Inlägg den 28 november 2010

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Den offentliga verksamheten i Sverige upphandlar för 500 miljarder kronor. Det finns allt mer stöd för att miljökrav ska ställas. Tidigare fick man inte nu ska man. Det låter bra men det finns en hel del kvar att göra. Sverige är bland de 7 bästa i EU.

Offentlig upphandling är ett kraftfullt styrmedel för att skapa en hållbar framtid. Sverige upphandlar för cirka 500 miljarder kronor årligen och genom att driva frågan om miljö- och andra hållbarhetskrav i upphandlingar kan du som politiker göra en avgörande skillnad. Och du kan styra mot nya tekniker och innovationer som leder till ny utveckling och nya företag. Under seminariet berättar Miljöstyrningsrådet om vilka möjligheter och verktyg som finns tillgängliga för att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar. Vi berör även områden som energi, livsmedel, byggande och transporter som har en stor påverkan på vårt klimat och där det finns stora möjligheter att påverka miljön genom upphandlingen. Medverkande: Annie Stålberg, projektledare och LCC-expert på Miljöstyrningsrådet och Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet.

Miljöanpassad upphandling ökar och kostar inte mer. Det finns goda möjligheter att ställa miljö krav och samtidigt spara pengar.
Enligt Energimyndigheten kan:
Sveriges skolor spara 350 miljoner per år, i driftskostnader, genom att byta ut gammal belysning.
Skolor, kontor och vårdlokaler kan spara 2 miljarder per år, driftskostnader, inom belysning och ventilation.
Det finns alltså mycket att göra.

Länk till Miljöstyrningsrådet

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Efter en mindre god natts sömn är det nu dags för sista dagen på kommun- och landstingsdagarna. Den dåliga sömnen berodde inte på för mycket festande utan mer på dåligt inomhusklimat. Det var alldeles för varmt på hotellrummet och inget fönster gick att öppna.

Mitt första seminarium idag blir “Jämställdhet i praktisk landstingspolitik”

Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson i riksdagsgruppen och erfaren landstingspolitiker, delar med sig av tips om praktiskt arbete för jämställdhet; från budget till tvättsäck.
Medverkar på seminariet gör också Sara Lind med erfarenhet från SKL och stockholmspolitiken. Få tips om motioner att skriva, frågor att driva och nya perspektiv på politiken.
Medverkande: Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson och Sara Lind tidigare utredare på SKL och nu aktiv miljöpartist i stockholmspolitiken.

Mycket i livet är oförklarligt. Detta gäller även jämställdhet. I en studie fick ett antal läkarstudenter ställa diagnos och behandling på ett antal “konstruerade” patienter.
Resultatet gav vid handen att mer piller gavs till kvinnorna och kvinnorna fick även råd om livsstilsförändring.
Männen fick däremot genomgå mer provtagning och utredning.

Läs “Proposition till Mp:s kongress 2010”
SKL skrift : (O)jämställdhet i hälsa och vård – en genusmedicinsk kunskapsöversikt

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Är tekniska innovationer en viktig del av lösningen på de globala problemen? Eller är vi tvärtom “maskinfetischister”, förblindade av tekniken, som vägrar se att mycket modern teknik innebär en rovdrift på människor och natur i fattiga länder?

Debatt i Lund 10 november 2010
Arrangerad av Lunds Universitet

Två lag, fyra debattdeltagare svarar på frågorna:
Vad är utveckling?
Vilket är det största hotet: teknikoptimism eller hållbarhetsfundamentalism?

I panelen sitter:
Alf Hornborg, humanekolog och kritisk till vår tids “maskinfetischism”
Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Susanna Bill, grundare till företaget Sustenance, tidigare innovationsansvarig vid Sony Ericsson
Christer Gunnarsson, ekonomhistoriker och kritisk granskare av begreppet hållbar utveckling

Debattledare:
Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan