tisdag 5 februari 2008 | Skriven av:

”Vegetarisk kost till små barn kräver stor kunskap” kan man läsa som rubrik. Givetvis behövs det kunskap att ta hand om barn. Jag skulle vilja säga att det behövs stor kunskap oavsett kost.
Se bara hur barn mår idag!
Hur många får ätstörningar?
Hur många barn upplever inte stor oro och stress!

Man ska inte utesluta kött utan ersätta det med något annat. Att ersätta animaliskt protein med vegetabiliskt protein är inte svårt.

Det är ju inte heller så svårt att hitta och använda livsmedel berikade med B12 och D-vitamin.

Rådet att använda rapsolja om man inte äter fisk verkar ju inte så svårt heller.

Om den vegetariska kosten är välbalanserad innebär det inga risker för barnet.

Kunskap finns både om vegetarisk kost och hur man ska ta hand om sina barn. Tyvärr använder inte alla föräldrar den kunskapen.

Det finns information på nätet bl.a. på Svenska Vegetariska Föreningens hemsida. Det finns även böcker att köpa t.ex. ”VEGETARISK BARNMAT” av Elsa Laurell.

Mindre kött och mer vegetabiler i kosten är också bra för klimatet och för världens fattiga befolkning.

Kategori: hälsa, vegetarism
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Luft till salu skriver:

    Jag håller med. Var inne på samma tanke på min blogg. Det är viktigt med kunskap om näringslära oavsett vad man tänkt ge barnen.

  2. En veganförälder skriver:

    En jättebra bok är ”Grön barnmat” av Åsa Strindlund (dietist) & Elisabeth Kylberg. Den är faktagranskad av bl.a. Åsa Brugård-Konde vid Livsmedelsverket. Det lilla häftet borde lugna även den mest inätna köttätare.

  3. Johnny skriver:

    Är du medveten om att högkoncentrerat vegetabiliskt protein så som sojaprotein kräver mycket energi och belastar miljön en hel del. Utan alla dessa artificiella produkter skulle de flesta veganer inte få i sig tillräckligt med näring. All denna artificiella mat är startk miljöpåverkande.

    Ha en trevlig dag.

  4. Yngve skriver:

    Till Johnny

    Visst belastar det miljön att få fram sojaprotein, och lite extra att få det till Sverige. Det är bara så att det är en bråkdel av importen som går till människoveganer merparten går till djurveganerna.

    Så om du tror på det du skriver borde du sluta äta kött.

    Det finns andra vegetabiliska proteinkällor som linser, bönor, ärtor, nötter, frön …
    Listan kan göras väldigt lång!

    Om du pratar artificiellt så är nog vegetabilier mindre artificiellt än många s.k. köttprodukter.

    Utdrag ur en rapport från Svergiges Lantbruksuniversitet:
    Enligt rapporten Vegan, vegetarian, allätare från Sveriges Lantbruksuniversitet var energiåtgången för att producera ett kilo av de vanligaste köttsorterna – svin- och nötkött – 8,3 respektive 12,8 kWh. För att framställa ett kilo baljväxter (som innehåller mycket av det protein man annars får via animalierna) behövdes 0,86 kWh och för potatis endast 0,44 kWh (Sveriges lantbruksuniversitet 1997: 47). Det innebär att det går åt mellan 10 och 20 gånger mer energi för att producera animaliska produkter än vegetabiliska.

    Så är man rädd om miljön så är vegetariskt bättre än animaliskt.

  5. Yngve skriver:

    Tack ”en veganförälder sa”

    Visst ”Grön barnmat” av Åsa S & Elisabeth B-K är också bra.

  6. Yngve skriver:

    Mer om sojaprotein!

    USA är världens största producent av sojaprotein. I USA används 95% av det producerade sojaproteinet till djurfoder.

    Läs mer!

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>