 april 2017 | Skriven av:

Miljöpartiet de gröna är en del av en global grön rörelse som strävar efter en värld där alla kan leva goda liv utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Gröna Seniorer är Miljöpartiets seniorförbund och utgår ifrån samma grundsyn.

En grön samhällsanalys måste bygga på en helhetssyn, där allt hänger ihop och är beroende av varandra. Ett politiskt alternativ för alla som erkänner de utmaningar som mänskligheten står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

Gröna Seniorer vill motverka all diskriminering, inklusive åldersdiskriminering och ohållbara maktstrukturer i samhället. Varje människa, oavsett ålder, har rätt att vara den individ som hen vill vara. Olikheter berikar och mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunder för ett rättvist samhälle. Målet måste vara att skapa framtidstro och livskvalitet.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen åldersrika i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2015 och 2060, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2060. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap. Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Många lever ett aktivt liv, mycket längre än vad tidigare generationer har haft möjlighet till. Fler och fler får uppleva sin hundraårsdag. Många åldersrika är friska allt längre vilket är en stor samhällsresurs som vi inte har råd att slösa bort. En trygg och god äldreomsorg som utgår från de åldersrikas individuella behov skapar trygghet inför det som många upplever som ett problem, dvs att bli äldre.

Ett rikt liv kännetecknas av självbestämmande, socialt umgänge och möjlighet till deltagande. Även som åldersrik ska man ha möjlighet att uppleva samvaro, gemenskap och kunna delta i fysiska och kulturella aktiviteter. Rätten till bostad är grundläggande i vårt land.

Utmaningen för äldreomsorgen med ett ökat antal åldersrika i befolkningen, samtidigt som det sker stora pensionsavgångar bland omsorgspersonalen är en möjlighet för den yngre generationen. Samhällsekonomiskt är det viktigt att ge unga människor vägar in i arbetslivet.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

I går, fredagen den 7 april avhöll vi Gröna Seniorer riks sitt årsmöte i Örebro. Vi antog en verksamhetsplan med främsta syfte att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018. Jag valdes till språkrör för Gröna Seniorer riks tillsammans med Ingrid Bergman från Göteborg. till språkrör.

Det är verkligen en utmaning att ta sig an och spännande. Just nu är Miljöpartiet inte på några topplistor, i alla fall de som syns i media. Att sitta i regering har kostat men hen får inte glömma allt det goda vi åstadkommit. Mer om detta kan man läsa på “GRÖNA FRAMSTEG“.

Det viktigaste är att påverka politiken i positiv riktning, hur många procent det blir i opinionsmätningar måste komma i andra hand. Även om möjligheten att påverka beror på antal mandat hem får i parlamenten. Ett bra sätt att öka i opinionsmätningar är att vara i opposition och lyssna till vad “väljarna” vill höra, dvs vara populistiska. Vill man påverka på riktigt är det bäst att vara i majoritet. Hur länge man måste vara “populister” för att komma upp i över 50 % kan ta tid, om man inte är riktigt populistisk förstås.

Politik måste bygga på visioner inte vad väljarna vill. Däremot ska man lyssna på väljarna vilka problem de anser finns och då ska svaret från politiken var förslag på hur dessa problem ska lösas.


Gröna Seniorer riks nya styrelse, fr v till höger :
Kerstin Sundqvist, Björn Wadström, Luth Dahmen, Annika Hansén Eriksson, Mikael Malm, Christina Mörtl, Ingrid Bergman, Yngve Petersson På bilden saknas Margareta Alton och Kerstin Sundqvist

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>