Inlägg under » april, 2010 «

fre
30
apr
2010
fredag, 30 april, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Historisk spurt krävs av alliansen

De rödgrönas ledning ökar med fem månader kvar till valet, enligt DN/Synovates aprilmätning. Det krävs en historisk valspurt av de borgerliga för att kunna vända opinionstrenden.

De partier som leder på våren brukar vinna valet på hösten. Och Socialdemokraternas Mona Sahlin kan glädja sig åt att gå i 1 majtågen med en ledning för hennes rödgröna allians med 8,1 procentenheter över de borgerliga. Så stort övertag har oppositionspartierna inte haft sedan januari 2009.

De rödgröna leder med 51,2–43,1 och skulle få egen majoritet om det vore val i dag. I marsmätningen var övertaget 4,6 procentenheter.

Miljöpartiet ökar och får 10.6 %, + 0.4 %-enheter. De flesta förändringar är små, alliansen backar totalt med 1.4 %-enheter och de rödgröna ökar med 2.1 %-enheter. (KD) kommer under 4 % och får 3.8 %, -0.8 %-enheter. (FP) får sin lägsta siffra på ett år med 5,9 procent. Centern får 4,6 procent, partiets lägsta sedan februari 2001.

Alliansen backar totalt samtidigt som (M) ökar med 1.3 %-enheter. Vilket innebär att (FP), (C) och (KD) minskar med 2.6 %-enheter.
LIte orättvist att små partierna får ta smällen.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
30
apr
2010
fredag, 30 april, 2010 | Skriven av:

Skönt att pusta ut i kolonin efter en ansträngande vecka. Dagen började med moln och regn. Regnet var inte så kraftigt så det gjorde inte så mycket. Nu spricker det upp och solen tittar fram.
Det behövs humlor till att polinera aprikosblommorna så förhoppningsvis blir det lite varmare. Det är trist att se alla små aprikosfrukter trilla av pga att de inte har blivit befruktade.

Påsk- och pingstliljorna är fullt utslagna och tulpanerna är på väg. De senaste dagarna har verkligen gjort allt mycket grönare.

Har precis ätit nässelsoppa och marinerade vita bönor. Har nu krafter för att gå ut i trädgården och jobba lite. Det är fortfarande lite grått så det känns trevligare att sitta inne i stugan och mysa. I kväll är det ett program på SVT2 som bland annat kommer att handla om vårt koloniområde. Får väl göra ett undantag och titta lite på TV.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

Klockan närmar sig 22.30 och Lunds kommunfullmäktige har kommit till ärende 14 av 33. Vilket innebär att vi inte hinner med alla ärenden i kväll. Nu är det ärende 10 och där finns ett förslag men det kan man inte tro om man lyssnar på talarna som är uppe i talarstolen. Onödigt långa inlägg när det bara finns ett förslag. Inte konstigt att det tar tid.
Har vi tur klarar vi av alla ärenden fram till motioner och medborgarförslag och då blir det bara 15 ärenden kvar till nästa gång.

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:


SvD har en blogg där man gör “faktakoll” på politikens påståenden. Denna gång testar man Maria Wetterstrands uttalande med anledning av höjd CO2-skatt.

Höjd koldioxidskatt
Koldioxidskatten ska höjas med 10 öre 2011 och ytterligare 7 öre 2012. Detta motsvarar 29 öre 2011 och 20 öre 2012 i bensinskatt i konsumentled. En genomsnittsbilist som kör 1500 mil om året får ökade kostnader med 29 kr per månad första året och 49 kr per månad andra året. För att kompensera för dem som behöver bilen för att ta sig till och från arbetet, och de som använder bilen i arbetet, höjer vi reseavdraget med 75 öre 2011 och 150 öre 2012.

det blir totalt 49 öre per liter och detta skulle innebära en kostnad på 49 kr per månad om man kör 1500 mill per år.

SvD kommer fram till följande slutsats:

Maria Wetterstrands påstående stämmer förutsatt att man kör en bil som drar ungefär 0,8 liter eller mindre per mil. Eftersom det är snittförbrukningen för Sveriges bilbestånd är en grön lampa motiverad.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

Redan 19.25 var första ärendet, Årsredovisningen 2009, avklarat, bara 2.5 timmar. Förhoppningsvis har Lundaborna fått lite information om kommunens ekonomiska läge. Det kan inte vara lätt eftersom det målades upp olika bilder av situationen i Lund. Hade det varit tydligare målstyrning hade det varit lättare att göra sig en egen uppfattning av läget.

Årsredovisningarna ger annars en bra bild av kommunens verksamhet. De läggs upp på kommunens hemsida. Just nu finns bara årsredovisningar tom 2008, 2009 kommer att läggas upp nu när den är godkänd av kommunfullmäktige.

Det blev lite extra mycket diskussion eftersom det är valår. I juni, 17-18, är det två heldagar med budget 2011.

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Rödgröna ökar försprånget

De rödgröna ökar sitt försprång i en ny opinionsmätning från norska Sentio Research.

I den senaste mätningen från april leder de rödgröna med drygt fem procentenheter. I mars var försprånget bara drygt två procentenheter.

Miljöpartiet ökar till 10.8 %, + 2.0 %-enheter, och är tredje största parti. De rödgröna får 49.2 % mot alliansens 43.9 %. (S) ökar med 1.3 %-enheter till 33.4 % och är största parti. (SD) minskar med 2.6 %-enheter till 5.0 %.
Alliansens förändringar är små men pekar nedåt. (KD) får 4.2 % och (C) får 4.8 % (-0.3).

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

Första ärendet är “Årsredovisning för Lunds kommun och dess bolag 2009”. Frågan är hur lång tid detta ärendet tar det är ju ett valår idag?

Mycket kan sägas i detta ärende. Det som är extra anmärkningsvärt är att alliansen har slarvat med hur man redovisat fullmäktigemålen. Vissa mål har man bara inte redovisat och det gäller Barn och skolnämndernas 6:e mål:

Barngrupperna i förskolan ska inte vara större än 11 för de yngre barnen (1­2 år) och 16 för de äldre (3­5 år). Antalet personal per grupp ska i regel vara 2,75

Detta finns som sagt inte alls redovisat. Troligen p g a att det intye är uppfyllt.
Vissa mål är resultatet under gränsen för godkänt men betraktas ändå i texten som uppfyllt.

I Lund har lärartätheten minskat men enligt alliansen har den ökat. Enligt årsredovisningen, sidan 91, har lärartätheten i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan minskat. År 2007 var lärartätheten 9.4 (antal lärare (årsarbetare) per 100 elever. År 2008 var den 8.9 och 2009 var den 8.6. Ingen dramatisk minskning men inte har den ökat.

Andra mål som inte nås är inköp av miljöbilar, antalet ror med Lunds stadsbuss. Ett annat mål är antal påbörjade lägenheter, målet var 1160 och utfallet var 440. Vad är alliansens tolkning av detta mål, jo att man når målet. Enda tolkningen av detta skulle då vara att man vill bygga så lite som möjligt.
Parkmark och grön gatumarki ha, målet var 723 och utfallet var 718. Alliansens bedömning är att målet är nått. Visserligen är 718 väldigt nära 723 men inte är målet nått.

Försäljning industrimark, ha, målet 7.0 och uppnått 0.5 och givetvis så bedömer alliansen att detta mål är uppnått.

Läs Kommumfullmäktiges dagordning (kungörelse)!

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

Har precis klarat av partiförhandlingar om bl a arvoden och ersättnigsnivåer. De traditionellt stora partierna har stort fokus på att höja ersättningar till presidier och kommunalråd.
Lund ligger totalt sett lite lågt jämfört med andra jämförbara kommuner. Det innebär inte att vi har för dåliga ersättningsnivåer.
Det är alltid svårt att prata om ersättningsnivåer. Man borde egentligen diskutera vad man vill att man ska göra som kommunalråd i majoritet, kommunalråd i opposition, ordförande, vice, 2:e vice etc.

Ett stort problem med att vara “vanlig” ledamot och inte ingå i ett presidium, är att man får jobba extra för att få fram information. Tillgång till information är ett viktigt underlag inför ett beslut och då är det inte bara de handlingar som sänds ut inför ett sammanträde. Det gäller bakomvarande underlag som rapporter, skrivelser mm. Dessa kan det vara mycket svårt att få tillgång till och ibland vet man inte ens att de existerar.

En annan sak som diskuterats och där det inte finns enighet kring är om man ska ha dagsammanträden. I Malmö kommun är alla politiska sammanträden på dagtid. I Lund knappast inga. Inte ens mp är överens i denna fråga.

Jag tror att det skulle underlätta för många om man slapp ha kommunfullmäktige 17-22.30. Det är ganska så tufft att komma direkt från jobbet och sedan sitta så länge på mötet. Denna mandatperioden har de flesta, alla utom ett, varat till 22.30 eller senare. Bor man nära Stadshallen är det ju inte så stora problem men bor man utanför stadskärnan så blir det sen hemkomst.

Jag hade önskat att det skulle blivit dagsammanträden både för kommunstyrelse och kommunfullmäktige men så blir det inte. Den enda förändringen nästa mandatperiod blir att kommunstyrelsen börjar efter lunch och borde i de flesta fall vara klart innan 19-tiden.

Senare i dag är det kommunfullmäktige. Klockan 16.30 är Lundaborna inbjudna att fika tillsammans med kommunfullmäktiges politiker.
Det har inte varit någon direkt rusning från Lundabornas sida men kanske kommer de idag.
Även om det inte kommer många så kan det ändå bli många intressanta möten.

ons
28
apr
2010
onsdag, 28 april, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Facit ger Scania rätt

Det var rätt att gå ner i arbetstid. Det visar Scanias kvartalsrapport, som presenteras i dag. Om bolaget hade sagt upp sin personal i stället hade det aldrig gått att reagera så snabbt när marknaden vände.

Med facit i hand är det lätt att konstatera att lastbilstillverkaren gjorde rätt som väntade ut krisen genom att sätta hela arbetsstyrkan på deltid.

Alternativet, att säga upp folk, hade varit fruktansvärt, tycker Martin Lundstedt, Scanias försäljnings- och marknadsdirektör.

– Att vi har kunnat behålla kompetensen är det allra viktigaste. Nu kunde vi snabbt svara upp mot den ökade efterfrågan från den latinamerikanska marknaden.

I alla fall var det rätt medicin för Scania när det blev kris. Bättre jobba mindre tid än att inte ha något jobb alls.

Det skulle man kunna applicera även på nuvarande situation med hög arbetslöshet. Genom att dela på jobben blir det arbetslinjen för fler men inte man jobbar inte lika många timmar.

Med mindre arbetstid får man mer tid över för sig själv och sina nära och kära. Att sänka arbetstiden och sänka lönen i yrken där lönen redan är låg är inte så bra men det finns många yrken där man tjänar tillräckligt för att kunna jobba mindre och därmed tjäna mindre.

Lönesänkningen behöver inte vara lika stor procentuellt som arbetstidsförkortningen eftersom sänker man arbetstiden kommer man att arbeta mer effektivt. Man kommer även att vara mindre frånvarande p g a sjukdom.

Alltså mycket talar för sänkt arbetstid.

Man borde i alla fall återinföra friåret. Det ger de som har ett jobb tid att utvecklas och det ger de som saknar ett jobb möjlighet att kunna få in en fot på arbetsmarknaden.

Något annat som borde göras är att underlätta för småföretagare. Småföretag är ofta flexibla och anpassar sig till nya lösningar samtidigt som de är en del av samhället omkring dem. Det är här de flesta jobb skapas och de verkligt konsumentorienterade tjänsterna finns.

I Sverige har politiken historiskt oftast anpassats för större företags behov och resurser. Det är de stora företagen som lyfts fram och hyllats. Vi ser att politiken måste anpassas så att den fungerar även för små företag. Därför vill vi driva en utpräglad småföretagarpolitik med regelförenklingar, skattelättnader och förbättrade kreditmöjligheter och en bättre finansiell situation för de mindre företagen.

Privata Affärer skriver : Företagare gillar MP …

Företagare har fått rangordna vilka partier som har det mest småföretagarvänliga förslaget.

Det som kommer högst på listan över positiva inslag är Miljöpartiets förslag att sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor. Det stöds av över 60 procent av de svarande företagarna.

Snart är det val och då är det dags att byta regering …
Eller?

ons
28
apr
2010
onsdag, 28 april, 2010 | Skriven av:

DN skriver : KD-tal om Toblerone fick rödgröna att ilskna till
När de rödgröna lämnade sitt förslag kallat “Tolv miljarder till välfärden i kommuner och landsting” reagerade representanter från (KD) och (FP) som om man inte hade några argument. Man gjorde stor sak av vad som hände för många 15 år sedan. Man blandar ihop privataffärer och de politiska.

Svaret från allianssidan lät inte vänta på sig. Kommunminister Mats Odell, Kristdemokraterna, sjöng ut om överbudspolitik i bildliga termer:

– Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket, sade han, citerad av TT.

Man antyder även att Toblerone-affären för 15 år sedan skulle ha handlat om förskingring. Det är ett lågvattenmärke. Det visar bara på att alliansens och speciellt de mindre partierna i alliansen är desperata. De grödgröna har ett klart övertag.

Enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är den typ av personangrepp som Odell använde sig av inte ett okänt fenomen inom politiken.

– Det är sådant man säger under en valrörelse, men att börja med det redan nu är ovanligt, säger Esaiasson till TT.

Medierådgivaren Paul Ronge fyller i, i samtal med TT.

– Detta är ett absolut bottennapp. Det är bland det lägsta jag har hört, säger Ronge.

Kategori: etik, valet2010  | En kommentar
tis
27
apr
2010
tisdag, 27 april, 2010 | Skriven av:

I dag var jag på en halvdags konferens med temat “Bemöter räddningstjänsten kvinnor och män likvärdigt?”
Målgruppen för konferensen var samtliga räddningschefer i Skåne, politiker i räddningsnämnder, direktion eller motsvarande och andra med ledande befattning inom räddningstjänsterna i Skåne.

Det är enligt min mening självklart att jämställdhet är bra för alla parter. Bra för arbetsplatsen, bra för medarbetarna och bra för allmänheten. Det är märkligt att man inte vill ta vara kompetens som finns hos hela befolkningen.

Smart resurstänkande
Det främsta skälet till att vi behöver en bättre balans mellan kvinnor och män är att resultatet blir bättre när rekryteringen utgår från hela befolkningens begåvningsreserv och inte bara halva. I dagens globala ekonomi kännetecknas framgångsrika verksamheter av hög kreativitet och kompetens. Vi pratar ofta om en kunskapsekonomi som är helt beroende av medarbetarnas samlade kompetens. Att avstå från kvinnor på chefspositioner innebär alltså att avstå från halva befolkningens kunskaper, erfarenheter och kreativitet, vilket måste räknas som ett stort resursslöseri.

Att män skulle vara mer lämpliga som chefer än kvinnor, att kvinnor har fel utbildning eller att kvinnor inte vill göra karriär har visat sig vara myter. Tvärtom är många kvinnor välutbildade och högpresterande. Män och kvinnor har liknande testresultat när det gäller ledaregenskaper och många kvinnor vill göra karriär. Denna outnyttjade chefspotential finns sannolikt också i din verksamhet – det gäller bara att upptäcka den!

Bara det att man ofta säger “brandman” gör att man utesluter halva befolkningen. Dessutom blir det fel fokus att bara se till den traditionella uppgiften att släcka bränder. Uppdraget är större än att bekämpa elden. Dels finns det andra olyckor som räddningstjänsten rycker ut på men dessutom så är uppdragets fokus flyttat mot det förebyggande. Ju fler olyckor vi kan förhindra desto bättre.

Enligt “Lagen om skydd mot olyckor” ska alla människor beredas ett likvärdigt skydd mot olyckor.

1 kap. Inledande bestämmelser
1 § Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor

Dessutom betonas den enskildes ansvar.

2 kap. Enskildas skyldigheter
1 § Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka.

Jämställdhet inom räddningstjänsten har diskuterats länge men målet är långt ifrån nått. Polisen har kommit längre mycket beroende på hårdare styrning från centralt håll.

Det är tyvärr inte bara inom räddningstjänsten det inte är jämställt. Vi behöver jobba med värderingar. Vilka signaler sänds ut via media, filmer, böcker och vår konsumtion. Hur många pojkar får en rosa tröja?

Det har givetvis blivit bättre med tiden men ack vad långsamt det går.
Bilden av räddningstjänstpersonal, läs brandman, är fortfarande ofta en stor stark man, lite smutsig av sot, med hjälm och skyddskläder …
Vilka signaler sänder det ut?

Det behövs utbildning och ett tydligt ledarskap att jämställdhet är en prioriterad fråga. Det viktiga är inte “könet” i sig utan den kompetens vi som individer besitter. Ska vi kunna rekrytera personal till räddningstjänsten behöver vi vända oss till hela befolkningen. Dessutom behöver arbetet och vara lockande. Det ska vara attraktivt att jobba inom räddningstjänsten.

Det finns många fördelar med jämställdhet.

Studier om lönsamhet och kvinnor i ledningen
En studie av professor T. Welbourne från Michigan Universitetet i USA visar på positiva samband mellan förekomsten av kvinnor i högsta ledningen och aktieutvecklingen i både kort och längre perspektiv. En förklaring kan vara att själva blandningen av män och kvinnor som leder till långsiktigt bättre resultat.

Catalyst årliga uppföljning visar på samma sak: 2007 visade studien att företag med många kvinnor i ledningen har bättre ekonomiska resultat än företag som har få kvinnor i ledningen. Skillnaden gäller både Return on Equity (ROE) som är 53 procent högre, Return on Sales som är 42 % högre och Return on invested Capital (ROI) som är 66 procent högre.

Räddningstjänsten Syd har kommit en bit, längre än många andra räddningstjänster i landet men mycket återstår att göra.

Ett tydligt politiskt ledarskap behövs där man ser verkligheten och där man vågar diskutera jämställdhet utan att komma i försvarsposition.

Denna halvdag hade behövt vara en heldag och haft fler deltagare.

tis
27
apr
2010
tisdag, 27 april, 2010 | Skriven av:

Roligt just nu att följa alla opinionsundersökningar. Miljöpartiet har nu etablerat sig över 10 % och som det tredje största partiet. Senaste siffran från United Minds är på 11.7 %, vilket är en ökning med 0.9 %-enheter.
Trevligt att dessutom läsa “MP ökar mest“.
De rödgröna får 48,6 procent av rösterna, medan de borgerliga landar på 44,3 procent. (SD) backar och kan inte längre spela ut blocken.
Alliansen försöker svartmåla miljöpartiet men hittills har det inte lyckats, men de lär väl inte ge upp så lätt …

Han konstaterar att alliansen försöker utmåla Miljöpartiet som ett extremt parti. Skälet är att alliansen är oroliga att de gröna ska ta röster från regeringspartierna. Hittills har strategin inte lyckats.
Tvärtom stiger Miljöpartiet med nästan en procentenhet i april och är nu tredje största parti i opinionen för trettonde månaden i rad.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
mån
26
apr
2010
måndag, 26 april, 2010 | Skriven av:

I dag bar det iväg till Kristianstad. Jag deltog i mp:s regionfulmäktigegrupp. Vi diskuterade frågor inför kommande regionfullmäktige. Det blev även en del kring de rödgrönas infrastruktur förslag, “Den största satsningen på järnväg och kollektivtrafik i modern tid”.
Lite väl lite Skåne i denna. Inga spårvägar, ingen Lundalänk …
Satsningar i Skåne blev, “Kävlinge-Arlöv (Lommabanan)”, “Åstorp-Teckomatorp, etapp 2 och 3 (Söderåsbanan)”, “Helsingborg – Hässleholm (Skånebanan)”, “Arlöv – Flackarp (Södra stambanan), tidigareläggning” och så blev det lite väg, “E22, Fjälkinge – Gualöv”

Nya MiljöAktuellt skriver : Rekordstor rödgrön satsning på tåg

Om de rödgröna vinner valet kommer de att satsa 120 miljarder kronor på järnvägar och kollektivtrafik.

Så totalt 120 miljarder är ju inte så illa. Investeringarna beräknas ge 10 000-15 000 nya jobb inom bygg- och anläggning och angränsande branscher. Vilket inte heller är så illa.

SkD skriver : Massor av järnväg i Skåne – om de rödgröna får välja

101 miljarder kronor. Så mycket mer vill den rödgröna oppositionen satsa på infrastruktur de kommande elva åren, utöver vad regeringen föreslagit.

För Skånes del innebär det bland annat en tidigareläggning av bygget av fyra spår mellan Malmö och Lund.

Om de rödgröna vinner valet i höst är det framför allt spårbunden trafik som hamnar i fokus.
– Sverige har problem i dag. 95 procent av alla transporter sker med oljebaserat bränsle och trafiken står för 40 procent av växthusgasutsläppen, säger Karin Svensson Smith (MP).

Alla vill ha men alla kan inte få allt. Bra att det satsas på spårburen trafik. Nu gäller det bara att vinna valet den 19 september. Annars lär det inte bli så mycket järnvägssatsningar.

I övrigt var det solsken hela dagen och det var stor skillnad i temperatur på morgonen och på kvällen. Så nu är det äntligen vår …

sön
25
apr
2010
söndag, 25 april, 2010 | Skriven av:

Nu är det skönt. Vårsolen värmer gott. Det gäller att stanna upp och njuta livet. Katten Lisa kan njuta och det borde fler göra. Det är så skönt att vara på kolonin och stressa av sig. Det finns alltid mycket att göra men det räcker att göra det allra nödvändigaste. Det finns alltid en ny dag då man kan göra det man missat göra. Allt behöver ju inte göras och allt behöver inte vara perfekt.
Har verkligen tagit det lugnt i helgen. Slappat i solen, lagat mat, bakat kakor, fikat, ätit choklad, kelat med katten och med sambon förstås.
Bättre kan det knappt bli, möjligen någon grad varmare ute.

I dag klippte vi våra rosor och vår vinranka. Förhoppningsvis är det inte för tidigt. Björkarna har fått sina musöron och sparrisen har kommit upp och kan snart skördas.
Man kalla nätter kan det ju bli men inte frost väl …

Kategori: koloni  | 2 kommentarer
lör
24
apr
2010
lördag, 24 april, 2010 | Skriven av:

Har varit borta tre dagar och under denna tiden har det blivit mycket grönare på kolonin. Aprikosträdet är på väg att blomma. Påskliljorna är utslagna och tulpanerna är på väg. Det är även dags att klippa gräset.
Jordgubbsplantorna har fått fart liksom grönkålen och vitlöken.
Snart dags att så även om det är minusgrader på nätterna.
Nu är det en skön tid. Det blir varmare och ljusare för var dag som går.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
23
apr
2010
fredag, 23 april, 2010 | Skriven av:

Vi bor på ett hotell lite utanför Stralsund. Jag bor på 6:e våningen har en hyfsad utsikt över omgivande vatten. En bit bort utefter vattnet syns ett antal vindkraftverk snurra i vinden. Solen skiner dessutom så det verkar bli en toppendag. Ska besöka, Ozeaneum, ett stort akvarium som ska visa på livet under havsytan i Nord- och Östersjön samt Polarhavet.
Spännande!

Kategori: natur  | Skriv en kommentar
tor
22
apr
2010
torsdag, 22 april, 2010 | Skriven av:

Är på resa med Kommunförbundet Skåne och besöker motsvarigheten i Mecklenburg-Vorpommern. Vi bor i Stralsund som är en gammal trevlig stad och som har utnämnts till världsarv. Framtidsyrket här verkar vara allt som har med husbyggande att göra. Speciellt restaurering av hus. Vart man än går så är det något hus som renoveras och vart man än går finns det ett hus som behöver fixas till.

Det är en mångfald av färger och former på hus. Husen står väldigt tätt och det är inte alltid räta vinklar. Mycket charmigt.

Vi har haft ett långt möte med tyskarna och då diskuterade vi bl a energiförsörjning, breddbandsnät och e-domokrati. Här i Mecklenburg-Vorpommern har man kommit långt när det gäller förnyelsebar energi. Långt före övriga Tyskland. Allmänt verkar det som om Tyskaland ligger efter oss när det gäller bredband och e-demokrati.

Efter mötet gick vi en rundvanding med en tysk guide. Mycket intressant. Många spår finns från den s k svensktiden. Jag glömde kameran så det blev inga bilder.

På kvällen blev det besök på restaurang och det var ingen direkt vegetarisk sådan. Jag fick komponera ihop en måltid. Det enda som saknades var en proteinkälla. Övriga åt kött och fisk. Restaurangens specialitet var en stor järntallrik fylld ned kött av olika sort, potatis och faktiskt även grönsaker. De som tog denna åt inte upp allt.

Promenaden hem gick i de gamla gränderna och märkligt nog var det väldigt tyst och mörkt Inte mycket folkliv vid 22-tiden i en stad som ändå har nästan 60 000 invånare. Kändes lite märkligt. Det fanns barer och restauranger som var öppna men det saknades gäster.

Hittills har alltid gått bra trots språksvårigheterna. I morgon ska vi bl a besöka ett nytt marinmuseum som har 1 000 000 besökare varje år. De har ett antal akvarier och det är fiskar som lever i “kallt vatten” så det blir väl inga fiskar med många färger.

tor
22
apr
2010
torsdag, 22 april, 2010 | Skriven av:

I dag började jag dagen med Lunds Ungdomsting. Detta storting handlade om “inredning av vår yttre miljö”. Kolbjörn Guwallius föresläste om vad som kan göras, vad man får göra och vad man inte får göra. Oftast är det graffiti som man kommer in på när det gäller invånarnas otillåtna “utsmyckning”. Men det finns mycket annat som görs. Intressant att fundera över hur man tar till vara det engagemang och den kreativitet som finns hos människor.

Efter Ungdomstinget bar det iväg mot Tyskland. Åker tillsammans med Kommunförbundet Skåne till Stralsund med Städte- und Gemeindetag Mecklenburg-Vorpommern. Det kan väl sägas vara Tysklands motsvarighet till Kommunförbundet Skåne. Vi åkte över med färjan från Trelleborg till Sassnitz. Man kna knappast säga att det var någon direkt trängsel på båten. En hel del lastbilar förstås.
Vädret var fullkomligt så till vida att vi fick solsken, vind, snö och regn.
I morgon ska vi göra några studiebesök och ha ett gemensamt möte.
Min tyska är inte vad den borde vara. OK att förstå om det inte går för fort men att att prata är värre. Problemet är ju som vanligt att utan praktik är kunskapen inte så mycket värd.

Väldigt omväxlande miljöer. Fina gamla hus men även en del ruckel. Våren har kommit något längre här än i Skåne. Väldigt många alléträd.

Hoppas på solsken i morgon då vi ska få se den gamla stan i Stralsund som finns på UNESCO:s världsarvslista.