Inlägg den 28 maj 2009

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

Kommunfullmäktige avslutades sent med att bifalla miljöpartiets motion om sommarlovsentreprenörer. Vi ville ha haft igång projektet redan 2009 men eftersom hanteringen har tagit tid så nu när beslutet äntligen togs i kommunfullmäktige så hade det hunnit bli den 28 maj. Visst hade det gått att sätta igång redan 2009 men nu fanns inte viljan.
Bättre 2010 än inte alls.

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

Sitter på X2000-tåget mot Lund. Tåget lämnar just nu Nässjö station och snart börjar Lunds kommunfullmäktige. Första ärendet är “Delårsrapport per den 31 mars 2009 med bokslutsprognos över ekonomiskt utfall för Lunds kommun”. Det är fortfarande tidigt på året så det är inte så mycket ma kan säga mer än att det ser mörkt ut.
Ärendet efter det blir “Taxa för Stadsbusstrafik och färdtjänst”. Alliansen vill höja taxorna under pågående budgetår. Vilket i sig är tveksamt. Dessutom är Lunds “Guldtia”-taxa bara ett minne blott. Alliansen vill höja till 17 kronor.
Efter det blir det en ny taxa, “Förslag till taxor för simskola för verksamhetsåret 2009”. Alliansen har velat höja men nu blir det inte så trots att man redan börjat tillämpa den taxa man trodde skulle gå igenom.
Därefgter blir det två snabba ärenden, “Slutgiltigt förslag till bildande av vattenråd för Kävlingeåns avrinningsområde” och “Slutgiltigt förslag till åtgärdsplan för vattenvårdande årgärder inom Kävlingeåns avrinningsområde 2010-2015”. Förslagen är bra det ända som är ett problem i detta sammanhanget är att det inte finns några pengar att genomföra alla nödvändiga åtgärder. Det får väl vänta till efter valet.
Sedan kommer ett ärende som man skulle kunna kalla favorit i repris, “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor“. Detta ärende har alliansen bordlagt och försenat. Handlingsplanen gäller för 2009-2010. Man borde nog kalla den för plan istället för handlingsplan eftersom den inte är speciellt handlingskraftig. Miljöpartiet har försökt att få den mer konkret men har inte lyckats. Alliansen har inte haft någon ambition att göra något.
Vi inser alliansens ovilja men kommer ändå att göra ett sista försök att få in några förbättringar men vi får väl vara nöjda om alliansen vill revidera den så att det blir en bra handlingsplan fr o m 2011.
Den första motionen i kväll blir miljöpartiets mot ”Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor”. Motionen har alliansen fördröjt på samma sätt som handlingsplanen.
Alliansen vill besvara motionen med hänvisning till handlingsplanen.
Suck!
Vi får se hur långt KF hinner innan jag kommer dit! Just nu pågår delårsrapporten.
Du kan följa kommunfullmäktige live via webben.

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Sug efter danskt fläsk trots grislarm”

Danska grisar plågas, blir slagna, saknar halm och får knorrarna avknipsade för att de inte ska gnaga på varandra. Hur ser det ut i mataffären dagen efter det senaste grislarmet?

Svar: trängsel framför det billigaste fläskköttet. Ursprungsland: Danmark.
– Jag såg om de danska grisarna igår. De har det för jävligt. Grisar ska vara ute på landet och ha det bra. Jag vet, för jag växte upp på landet. Min farmor hade grisar. I Björnstorp.

Minnet är kort och det är kronor och öron som styr beteendet. Trots att det finns information om hur t.ex. grisar missköts så ger det inte någon direkt effekt.

Minnet är kort. Och det finns ett mått av hyckleri i den svenska grisbranschens snack om glada svenska grisar, anser flera experter. I onsdags påminde Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på svinproduktion, om att en av fem svenska grisar har plågsamma skador när de slaktas.
– I många fall är för lite strö på golvet en kraftigt bidragande orsak. Kultingar får djupa sår av betonggolvet på framknäna då de ska dia, sade Algers till Svenska Dagbladet.

Dessutom finns det desinformation som lyfter upp den svenska hanteringen som mycket bättre än vad den är.

Samtidigt är experterna överens: medelgrisen har det bättre i Sverige än i Danmark. Nyligen publicerade tidningen Filter ett djuplodande reportage om svensk och dansk grisnäring. Förhållandena för tre sorters grisar jämfördes: en ekologisk svensk gris, en vanlig svensk gris och en vanlig dansk gris:

På den ekologiska gården Ängavallen – utanför Vellinge – bökar grisarna utomhus på stora fält. De är av en ras med starkare skelett, men växer inte alls lika fort som vid industriliknande grisproduktion. Pris för fläskfilén: 424 kronor per kilo.

Hos den vanlige svenska grisuppfödaren – Boarps gård i Halland – är produktionen storskalig. 20 000 grisar skickas till slakt varje år. I hundratals L-formade boxar står grisarna, åtta och åtta. Pris för fläskfilén: 179 kronor per kilo.

Hos den danska uppfödaren – i Ringsted – står gravida suggor regelmässigt fixerade i en stålställning, så trång att de inte kan vända sig om. I Sverige är det bara tillåtet att fixera suggor med aggressiva tendenser och riskerar att ligga ihjäl sina smågrisar. Istället för halm ger uppfödaren grisarna en plankbit att tugga på. Pris för fläskfilén: 99 kronor per kilo.

Det krävs inte lång stunds internetsurfande för att förstå att den italienska och den holländska grisindustrin är väldigt lik den danska. Senast i januari i år publicerade brittiska tidningen The Guardian ett reportage som berättade om de usla förhållandena för holländska grisar.

Den nuvarande indignationen över den danska grisindustrin är bara det senaste i en lång rad larm om förhållandena inom industriliknande djurproduktion.

Det finns bättre alternativ men de blir då givetvis dyrare. Sverige har en bra djurskyddslag jämfört med övriga världen men om man inte lever efter den så är den inte mycket värd. Enligt Djurskyddslagens 4§ så:

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Att fixera dräktiga suggor gör det knappast möjligt för suggorna att bete sig naturligt.

På Coop Extra plockar en medelålders man obekymrat upp ett stycke danskt fläskkött. Han fnyser åt vad han kallar ”den svenska duktigheten”.
– Danskt kött är precis lika gott. Priset avgör. Den här ska jag helsteka i ugn och njuta med potatis.
Han vill inte säga sitt namn.

Man kan undra varför “Han” inte vill säga sitt namn?

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

brand2009_logga1Nu har vi kommit till sista dagen. I går var det föreläsningar och miniseminarier. Många av dessa var intressanta. Räddningstjänst bedrivs olika runt om i landet. Det är stora kommuner, det är små kommuner, det är små förbund och det är stora förbund. det är intressant att lyssna och att lära. hade varit bar om det hade varit lite fler politiker närvarande. Förra året i Karlstad hade lite mer fokus på politiken vilket jag tyckte var bra. Nästa år ska Räddningstjänsten Syd vara värd.

Räddningstjänst Syds anställda har reprenterat förbundet bra. Ett seminarie handlade om händelserna i Rosengård. Speciellt kul var det och se våra trygghetsvärdar från integrationsprojektet. De har varit jätteduktiga.
Projektet har Räddningstjänsten Syd startat i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad: Det är en tio månader lång utbildning som ska förbereda för arbete inom räddningstjänsten som brandman, brand- och säkerhetsvärd eller instruktör.

De 24 deltagarna, som valts ut efter intervju och prova-på-dag med fysiska aktiviteter, tränas för att arbeta med utbildning, områdeskontroll och information. Fokus ligger på att informera medborgarna om boendesäkerhet och allmän brand i de områden som Räddningstjänsten Syd idag har svårt att nå ut i. I utbildningen ingår även sjukvård, fysisk träning och praktik i operativ tjänst. För de elever som saknar godkända gymnasiebetyg ges möjlighet att komplettera under utbildningens gång. Utbildningen bedrivs på Räddningstjänsten Syds nyaste station i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Liknande projekt behövs för att kunna rekrytera bredare till räddningstjänsten.

Det blir långa dagar men trevliga sådana. Gårdagen avslutades med middag på Dalaregementet i Falun. Det blev god veganmat och trevlig underhållning.
Nu är det slutspurt på konferensen. Den avslutas officiellt 12.30, men jag kommer att avvika lite innan 12. Annars hinner jag inte med tåget mot Lund som avgår 12.00 från Borlänge C. Förhoppningsvis är tåget i Lund 18.31. Då hinner jag med interpellationsdebattenLunds kommunfullmäktige.