Inlägg den 21 mars 2010

sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

GP skriver : Bönor och linser – smart mat

Aldrig har det väl varit så hett med bönor och linser! De innehåller mycket fibrer, mineraler och inte minst är de snälla mot vår miljö.

Bönor och linser är populärare än någonsin och det är inte konstigt för de är både nyttiga, supergoda och lite oupptäckta. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller lite fett och förhållandevis få kalorier. Det är extra bra mat för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

Trots att intresset för vegetarisk mat har ökat så har ändå köttkonsumtionen ökat. Det finns många anledningar varför man inte ska äta kött. Det viktigaste skälet är att köttproduktionen i det stora hela är oetisk. Djur behandlas illa som om de inte var en levande varelse med känslor och med en rätt att existera.
En annan anledning som lyfts fram mer och mer, dock inte i tillräcklig grad, är klimatet. Det går åt mycket mer resurser för att producera ett kg köttprotein än att producera ett 1 kg vegatabiliskt protein. Köttproduktionen ger också stora utsläpp av växthusgaser.

Man blir därför lite glad när man kan läsa att “Bönor och linser – smart mat”. Det är visserligen inget nytt men det behöver upprepas om och om igen.

Många gånger finns det en rädsla att pröva något nytt. Att inte äta så mycket kött är bra för djuren, för klimatet och den egna hälsan. Det finns många alternativ om man vill använda bönor och linser. Det är bara att pröva. Det är heller inte så krångligt. Att blötlägga bönor och linser dagen innan man ska ha dem är ju inga större problem. Skulle man glömma blötläggningen kan man ju koka dem ändå det blir baar lite längre koktid. Kompletterar man med en tryckkokare så minskar koktiden än mer.
Tryckkokare är inget farligt och inte krångligt att använda.

Så om du inte vill bli vegan så kan du väl minska din köttkonsumtion och köpa ekologiskt producerat kött.
Eller?

sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Kemisk cocktail kräver nya riskmodeller

Kemikalier Nyfödda bebisar hade i genomsnitt 200 artificiella kemikalier i sitt blod. Nu behövs riktlinjer för att hantera den så kallade cocktail-effekten, säger svenske forskaren Thomas Backhaus i en rapport publicerad av EU:s miljödirektorat.

Bebisarnas blod analyserades i en amerikansk studie från 2005 och ämnena som hittades i nyfödingarna var bland annat bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel.

När Sveriges lantbruksuniversitet analyserade vattnet i åar och vattendrag fann man 57 olika kemikalier.

Märkligt, att det i vårt moderna och upplysta samhälle, tillåts nya kemikalier. Man tillåter nya kemikalier utan att veta vilka konsekvenser de har för miljön. Det gäller även för en massa läkemedel.

Problemet är inte ett enstaka nytt ämna utan problemet är att det är många ämnen och att de inteagerar med varandra och miljön. År efter år kommer bevis på att något inte är bra.
Monsanto har under många år sagt att bekämpningsmedlet Round-up bryts ner snabbt och att det inte finns någon risk att det ska nå grundvattnet. Det finns många studier som visar round-up -rester i grundvattnet. Round-up är inte det enda probemet.

Ny forskning visar att det inte fungerar att studera hälso- och miljöeffekterna av varje kemikalie för sig. Orsaken är att kemikalierna samverkar i den så kallade ”cocktail” eller kemikalieblandning där de befinner sig. Effekterna av denna samverkan är till stor del okända, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Nu kommer en ny studie om cocktail-effekterna som har publicerats av EU:s miljödirektorat. Studien beställdes efter att EU:s miljöministrar uppmanat EU-kommissionen att stärka riskarbetet och förändra lagstiftningen kring kemikaliers kombinationseffekter.

Det är bra att det nu satsas resurser på denna problematik. Vad man dessutom borde göra är att stoppa nya ämnen och produkter om man inte vetenskapligt kan bevisa att de inte utgör en fara för vår miljö.
Det finns tillräckligt många ämnen redan så det behövs inga nya som vi inte vet konsekvenserna av.
Försiktighetsprincipen borde gälla, utan undantag!

Kategori: ekologi, miljö  | En kommentar
sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

En amerikansk näringsfysiolog, Joann Bruso, 62, bloggar om hälsosam mat för barn. Hon har gjort en liten test och bevarat en “Happy Meal” från Mc Donalds i ett år. Hon har haft den i sin bokhylla i rumstemperatur.
Hennes make var tveksam till försöket eftersom han trodde att det skulle bli luktproblem, problem med myror, med möss.
Men det blev inget av detta.
På bilden nedan kan man se att det inte hänt så mycket med “Happy meal”-måltiden. Den har sjunkt ihop något men någon nedbrytning har inte skett. Vilket det borde ha skett om det inte finns en massa konserveringsmedel tillsatta.
Vad händer med dessa konserveringsmedel när de kommer in i vår kropp?
Hur reagerar vår kropp på dessa?
Detta borde vara tillräckligt skäl att undvika snabbmat från Mc Donalds.
Om det nu är sant!