Inlägg den 11 juli 2008

fre
11
jul
2008
fredag, 11 juli, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Snigelstrid trappas upp”

“Nu tar Sverige mördarsniglarna på djupaste allvar och förbereder sig på ett långvarigt krig. Vid ett internationellt expertmöte i Horred drogs riktlinjerna upp för hur striden ska föras.

Mötet hölls i Horred därför att där finns Bengt Johansson, ekologisk lantbrukare, som slog larm om att sniglarna kan förstöra stora värden när de hamnar i vallskörden och därmed i ensilaget som korna ska äta.

– Vi har mycket sniglar. Förra året var blött och vi hade extremt mycket sniglar som hackades ner med grödan. Maskinerna såg ut som om vi kört dem i gödslar och vi fick skölja av dem mellan varje fält. Sedan upptäckte vi att djuren mådde illa och vi förlorade sex kalvar som dog i lunginflammation, säger Bengt Johansson.

På expertmötet rådde enighet om att sniglarna har kommit för att stanna och det är inte att tänka på att utrota dem helt.

– Det är i stället en fråga om att minska problemen. Man kan välja växtföljder så att grödor som sniglarna inte gillar, som sockerbetor, potatis och morötter, kommer året efter vall som sniglar gillar. Man kan också komma långt genom att bekämpa vid sådden. För det är när växterna gror som sniglarna gör mest skada, säger Albert Ester, holländsk expert på snigelbekämpning.”

När man läser om hur mördarsniglarna drabbar lantbrukarna så få man lite propotioner på sina egna snigelproblem.
Tyvärr är det nog så att vi måste lära oss att leva med mördarsniglarna. Vi måste hitta sätt att minimera skadeverkningar. Bra att man kan använda medel som är godkända för ekologisk odling.
Bra också att man testar olika växtodlingsmetoder och inte bara använder “gifter”.

“- Vi har fått luta oss mot forskning från andra länder, men det saknas mycket grundvetenskapliga fakta. Vi vet till exempel att de här spanska skogssniglarna inte är identiska med dem som faktiskt finns i Spanien och Portugal. De är heller inte identiska med de engelska. Så varifrån de kom, det vet vi fortfarande inte.”

Alltså behövs det forskning inom området.

Kvällens snigeljakt gav många byten. Regnet har gjort det väldigt fuktigt nu så sniglarna verkar trivas. Det har även varit varma kvällar och nätter. Men som sagt även om det finns många sniglar och att de ibland äter upp våra små plantor så är det inget stort problem.