Inlägg under » juli, 2009 «

fre
31
jul
2009
fredag, 31 juli, 2009 | Skriven av:

I dag åt vi de sista aprikoserna. Synd att de tog slut så fort. Men de var en njutning så länge de varade.

I dag blev det lite gjort i trädgården. Vi har en del olika myntor som växer så knakar och tar över mer och mer mark. Givetvis på bekostnad av andra växter, I dag desarmerade vi myntaplantorna ordentligt.
Vi har en salviaplanta som måste vara ganska så gammal och som har blivit mer och mer vedartad och mindre och mindre grön. I dag klippte vi bort alla torra grenar. Under grenarna var det alldeles vitt. Det måste ha varit någon slags svamp. Barken var alldeles vit som om den var målad. Nu har vi satt några sticklingar som vi får hoppas tar sig. Ska söka på internet för att ta reda på vad det vita var.
Gullriset växer och sprider sig också snabbt. Vi grävde upp en hel del plantor så att annat kan växa.

Det är väldigt torrt nu men idag får vi inte vattna så vi får hoppas på en skur i natt.
Skönt att ha jobbat en hel dag i trädgården. Man känner sig duktig och så där skönt trött så att man längtar efter sängen.

I morgon är det loppis på koloninområdet. Det är kul att gå och titta bland stånden. Ibland är det fina gamla grejer som säljs till ett mycket billigt pris.

Salvia

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
30
jul
2009
torsdag, 30 juli, 2009 | Skriven av:

Tiden går snabbt när man har roligt sägs det och det stämmer. Nu är det snart augusti och det politiska arbetet börjar igen. Just nu känns det som att jag hade behövt en ny julimånad för att vara redo för möten och politik.
I trädgården är det ful aktivitet förutom på mig själv. Lite aktivitet är det men inte så att man förtar sig. Det blir mest njutning. Och mycket finns det att njuta av.

Utejympade på ribban idag. Trots att väderkartorna visade att det skulle bli regn blev det en klarblå himmel under vilken många jympade till rörelsevänlig musik. Märkligt nog orkar jag köra hårt trots att jag inte jympat på kanske två månader. Det är ju skönt. Till hösten måste det bli lite mer ordning på jympandet. Det är dock svårt att få in passen eftersom det är så många kvällsmöten. Det blir till att prioritera.

Blomfluga_juli2009

Kategori: hälsa, koloni  | Skriv en kommentar
ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Landshövding förespråkar gräddfil”

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i blåsväder – igen. Hon tycker att generösa regler ska gälla för mäktiga företagare. Det framgår av ett ljudband som spelades in i hemlighet på ett möte på länsstyrelsen.

Sveriges Radio Gotland har fått tag på ett ljudband som spelades in i hemlighet på ett möte på länsstyrelsen i mars. Mötet handlade om Payex-ägaren Max Hanssons privata strandnära byggen. En av handläggarna ifrågasätter att gården skulle vara av näringspolitiskt intresse för Gotland.

– Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön, säger Samuelsson på bandet.

Hon säger också:
– Jag tror inte länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand.

Det är beklagligt och pinsamt att Gotlands landshövding resonerar så. Även om strandskyddet är hotat och är försämrat av sittande alliansregering så behöver ju inte landshövdingen göra saken värre.

Det är allvarligt men knappast första gången det hänt att “kapitalet” har fått gräddfiler, Det är bara det att det är första gången det fastnat på ett ljudband. Det förringar givetvis inte det som “sagts” men det blir lite perspektiv på det hela.

Som landshövding representerar man inte ett parti. Marianne har varit språkrör för Miljöpartiet men är det inte nu. Hennes agerande har inget med Miljöpartiets politik att göra även om en del hävda det.

LjudLyssna till kommentaren från Miljöpartiet riks!

Motion i riksdagen angående strandskydd

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Åtalad yngling slår tillbaka mot musikindustrin”

Det principiellt viktiga fildelningsfallet mellan Joel Tenenbaum och den amerikanska skivbranschen har kallats ”David vs Goliat”. Men nu har den unge fildelaren fått uppbackning från oväntat håll. På måndagen inleddes rättegångsförhandlingarna som kan sluta med att Tenenbaum blir skyldig musikindustrin över 4,5 miljon dollar.

Detta visar att problematiken med IPRED. Att kräva 4.5 miljoner dollar för några nedladdningar är helt sjukt.

Nästan alla gick med på kravbeloppet i brevet, vanligtvis mellan 3.000 och 12.000 dollar. Det är hittills bara en som vägrat och gått genom en hel domstolsprocess. 32-åriga fyrabarnsmamman Jamie Thomas-Rasset dömdes den 18 juni i år att betala 1,92 miljoner dollar i böter för att ha fildelat 24 upphovsrättsskyddade låtar. Även i hennes fall var det Kazaa det handlade om. Ett annat fall lade RIAA ned och tvingades betala den anklagades juristkostnader.

Tonårige Joel Tenenbaum erbjöd omedelbart en check på 500 dollar när han fick kravet, men skivindustrin skickade tillbaka den. Sedan gick lång tid utan att något hände. Först 2007 lämnades den civilrättsliga stämningsansökan in. Skivbolagets jurister skrev: ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Därefter följde flera turer fram till sommaren 2008 då den både ansedde och kontroversielle Harvard-professorn Charles Nesson plötsligt intresserade sig för fallet och blev Tenenbaums advokat. Han ville göra mer än att bara försvara. Den sista oktober 2008 stämde han målsägarsidan och RIAA har sagt att man inte ska yrka på avslag i den frågan. Den 10 juli ökade antalet sånger formellt till 30, vilket med avskräckningslagens högsta belopp skulle kunna landa i totalt 4,5 miljoner dollars skadestånd.

Problemet är främst att skivbolagen kan skicka ut krav på stora summor vilka är klart över den ekonomiska skada skivbolagen kan ha lidit. 3 000 dollar är mycket pengar men vet man att det kan bli miljonbelopp om man inte betalar är det nog många som ändå betalar 3 000 dollar, äve om man är oskyldig. vad har man att sätta emot skivbolagens slipade jurister som säkert får provotion på hur mycket skivbolagen får. Då är det knappast rättvisa och följa lagen som gäller.

Skivbolgets jurist skrev ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara det är ju sjukt.

USA:s lagstiftning och IPRED kan ge många människor “irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara för att man är stor och stark och har mycket pengar som kan avlöna jurister innebär ju inte att man har rätt.

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

Rödbetor_juli2009 Nu är det en rolig tid eftersom man kan skörda det man odlat. Tidigare har det mest varit bär och lök. Nu är rödbetorna färdiga och snart är det dags för morötterna.

Det växer verkligen bra så det blir rejält med grönmassa. Vi borde haft lite större areal så man kunde ha stora komposter så vi slapp finfördela. Det är lite jobb men nödvändigt alternativet är att köra bort grönavfallet. Egentligen borde vi haft mer odling av ätbara grödor och mindre mängd blommor. Men blommor är fint.

Det är en skön tid, lagom varmt, lagom vått. Fjärillar, humlor, bin …
Även om Västra hamnen är invaderade av nyckelpigor har vi inte märkt av det på kolonin. Det finns nyckelpigor men knappast någon invasion. I år så verkar det vara mindre löss, hittills i alla fall.
Det enda “hotet” mot “odlingarna” är kålmaskar och sniglar. Kålfjärillen är vacker men förrädisk. Den svävar vackert omkring i trädgården men lämnar efter sig ägg som kläcks som smålarver som sedan mumsar i sig grönkålsbladen. Gott för larverna men lite trisst för oss. Vi har spritt ut plantorna i trädgården så alla har inte blivit angripna så även om vi få mindre mängd grönkål så får vi grönkål i alla fall.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
28
jul
2009
tisdag, 28 juli, 2009 | Skriven av:

Aprikosfrukt_juli2009I går hade en mogen aprikos trillat ner och attackerats av en snigel. Det gjorde att vi började skörda våra aprikoser. Det är skillnad på aprikos och aprikos. Vi får inte många men de är rätt så stora, ibland som persikor, men de är fantastiskt goda. De smälter i munnen. Jättevackra och varmt rödgula rakt igenom.
Synd bara att aprikosträdet blommar så tidigt då det inte finns så många pollinerare. Svårt att ersätta humlan som vanligtvis gör jobbet. Vi har humleholkar och träd med hålor men de har inte blivit någon massinvandring tyvärr. Det verkar som en del har flyttat in i vårt redskapsskjul. Bådar gott för nästa år …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
27
jul
2009
måndag, 27 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Brandmän vill in i skånska hem”

Dödssiffran efter Rinkebybranden steg igår till sex personer. Bränder slukar varje år över hundra människoliv – en siffra som landets brandkårer har svårt att pressa ner.
Nu vill de sydskånska brandstationerna besöka människors hem i förebyggande syfte.
– Det är viktigt att komma in i folks bostäder och se hur det ser ut, säger Joakim Goldmann, distriktschef på brandstationen i Hyllie, som har fått ansvar för det nya projektet.

Det är lag på att alla ska ha brandvarnare hemma, men stickprover som Räddningstjänsten Syd har gjort tyder på att endast vart tredje hushåll i centrala Malmö äger en fungerande brandvarnare.

– Vi upplever att det är allt fler som slarvar med det här, säger Joakim Goldmann.

Det är väldigt sorgligt att konsekvensen av branden blev att minst 6 personer omkom. Det verkar som mamman med barnen har försökt fly från branden men gått uppför trapporna. Det bästa hade varit om de stannat i sin lägenhet.

Visst behövs det brandvarnare som sitter på rätt plats och som fungerar men det behövs även information om vad man ska göra om det börjar brinna.

Räddningstjänstens arbete övergår mer och mer till förebyggande vilket är kanon. Det bästa är ju givetvis att antalet bränder blir färre och att insatsen att “släcka” kommer igång så snabbt som möjligt.
Många har nog för lite fokus att det faktiskt kan börja brinna. Dessutom är det så sällan vi utsätts för en brand så vi har ingen beredskap och kunskap vad man ska göra om olyckan är framme.

Hur stort problemet är går inte att säga. Men klart är att det finns många meningslösa brandvarnare, med urladdade batterier, i folks hem. När Räddningsverket frågade 26 000 svenskar om de hade fungerande brandvarnare hemma svarade 85 procent ja. Men Räddningstjänsternas insatsstatistik visar en helt annan bild: av de lägenheter som brinner är bara en av fem utrustade med en brandvarnare som funkar, enligt Räddningsverket.

Jätte bra att räddningstjänsten kommer ut till allmänheten och informerar. Det är väl investerade pengar.

– Vid dödsbränder är det ytterst sällan som det funnits en brandvarnare.

Därför har brandmännen bestämt sig för att helt enkelt besöka skåningarnas hem – innan olyckan är framme. I full mundering ska område efter område betas av.

– Vi gör det här på arbetstid, så om vi får ett larm måste vi dra. Det är därför vi måste ha på oss hela utrustningen när vi hälsar på. Men det kan vara bra att ha med brandbilen. Folk blir alltid väldigt nyfikna när den står på gatan, säger Joakim Goldmann.

Syftet är inte bara att informera folk om brandvarnare och utrymningsvägar. Förhoppningen är att få muskler till samtal med fastighetsägare efteråt:

– De här hembesöken ger oss statistik att jobba med. Det ska bli spännande att se hur vi kan påverka fastighetsägarna när vi kommer med ett underlag.

dukanförhindraolyckan Om det börjar brinna i ett flerbostadshus – gör så här

Det behövs även att vi är lite mer krismedvetna när det gäller olyckor i allmänhet. Vi har alla ett egenansvar för att förhindra olyckor. Dessutom kan vi göra en snabb insats innan räddningstjänstens personal kommer på plats. Det är då givetvis inte fråga om att “agera räddningstjänst” men man kan gör en hel del med sunt förnuft och lite information.

Läs mer om Räddningstjänsten Syd!

sön
26
jul
2009
söndag, 26 juli, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Den sista utvägen”

Runt 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. För några tusen av dem är volontärorganisationen Remote Area Medical en räddare i nöden. En organisation som startade i Amazonas regnskog på 1980-talet och nu har uvudsakliga verksamheten i sjukvårdskrisens USA. ”Det här är det man gör när inget annat fungerar”, säger Stan Brock, organisationens grundare. SvD besökte en fältoperation i ett bergsområde i Tennessee.

Trots att USA ofta framställs som drömlandet så är det nog inte helt så. Speciellt inte när det gäller sjukvård. Kostnaden för sjukvården är skyhög trots att alla inte har tillgång till sjukvården.

De som inte har råd med sjukvård får lita till frivilligorganisationer. Remote Area Medical bildades 1985 i Amazonas regnskog. Tanken var att rycka ut till områden i u-länder som drabbats av katastrofer. Men nu bedrivs verksamhet även i USA, utan att det hänt en katastrof. Dock fanns man på plats när orkanen Katrina drabbade Louisiana och Texas 2005.

Verksamheten utformades i första hand för att kunna hantera naturkatastrofer i u-länder. Men numera ser Stan Brock hela det amerikanska sjukvårdssystemet som ett slags långt pågående katastrof.

Sedan mitten av 1990-talet sker 60 procent av Remote Area Medicals verksamhet i USA.

Det är skrämmande att ett så “rikt” land inte kan garantera alla dess invånare sjukvård till rimliga kostnader. Det är omkring 47 miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring i USA.

– De flesta av dem är familjer med arbetande föräldrar. Det är inte knarkare. Det är folk som sköter sina jobb. 80 procent av de som kommer till oss har någon form av sjukförsäkring, men oftast är det otillräckliga försäkringar.

6 av 10 amerikaner har sjukförsäkring genom sin arbetsgivare, men den täcker oftast inte allt, som exempelvis ögon- och tandvård.

I takt med att arbetslösheten skjutit i taket det senaste året har många blivit av med sjukförsäkringen.

Många andra fastnar i det amerikanska sjukvårdssystemets fälla – de har en aningen för hög inkomst för att kvalificera sig för den statliga sjukvårdsförsäkringen, Medicaid, sam-tidigt som de har för låg inkomst för att ha råd med privat sjukvårdsförsäkring.

Dels är det ett problem med att se till att alla som behöver får sjukvård men det är också ett problem med den amerikanska livsstilen.

– Problemet i den här regionen är livsstilen. De röker, de dricker mycket läsk, de äter onyttigt, de rör inte på sig. Vi kan hjälpa till med tillfälliga lösningar men på sikt är det hela kulturen som måste förändras. Det uppstår väldigt knepiga problem när folk har tillräckligt mycket pengar för en modern livsstil, samtidigt som de inte har råd med modern sjukvård, säger han.

Det är denna livsstil som även exporteras till andra länder däribland även Sverige. Klyftorna ökar i Sverige och fler och fler får allt sämre ekonomi. Dessutom ökar fetman.

Så det gäller att se upp även för Sverige.

Ett bra första steg är att byta ut allainsregeringen 2010.

Byt livsstil och politik!

lör
25
jul
2009
lördag, 25 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Läkare vägrar utföra omskärelse”

Många läkare och flera landsting vägrar att utföra omskärelse av pojkar om det inte är medicinskt motiverat, uppger Dagens Nyheter.

Gunnar Göthberg, ordförande i Svensk barnkirurgisk förening, jämför ingreppet med könsstympning av kvinnor.

En enkät som föreningen gjort visar att två av tre barnkirurger inte vill utföra omskärelse. Göthberg betraktar operationen som ett övergrepp eftersom ingreppet görs utan barnets medgivande.

Bra att åtminstone några läkare protesterar. Det borde givetvis vara en självklarhet att det man inte utför omskärelse på barn. Det borde strida mot FN:s barnkonvention.

Det är ofattbart att det är tillåtet med omskärelse av små pojkar. Argumentet att om inte sjukvården utför det så gör andra det som inte har medicinsk kompetens håller inte.

Om man nu måste har omskärelse så får det bli när man på egen begäran vill göra det och givetvis så ska man betala allt själv.

fre
24
jul
2009
fredag, 24 juli, 2009 | Skriven av:

I dag blev det lite målningsarbete. Vi har länge tänkt att måla om några stolar men har ännu inte kommit till skott. Det senaste hindret var att Auros färgaffär i Malmö inte längre finns kvar. Deras färger är så miljövänliga att de kan komposteras. Man kan åka till Veberöd där Auros huvudkontor ligger. Problemet är att det är lite jobbigt att ta sig till Veberöd från kolonin men det går givetvis men …
Nu hittade vi en vattenlöslig färg som inte är lika miljövänlig men saknar lösningsmedel i alla fall.
Det får bli en resa till Veberöd nästa gång.
Typsikt nog har började det regna precis när det var dags att måla. In med stolarna och så var det bara att vänta tills regnet slutat trilla ner. Det dröjde inte länge så ut igen och då efter en liten stund öppnades kranarna igen.
Till slut blev det målningen klar.
Som vanligt gäller det bara att komma igång, Man kan undra varför vi inte gjort det tidigare???
Klematis_juli2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
23
jul
2009
torsdag, 23 juli, 2009 | Skriven av:

I dag fick vi besök av ett stort antal fjärillar bl.a. tistelfjärillar.

Vingbredd 51-62 mm. Flyger tämligen sällsynt på torra gräsmarker med tistlar men även allmänt blomrika miljöer kan dra till sig tistelfjärilar, t.ex. lusernvallar. Immigrerar från Sydeuropa på våren och lägger ägg här och varierar därför starkt i antal olika år. Det är en utpräglad vandrarfjäril som i Europa på våren vandrar norrut från medelhavsområdet. Enstaka fjärilar når Nordeuropa på försommaren. Dessa lägger ägg på tistlar och nässlor, där larven lever mellan sammanspunna blad. Den nya generationen flyger på sensommaren, och tillsammans med nya invandrare kan den vissa år uppträda talrikt. Arten är funnen i hela Sverige, vissa år talrikt, men kan inte övervintra här.

Tiderna stämmer inte riktigt men det var helt klart tistelfjärillar. Den verkade gilla den blommande oreganon bäst. Vi har sett den en gång tidigare men det var för några år sedan. Helt fantastiskt att de kan flyga så långt som de gör. De följer väl visserligen vindarna men ändå. Det var även många kål- coh citronfjärillar idag.
Tistelfjärill_juli2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
ons
22
jul
2009
onsdag, 22 juli, 2009 | Skriven av:

Nu så börjar det bli dags att skörda squashen. De kan växa till sig och bli stora men de är extra goda när de är små. Nu har det regnat en hel del så nu skadar det inte med lite sol några dagar. Sniglarna har vaknat till liv och har redan massakrerat en squash. I kväll var de på gång igen men jag avbröt deras attacker denna gången.
I morgon får det nog bli att klämma lite på aprikoserna. Färgen indikerar att de snart är mogna, rekord tidigt.
Plockade krusbär och röda vinbär i dag som vi har fryst in. Gott att ha senare i vintermörkret. I dag gjorde vi en äppelkaka på årets första äpplen. Mums!
Squash_juli2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
21
jul
2009
tisdag, 21 juli, 2009 | Skriven av:

I dag tjänstgjorde jag i tingsrätten. Det var ett mål om en man som lyckats ta ut 2.8 miljoner kronor från sitt konto som saknade kredit. Detta hade ha lyckats med under ca ett och ett halvt dygn. Totalt var det nästan 400 uttag under denna tid.
Hur kunde han lyckas med detta?
Ja det var inte p g a någon “smart idé”, Han bara stoppade in sitt kort och slog sin kod och ut kom pengarna, max 8000 kr åt gången. Så smart var det ju inte att använda sitt eget kort och kod och att låta sig filmas av övervakningskamerorna. Att det “lyckades” var helt och hållet beroende på ett fel i någon banks datasystem. Kontot fanns i SEB men uttagen gjordes i andra bankers automater. Spärren att det inte fanns några pengar på kontot fungerade inte.
Så det tekniska felet blev en björntjänst. Tack vare “felet” så blev blev det ett mål i tingsrätten.

Kategori: brott, ekonomi  | Skriv en kommentar
mån
20
jul
2009
måndag, 20 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Fem gånger så dyrt på bussen”

Går förslaget om den nya kollektivtrafiklagen igenom, kan biljettpriserna i Malmö gå upp till det dubbla. Men det blir den minsta ökningen i Skåne. I Ystad kan biljettpriset öka med 573 procent.

Dagens biljettpriser är inte marknadsanpassade. Det betyder att staten går in och finansierar de delar som inte täcks av biljettpriset.

På uppdrag av regeringen har konsultföretaget WSP räknat på vad övergången till en kommersiell kollektivtrafik kan innebära. Det visar att en total övergång i stadstrafiken kräver stora höjningar av biljettpriset, från i genomsnitt 9,60 kronor till 41 kronor per påstigande.
– Genom det här tankeexperimentet kom vi fram till att 80 procent av trafikarbetet skulle kunna bedrivas kommersiellt. Och då är det optimistiskt räknat. Det förutsätter också kraftiga prishöjningar på vissa linjer, säger uppdragsansvarige Anders Wärmark.

Det är svårt att dra några andra slutsatser. Det kommer att bli dyrare och krångligare och ojämlikt. Inte ens på de lönsamma sträckorna kommer priserna att bli mindre. Möjligen i början men sedan kommer att det bli några stora bolag som konkurrera ut de små och då sätter de taxan som de vill. På de olönsamma kommer det inte att bli så mycket trafik.

I Skåne varierar den väntade prishöjningen: från 105 procent i Malmö, till 570 procent i Ystad. En direkt konsekvens, som påtalas i analysen, blir att antalet resor med kollektivtrafik kommer att minska med i snitt 28 procent.

Kollektivtrafiken borde öka på bekostnad av den privata biltrafiken. För det ska hända så krävs det mer kollektivtrafik och högre servicegrad.

Vad betyder biljettpriset för resenärerna?
– Det där med priset är ett starkt debattargument, också för många enskilda resenärer. Men jag skulle vilja säga att för ännu fler resenärer är priset inte den viktigaste frågan, utan det är snarare pålitligheten och turtätheten, säger Kurt Hultgren.

Priset är inte oviktigt. Om “egen bilpriset” är lägre kommer detta inte att gynna kollektivtrafiken. Minska antalet resande blir underlaget sämre vilket minska turtäthet och servicegraden samt ökar biljettpriserna.

Varje län inrättar en kollektivtrafikmyndighet med uppgift att värna den fria marknaden, men som också ska kunna gå in och stötta där kommersiell trafik inte lönar sig.

Detta innebär att privata bolag kan äta russinen i kakan och sedan får det offentliga ta kostnaderna för det övriga. Vilket sedan i sin tur blir ett argument för att det “privata” är mer lönsamt och kostnadseffektivt ände det “offentliga”.

Mer privatbilism kommer att missgynna hälsa, klimat och miljö och kommer att öka trängseln på vägarna. Alliansregeringen har hittills inte gjort så värst mycket för att gynna mer miljövänliga transportsätt så det är inte så förvånande att de “beställer en Lundinutredning”.

Förhoppningsvis kommer valet 2010 att ge oss en ny regering och då kan Lundinutredningen skrotas.

sön
19
jul
2009
söndag, 19 juli, 2009 | Skriven av:

AB_partisymp_juni-juli2009 SDS skriver “SD och PP över fyraprocentsnivån”

Både Sverigedemokraterna och Piratpartiet får över fyra procent av väljarstödet i en ny opinionsundersökning som publiceras i Aftonbladet på söndagen. S, MP och V får 48,1 procent, allianspartierna får 41,8 procent.

På frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?” svarar 4,1 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna (SD) och 4,2 procent Piratpartiet (PP).

Carl Melin, opinionschef på United Minds som genomfört undersökningen, är överraskad över stödet för Piratpartiet.
– Det är lite förvånande att stödet håller i sig, men de har fått mycket uppmärksamhet. Om jag får gissa så kommer Piratpartiet inte att komma in, men det är inte otänkbart, säger han till tidningen.

Övriga resultat i undersökningen: Socialdemokraterna 31,4 procent, Miljöpartiet 10,0, Vänsterpartiet 6,7, Moderaterna 26,8, Folkpartiet 6,5, Centern 4,5 och Kristdemokraterna 4,0 procent. Övriga partier samlar totalt ihop 1,8 procent av väljarstödet.

Siffror bör tas med en nypa salt. Undersökningen är gjord under tiden 24/6 – 17/7 och via webben. Men mp+s+v har 48.1 % mot alliansens 41.8%. Moderaterna ökar med 2.8 %-enheter, (fp) minskar med 1.1, (c) med 1.0 och (kd) ökar med 0.2 %-enheter. (kd) med sina 4 % ligger nära att åka ur riksdagen och (c) har en liten marginal 0.5 %-enheter till samma öde.

Miljöpartiet minskar med 0.5 %-enheter till 10 % och är fortfarande 3.e största parti. (v) ökar med 1.0 %-enheter till 6.7 % och (s) minskar med 0.6 %-enheter till 31.4 %.

(sd) minskar med 0.6 %-enheter till 4.1 % och Piratpartiet ökar med 0.3 %-enheter till 4.2 %.

Efter valet 2010 kan det bli mellan 5-9 partier i riksdagen. (kd), (c), (sd) och (pp) ligger kring 4 %-gränsen. Så mycket kan hända!

lör
18
jul
2009
lördag, 18 juli, 2009 | Skriven av:

BBC_flaskvattenBBC News skiver “Australia town bans bottled water”

A rural town in Australia has voted overwhelmingly to ban the sale of bottled water over concerns about its environmental impact.
Campaigners say Bundanoon, in New South Wales, may be the first community in the world to have such a ban.
They say huge amounts of resources are used to extract, package and transport bottled water.
The discarded plastic bottles then end up as litter or go into landfill sites, the “Bundy on Tap” campaign says.
More than 350 residents turned out to vote at the public meeting in the town hall.
Only one resident voted against the ban, along with a representative from the bottled water industry, ABC news reported.

Första kommunen i världen, troligen, som har förbjudit buteljerat vatten. Visserligen är det inte någon stor kommun men det är ändå en viktig händelse.
Speciellt i Sverige borde vi kunna vara utan alla dessa flaskor som numera sälj överallt. Det är både dyrt och mindre bra för klimatet. Vi har så bra vatten i alla kommuner att det inte borde behövas att det transporteras vatten från hela världen till Sverige. Mycket av det s.k. källvattnet är dessutom vanligt kranvatten.

Vilken kommer härnäst?

lör
18
jul
2009
lördag, 18 juli, 2009 | Skriven av:

Nu vräker regnet ner. Så nu har det kommit nog för tillfället. Lite sol och sedan kan det regna i natt igen.
Vårt aprikosträd ser lite skröpligt ut men ger ändå några aprikoser. Blåsten har tyvärr tagit några frukter men det finns en del kvar och en del är rätt så stora. De är fortfarande hårda så de behöver sitta kvar ett tag till suga upp solstrålarna som förhoppningsvis kommer tillbaka efter regnet.
I dag ska vi hjälpa en kompis att flytta så nu får det snart sluta regna så vi slipper flytta i ösregn.
Det är mysigt att sitta på verandan och höra regnet smattra mot taket och se ut över trädgården. Fåglarna kvittrar trots busvädret. Inga grannar är ute och kör väsnande maskiner. Tystnad och lugn råer på kolonin. Katten ligger och myser på sin favoritkudde. Det gröna teet ryker från koppen. SDS lördagskryss ligger och väntar.
Kan det bli bättre avstressning?
Inte för mig i alla fall. Men vi är alla olika. Det gäller att hitta sitt eget sätt att ladda batterierna.

Aprikos_juli2009

fre
17
jul
2009
fredag, 17 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Kulturkrock vid badbryggan”

Nakenbad är befriande. Men inte för alla. Flera i Falsterbo retar sig på det kösystem som har bildats när nakenbadare värnar integriteten vid kommunens enda bryggan.

I tjugofem år har hon väntat vid strandkanten medan nakenbadarna har tagit sina morgondopp längst ut på bryggan. Tillsammans med flera andra i kön har hon förbannat “de jäkla nakenbadarna”. Men en dag fick hon nog. Nu har kvinnan “mopsat upp sig” och struntar i kösystemet. Fast det är ett högt pris hon har fått betala. Och frågan är så känslig att hon inte vågar avslöja sitt namn.

– Folk har slutat hälsa på mig och jag blir ständigt tillrättavisad. Men det är ett obehag jag får ta, jag vägrar känna mig som en inkräktare.

Enligt kvinnan fungerar kösystemet såhär: En person går längst ut på bryggan, tar av sig kläderna och hoppar naken i. Först när han eller hon är på väg in mot stranden kan nästa person gå ut.

Märkliga saker hända. I Vellinge där friheten är så stor så kan en person hindra andra att använda kommunens enda badbrygga genom att bada näck.
Intressant att det finns oskrivna regler för hur man använder en badbrygga.

Vore det inte smartare att ha två badbryggor en för nakenbadare och en för övriga.
Eller är det så att de som badar nakna måste bada ensamma?

– En del går ut på bryggan utan att vänta på sin tur, det är folk som inte vet bättre. Kösystemet är av hänsyn till andra och för integritetens skull, säger han och hoppar i.

Det kan inte vara så många som badar på detta ställe eftersom en person kan uppehålla bryggan en bra stund. Det verkar inte finnas regler för hur länge man får bada. Man säger att “kösystemet är av hänsyn till andra och för integritetens skull”.

Jag tycker inte det verkar som att de som uppehåller bryggan för sig själv tar så mycket hänsyn till andra. Men friheten är ju stor för den som utnyttjar den på bekostnad av alla andra, men det är väl så det fungerar i moderaternas Vellinge.

Näck såklart.

fre
17
jul
2009
fredag, 17 juli, 2009 | Skriven av:

I DN/Synovates senaste väljarbarometer från den 26 juni fick mp+s+v tillsammans 47,3 procent mot 45,3 för de fyra borgerliga regeringspartierna. Skillnaden mellan blocken är så liten att den inte är statistiskt säkerställd. Sverigedemokraterna låg på 3,3 procent.
(sd) är fortfarande utanför riksdagen men de närmar sig 4%-spärren. Om alla partier bara tar debatten med (sd) borde väljarna inse att (sd) inte behövs och att de inte kommer att tillföra så mycket.

I Lund är det bara “integration”, “hemspråk” och “mångfald” som får upp (sd) i talarstolen. De spelar ut pensionärer mot icke svensk födda. Genom att respektera dem som ett politiskt parti och bemöta deras politik kan vi bibehålla demokartin och se till att “missnöjespartier” som (sd) hålls utanför riksdagen.

Ännu finns inga siffror redovisade för de olika partierna förutom (sd). Skillnaden mellan blocken är inte stor men dock till oppositionens fördel. Ska bli intressant att se de olika partiernas %-tal.

fre
17
jul
2009
fredag, 17 juli, 2009 | Skriven av:

Nu kommer regnet, stilla och fint. Det är verkligen välbehövligt. Tyvärr blåser det lite byigt så det blir tufft för vissa växter. SDS skriver “Nu kommer regnet”.

Regnet har nu börjat dra in över Skåne och det förväntas bli ett ordentligt skyfall på sina håll. Men det finns chans för sol i helgen.

Efter hot om kommande regn blev det rejält trångt på stranden i Lomma på fredagen. Skåningarna gick bokstavligt talat man ur huse för att få lite sol innan det sämre vädret skulle dra in.

Annars har det varit en varm och skön dag. Lyssnade på sommar visserligen inte i en hängmatta men på en madrass i gräset. Skönt!
Idag var det en s.k. coach som berättade om sitt liv och sina upplevelser. Ledordet var “våga”. Var inte rädd att misslyckas. Ett misslyckande är en lärdom i sig.
Det är inne med “coaching”. Många gånger är det enbart självklarheter de förkunnar. Men visst ibland kan det behövas sägas självklarheter. Orden måste sjunka in.
Lösningen på våra “problem” måste komma från oss själva. Det är enbart vi själva som kan ändra på oss. Det hjälper inte att bara läsa böcker om man inte gör något själv. Vi kan mer än vi tror.

Dill_juli2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar