Inlägg den 26 juli 2009

sön
26
jul
2009
söndag, 26 juli, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Den sista utvägen”

Runt 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. För några tusen av dem är volontärorganisationen Remote Area Medical en räddare i nöden. En organisation som startade i Amazonas regnskog på 1980-talet och nu har uvudsakliga verksamheten i sjukvårdskrisens USA. ”Det här är det man gör när inget annat fungerar”, säger Stan Brock, organisationens grundare. SvD besökte en fältoperation i ett bergsområde i Tennessee.

Trots att USA ofta framställs som drömlandet så är det nog inte helt så. Speciellt inte när det gäller sjukvård. Kostnaden för sjukvården är skyhög trots att alla inte har tillgång till sjukvården.

De som inte har råd med sjukvård får lita till frivilligorganisationer. Remote Area Medical bildades 1985 i Amazonas regnskog. Tanken var att rycka ut till områden i u-länder som drabbats av katastrofer. Men nu bedrivs verksamhet även i USA, utan att det hänt en katastrof. Dock fanns man på plats när orkanen Katrina drabbade Louisiana och Texas 2005.

Verksamheten utformades i första hand för att kunna hantera naturkatastrofer i u-länder. Men numera ser Stan Brock hela det amerikanska sjukvårdssystemet som ett slags långt pågående katastrof.

Sedan mitten av 1990-talet sker 60 procent av Remote Area Medicals verksamhet i USA.

Det är skrämmande att ett så “rikt” land inte kan garantera alla dess invånare sjukvård till rimliga kostnader. Det är omkring 47 miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring i USA.

– De flesta av dem är familjer med arbetande föräldrar. Det är inte knarkare. Det är folk som sköter sina jobb. 80 procent av de som kommer till oss har någon form av sjukförsäkring, men oftast är det otillräckliga försäkringar.

6 av 10 amerikaner har sjukförsäkring genom sin arbetsgivare, men den täcker oftast inte allt, som exempelvis ögon- och tandvård.

I takt med att arbetslösheten skjutit i taket det senaste året har många blivit av med sjukförsäkringen.

Många andra fastnar i det amerikanska sjukvårdssystemets fälla – de har en aningen för hög inkomst för att kvalificera sig för den statliga sjukvårdsförsäkringen, Medicaid, sam-tidigt som de har för låg inkomst för att ha råd med privat sjukvårdsförsäkring.

Dels är det ett problem med att se till att alla som behöver får sjukvård men det är också ett problem med den amerikanska livsstilen.

– Problemet i den här regionen är livsstilen. De röker, de dricker mycket läsk, de äter onyttigt, de rör inte på sig. Vi kan hjälpa till med tillfälliga lösningar men på sikt är det hela kulturen som måste förändras. Det uppstår väldigt knepiga problem när folk har tillräckligt mycket pengar för en modern livsstil, samtidigt som de inte har råd med modern sjukvård, säger han.

Det är denna livsstil som även exporteras till andra länder däribland även Sverige. Klyftorna ökar i Sverige och fler och fler får allt sämre ekonomi. Dessutom ökar fetman.

Så det gäller att se upp även för Sverige.

Ett bra första steg är att byta ut allainsregeringen 2010.

Byt livsstil och politik!