Inlägg den 06 maj 2009

ons
6
maj
2009
onsdag, 06 maj, 2009 | Skriven av:

vegomassan09malmo_banner_300x300 Nu är det snart Vegomässa i Malmö.

Den 9 maj, klockan 10-18, kommer Vegomässan till Malmö och i år har vi skaffat oss en riktigt stor lokal så att alla besökare ska få plats. Mässan äger rum på Amiralen med arrangemang i Folkets Park alldeles utanför. Inträde: 40 kronor.

Kom och möt en helt ny värld av smakupplevelser och testa allt det där som folk kallar vego. En stor mängd utställare av allt från skinnfria skor och ekokläder till djurvänlig kosmetika och köttersättningar finns på plats för att visa upp en fräsch, hälsosam och hänsynsfull livsstil.

I caféet säljs lyxiga veganbakelser och i foodcourten i Folkets Park kan du smaka en vegansk chorizo, en köttig vegoburgare eller varför inte svalka dig med en krämig veganglass. Det blir även provsmakning från en uppsjö av företag, föredrag samt uppträdanden.

ons
6
maj
2009
onsdag, 06 maj, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Konstgjort socker ett miljögift”

Det konstgjorda sötningsmedlet sukralos kan vara giftigt för miljön. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.
Allt fler livsmedel innehåller det konstgjorda sötningsmedlet sukralos (E 955). Hit hör light-varianter av läsk, juice, godis och desserter. Sukralos är så stabilt att det rinner rakt igenom människokroppen, utan att ge några kalorier.

Problemet är bara att ämnet också rinner rakt igenom reningsverken och hamnar i sjöar och andra vattendrag. Nu har forskare vid Stockholms universitet visat att unga kräftor som utsätts för sukralos har en tendens till ökad dödlighet.

Nu är det ännu en gång att man introducerat ett nytt “kemiskt ämne” utan att ha koll på vilka effekter detta har.
Så även om ett ämne inte direkt är giftigt kan det uppstå problem. Så är det i fallet sukralos.
Detta är typiskt beteende. När man inser att konsumtionen av socker är skadligt ersätter man sockret med ett nytt “okänt” ämne som ger sötningseffekt men som inte ger några kalorier. Man borde i stället ha jobbat med hur man kan minska sockeranvändningen. Att introducera nya ämnen är riskfyllt. Försiktighetsprincipen borde gälla tills man vet säkert att det inte uppstår problem.

Tidigare studier från Naturvårdsverket har visat att halterna av sukralos i svenska vatten ökar. Enligt de senaste siffrorna rinner cirka sju ton sukralos ut från reningsverken varje år. Den nya studien visar också att renat avloppsvatten från Henriksdalsverket i Stockholm innehåller relativt höga koncentrationer sukralos. Det gäller också ytvatten, som hämtats från tre vattendrag där renat avloppsvatten rinner ut.

På Naturvårdsverket oroas man nu över att de stabila egenskaperna hos sötningsmedlet kan göra substansen till en potentiell långlivad organisk förening, som inte bör spridas till miljön. Forskarna har därför fått pengar för att göra ytterligare studier.

Tidigare inlägg om sukralos!