Inlägg den 12 maj 2008

mån
12
maj
2008
måndag, 12 maj, 2008 | Skriven av:


Nya MiljöAktuellt skriver: “Här är Sveriges första vätgasbil”
I Malmö kör nu Sveriges första och enda vätgasbli. De direkta utsläppen från motorn blir i princip vattenånga. Det låter bar men det är lång väg tills vätgasbilar finns på marknaden för den vanliga bilisten.

“Vätgasbilen är ett led i samarbetet kring nya drivmedel för bilar som energibolaget E.ON och Malmö stad driver. Bilen är stationerad på miljöförvaltningen i Malmö och används vid inspektioner och tjänsteärenden. Den kommer att ingå i det ordinarie bokningssystemet.

“Michael Eng, miljöingenjör på Bilprovningen, kommenterar teknologin:
– Tekniken finns och fungerar men behöver fortfarande mycket utveckling innan den blir realiseringsbar i stor skala. Möjligheten finns att vätgasdrift i större skala finns så tidigt som till 2020 men det kan mycket väl dröja ända till 2040. Tillgången på övriga fordonsbränslen, det vill säga bränslebrist och prisutveckling kommer att avgöra när vätgas finns i våra fordon.”

Vätgasbilar löser inte alla klimatproblem. Men det skulle ge oss stora möjligheter att klara klimatfrågan. Vätgas ska ju produceras och bilar ska produceras och vägar ska byggas …

Kategori: energi, klimat  | En kommentar
mån
12
maj
2008
måndag, 12 maj, 2008 | Skriven av:

I år har Miljöpartiet inte sin kongress under Kristi Himmelsfärdshelgen. Kongressen äger rum i Östersund den 23-25 maj. Resan börjar redan på eftermiddagen den 22 och tåget anländer sedan Lund igen på morgonen den 26:e.

I kväll har vi ett av två medlemsmöten där vi ska diskutera kongressfrågor. Kvällens möte har tema EU & arbetstid. Vi har bjudit in våra skånska riksdagsledamöter, Ulf Holm och Karin Svensson Smith. De har lite olika syn på EUY-frågan men verkar vara överens när det gäller arbetstidsförkortningsfrågan.

Nästa år är det val till EU-parlamentet den 14 juni. Frågan om utträde eller inte kommer inte att avgöras i Bryssel och borde därför inte vara en EU-valfråga. Tyvärr kommer den nog att bli det ändå. Miljöpartiet har varit kritisk till EU på många sätt. Fortfarande används alldeles för mycket pengar till byråkrati. Själva administrationen är kolossal. Flytten mellan Bryssel och Strasbourg är helt vansinnig. Jordbrukssubventionerna mycket kostsamt. Listan på problem kan göras lång.
Det finns även bra saker med EU. När det väl blir beslut blir det en helt annan genomslagskraft. Visserligen är det många gånger som det blir utvattnade förslag men det händer något.

Som situationen är nu så är vi medlemmar och det är detta vi måste förhålla oss till. Lika väl som de som ville att Sverige skulle gå med i EG så gav de inte upp. De fortsatte till det blev EU och det blev ett knappt ja. Med samma rätt får man om man vill jobba för ett utträde. I skrivande stund är detta inte den mest prioriterade frågan. Det finns fortfarande ett stöd både bland landets partier och bland väljarna att Sverige ska vara medlemmar i EU. Stödet bland partierna är större än hos väljarna.
Intresset av EU är inte så stort i Sverige.

Hur många vet att det är EU-val den 14 juni 2009?

mån
12
maj
2008
måndag, 12 maj, 2008 | Skriven av:

De senaste dagarna har varit väldigt somriga. Nu blommar även liljekonvaljen. Trots att de inte är så stora så doftar de väldigt mycket. Helgen har varit skön med både slit och lättja. Det gäller att hitta bra skugga när solen skiner så skarpt som den gjort i helgen. Denna gång blev det under en paradisbuske och björnbärssnår. Jag läste ut en bok “Flyga drake” som handlade om några afghaner. Den var både spännande och visade på kulturkrockar.

“En gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner, om kärlek, uppoffring och lögner.”

Den beskrev också situationen i Afghanistan innan och efter “11 september”.
Svårt att förstå att man kan koppla sitt liv till religionen så hårt. Det är ju givetvis inte bara muslimer som gör det. Det finns många kristna som gör det med samma otrevliga resultat. Människan föringas och utnyttjas av de s.k. ledarna.
Fanatism är farlig oavsett situation, kultur, land och syfte.