Inlägg under » juni, 2009 «

tis
30
jun
2009
tisdag, 30 juni, 2009 | Skriven av:

MusplattaSom sagt vår dator fungerar inte till 100%. Musplatta och tangentbord har slutat fungera. OK om man kopplar till externa.
Jag tror att det är musplattan som har blivit utsliten. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara problemmed själva tangentbordet. Det sitter en krets på tangentbord & musplatta. Det kan givetvis vara något problem denna krets.
Man byter inte bara musplatta utan man måste byta ovandelen med strömbrytare och krets.
Man kan köpa från USA men det hade varit bar att kunna köpa från Sverige ännu bättre hade det varit att köpa en kraschad Mac Book Pro 15″ där musplattan fungerar.
Frågan är var hittar man en sådan?
Lämnar jag in datorn kostar det säkert ett antal tusen bara för att ta reda på vad jag vet och sedan kostar det att reparera.
Vi får se hur vi ska göra.

Kategori: IT  | Skriv en kommentar
tis
30
jun
2009
tisdag, 30 juni, 2009 | Skriven av:

Nu är det katastrof musplattan och tangentbordet till datorn har slutat fungera. Lyckligtvis så går det att koppla till en extern mus och ett externt tangentbord. Kanske är det ett tecken att jag inte ska använda datorn i sommar.
Nu så får det bli lite skruvande och meckande för att reda ut vad som är fel.
Men annars så ska det bli mer trädgård och mindre dator.
Värmen har verkligen kommit även om kvällarna är väldigt svala. Nu är det SOMMAR!

KrypTimjan_juni2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
29
jun
2009
måndag, 29 juni, 2009 | Skriven av:

På vissa äppelträd blir det inte ett enda äppel i år. Det finns knappt några blad kvar för att “någon” har vävt in hela trädet i väv och små larver har ätit upp nästan varenda blad. Nu när bladen är uppätna har dessa larver slagit sig ner på trädstammen.
Detta har inte hänt med alla träd men tyvärr för många. Trisst, nu gäller det att vårda det som finns kvar.
För några år sedan satte vi en liten mullbärsplanta och i år kommer vi att få några mullbär, ser det ut som. De är långt ifrån mogna och det kan hända saker men man får se det positivt.

I dag tänkte jag jobba lite med Mp Skånes kommande regionprogram. Normalt har man ett regionprogram för en mandatperiod. Så gällande regionprogram gäller tom 2010 och sedan ska vi ha ett för 2010-2014.
Regionprogram är det som vi ska gå till val på och det som alla kandidater ställer sig bakom. Regionprogram är inga direkta kioskvältare men är viktiga för att det sätter grunden för det politiska arbetet. JUst nu har Mp Skåne utsett en grupp på tre personer som ska ta fram ett nytt program som sedan ska gå ut på remiss till alla kommunorganisationer i Skåne. Vi tänkte dessutom pröva att låta “alla” som vill komma till tals. Vi får se hur det går med det.
Nu kan du testa vårt forum för att diskutera regionprogrammet. Just nu finns bara forumet för att diskutera det gamla. Här kan du givetvis lägga fram nya idéer.
Gå till forumet!

matarlarver-pa-tradet_juni2009

sön
28
jun
2009
söndag, 28 juni, 2009 | Skriven av:

Nu är snart juni slut och många blommorna är överblommade. Möjligen kommer en del igen.
Pumpaplantorna har inte riktigt tagit fart men grönkålen växer väldigt bra.
Snart är svarta vinbären klara för skörd. I år blir det relativt mycket men fortfarande vill sig inte de svarta vinbären. Däremot de röda vinbären har alltid gett god skörd.
I dag var det väldigt varmt så det blev inte så mycket gjort i trädgården. Fixade en bräda på verandan som länge hängt ner och sett lite tråkig ut. Hittade äntligen linolja att köpa. Tidigare köpte vi i färgaffären på David Halls torg men nu finns affären inte där längre. Har ett omålat träbord som vi tänkte ha ute i trädgården.
För övrigt blev det lite fixande men lite trädgårdsarbete. Jag vässade lite redskap så att vi kan klippa gräset lite lättare.
Skönt att bara ta det lugnt.
nyponros_juni2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
27
jun
2009
lördag, 27 juni, 2009 | Skriven av:

I dag var det loppis på kolonin. Det är kolonister som säljer men även andra. Det mesta är billigt och det mesta är inte av högsta kvalité men full användbara saker. Bra att sälja istället för att bara kasta. Jag köpte en bra cykelpump för 10 kronor. En lite större med vilken man kan stå rakt upp och pumpa. 10-20 tag fyller ett cykeldäck. Mycket smidigare än en liten smal som man måste ligga på knä för att använda och där man måste pumpa minst 50 tag för att göra samma jobb.
Även om man inte köper något är det kul att kolla utbudet.
Nu är det högsommar. Vi gjorde en fruktdrink till frukost med massor av jordgubbar, äppelmos gjord på egna äpplen och några bananer och så lite nötter och frön.
Det är så varmt att man måste hålla sig i skuggan. Tvätten torkade i en hast av värmen men även av att det fläktar ganska så bra.

fingerborgsblommor_juni_2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
26
jun
2009
fredag, 26 juni, 2009 | Skriven av:

Sommar är verkligen här trots att den kraftiga vinden. det kommer kraftiga vindbyar som gör att växterna piskas fram och tillbaka och en del blir helt förstörda. Lite tråkigt att se de finna blommorna demoleras. Dessutom har vinden rivit ner några av våra få aprikoser.

Vi har även fått en inneboende. Den har slagit sig ner i en krusbärsbuske, ja i alla fall i några enstaka krusbär. Det är en liten grön larv som jag inte vet om den gör någon direkt skada. Hittills har den ätit upp 4-5 krusbär så det finns många kvar. Jag vet inte vad det är för någon om den speciellt gillar krusbär elle ratt den bara har slagit sig ner i krusbärna. Förra året var det rekordskörd på krusbären, speciellt en buske. I år ser det inte ut att bli lika mycket men det blir nog tillräckligt.
Nu behövs det lite regn. Det är jättetorrt i marken så det får nog bli lite vattenspridare i kväll.
krusbarsoccupant

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
25
jun
2009
torsdag, 25 juni, 2009 | Skriven av:

tv4-novus-juni-2009 Senaste Novus som gjorts på begäran av TV4Nyheterna ger miljöpartiet 9.5 % är en ökning med 2.2 %-enheter sedan mätningen i maj och 4.3 %-enheter sedan valet 2006. Vilket innebär att mp är tredje största parti efter (s) med 34.3 % och (m) med 24.4 %.
Detta gör att mp-s-v ökar till 49.6 % och m-fp-c-kd minskar till 42.1 %. Vilket innebär en skillnad på 7.5 %-enheter.
Nedgången för M resp Alliansen och uppgången för MP är statistiskt säkerställda.

Läs hela undersökningen!

ons
24
jun
2009
onsdag, 24 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Fritt fram för bara bröst i Malmö”

Fritidsnämnden i Malmö beslutade vid lunchtid idag att tillåta kvinnor att bada utan överdel i stadens simhallar.

Efter att nätverket Bara bröst vid flera tillfällen gjort besök på Malmös simhallar, såg Malmös fritidsdirektör Bo Sjöström anledning att låta nämnden ta principbeslut om en klädkod på Malmös simhallar. Detta för att undvika godtyckliga avgöranden av personal på de olika simhallarna.

Frågan var uppe på fritidsnämndens bord i april, men ströks då på grund av politisk oenighet.

På onsdagsförmiddagen nådde fritidsnämnden till slut full enighet i frågan, som bland annat har vållat en intensiv debatt på Sydsvenskan.se.

Beslutsförslaget gick ut på att kvinnor med delad baddräkt skulle tvingas bära överdel.
Men detta förslag ströks helt efter politiska överläggningar.

Det blev till slut enighet kring beslutet vilket är bra. Nu får vi se om andra kommuner följer efter.

Nu finns ett beslut som i korthet går ut på att alla badande ska ha badkläder och att kalsonger under badbyxor av hygienskäl förbjuds. Kvinnor får avgöra själva om de vill ha överdel eller ej.

ons
24
jun
2009
onsdag, 24 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bara bröst splittrar politiker”

Frågan om kvinnobröst får visas öppet splittrar fritidsnämnden inför onsdagens sammanträde.
I april skulle fritidsnämnden ta beslut om regler för kvinnors badkläder på Malmös simhallar.

Då ströks ärendet efter politisk oenighet.

Idag gör nämnden ett nytt försök. ”För kvinnor med delad baddräkt ska en överdel användas,” lyder förslaget.

Det är märkligt att det över huvudtaget ska diskuteras. Givetvis ska kvinnor själva avgöra om de vill bada med eller utan topp.
Ska det vara topp på kvinnor borde det vara topp på herrar.
Det är lite trist att läsa kommentarerna till artikeln. Vissa av dessa visar att det fortfarande 2009 är problem med jämställdheten och mäns syn på kvinnor.
Det är pinsamt att läsa och skämimgt att vara man. Nu måste vi skärpa oss.

När det gäller bad så lägg mer krut på vad man har under badkläderna. Fortfarande är det problem med hygienen på många bad. Man duschar inte av sig innan man badar och man badar med underkläder på.
Detta är ett mycket större problem.

ons
24
jun
2009
onsdag, 24 juni, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Jobben och klimatet måste prioriteras”

Snart inleds en ny femårsperiod med ny EU-kommission och ett nyvalt Europaparlament och om bara en dryg vecka tar Sverige över ordförandeskapet. Vi vill här ge besked om vad vi vill att Sverige ska prioritera i EU. På flera punkter saknar vi gemensamma svar från den moderatledda regeringen, skriver Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly.

Den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU och snart inleds en ny femårsperiod med en ny EU-kommission och ett nyvalt Europaparlament. Vi menar att det nu krävs konkreta resultat och förslag för att hejda den växande arbetslösheten, en mer ambitiös klimatpolitik som ger EU ledartröjan i miljöfrågorna och åtgärder som stärker tryggheten för EU:s arbetstagare.

Det gäller nu att inte låta krisen styra så att vi blir fast i gamla mönster. Så var det lite med att oppositionen till varje pris ville hälla in mer pengar i Saab och Volvo. Det behövs inga mer subventioner och statliga pengar till bilindustrin. I alla fall inte till “den” som fortsätter tillverka fossildrivna fordon och som dessutom är ganska så stora och lyxiga.
Stöd ska gå till gröna investeringar. Det behövs mer resurser för att få fram billiga och bra tåg och teknik runt själva tågen.
Vi behöver utveckla de forskningsframgångar som finns inom sol- och vinkraftsteknik som har gjorts på universiteten och högskolorna runt om i Sverige. Vi ska inte låta dessa framgångar försvinna ut ur landet.

Vi måste ställa om industrin så att den blir mindre energikrävande. Det kommer att bli en framgångsfaktor eftersom energin inte kommer att bli billigare i framtiden.

För det första: Vårt besked om valutaunionen är gemensamt, det är inte aktuellt att gå till en ny folkomröstning om att införa euron åren 2010–2014. Vi respekterar folkomröstningsresultatet och de utfästelser som gavs i samband med kampanjen 2003. Regeringen måste nu börja tala med en röst i denna fråga.

För det andra: Vi deklarerar också klart och tydligt att en rödgrön regering kommer att föra en aktivare EU-politik för att skapa fler jobb. EU är en central politisk plattform som Sverige ska vara aktiv i. Redan för ett år sedan föreslog vi att EU måste dra upp riktlinjerna för en ny offensiv Lissabonstrategi, där jobb och utbildning binds ihop med arbetet för hållbar utveckling. Målen ska vara full sysselsättning, jämställdhet mellan män och kvinnor, kompetensutveckling, social rättvisa och stärkt respekt för arbetsrätt. En viktig del av sysselsättningspolitiken är skapandet av nya gröna jobb. Det är endast om vi klarar arbetslösheten som vi kan klara den europeiska ekonomin.

För det tredje: Våra tre partier är inte nöjda med hur EU och Sverige styrs idag men vi är fast beslutna att förändra och förbättra förutsättningarna för att nå positiva resultat, inte minst i den helt avgörande klimatfrågan.

Med Obama som ny president i USA finns förutsättningar för en framgångsrik internationell klimatöverenskommelse hösten 2009. Men regeringen Reinfeldt har sänkt Sveriges ambitioner i klimatarbetet vilket försvårar möjligheterna att under det svenska ordförandeskapet få EU att ta täten och leda det globala klimatarbetet.

Inte minst utvecklingsländerna kommer vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn att bevaka att den rikare delen av världen inte stjälper över klimatåtgärder på de fattigaste länderna. Sverige har tidigare kunnat fungera som en konstruktiv brygga för att komma över den misstro som därför ofta finns i internationella förhandlingar, därför kräver vi att den svenska regeringen måste ändra sin hittillsvarande profil att en allt för låg andel av klimatmålen ska nås genom åtgärder i Sverige och i den rikare delen av världen. En nyckelfråga för ett nytt klimatavtal är hur åtgärderna ska finansieras. Regeringen har velat skjuta på frågan, vilket är illavarslande.

I skarp kontrast till regeringen vill vi göra EU och Sverige världsledande på grön omställning, klimatsmarta produkter och tjänster, grön energi och energi- effektiva lösningar. Gröna investeringar kan bidra både till ett ökat klimatansvar och miljontals nya jobb i EU.

För det fjärde: Regeringen håller med oss om att Östersjön är en prioriterad fråga. Just därför säger våra tre partier bestämt nej till den rysk-tyska fossilgasledningen på Östersjöns botten. Den moderatledda regeringen har inte samlat sig till ett ställningstagande före ordförandeskapet. Frågan om gasledningen är ett tydligt test på vilken vikt regeringen lägger vid Östersjöfrågorna.

För det femte, vill vi också bättre skydda arbetstagares rättigheter i Sverige och i Europa. Sverige ska fortsätta att konkurrera med kunskap och kompetens inte med låga löner och sämre arbetsvillkor. Vi är starkt kritiska till att regeringen är passiv i EU när arbetstagares rättigheter behandlas.

Efter den så kallade Lavaldomen vill våra partier stärka och förbättra EU:s regler för den som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land och vi ser det som nödvändigt att ett juridiskt bindande socialt protokoll införs. Dessa frågor måste Sverige driva aktivt under det svenska ordförandeskapet.

För det sjätte vill vi att EU ska vara en aktiv röst för rättvisa och frihet i världen. Kopplingen mellan fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter måste bli än mer tydlig i EU:s organisation och verksamhet. Vi är positiva till en fortsatt utvidgning av EU. EU:s politiska verktyg att påverka utan att använda vapen är stor men måste utvecklas. EU är till skillnad från Nato ingen militärallians och EU ska inte militariseras.

Bra att oppositionen skriver ihop sig för att pressa fram lite mer aktivitet från vår passiva regering. När det gäller arbete så är det märkligt hur lätt alliansen kommer undan med sin politik. Visst behövs att arbetskraften är rörlig men till rimliga gränser. Det får inte bli så att arbetskrat från andra länder får jobb i Sverige med låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Givetvis ska varje land kunna sätta sina löner och regler inom sitt land. Annars blir det att arbetare utnyttjas och får flytta runt för att följa efter jobben. Det hade kanske varit helt OK om man då kunde ta med sig sin familj och barnen kunde få gå i skola. Så är det knappast nu. Många arbetare flyttar runt med sin familj hemma. Vilket innebär extra belastning för den förälder som är hemma, vanligtvis kvinnan, som får ta hand om barnen ensam. Dessutom förlorar den som åker iväg, vanligtvis mannen, kontakt med barnen.

EU borde också skärpa till sig när det gäller djurhållning och djurtransporter. Sverige har bra lagstiftning, som tyvärr inte alltid följs, mycket bättre än många andra EU-länder. Så lite export av svenskt djurskydd skulle inte skada. Ännu bättre skulle det bli om man övergick från djurskydd till djurrättigheter.
Djuren finns inte till för vår skull utan för deras egen skull.

tis
23
jun
2009
tisdag, 23 juni, 2009 | Skriven av:

Just nu är våra språkrör, Maria & Peter, ute på en försommarturné med Mona Sahlin och Lars Ohly. Tanken är ju att de grön-röda ska bilda ett trovärdigt regeringsalternativ inför valet 2010.
Turnén börjar i Stockholm och går via tåg till Göteborg sedan till Helsingborg och det hela avslutas i Malmö.
I Helsingborg blir det tal av de fyra den 25/6 kl 12.00 vid Konsul Olssons plats. I Malmö blir det tal kl. 16.00 i Folkets Park samma dag.
I Malmös Folkets Park uppträder även Timbuktu, detta börjar 15.30.

Det rödagröna samarbetet på riksnivå behöver en bra skjuts just nu. De rödgröna har ett litet försprång enligt den senaste SCB-mätningen.
(C+FP+M+KD) hade 45,3 % och (MP+S+V) hade 48,3 procent. Det är 3%-enheter bättre men är inte tillräckligt.
När när AMF-skandalen har “rättats till” så kanske det kan bli bli lite bättre flyt.
Men det behövs mer. Det känns lite tungt med dalande röda siffror men lätt med stigande gröna siffror.
Det hjälper ju inte att miljöpartiet ökar om de två andra minskar?
Det kommer att bli en stor utmaning men det kommer att gå vägen. Det bara måste eftersom alternativet är betydligt sämre dvs en fortsatt moderatledd regering med tre små stödpartier.

Kom och lyssna på de fyra. Kanske vill du vara med och göra samarbetet grönare.
Hör av dig i så fall!

maria_peter_mona_lars

tis
23
jun
2009
tisdag, 23 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Förlikning mellan AMF och Elmehagen”

Förre AMF-vd:n Christer Elmehagen flyttar tillbaka de 2,6 miljoner kronor han tidigare flyttat från AMF Pension. En förlikning ingicks i dag mellan AMF och Elmehagen. Dessutom ska Elmehagen återföra 6 miljoner kronor av sitt erhållna pensionskapital, skriver AMF i ett pressmeddelande.

– Det här är jättebra. Jag tror att det är bra för AMF Pension och det är bra för mig. Jag vill kunna gå vidare och det tycker jag är jätteviktigt i detta. Så det känns positivt, säger Elmehagen till TT om förlikningen.

Det var på tiden. Nu kan man undra om detta är OK. Det låter lite för bra för att vara sant. Kanske har poletten trilat ner men jag är inte säker på det …

Varför har du gått med på att betala tillbaka pengar?

– Just av det skälet som jag säger: jag vill gå vidare. Jag fick ett avtal framför mig 2004 som jag skrev under och som presenterades av ordföranden.

– Nu har jag bestämt mig för att jag inte vill ägna mig åt processer. Det tillhör inte min personlighet, jag är en betydligt mer positiv person än så. Så nu betalar jag det här och sedan kan jag gå vidare. Och det känns bra tycker jag.

Fortfarande så känns det som att VD:n inte gjort något otillbörligt. Han bara skrev under. Borde han inte ha funderat vad han skrev under och vad detta skulle innebära för honom själv och för AMF pensioner.
Tyckte han att det var OK med att göra som han gjorde?
Var det OK att ta ut så mycket pengar på “pensionärernans” bekostnad?

Man blir också lite rädd vilken kompetens som sitter i styrelsen när man läser :

AMF konstaterar i pressmeddelandet att pensionsavsättningarna inte legat i linje med styrelsens intentioner.

Borde ingen av dessa höga herrar (för det är som vanligt mest herrar) ha insett vad styrelsen beslutade?
Intentionerna ändras tydligen när man granskar vad som hänt.

När ska man se över hur bolag, stiftelser och annat sköts?
Hur många styrelser kan man sitta i och samtidigt som man har ett heltidsjobb?

Dela på jobben är något som vi borde göra och detta borde också inkludera styrelseuppdrag.

Vem är då kompetent att sitta i en styrelse?
Ja man behöver tydligen inte veta något om avtal och styrelsens intentioner.

Så det är väl bara att gå till Arbetsförmedlingen och leta uppdrag.
ELLER?

Kategori: ekonomi, etik  | En kommentar
mån
22
jun
2009
måndag, 22 juni, 2009 | Skriven av:

kungsljus_juni_2009Så var det åter dags att avsluta ledigheten och göra lite “nytta”. kanske gör man störst nytta att vara i trädgården och odla och njuta. Då ställer man till minst problem och bidrar inte till utsläpp som påverkar vårt klimat negativt. Kungsljusen, Blekinges nationalblomster, växter bra även i Skåne. Många blir det och stora blir de också. De blir stora stora monument som sänder ut gula strålar med sin mångfald av blommor. Bladrosetterna är pampiga och kan ibland ta lite väl mycket plats.

Läser i SDS att “Full fart på fildelningen igen”

Fildelningen har tagit fart igen efter den kraftiga svackan i spåren av Ipredlagen. Den är nu större än förra sommaren och trenden är fortsatt uppåt.

– Trafiken håller på att återhämta sig efter Ipred, vi har en tillväxt nu. När Ipred infördes sjönk det kraftigt och sedan stiger trafiken. Just nu är det på samma nivå som i januari, säger Henrik Bergqvist, teknikchef på nätverksföretaget Cisco Sverige.

Netnodstiftelsen driver sex centrala internetknutpunkter i Sverige och mäter fortlöpande internettrafiken som passerar genom dem. Under första kvartalet ökade trafiken kraftigt.

Visst ska man beivra de som bryter mot lagar men det gäller också att inse vad INTERNET är.
Man kan inte styra trafiken på internet om man ska ha ett öppet samhälle.
För varje försök att begränsa kopiering så tar det inte lång tid innan koden är knäckt. De allra flesta fildelare tjänar inga pengar på sin fildelning. Åsikterna går i sär om de som fildelar även köper mer musik och film lagligt.
Bästa sättet att värna upphovsmannarätten är att ta fram system som gör att “verken” kan säljas till ett rimligt pris. Då kommer det inte att bli lönsamt att köpa på annat sätt än att köpa originalet.
Bäst vore att alla mellanhänder försvann så skulle “skaparen” kunna få större del av kakan.

Det finns många saker som man kan lägga krut på. Man kan se om man kan göra så att AMF-skandalen, en av många, inte upprepas. Nu är det väl snart dags att få besked om det blir någon återbetalning. LO:s ordförande jagades för att hon inte stoppade det. Men hon var ju inte ensam i styrelsen. Hon hade en manlig LO-ekonom med sig och han borde ju vetat bättre. Sedan fanns det en hel del andra toppchefer inom svenskt näringsliv som borde ha varit med på noterna.
Detta att höga chefer kan sko sig själv och klia sin styrelse så att styrelsen kliar tillbaka, det är ett jätteproblem för “moral och etik” i samhället.
Varför ska jag anstränga mig och göra rätt för mig när andra inte gör det.
Det blir än värre när summorna blir så höga att det är summor som en vanlig löntagare aldrig kommer upp i ens som livsinkomst.

sön
21
jun
2009
söndag, 21 juni, 2009 | Skriven av:

blomma_topp Typiskt när det är ledigt och det var dags att njuta så kom det halsont och feber. Nu är det inte så allvarligt, patienten kommer att överleva men det är ändå lite trisst.
Jag har ändå kunnat njuta av jordgubbar och av alla fina blommor och blader.
Vi har nu även börjat skörda den gula löken. Salladen har nu fattat att det är dags att växa, den har legat i väntläge men nu är den på G.
Nu behövs det regn det är kruttorrt. Det kommer lite stänk då och då men det hinner knappt krypa ner till växternas rötter.
Vi får vattna med slang på jämna datum men vi försöker att undvika så mycket som möjligt. I alla fall blir det aldrig vattning på dagen utan det får blir sen kväll.
Många slösar vatten genom att låta vattenspridarna gå mitt på dagen för att vattna sin gräsmatta. Sedan klipper de gräsmattan kort så att den blir extra käsnlig för torka. Vår gräsmatta skulle nog många inte kalla gräsmatta men den fungerar för oss. Den är grön och fin, inte snaggad och får innehålla vitklöver, tusenskönor och andra små vackra blommor.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
20
jun
2009
lördag, 20 juni, 2009 | Skriven av:

När smultron och jordgubbar lyser rött då är det sommar! Oavsett övriga ingredienser som temperatur och regnskurar.
I dag var det soligt men bitvis kyligt, då solen försvann. Det blev ett otal skurar men de varade inte så länge så det blev inte så blött. Det var bara att gå in några minuter på verandan och sedan gick man ut till solskenet igen.
Det blev verkligen en lugn och skön dag på kolonin.
smultron-juni-2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
19
jun
2009
fredag, 19 juni, 2009 | Skriven av:

midsomarstang-artholmen-2009 Så var det midsommarafton. Solen skiner och det ser lovande ut. På vårt koloniområde har vi en dansbana där det blir håll igång i kväll. Det är traditionell dans och det är ett trevligt inslag i tillvaron. Lite minnen från ungdomens dagar kommer fram. I morgon blir det ringlekar kring midsommarstången.
Midsommarstången kläs med blommor från de olika kolonierna. All verksamhet bygger på frivillighet. Det finns en festkommitté som anordnar ett antal danser och so ser till att det finns personal till chokladhjul m.m. Det är alltid ett problem med att få ihop till en festkommitté på årsmötet men hittills har det alltid lyckats.
Annars tänker jag bara njuta av kolonilivet med min sambo. Vi kommer äta lite festmat tillsammans med en granne och några bekanta. Ingen större tillställning men det brukar bli väldigt trevligt ändå. Lugn och ro. Hoppas bara vädret blir bra.
Oavsett detta, Glad Midsommar!

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Religiös slakt får inget EU-undantag”

Det blir inget undantag för religiös slakt i Sverige. Jordbruksministrarna har beslutat att köra över EU-parlamentets beslut i förra månaden.

Islamic Centers ordförande Bejzat Becirov har svårt att tro på uppgiften.
– Om hela EU tillåter halal- och koscherslakt kan Sverige inte stå utanför, säger han. Och det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål.

Även Anders Carlberg, ordförande för den judiska församlingen i Göteborg, uttrycker besvikelse.
– Jag tyckte att EU-parlamentets förslag hade en god balans mellan djurskydd och religionsfrihet. Det här betyder att vi får fortsätta importera vårt kött, säger han.

Det har varit flera turer om den nya slaktförordningen i EU och om djuren ska bedövas innan slakt. I EU-kommissionens ursprungliga förslag fanns ett undantag som sa att bedövning inte var nödvändigt vid religiös slakt. Medlemsländerna behövde dock inte tillämpa undantaget.

När EU-parlamentet behandlade lagförslaget i förra månaden kom majoriteten fram till att undantaget skulle gälla för alla medlemsstater. Därmed skulle slakt utan bedövning bli tillåten i Sverige, vilket den redan är i övriga EU.

Men inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att gå på kommissionens linje.
– Vi får behålla de högre nivåerna på reglerna som vi har idag, säger Eskil Erlandsson och uppger att han känner sig mycket tillfreds.

Bejzat Becirov kallar all slakt för djurplågeri. Men han säger att slakt utan bedövning är nödvändig för muslimer eftersom djuren annars inte töms på sitt blod på rätt sätt.
– Det blir blod kvar vid senorna, säger han.

Enligt den judiska traditionen får djuret inte vara skadat innan slakt och uppfattningen är att bedövningen ger en skada.
– Det finns gott om undersökningar som visar att upplevelsen hos djuren vid koscherslakt inte strider mot djurskyddet, säger Anders Carlgren.

Redan på 1930-talet förbjöds s.k. skäktning i Sverige.

Det är otroligt att man kan hävda att religion ska stå över djurs rättigheter. Om man nu måste slakta djur måste man minimera lidandet. Det är självklart att det innebär ett lidande att avlivas genom att man skär av halspulsådern. Jag förstår inte hur man kan resonera som att “det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål”. Hur kan man nonchalera 100-tals miljoner djurs rättigheter.

Många religösa vill att religion ska stå över vanliga lagar, vilket är helt absurt. Man struntar i svensk lag. Lagen i Sverige kringgås genom att man importera kött.

tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

Efter två dagars budgetfullmäktige, från 8.30 – 22.30, så blev det i dag ett extra kommunstyrelsemöte. Från början skulle detta möte bara handla om Lunds ansökan till att blir Kulturhuvudstad 2014. Nu blev det inte så utan det dök upp 5 andra ärenden.
Nu är det bara två kandidater kvar, Umeå och Lund. Denna sista ansökan ska skickas in under nästa vecka. Ansökan består av lite över 200 sidor. Handlingarna låg i brevlådan när jag kom hem i tisdags kväll efter kommunfullmäktige. Så de har inte varit så mycket tid till att läsa men jag ahr ändå plöjt igenom hela. Det finns många fina ord i den och jag tycker att efter omständigheterna så har det blivit en bra ansökan. Miljöpartiet har varit kritiska till själva projektet eftersom det kostar väldigt mycket pengar och att det finns en risk att projektet blir bara ett år av kultur exess.
Vi har drivit att projektet måste förankras i kommunens organisation som t.ex. skola och omsorgsverksamheten. Lundaborna måste bli involverade som medborgar men även de som är lokala kulturarbetare, amatör som proffs.
Givetvis måste projektet vara klimatsmart. Man har arbetat in en Brittisk Standard nr 8901 som även kommer att användas för olympiska spelen i London 2012. Standarden går ut på att säkra att evenemang blir klimatsmartare.
Inom miljöpartiet har vi haft heta diskussioner om vi skulle säga ja eller nej till ansökan.
Efter att ha läst igenom hela ansökan och tänkt igenom det hela så kom jag fram till att jag skulle säga ja till ansökan. Miljöpartiet har lyckats få med viktiga ändringar så även om det inte har blivit so vi ville helt och hållet så är det tillräckligt bra.
Kultur kan skapa jobb och kulturkonsumtion är betydligt klimatvänligare än mycket annan konsumtion.
Besked om vem som blir kulturhuvudstad kommer i september om allt går som det ska.

De andra ärendena handlade om avsiktsförklaringar om att bygga en ny avfart på E22:an. Detta ville alliansen plus (s) säga ja till utan att ha något underlag om hur detta påverkade klimat och miljö. Man nöjde sig med en tjänsteskrivelse från stadsbyggnadskontoret.
Jag yrkade avslag. Eftersom det fanns en stor majoritet för ett bifall yrkade jag att man i alla fall skulle göra en miljökonsekvensbeskrivning inför nästa beslut. Då det beslut ska tas om Lunds kommun vill vara med och bygga en ny avfart. Beslut kommer att tas under hösten.

Det är så det alltid blir. Man pratar vackert om klimat och miljömål och sedan blir det ett helt annat ljud i skälla när det ska exploateras.
Man säger att kollektivtrafiken är viktigt och i samma stund bygger man nya vägar och avfarter.

Detta var det sista stora mötet innan sommaren. Det känns skönt att det är midsommar. Det ska bli gott med nypotatis och solvarma jordgubbar.
Och så lugn och ro. Vädret ser inte ut att bli så bra men det är inte alltid som prognoser och verkligheten överensstämmer.

ons
17
jun
2009
onsdag, 17 juni, 2009 | Skriven av:

Just nu pågår diskussionen om den nya skolplanen. Det finns en stor enighet kring det mesta. Det verkar mesta bara vara prestige vem som gjort mest. Innehållet diskuteras mindre än vem som gjort vad.
Miljöpartiet har deltagit i framtagandet och har valt att förutsättningslöst diskutera kring den nya skolplanen. Detta har löst upp låsningar mellan blocken.

En idé som miljöpartiet har tillfört skolplanen är en idé om en Laboratorieskola. Vi har lämnat en skrivelse till Barn och Skolnämnd Lund Stad (BSN Lund Stad) och som behandlats positivt.

Den nya skolplanen är kortare än den tidigare och något tydligare. Det pratas mycket om målstyrning inom politiken. Tyvärr är det väldigt lite målstyrning i praktiken. Man pratar mycket om mål men tyvärr är de inte alltid så styrande. Tyvärr är det pengar som styr det mesta. Håller man bara budget är allt frid och fröjd oavsett om man uppfyllt målen eller inte.
Delårsrapporter behandlar oftast bara pengar inte måluppfyllelse.

ons
17
jun
2009
onsdag, 17 juni, 2009 | Skriven av:

Nu är snart BUDGETEN antagen. Det känns rätt segt just nu. Det behövs mat och syre. De sista ärendena har känts väldigt sega. Dels pga av att det har varit en massa yrkanden i lite olika frågor. Jag tror de flesta bara röstar nu. Egentligen är det inga problem med det eftersom det finns de i varje parti som håller reda på vad som händer. Det är lite finlir.
Skatten blev oförändrad och pengarna till Kulturhuvudstadsåret finns kvar. Vilket är bra enligt min mening. I morgon ska ansökan om att Lund ska bli Kulturhuvudstadsår upp i kommunstyrelsen.
Nu är klockan 18.00 och det är middag.
Kommunfullmäktige återsamlas 19.30.