fredag 19 december 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Glödlampan snart urskruvad för gott”

“EU-kommissionen vill släcka ner glödlampan för att spara energi och minska utsläpp av växthusgaser. Vad betyder det egentligen för miljön och för dig? Ny Teknik ger svaren.

glodlampa_226_38400i1431. Glödlampan ger inte bara ljus, den värmer skönt också. Om jag måste skruva på elradiatorerna blir det väl ingen besparing?
Drygt 90 procent av glödlampans energi blir värme. Men studier visar att man i bästa fall har nytta av 50 procent av värmen, så det är ett ineffektivt sätt att värma bostäder på.

Ett problem är att värmen ofta hamnar på fel ställe: exempelvis uppe i taket i stället för under fönstret, där radiatorerna brukar sitta. Och lampor lyser även sommartid, när man inte behöver uppvärmning.

2. Vilka lampor har jag att välja på?
I första hand lågenergilampor och halogenlampor. Om några år kan även lysdiodslampor vara tillräckligt billiga och bra.

3. Håller lågenergilamporna verkligen 10 000 timmar, alltså tio gånger längre än glödlamporna?
Det kan man inte vara säker på. Det finns skräp på marknaden som har betydligt kortare brinntid.
Råd & Röns test i början av året visade att åtta av 23 testade lampor inte höll ens 6 000 timmar.
Men de håller fortfarande flera gånger längre än glödlamporna, och blir allt bättre.

4.. Går det inte åt mer energi att tillverka lågenergilampor?
Jo, det går åt flera gånger så mycket energi jämfört med att tillverka glödlampor. Å andra sidan håller de längre. Den stora energivinsten ligger i att lågenergilamporna drar betydligt mindre ström i drift. Totalt sett är de mycket energisnålare.

5. Hur kan man säga att lågenergilampor är miljövänliga när de innehåller kvicksilver?
Kvicksilvret är ett allvarligt problem. En lågenergilampa innehåller upp till 5 milligram kvicksilver och måste liksom lysrör samlas in. Men totalt minskar faktiskt utsläppen i Europa när energiåtgången minskar, eftersom koleldade kraftverk också sprider kvicksilver.

6. Kommer alla mina dimrar därhemma fungera?
För halogenlampor är det inga problem. När det gäller lågenergilampor blir det krångligare. Vissa lampor fungerar inte alls med dimmer, medan andra fungerar för somliga dimrar. Fast då gäller det att veta vilken typ av dimmer man har. Det börjar även dyka upp lågenergilampor som klarar alla dimrar. Men de är dyra.

7. Kan jag använda mina nuvarande armaturer även i fortsättningen?
Ja, i de allra flesta fall. Undantaget är armaturer där glödlampan är en del av designen.

8. Kommer vi att se ut som lik därhemma i lågenergilampans sken?
Det kommer allt fler varmvita lågenergilampor, men ingen ger lika bra färgåtergivning som glödlampan. Det kan skilja mycket mellan olika lampor. Kräv därför att få se hur ljuset blir redan i butiken. Då kan du även se hur lång tid det tar för lampan att tändas. Det kan ta flera minuter.
De sämsta lamporna kommer dock att rensas bort från marknaden, eftersom EU ställer hårdare krav.

9. EU-kommissionen vill förbjuda glödlamporna för att minska utsläppen av växthusgaser. Räknar de med att all el kommer från kol och olja eller?
Nej, beräkningarna speglar energimixen i samtliga EU-länder. Det innebär att cirka 80 procent av elen kommer från fossila bränslen.

10. Jamen vi i Sverige har ju renare el?
Visst. Men vårt elnät är ihopkopplat med hela Nordeuropa. Och om vi minskar vår förbrukning så kan vi exportera vår koldioxidfria el.”

Denna text är saxad ur
nyteknik_logga

Kategori: energi, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>