Inlägg den 02 juni 2010

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Nu har jag kommit fram till mitt hotell, The Green Hotel. Det har varit en lång dag och många inryck. Många fina ord och stort engagemang men ingen som egentligen problematiserade vår höga konsumtion. Vi kan inte med teknik göra att vår överkonsumtion blir hållbar. Vi kan möjligen dämpa effekterna. Lägger man dessutom till att hela jordens befolkning ska ligga på vår konsumtionsnivå spricker det. Vår konsumtion ger inte bara avtryck i Sverige utan där råvaror och produkterna produceras. Ska vi räkna ut våra avtryck måste vi ta med all miljöpåverkan från vaggan till graven.

Utgångspunkten måste vara vad ”naturen tål”. Vår överlevnad är beroende av detta.

I morgon börjar dagen med en vandring i naturen med en naturguide. Sedan blir det inomhusaktiviteter för resten av dagen.

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Lyssnar på Majora Carter. En verkligt energiknippe som har kunnat förändra genom sitt engagemang. Det börja med att hon fick en hund som hon gick ut och promenerade med. Hunden ledde henne till en illegal soptipp. Det tyckte at det var för djävligt att miljön blivit förstörd och ville göra något åt det. Hon fick Bronx att reagera och soptippen förvandlades till park.
När det var fixat slutade hon inte sitt engagemang. Det blev projekt som gick ut på att förbättra utemiljön i South Bronx, vilket gav nya jobb och som gjorde att felr människor var utomhus, som ledde till att brottsligheten sjönk. Hon startade också olika projekt som gröna tak.

Hunts Point Riversida – BEFORE and AFTER


Läs mer!

Kategori: klimat, miljö  | Skriv en kommentar
ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Just nu får vi en genomgång speciellt till de kommuner som ska vara med på REWORK The World. Det var väl 7-8 kommuner som är med. Från Lund är vi 10 st från Västerås kom det säkert 20-tal.
Detta är det femte Global YES Summit. Totalt 1700 deltagare från hela världen.

Träffade en ung kvinna från Libanon på tåget. Bara det att träffa människor från andra delar av jordklotet är intressant. Hon berättade bl a att det var svårt att driva frågor om att bevara ”gröna områden” för detta tyckte många var en sak för de rika eftersom det bara var dessa som hade tillgång eller nyttan av dessa.

Konferensen inleds med lite snack om bakgrunden till det hela. Det känns som om det vore en intern mp-aktivitet.
Vilka är det som besöker detta event?
Är det de redan övertygade?
Eller är det de som ännu inte insett problematiken?

Det finns så mycket engagemang i världen men mycket ger inget resultat för att det ”rådande systemet” inte tillåter förändring.

Tittade på korrespondenterna på SVT i går och som handlade om Sydafrika och Fotbolls VM. Mycket pengar läggs på att bygga nytt i de rika områdena istället för att bygga upp de områden som behöver ”rustas upp”.
Dessutom är fotbolls VM så stort att det är bara stora världsomspännande företag som tjänar pengar detta jippo. Lokala aktörer som säljer mat och dryck får ingen chans att tjäna några pengar eftersom FIFA har bestämt att det är cola och hamburgare som ska ätas under dessa dagar. Lokala entreprenörer gör sig inget besvär de körs bort från området där besökarna rör sig och där de kommer att köpa mat och dryck.

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver Svårt att vara både rik och klimatsmart

Singelmän släpper ut mer koldioxid än singelkvinnor. Och högavlönade släpper ut mer än lågavlönade. ”Att vara rik och klimatsmart är en svår uppgift”, säger forskaren Annika Carlsson-Kanyama.

Där har Annika fel. Det är mycket lättare att vara klimatsmart om man är rik. Bara för att man är rik behöver man inte konsumera mer. Däremot kan man köpa klimatsmarta lösningar vilka ofta, dock inte alltid, är lite dyrare. Det är inte klimat att göra av med mer resurser och energi än vad som är långsiktyigthållbart.
Den mesta konsumtionen innebär en miljöbelastning, det är bara en fråga om hur stor.

I den officiella statistiken släpper svensken i genomsnitt ut 5,4 ton koldioxid per år. Men om man räknar in de utsläpp som uppstår i andra länder från varor och tjänster som vi importerar så landar utsläppen på 8-9 ton per medelsvensk och år.

Givetvis påverkar vår livsstil vilken miljöbelastning vi utövar. Att konsumera för mycket är inte att vara klimatsmart. Tyvärr är det ett dilemma att det bästa alternativet oftast är dyrare och då blir svårt att välja det alternativet om man har låg inkomst.

Planetens klimatproblem löses inte med att man kör en elbil istället för en bensindriven bil. Man måste också se hur vi får fram elen. Ska få en långsiktigt hållbar planet behöver vi minska den totala konsumtionen och se till att den konsumtionen vi gör måste då vara så långsiktigt hållbar som möjligt.

Det behövs också en förändrad inställning till begreppet lycka. Vad är det som gör oss lyckliga. Många gånger så framställs det som att konsumtion gör oss lyckliga. Ju mer konsumtion desto större lycka.

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Konflikten i mellanöstern är mycket infekterad och besvärlig. Oavsett bakgrund kan man inte annat än kritisera Israels senaste aktion.
Med vilken rätt bordar Israel båtar på internationellt vatten?

När man gör detta använder man vapen och dödar och skadar personer på båtarna. Sedan fängslar man övriga som man inte dödat. Man ger sedan dessa ett förslag

De israeliska myndigheterna har ställt ultimatum till svenskarna – Om ni skriver på ett papper där ni lovar att inte starta en rättsprocess mot Israel får ni flyga hem, annars fängslas ni och måste genomgå en rättsprocess i landet.

Detta är ett oacceptabelt förslag. Vilka är anklagelserna?

Nu är det dags att övriga världen inte bara fördömmer agerandet utan även agerar, bojkott eller annat, så att buskapet till Israel blir solklart.

Givetvis är det bra med dialog men nu har det gått så långt att det behövs något mer.