Inlägg under kategori » vegan «

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Kunde inte hålla mig längre.
Tog fram tempeh:n och den var så vit och fin. Så här färsk tempeh har jag aldrig sett. Den smakade kanon men höll inte ihop lika bra som den vi har köpt.
Troligen behöver den lite mer tid. La tillbaka tempeh:n och väntar tills det gått 48 timmar och då borde den vara helt klar. Gott blev det men det var lite jobb innan den blev klar men det var det värt. Nästa steg är att få tag på närodlade sojabönor och sedan får jag väl upp rutinen och då går det väl av bara farten.

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Så har det nya året börjat. Hittills har det inte varit så mycket vinter även om det var minusgrader igår och blå himmel och solsken.
Har kommit igång med löpningen igen mer regelbundet. Känns skönt.
Har dessutom äntligen kommit för mig att göra tempeh, fermenterade sojabönor. Jag har skickat efter starter sedan några år tillbaka men inte haft några sojabönor. Hade hoppats på att få Skåneodlade sådana men tyvärr lyser de ännu med sin frånvaro.
Så i fredags köpte jag ekologiska sojabönor och bestämde mig för att äntligen göra tempeh.
Jag har tidigare väntat tills jag löst problemet med att få fram en bra lösning där temperaturen håller sig kring 30 grader. Nu när det är kallt ute är elementen varma och lite funderande så fixade jag så att jag kunde skapa en 30-graders miljö.
Även om det inte är svårt så är det lite omständigt att göra tempeh.
Man börjar med att blötlägga sojabönorna. Sedan ska man ta bort skalen och dela dem. Det finns maskiner för det men någon sådan har jag inte så jag kramade dem efter blötläggningen och då delade sig bönorna och skalet lossnade. Man får krama en hel del tills de flesta är delade. Sedan ska man ta bort skalen. De är lättare än de delade bönorna så de flyter upp i vattnet. Det tog en ganska bra stund innan de flesta var delade och de flesta skalen var borta.
Sedan ska bönorna koka i ca 30 minuter. Sedan ska de torkas och svalna.
När detta var klart och bönorna var under 35 grader så var det dags att blanda startern med bönorna.
Sedan var det att fylla en plastpåse som var perforerad med hål så att det blev en syrsatt miljö.
Efter ca 20 timmar hade processen börjat. Man kunde se att det blivit lite vitt som på en brieost.
Sedan var det att lägga tillbaka påsen i min lilla konstruktion som gav en 30 graders miljö och vänta.
Idag så var det det dags att titta igen och efter ca 44 timmar var det mycket vitt kring bönorna.
I instruktionen stupor det 36-48 timmar så jag väntar väl några timmar till innan jag öppnar påsen och provsmakare TEMPEH:n. Nu är i alla fall aktiviteten igång.
Tidigare köpte vi in tempeh till min sambos butik,Tant Gurka, men leverantören som vi köpte från har lagt ner sin verksamhet. Så nu kan vi inte köpa in tempeh längre så om vi ska ha tempeh lär det val bli så att vi får göra den själva.

Snart är det dags att provsmaka men jag måste nog hålla mig en stund till. Bra test för mitt tålamod … ???

sön
24
jan
2016
söndag, 24 januari, 2016 | Skriven av:

Matens pris i P1

Matens pris i P1

I samband med SVT:s program VEGORÄTT blev en del diskussioner om vegan eller inte vegan. En del kritiserade programmet för att vara för hälsoinriktat. Jag förstår inte varför det skulle finnas en motsättning mellan att äta vegan och äta hälsosamt. Mina skäl till att äta vegansk är främst etiska. Människan har ingen rätt att behandla andra levande varelser så som vi gör i den s k köttindustrin. Det finns givetvis andra skäl också som klimat och solidaritetsskäl. I alla fal om man nu ska äta vegansk eller vegetariskt så måste det vara bättre att äta mer nyttig mat.

I P1 sänds ett program “Matens pris”. Programmet Matens Pris och Ekots granskning visar att de nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra matbutiker blivit mindre nyttiga och förlorat många av de ämnen, fytokemikalier som skyddar oss mot många sjukdomar. Den här utvecklingen drivs på av stränga Eu-regler som styr hur handeln får marknadsföra grönsakerna.

I programmet framkom synpunkten att innan vi odlar mer nyttigt måste vi få fler att äta mer frukt och grönt. Ju mindre näringsinnehåll ju mer frukt och grönt måste man äta. Det vore smartare att odla frukt och grönt med mer näringsinnehåll då behöver man inte äta så mycket för att få samma näring.

Tyvärr fokuseras det mycket på att ta fram utsäde som ger mer skörd men till priset med mindre näringsinnehåll. Många gamla sorter riskerar att försvinna för alltid. Det finns dock en del företag kvar som kämpar för att upprätthålla de gamla sorterna i fröutbudet. Ett sådant företag är Runåbergs fröer.

I programmet framkommer det ett exempel på ett bolag som tagit fram en tomatsort som innehöll extra mycket lykopen. Lykopen stärker vårt immunförsvar och kan minska risken för cancer enligt många forskningsstudier. När Monsanto, som säljer GMO-grödor och bekämpningsmedel som t ex Roundup, köpte bolaget slutade de med utvecklingsarbetet kring denna tomatsort.

Lagstiftningen som vi har kring närings- och hälsopåståenden begränsar möjligheten att marknadsföra frukter och grönsaker som innehåller mer s k fytokemikalier. Fytokemilalier När det gäller tomater så kan man köpa tomater året runt men vad innehåller dessa. I alla fall saknas den goda smaken.

När man jämför de som äter mycket och lite frukt och grönt och då ser man att de som äter mycket har en bättre hälsa. Om man då tror att basen till det här åtminstone delvis är att man får i sig mer av de här ämnena så skulle det förmodligen innebära positiva effekter för folkhälsan om man kunde öka dem.

Vi borde värna gamla sorter och forskning som fokuserar på näringsinnehåll än kvantitet. Dessutom kan vi som konsumenter ställa krav på vad vi köper och då prioritera kvalitet för pris och kvantitet.

I fyra nya program 2016 ställer Matens Pris frågan vad de färgglada, blänkande frukterna och grönsakerna egentligen innehåller? Ska man verkligen äta nötter från torkans Kalifornien? Och varför fortsätter vi äta socker och kött som aldrig förr när vi vet att trycket på miljön är för stort och att det gör oss sjuka och feta?

Det råder eko- och vegotrend i Sverige, men också lågpris- och köttfrossa. Det har aldrig varit så lätt att äta bra men heller aldrig så frestande att göra fel.

Den industriella matproduktionen vi har idag är inte hållbar. Fortsätter vi som idag kommer jordens ekosystem inte klara sig.

Matproduktionen står för upp till en tredjedel av de globala utsläppen av klimatpåverkande gaser. Grundvattenreservoarerna är på väg att tömmas och den fossila energin som förser jordbruket med uppvärmda växthus, konstgödsel och bekämpningsmedel tar snart slut.

Maten vi äter skadar också våra kroppar. Vi sätter i oss för mycket energi och framförallt för mycket kött och socker. Resultatet är att vi är fetare än aldrig förr och den dåliga kosten leder till livsfarliga sjukdomar.

Livsmedelsindustrin producerar inte främst det som är bra för oss och vår planet utan vad som går att sälja till minsta möjliga kostnad.

Serien Matens Pris började sändas 2010 med uppföljande program under 2011. Våren 2016 sänds fyra program med start måndag 18 januari. P1 klockan 10 och här på webben eller i mobilen Sveriges Radio Play.

Guide frukt och grönt

tor
21
jan
2016
torsdag, 21 januari, 2016 | Skriven av:

Efter första programmet med VEGORÄTT i SVT så har det blivit rätt många upprörda reaaktioner.

Maria G Francke skrev i Sydsvenskan :

Efter en halvtimma låg jag i fosterställning och kved: rädda mig, ge mig kött.
Det är ett generande flum som står i vägen för själva matlagningen, och det värsta är att det hade kunnat styras upp på manusstadiet och i själva produktionen. Programledarna är icke alls oävna som just det, de är bra framför kameran, de är pedagogiska och förklarar sina moment, de är inspirerande. Men det är på den sistnämnda punkten som det slår över: det finns inga gränser för hur nyttigt, vackert och gott allting är.

GrönkålJag förstår inte hur avsnitt 1 leder till fosterställning och kvidande eller att man vill äta kött. Jag håller med om att det var väldigt hurtfriskt och nyttigt och snyggt. Men det är knappast något man bara kan säga om VEGORÄTT. Har inte sett liknande reaktioner när Ernst eller Plura lagar mat.

Karolina Fjellborg skrev i Aftonbladet :

Galopperande grönt vansinne i ”Vegorätt”. Jag undrar så mycket när jag ser det här. Om det är meningen att vi ska bli inspirerade eller kväva oss själva med skämskuddar så att världen blir av med åtminstone ett par köttätare. Varför programledarna tar på och hänger på varandra, och står jättejättenära, lite bakom eller lite framför varandra, hela tiden, matar varandra och fnissar omotiverat. Man bara väntar på att det hela ska urarta i sådana där kuddkrig som tjejer har i manliga fantasier.

Jag vet inte vad det är för manliga fantasier Karolina menar. Känns lite som beröringsskräck och lite homofobi. Enligt SVT är målgruppen kvinnor mellan 18-35 år. Det är nog svårt att göra ett program för alla speciellt som det egentligen inte bara är underhållning utan egentligen en viktig fråga som både gäller etik och klimat. Rent av politik.

Malin Wollin skrev i Aftonbladet skriver :

”Vegorätt” inte rätt för radhusvegetarian. Att vara vegetarian måste inte vara ett livsstilsval. Många av oss vegetarianer är precis som alla andra med den skillnaden att vi inte äter upp våra vänner. Vi ska inte krångla till det, köttisarna tycker redan att det låter helt hopplöst svårt.

Att inte äta upp våra vänner är väl ett livsstilsval. Målgruppen var inte alla och inte heller ambitionen att omvända alla köttätare. Malin konstaterar :

Tanken bakom ”Vegorätt” är så god och grön men är lika verkningsfull som att göra ett program för att öka miljömedvetenheten och bara berätta om hur man bygger sitt eget hus av hästspillning. Det är för hardcore SVT, ”Vegorätt” är helt enkelt lite för rätt.

Det är kanske det som är problemet att VEGORÄTT är helt enkelt för rätt. Linda McCartney sa en gång att om slakterier hade glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Det tror jag stämmer och det är kanske det som krånglar till det eftersom i stället för att ändra sin livsstil så fortsätter man med köttnormen och lever med dåligt samvete och då försvarar man sig med ibland mycket dåliga argument.

Många har kommenterat programledarna. De var töntiga, söta, flamsiga, grönkål och bär i håret …
Kanske beror en del reaktioner på att programledarna var två unga starka kvinnor som tog plats?

Alla dessa reaktioner av ett enda avsnitt bådar ändå gott. Fyra kvar och då kan kanske det blir än mer diskussion om varför “vego är rätt”.

Givetvis spelar nog det faktum in att det är först nu, 2016, som det blir ett vegomatlagningsprogram. Förväntningarna har byggts upp under lång tid. SVT har uppvaktats många gånger i flera år för att de skulle göra ett VEGO-program.

I ärlighetens namn blev jag själv lite upprörd eftersom jag direkt efter programmet tyckte att bilden av en vegan var lite av en nidbild. Jag har nu lugnat ner mig och ser fram emot nästa avsnitt. Rimligen blir det fler program efter VEGORÄTT eftersom det ligger helt rätt i tiden. Visar sedan SVT, Cowspiracy, blir det nog än fler reaktioner. (Kan ses på Netflix eller laddas ner från cowspiracy.com.)

Det är nog lite optimistiskt att tro att fem avsnitt kommer att omvända världen. Men att ett enda program kan beröra och uppröra så många bådar ändå gott. Det är precis som med kultur.

Pratar vi om våra reaktioner kan vi kanske påverka våra livsstilar i rätt riktning så att kommande generationer inte behöver åka till andra planeter för att överleva.

ons
20
jan
2016
onsdag, 20 januari, 2016 | Skriven av:

Äntligen ett vego matlagningsprogram i SVT. Det har lobbats för detta under många år. Man brukar säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I det här fallet är jag lite osäker.

VegorättDetta var program 1 av 5 så man ska kanske hålla sig lite lugn innan man blir allt för kritisk. Enligt min mening verkar recepten vara lite svåra. Inte bara vego utan en del även raw food. Jag tror säkert att resultatet, när jag lagar recepten, blir gott.

Nyttig ketchup och majonnäs, jättebra. Linser och bönor som kan odlas i Skåne, jättebra. Rotfrukter, frukter och bär … Så inga direkta problem med recepten för mig, möjligen för någon som ska ta steget från animaliskt till vego.

Det som egentligen störde mig mest var synen på vego. Det kändes lite som en nidbild. Många leenden, vilket är bra men kanske lite för mycket “fnitter”. Det viktigaste är ju inte hur jag som vegan uppfattade det, utan hur en nyfiken köttätare uppfattade det. Det kändes som att det var lite för mycket, inte bara vego utan även raw food. I och för sig bra att få se mångfalden av ingredienser man kan använda i vegomatlagning men kanske för många okända, för köttätare, redan i program ett. Bra med hälsoaspekterna men det blev lite för hurtfriskt.

Min förhoppning med programmet är ju att intresset för vego ska öka. Vilket är nödvändigt för att kunna möta klimathoten. Jag vill även att djur ska behandlas mer etiskt. De är ju levande varelser med känslor och har lika stor rätt att leva som vi.

Jag undrar hur man resonerat om vilken den huvudsakliga målgruppen för programmen är.
Är programmet för de som är VEGO eller för de som är köttätare?
Vilken åldersgrupp?

Oavsett mitt lilla gnäll är jag glad att det nu finns ett VEGO-matlagningsprogram. Det kommer väl i alla fall att få fart på diskussionerna om VEGO eller inte VEGO. Ska snart testa recepten och ser fram emot avsnitt två.

Ska dessutom bli kul att se vilka tittarsiffrorna blir!!

Länk till chatten på SVT om VEGORÄTT
VEGORÄTT på Twitter

mån
21
jun
2010
måndag, 21 juni, 2010 | Skriven av:

Vet du inte var du ska äta lunch i morgon?
Då kan du testa Stunden, en levande föda restaurang som ligger på Östra Tullgatan 4 i Malmö.

Levande föda eller Raw Food är mat som inte är värmebehandlad över 40 grader.

Vad innebär Raw Food?
Raw Food (eg. rå mat) är ett begrepp som spridit sig globalt, och som idag betecknar vegetabilisk föda som aldrig hettats upp över ca 40 grader celsius. Ibland stöter man också på termen “levande föda”, eller “living food”. I stort syftar de olika begreppen till samma sak. Det specifika med just “levande” föda, är att man avser livsmedel som är enzymatiskt aktiva. Jämför exempelvis en mandel och ett äpple – om de ej varit upphettade är de båda råa, Raw Food, men mandeln är inte “levande” på samma sätt som frukten, eftersom den fortfarande har enzymhämmare. Om mandeln emellertid blötläggs, börjar livet i den att gro och den blir mycket mer näringsrik och lättsmält för kroppen. Att äta “levande” Raw Food är alltid att rekommendera

“Dagens” var slut så det blev en pizza istället. Den var väldigt god, mycket smakrik. Det var nog den godaste pizzan jag ätit. Pizzor blir normalt alldeles för salta. Jag blev kanske inte så mätt på pizzan men kompletterad med en chokladkaka så var jag redo att börja eftermiddagens arbete.

Levande föda bjuder på väldigt rena smaker och maten är väldigt lättsmält.

Stunden är väl värd ett besök!

tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Därför måste vi alla bli veganer

En ny FN-rapport konstaterar att köttkonsumtinonen måste minska drastiskt och omgående för att rädda planeten från klimatförändringens värsta konsekvenser.

För att rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till vegandiet. Västvärldens förkärlek till kött och mejeriprodukter är ohållbar då världens befolkning växer mot berkäknade 9,1 miljarder år 2050. Det skriver FN:s internationella panel för hållbar resursanvändning, UNEP, i den nya rapporten “Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production – Priority Products and Materials”.

Rapportförfattarna hävdar till och med att köttkonsumtionen på vissa sätt är ett värre hot mot klimatet än fossila bränslen och skriver “Jordbrukets inverkan på klimatet förväntas öka stort på grund av den ökande befolkningens konsumtion av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen, är det här svårt att hitta alternativ – människor måste äta. Att minska jordbrukets inverkan är bara möjlig med en stor världsomspännande ändring av människors diet, bort från animalisk föda.”

Jordbruket står enligt rapporten för 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Man påpekar också att jordbrukets miljökonsekvenser också sträcker sig utanför klimatet till exempel står jordbruket, särskilt kött och mejeriproduktion, för 70 procent av världens färskvattenkonsumtion och för 38 procent av världens totala landanvändning. Enligt en tidigare rapport från FN kommer världens matproduktion behöva öka med 70 procent för att kunna föda världens över 9 miljarder människor år 2050.

What can I say?

Läs själv – hela rapporten!

sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

GP skriver : Bönor och linser – smart mat

Aldrig har det väl varit så hett med bönor och linser! De innehåller mycket fibrer, mineraler och inte minst är de snälla mot vår miljö.

Bönor och linser är populärare än någonsin och det är inte konstigt för de är både nyttiga, supergoda och lite oupptäckta. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller lite fett och förhållandevis få kalorier. Det är extra bra mat för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

Trots att intresset för vegetarisk mat har ökat så har ändå köttkonsumtionen ökat. Det finns många anledningar varför man inte ska äta kött. Det viktigaste skälet är att köttproduktionen i det stora hela är oetisk. Djur behandlas illa som om de inte var en levande varelse med känslor och med en rätt att existera.
En annan anledning som lyfts fram mer och mer, dock inte i tillräcklig grad, är klimatet. Det går åt mycket mer resurser för att producera ett kg köttprotein än att producera ett 1 kg vegatabiliskt protein. Köttproduktionen ger också stora utsläpp av växthusgaser.

Man blir därför lite glad när man kan läsa att “Bönor och linser – smart mat”. Det är visserligen inget nytt men det behöver upprepas om och om igen.

Många gånger finns det en rädsla att pröva något nytt. Att inte äta så mycket kött är bra för djuren, för klimatet och den egna hälsan. Det finns många alternativ om man vill använda bönor och linser. Det är bara att pröva. Det är heller inte så krångligt. Att blötlägga bönor och linser dagen innan man ska ha dem är ju inga större problem. Skulle man glömma blötläggningen kan man ju koka dem ändå det blir baar lite längre koktid. Kompletterar man med en tryckkokare så minskar koktiden än mer.
Tryckkokare är inget farligt och inte krångligt att använda.

Så om du inte vill bli vegan så kan du väl minska din köttkonsumtion och köpa ekologiskt producerat kött.
Eller?

sön
20
dec
2009
söndag, 20 december, 2009 | Skriven av:

I går när jag gick hem från en liten julavslutning var det snöväder. Det kom vackra små snöflingor som kom dalande från ovan.
Nu på morgonen när jag tittar ut så är allt täckt av snö. Så här mycket snö som fallit och landat vertikalt har jag inte sett på länge.
Fantastiskt vacker hoppas snön ligger kvar över julen.

Hoppas nu att bara de som måste ut på vägarna gör det och övriga tar fram pulkor och skidor i stället.

Det känns bra att det nu snart är jul. Ska bli skönt att bara vara ledig. Vi tänker inte åka någonstans utan bara vara hemma och njuta. Blir vädret så här så blir det sköna promenader i vinterväder. I år blir det veganjulmat som vanligt men i år tänkte vi förnya oss och använda recept från tidningen Hälsa.

HEMMA I MITT KÖK
När förbundsordförande för Djurens Rätt, Alexandra Leijonhufvud bjuder på vegetariskt julbord saknas inga delikatesser. Vi bjuder på alla recepten!

Fdr_julbord2009 I senaste numret nr 12 2009 är det ett reportage där Djurens rätts ordförande bjuder på julbord. Där finns många läckra recept så man behöver ju inte vara hungrig i jul.

Andra julrecept

Vegetariska föreningen

Djurens rätt

Veganföreningen

ons
2
dec
2009
onsdag, 02 december, 2009 | Skriven av:

Vegomässan är tillbaka – nu med temat en magisk jul. Kom och låt dig svepas med av kaneldofter, olika sorters vegoskinka, korv och frestelser. Här finns ekologiska julklappar, glass och djurvänligt mode.

Bredda dina kunskaper, lär dig nya matlagningstricks, ät exklusiv jultallrik och provsmaka Stockholms senaste vegoutbud. Dessutom kokbokslansering, uppträdanden och avslöjanden från verkligheten.

Datum & tid: 5 december 2009, 10-18
Plats: Enskilda Galleriet – alltså samma ställe som sist! (Kronobergsgatan 37 i Stockholm)
Tema: En riktigt magisk jul
Inträde: 50 kr (Vi tar tyvärr inte kort. Ha gärna med jämna pengar!)

Vegomässa2009_Stockholm_nr2

fre
27
nov
2009
fredag, 27 november, 2009 | Skriven av:

Fdr_julbordVegojulbord – det bästa med julen

Julen närmar sig med stormsteg, och så även julborden. Och de bäst julborden är de som är utan djur på. Det är inte så lätt att hitta djurfria julbord.

Förbundet Djurens Rätt har gjort en sida med djurfria julbord.

Länk till sidan!

sön
22
nov
2009
söndag, 22 november, 2009 | Skriven av:

Vegomässan är tillbaka – nu med temat en magisk jul. Kom och låt dig svepas med av kaneldofter, olika sorters vegoskinka, korv och frestelser. Här finns ekologiska julklappar, glass och djurvänligt mode.

Bredda dina kunskaper, lär dig nya matlagningstricks, ät exklusiv jultallrik och provsmaka Stockholms senaste vegoutbud. Dessutom kokbokslansering, uppträdanden och avslöjanden från verkligheten.

Datum & tid: 5 december 2009, 10-18
Plats: Enskilda Galleriet – alltså samma ställe som sist! (Kronobergsgatan 37 i Stockholm)
Tema: En riktigt magisk jul
Inträde: 50 kr (Vi tar tyvärr inte kort. Ha gärna med jämna pengar!)

Vegomässa2009_Stockholm_nr2

fre
8
maj
2009
fredag, 08 maj, 2009 | Skriven av:

appelblommor_gravenstein_8maj2009 Lite regn och lite sol. Våren är kvar och sommaren kan anas. Nu har även äppelträden börjat blomma. Övriga fruktträd är överblommade. Fortfarande finns det aprikoskart kvar, vilket ger hopp att det kanske blir lite aprikoser i år. Om nu värmen håller i sig.
Grönkål- och broccoliplantorna har börjat blomma. Deras blomknoppar är utmärkta i sallader. Det finns ganska gott om kirskål och nässlor. Vilka kan användas till sallader, soppor och té.

I kväll blir det veganvåfflor med Nötgrädde och sylt. Det går alldeles utmärkt att göra veganvåfflor. Kokar man upp lite linfrö och mixar dessa med en handmixer får man lite fluff i smeten. Sedan är det bara att tillsätta grahamsmjöl, vetemjöl, potatismjöl och sojamjölk. man kan hälla i lite rapsolja också om man vill. Sedan är det bara låta smeten svälla lite innan man värmer på våffeljärnet.

Nu verkar det bli lite regn. Himlen är helt grå och regnet hänger i luften.

Kategori: koloni, vegan  | Skriv en kommentar
ons
6
maj
2009
onsdag, 06 maj, 2009 | Skriven av:

vegomassan09malmo_banner_300x300 Nu är det snart Vegomässa i Malmö.

Den 9 maj, klockan 10-18, kommer Vegomässan till Malmö och i år har vi skaffat oss en riktigt stor lokal så att alla besökare ska få plats. Mässan äger rum på Amiralen med arrangemang i Folkets Park alldeles utanför. Inträde: 40 kronor.

Kom och möt en helt ny värld av smakupplevelser och testa allt det där som folk kallar vego. En stor mängd utställare av allt från skinnfria skor och ekokläder till djurvänlig kosmetika och köttersättningar finns på plats för att visa upp en fräsch, hälsosam och hänsynsfull livsstil.

I caféet säljs lyxiga veganbakelser och i foodcourten i Folkets Park kan du smaka en vegansk chorizo, en köttig vegoburgare eller varför inte svalka dig med en krämig veganglass. Det blir även provsmakning från en uppsjö av företag, föredrag samt uppträdanden.

lör
25
apr
2009
lördag, 25 april, 2009 | Skriven av:

wwwfiberfinseI dag blev det lite shopping. Började på Fiber Fin vid Drottningtorget i Malmö. Trevlig affär med bara ekokläder. Tyvärr är det inte allt som passar men finns en del. Jag ville ha ett par byxor men det fanns inga som passade. I dag blev det en skjorta och en keps. Det känns bra att köpa ekokläder där tillverkningen dessutom görs på ett bra sätt. Inga barnarbeten och bättre löner. Dock är det låga löner jämfört med svenska mått men ett steg i rätt riktning. Har du inte varit i affären ta dig dit och kolla in utbudet.
Efter detta provsmakade vi färska alger på Morot & Annat. Även detta en affär med bara ekologiska livsmedel. Det är en fröjd att gå i affären och plocka till sig varorna. I dag hade de provsmakning av färska alger. Algerna är odlade i bassänger med renat saltvatten. Lite osäkert om hur mycket jod de innehåller. Vi ska få besked om detta via e-post.
Det blev inga alger idag men det blev frystorkad ananas och mango. Inga tillsatser och endast naturligt socker från frukterna. Dessutom blev det mandlar med choklad överdrag. Lite gott får man unna sig. Inte så onyttigt heller.
Vädret var varmt och skönt och efter lite shopping och promenad i solen blev det lunch vid Kaptensbrokiosken. Här kan man äta korv med mos som är vegansk, vegansk ostburgare och en annan burgare som de kallar Lemon Marsala. Allt veganskt.
Ibland är det bra att äta något snabbt och billigt men som ändå är veganskt och ekologiskt.
Man kan ju inte alltid äta falafel.

tis
21
apr
2009
tisdag, 21 april, 2009 | Skriven av:

Den 9 maj, klockan 10-18, kommer Vegomässan till Malmö och i år har vi skaffat oss en riktigt stor lokal så att alla besökare ska få plats. vegomassan09malmo_banner_300x300 Mässan äger rum på Amiralen med arrangemang i Folkets Park alldeles utanför.

Kom och möt en helt ny värld av smakupplevelser och testa allt det där som folk kallar vego. En stor mängd utställare av allt från skinnfria skor och ekokläder till djurvänlig kosmetika och köttersättningar finns på plats för att visa upp en fräsch, hälsosam och hänsynsfull livsstil.

I caféet säljs lyxiga veganbakelser och i foodcourten i Folkets Park kan du smaka en vegansk chorizo, en köttig vegoburgare eller varför inte svalka dig med en krämig veganglass. Det blir även provsmakning från en uppsjö av företag, föredrag samt uppträdanden.

Kategori: vegan  | Skriv en kommentar
sön
1
mar
2009
söndag, 01 mars, 2009 | Skriven av:

vintergack_mars_2009I dag blev det ett kolonibesök trots att det var ganska så kallt. Snödroppar och vintergäck blommade för fullt och det fanns gröna små blad lite här och var. Våren är på G men SDS skriver att våren redan är här. Rent teoretiskt alltså, det känns i alla fall inte så. Det blev inte så mycket trädgårdsarbete utfört pga av det gråkalla vädret. Solen syntes knappt, men nästa vecka då blir det nog soligt väder och då blir det trädgårdsarbete.
Eller?

I dag blev det pizza till middag, men inte vilken pizza som helt utan en helvegan pizza, köpt på en pizzeria. Helvegan pizza som är hemmalagad är ju inte så konstigt. Det var en pizza med vegansk mozarella, Astrid och apornas veganska chorizo och redwoods veganska pepperoni. Pizzan köpte vi på pizzerian Algarve i Kirseberg. Den smakade väldigt gott. Jag har länge undrat varför det inte görs några veganpizzor på pizzeriorna. På ett sätt är det bra för det är ju inte alltid så nyttigt med pizza och skulle det finnas överallt så kanske man skulle falla för frestelsen att köpa pizza lite för ofta. Men någon gång då och då är ju OK.

ons
25
feb
2009
onsdag, 25 februari, 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT1:s Uppdrag Granskning – Priset för det rosa guldet.
Programmet hittar du här!
Det finns tusentals odlingar i Norge och massor med pengar läggs på att marknadsföra odlad lax som en lösning på fiskkrisen. Laxodling är en guldgruva men även fiskmjölstillverkning eftersom den odlade laxen slukar fiskmjöl i form av pellets.

Laxodlarna säger att 1 kg vild fisk ger 1 kg odlad lax. Enligt forskarna är siffran 2.5 kg vild fisk för att få 1 kg odlad lax. Även om det vore så att relationen var 1 till 1 är det en väldigt stor omväg för att få fram mat. Det krävs ju mer än bara den vilda fisken. Fisken ska fångas, transporeteras, beredas till fiskmjöl. Sedan ska fiskmjölet transporteras till fiskodlingen.

Det är ett jätteslöseri med en livsviktig resurs och som gör att människor får svälta.

Fiskmjölet görs inte bara av s.k. skräpfisk utan man använder även matfisk. Det är jätte fiskebåtar som dammsuger havet och då tar den fisk utan urskillning.

Många fisksorter är nu så utfiskade att de troligen inte kan återhämta sig. Det är ytterst allvarligt. Dessutom innebär fisket att fattiga länder som inte fiskar med stora båtar aldrig får någon fisk. Fisk är en viktig föda för många länder. T.ex. drabbas många afrikanska länder hårt av detta. De som dammsuger ut fisken får dessutom EU-stöd.

Hållbart fiske skulle kunna vara OK men denna odling av lax är långt ifrån långsiktigt hållbar. Den lokala miljöpåverkan är också ett problem eftersom odlingarna ofta skapar övergödning.

Det är inte bara köttindustrin som är ett miljöproblem utan så även fiskindustrin.
Så det finns all anledning att fortsätta vara vegan.

Läs mer om laxodling:
Greenpeace, SNF

tis
20
jan
2009
tisdag, 20 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ekomaten starkt framåt”

Ekologiska varor är på frammarsch. Livsmedelsjättarna ökade sin försäljning av ekologiska varor avsevärt under 2008.

2007 sålde de svenska butikerna ekologiska varor för 4,3 miljarder kronor. Siffran för 2008 förväntas vara betydligt högre. Under det gångna året ökade Icas försäljning av ekologiska produkter med 50 procent jämfört med föregående år. Den positiva trenden märks även hos en annan livsmedelsjätte, Coop, som har stått för ungefär hälften av ekoförsäljningen i den svenska handeln.

– Siffrorna är inte klara för 2008 ännu men under det första halvåret hade vi en ökning på knappt 50 procent. Det har varit en stadig ökning sedan vi började bygga upp vårt sortiment. Ökningen har varierat från år till år men under 2008 har vi haft en stor ökning, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Det är positiv läsning. Det är inte bara försäljningen som ökar utan även varuutbudet. Det är verkligen glädjande. Dock ska man komma ihåg att den totala mängden är ganska liten. men allt har sin början.
Det finns livsmedelsaffärer som bara har ekologiska produkter. I Lund har vi Biogrönt på Byggmästaregatan och i Malmö finns det “Morot och annat” som ligger vid Drottningtorget och “Astrid och Aporna” som ligger vid Konserthuset.

Det finns både hälsoskäl och smakskäl att köpa ekologiskt.

Mat är en politisk fråga som påverkar klimatet. Skippar man dessutom kött så blir det ännu bättre för klimatet och framför allt blir det mindre antal djur som utsätts för människans oetiska hantering av levande varelser.

ons
1
okt
2008
onsdag, 01 oktober, 2008 | Skriven av:

På lördag är det Djurens Dag Det kommer att arrangeras olika aktiviteter p g a detta. Djurrättsalliansen arrangerar bl a en demonstration utanför riksdagshuset.

“Sätt ner foten -Ett övergrepp är ett för mycket!
På Djurens Dag, den fjärde oktober samlas djurvänner från hela landet till en massiv protest vid riksdagen. En gång för alla sätter vi ner foten och talar om för politikerna att nu är det nog, det är dags att de slutar svamla och faktiskt gör något åt situationen. I dagsläget utsätts djur för sexuella övergrepp och människorna som begår dem tillåts fortsätta för att politikerna inte tar frågan på allvar.”

Miljöpartiet har många gånger motionerat om detta men inte fått något gehör. Nu är det dags att något händer.

Läs mer om Djurens dag!
Djurens rätt!
Djurrättsalliansen
Djurskyddet Sverige