Inlägg den 14 augusti 2008

tor
14
aug
2008
torsdag, 14 augusti, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Missbruksvård gav ägarna miljonvinst”

“Privata bolaget Maria beroende centrum i Stockholm har gått bra – så bra att delägarna kunde ta ut 84 miljoner från bolaget förra året. En miljonaffär som får politikerna att haja till.

Det privatägda Maria beroendecentrum i Stockholm har runt 200 anställda och omsätter idag cirka 180 miljoner kronor. Centrumet tar emot vårdtagare från 18 år och uppåt, och ­består av en akutmottagning, dagvård, öppenvård och fyra lokala mottagningar för olika former av ­missbruksvård.

–Det handlar om 84 miljoner i skattepengar som hade kunnat användas för att korta kötiderna. Det är bara att konstatera att landstinget har slutit ett dåligt och dyrt avtal.

Maria beroendecentrum är sedan år 2002 en privat vårdenhet som bedriver beroendevård på uppdrag av landstinget.”

Är detta verkligen samhällsekonomiskt lönsamt?

I detta fallet tycker man att en vinst på 10% per år är rimlig. Företaget har bara drivits i sex år och kan redan nu generera en så stor vinst. Utdelning av 84 miljoner på en omsättning på cirka 180 miljoner.

Är det konstigt att sjukvården blir dyr?

Vad hade man inte kunnat göra för dessa 84 miljoner?

Nu måste man verkligen utvärdera verksamheten dels den egna och dels “Maria beroendecentrum”.
Är det någon kvalitetsskillnad?
Vad kostar den egna verkdsamheten jämför med den uppköpta?

Här finns pengar att “tjäna”!
Eller?

tor
14
aug
2008
torsdag, 14 augusti, 2008 | Skriven av:

På dagens kommunstyrelse ska det beslutas om mål för Lunds kommun gällande Fair Trade. De mål som föreslås är mycket blygsamma:

  • 1 – Andelen inköpt kaffe, te, bananer och choklad som är Rättvisemärkt eller motsvarande* ska öka till 5 procent år 2008.
  • 2 – Andelen inköpt kaffe, te, bananer och choklad som är Rättvisemärkt eller motsvarande* ska öka till 40 procent år 2012.

    Att Lunds kommun bara ska komma upp i 40% år 2012 är inte precis något djärvt mål. Speciellt inte som det bara gäller “kaffe, te, bananer och choklad”. Jag sitter i kommunstyrelsens Miljö- och hälsoutskott och föreslog att 40% skulle bytas ut mot 80%.
    Vilket egentligen inte är så djärvt heller, det är ändå 4 år framåt. Men inte ens detta kunde alliansen eller för den delen (s) köpa.

    Vi får se hur det går i morgon på kommunstyrelsen.

    S.k.”Fair Trade”-produkter ökar. Det finns allt fler livsmedelsprodukter. Egentligen borde vi ha en målsättning som gäller textilier. Men kan man inte få 80% för kaffe, te, bananer och choklad så är det inte en chans att få några %-siffror på textilier.
    Miljöpartiet skrev en motion om att “Fair Trade” skulle utökas så att det inte bara handlade om “kaffe, té, choklad och bananer”. Tyvärr så bifölls inte motionen trots att alliansen bedyrade att det tyckte att motionen var bra.


    * Produkter som enligt kontroll har producerats i enlighet med ILO:s åtta grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Rättvisemärkt är ett certifieringsmärke som utgör ett bevismedel för att varorna framställts på ett sätt som är förenligt med dessa ILO-konventioner.