Inlägg under kategori » friskvård «

sön
28
mar
2010
söndag, 28 mars, 2010 | Skriven av:

Nu är det bästa tiden. Det blir varmare, det blir ljusare och det blir grönare. I dag tappar vi en timme men den kommer ju igen och det blir längre kvällar.
Efter 2 dagar i Stockholm ska jag bara vara och inte gå på några möten. Det var stora skillnader mellan Stockholm och Lund. I Lund missade jag 16 graders värme och i Stockholm låg det stora snöfläckar kvar och stora isflak i vattnet.
Ska hinna med ett core-passFriskis & Svettis, det är precis vad jag behöver.

Nu närmar sig kolonilivet. Nästa helg är det påsk och då startar kolonisäsongen. Det är mycket som ska göras nu i början. Förhoppningsvis har värmen kommit för att stanna så att fröna börjar gro. Under vintern har det lagts in nya avloppsrör på hela koloniområdet. Nu återstår att gräva på vår tomt så vi kan koppla in avloppet till kolonistugan. Så det lär väl bli en del grävande.

Nästa vecka är kort men det kommer ändå att vara en del att göra. Bl a ska jag vara med på Mp Båstads årsmöte och sedan blir det bildandemöte av Mp Klippan. Sedan blir det en skön lugn helg.

tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

DN skriver : Fet mat orsakar inte övervikt

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser en ledande svensk forskare.

Forskaren Nita Forouhi vid Institutet för metaboliska vetenskaper i Cambridge har tillsammans med sina medarbetare undersökt om andelen fett i kosten påverkar risken för viktökning på lång sikt. De har analyserat matvanorna hos 90.000 personer i Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Italien under tio år.

Det är lite oklart hur undersökningen har gått till. Man har undersökt 90 000 i fem olika länder. Är det under vetenskaplig kontroll eller är det att de som ingått själva har rapporterat vad de ätit.

En slutsats man drar är ganska så självklar :

Det betyder att vi inte ska fokusera på fettet i maten om vi vill hålla en hälsosam vikt. I stället bör vi äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva.

Det är ju ganska så självklart att man ska göra av de med kalorier vi stoppar i oss annars så går vi upp i vikt oavsett om det är fett eller grönsaker vi äter. Det är dock lättare att gå upp i vikt om man äter fett i stället för grönsaker eftersom fett är mer energirikt. Man blir mätt av grönsaker långt innan man hinner få i sig för mycket energi som ger övervikt.

Studien har fokuserat på övervikt :

Nita Forouhi fann inget samband mellan andelen fett i maten och om de gick upp i vikt eller inte. Det spelade inte heller någon roll hur mycket mättat eller fleromättat fett deltagarna fick i sig. Alla gick upp ungefär ett kilo i vikt i snitt.

Det är ju inte heller så konstigt att viktökningen inte beror på vilken typ av fett vi konsumerar. Man kan knappast dra slutsatser om hälsoeffekter bara för att viktökningen var den samma.

Det kan vara samma viktökning men övriga hälsoeffekter typ kolesterol, hjärt- kärlsjukdomar kan ju variera beroende på vilken typ av fett man konsumerat.

Det behövs mer underlag från undersökningen för att man ska dra några slutsatser. Den enda slutsatsen man kan dra är ju mer vi äter desto fetare blir vi om vi inte gör av mer kalorierna …
Eureka!

sön
26
jul
2009
söndag, 26 juli, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Den sista utvägen”

Runt 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. För några tusen av dem är volontärorganisationen Remote Area Medical en räddare i nöden. En organisation som startade i Amazonas regnskog på 1980-talet och nu har uvudsakliga verksamheten i sjukvårdskrisens USA. ”Det här är det man gör när inget annat fungerar”, säger Stan Brock, organisationens grundare. SvD besökte en fältoperation i ett bergsområde i Tennessee.

Trots att USA ofta framställs som drömlandet så är det nog inte helt så. Speciellt inte när det gäller sjukvård. Kostnaden för sjukvården är skyhög trots att alla inte har tillgång till sjukvården.

De som inte har råd med sjukvård får lita till frivilligorganisationer. Remote Area Medical bildades 1985 i Amazonas regnskog. Tanken var att rycka ut till områden i u-länder som drabbats av katastrofer. Men nu bedrivs verksamhet även i USA, utan att det hänt en katastrof. Dock fanns man på plats när orkanen Katrina drabbade Louisiana och Texas 2005.

Verksamheten utformades i första hand för att kunna hantera naturkatastrofer i u-länder. Men numera ser Stan Brock hela det amerikanska sjukvårdssystemet som ett slags långt pågående katastrof.

Sedan mitten av 1990-talet sker 60 procent av Remote Area Medicals verksamhet i USA.

Det är skrämmande att ett så “rikt” land inte kan garantera alla dess invånare sjukvård till rimliga kostnader. Det är omkring 47 miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring i USA.

– De flesta av dem är familjer med arbetande föräldrar. Det är inte knarkare. Det är folk som sköter sina jobb. 80 procent av de som kommer till oss har någon form av sjukförsäkring, men oftast är det otillräckliga försäkringar.

6 av 10 amerikaner har sjukförsäkring genom sin arbetsgivare, men den täcker oftast inte allt, som exempelvis ögon- och tandvård.

I takt med att arbetslösheten skjutit i taket det senaste året har många blivit av med sjukförsäkringen.

Många andra fastnar i det amerikanska sjukvårdssystemets fälla – de har en aningen för hög inkomst för att kvalificera sig för den statliga sjukvårdsförsäkringen, Medicaid, sam-tidigt som de har för låg inkomst för att ha råd med privat sjukvårdsförsäkring.

Dels är det ett problem med att se till att alla som behöver får sjukvård men det är också ett problem med den amerikanska livsstilen.

– Problemet i den här regionen är livsstilen. De röker, de dricker mycket läsk, de äter onyttigt, de rör inte på sig. Vi kan hjälpa till med tillfälliga lösningar men på sikt är det hela kulturen som måste förändras. Det uppstår väldigt knepiga problem när folk har tillräckligt mycket pengar för en modern livsstil, samtidigt som de inte har råd med modern sjukvård, säger han.

Det är denna livsstil som även exporteras till andra länder däribland även Sverige. Klyftorna ökar i Sverige och fler och fler får allt sämre ekonomi. Dessutom ökar fetman.

Så det gäller att se upp även för Sverige.

Ett bra första steg är att byta ut allainsregeringen 2010.

Byt livsstil och politik!

lör
18
jul
2009
lördag, 18 juli, 2009 | Skriven av:

Nu vräker regnet ner. Så nu har det kommit nog för tillfället. Lite sol och sedan kan det regna i natt igen.
Vårt aprikosträd ser lite skröpligt ut men ger ändå några aprikoser. Blåsten har tyvärr tagit några frukter men det finns en del kvar och en del är rätt så stora. De är fortfarande hårda så de behöver sitta kvar ett tag till suga upp solstrålarna som förhoppningsvis kommer tillbaka efter regnet.
I dag ska vi hjälpa en kompis att flytta så nu får det snart sluta regna så vi slipper flytta i ösregn.
Det är mysigt att sitta på verandan och höra regnet smattra mot taket och se ut över trädgården. Fåglarna kvittrar trots busvädret. Inga grannar är ute och kör väsnande maskiner. Tystnad och lugn råer på kolonin. Katten ligger och myser på sin favoritkudde. Det gröna teet ryker från koppen. SDS lördagskryss ligger och väntar.
Kan det bli bättre avstressning?
Inte för mig i alla fall. Men vi är alla olika. Det gäller att hitta sitt eget sätt att ladda batterierna.

Aprikos_juli2009

ons
24
jun
2009
onsdag, 24 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bara bröst splittrar politiker”

Frågan om kvinnobröst får visas öppet splittrar fritidsnämnden inför onsdagens sammanträde.
I april skulle fritidsnämnden ta beslut om regler för kvinnors badkläder på Malmös simhallar.

Då ströks ärendet efter politisk oenighet.

Idag gör nämnden ett nytt försök. ”För kvinnor med delad baddräkt ska en överdel användas,” lyder förslaget.

Det är märkligt att det över huvudtaget ska diskuteras. Givetvis ska kvinnor själva avgöra om de vill bada med eller utan topp.
Ska det vara topp på kvinnor borde det vara topp på herrar.
Det är lite trist att läsa kommentarerna till artikeln. Vissa av dessa visar att det fortfarande 2009 är problem med jämställdheten och mäns syn på kvinnor.
Det är pinsamt att läsa och skämimgt att vara man. Nu måste vi skärpa oss.

När det gäller bad så lägg mer krut på vad man har under badkläderna. Fortfarande är det problem med hygienen på många bad. Man duschar inte av sig innan man badar och man badar med underkläder på.
Detta är ett mycket större problem.

ons
27
maj
2009
onsdag, 27 maj, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Fler infektioner blir dödliga”

Medellivslängden minskar med tio år. Fler barn dör i späd ålder. Bakteriernas växande motståndskraft mot antibiotika är nästa hot mot folkhälsan, säger ordföranden i Europeiska kommittén för antibiotikafrågor.

– Redan i dag dör omkring tio svenskar varje år på grund av bakterier som är resistenta mot antibiotika. De får infektioner som inte längre går att stoppa med antibiotika, säger Gunnar Kahlmeter, överläkare och ordförande i Europeiska kommittén för antibiotikafrågor.
Fortsätter missbruket av de här läkemedlen är vi på väg mot en sjukvård utan fungerande antibiotika.

– Det finns inga nya antibiotika i pipelinen. Läkemedelsföretagen är knappast intresserade av att utveckla läkemedel som myndigheterna inför restriktioner på, säger Gunnar Kahlmeter.

Om tio år kommer vi att märka av konsekvenserna av den generösa användningen av antibiotika: Många ingrepp som nu är rutin blir inte längre möjliga. Det handlar till exempel om proteser i höfter och knän, olika hjärt- och kärloperationer och organtransplantationer.

– Det sannolika är att patienten får multiresistenta bakterier i sina sår. Bakterierna ger infektioner som inte går att stoppa. Många gånger kommer det inte att vara motiverat att göra operationen, säger Gunnar Kahlmeter.

Om tjugo år är risken stor att vi lever i ett samhälle utan fungerande antibiotika. Då kan infektioner som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation oftare leda till döden – tillstånd som i dag nästan alltid kan botas med antibiotika. Utan läkemedel är risken att dö i till exempel blodförgiftning sjuttiofem procent.

På längre sikt kommer den ökade dödligheten att leda till att medellivslängden minskar i hela världen. Det kan enligt Gunnar Kahlmeter handla om tio år kortare liv för oss i Europa.

Hur länge ska det få pågå?
Fler och fler studier och forskningsrapporter kommer fram till samma sak. Att vi är farligt ute om vi fortsätter att använda antibiotika på det sättet som vi gör.
Frågan och problemet är inte litet. blockquote>Gunnar Kahlmeter jämför antibiotikaresistens med klimatfrågan. Det är svårt att väcka allmänhetens engagemang. Ett stort problem är läkemedelsindustrin som driver på och har ekonomiska resurer och vars mål är att tjäna ännu mer pengar. Det behövs oberoende forskning och att läkemedelsindustrins möjligheter att styra läkemedelsanvändningen minskar.
Kanske kan detta bli en stor valfråga 2010.

Läs mer!

lör
28
feb
2009
lördag, 28 februari, 2009 | Skriven av:

stockholm_feb_2009 I går var det upp tidigt för att åka med tåget 5.28 från Lund C till Stockholm. Jag skulle vara med på ett internt möte för att diskutera samarbete med andra partier speciellt på region nivå. Det var miljöpartister från hela landet. Runt om i Sverige finns det olika politiska konstellationer. Miljöpartiet samarbetar utifrån politiken och inte utifrån en höger eller vänster skala. Om det är möjligt att samarbeta eller inte beror mycket på personkemi och den politiska historiken på den aktuella platsen.
På riksnivå har vi inlett ett samarbete inför valet 2010 med målsättningen att bilda en kraftfull regering. Detta innebär inte att vi på alla nivåer, kommuner och regioner, måste ha samma typ av samarbete. Alla kommun- och regionorganisationer bestämmer själva utifrån hur det ser ut i sitt område. Om vi sköter våra kort rätt kan miljöpartiet göra ett bra val, på alla nivåer, 2010.
Det är väldigt nyttigt att träffa kollegor från andra delar av Sverige. Sverige är ett avlångt land och det är stora skillander bara mellan norr och söder.
Vi fick en information om något som kallas e-hälsa. Det är något som används i Norrbotten. I Norrbotten är avstånden stora, man har kanske 60 mil till sjukhuset och i Skåne har vi två universitetssjukhus inom 2 mils avstånd.
E-hälsa används även utomlands och har kanske störst potential där avstånden är stora men kan nog användas på något även i Skåne. Med hjälpa av E-hälsa kan göra t.ex. ultraljudundersökning på avstånd.
E-hälsa kan också innebära att det bara finns ett patientregister som kan nås av alla sjukhus och hälsocentraler. Där kan man också samla uppgifter om vilken medicin jag använder.
E-hälsa ska inte ersätta den vanliga sjukvården utan vara ett komplement.

sön
4
jan
2009
söndag, 04 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Cigaretter ska bli självsläckande”

“Nästa år blir det olagligt att sälja cigaretter som inte slocknar av sig själva. Tobaksindustrin har kämpat emot men tvingas nu rätta sig efter de nya reglerna som väntas rädda många liv.

Än finns inget datum för när de nya reglerna införs, men EU-kommissionen kommer med ett nytt direktiv för alla EU-länderna någon gång under 2010.

De nya cigaretterna är gjorda av ett speciellt papper som gör att slocknar om de inte röks.
– Var tredje dödsfall som orsakats av en brand beror på rökning. Vi hoppas kunna minska dem med hälften, säger Björn Albinson, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.”

Tobaken skördar offer direkt genom själva rökningen men även genom att den orsakar bränder som skördar offer.
Det borde ha varit ett försäljningsargument att sälja en cigarett som är “säkrare”. Cigaretter som släcker sig själva har funnits sedan 1980-talet men motståndet från tobaksindustrin har varit hårt. Marknaden har ännu en gång visat sin oförmåga så nu blir det lagstiftning.
Detta kommer att rädda många liv dock kvarstår ett problem med import av cigaretter utanför EU. Men här borde tobaksindustrin kunna hjälpa till och se till att helt gå över till självslocknande cigaretter.

Tobaksjättarna tycker att folk ska lära sig sluta röka i sängen och skaffa brandvarnare i stället. En annan invändning är att cigaretterna smakar annorlunda.

I dag säljs endast självslocknande cigaretter i Australien, Kanada och i omkring hälften av delstaterna i USA. Så det är ju inte omöjligt att göra det även inom EU.

Även om självslocknande cigaretter är säkrare är rökning fortfarande en stor orsak till att människor mår dåligt och att de dör i förtid. Det kostar även samhället stora pengar trots det lilla bidraget i tobaksskatt.
Så självklart är det allra bästa förstås att sluta röka helt. För hälsan och för sin ekonomi.

Nytt år och nya föresatser …

ons
31
dec
2008
onsdag, 31 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Resistenta bakterier hot mot folkhälsan”

Att spädbarn avlidit sedan de smittats av multiresistenta tarmbakterier är oerhört tragiskt, men kommer sannolikt att ske igen. Problemet med resistenta bakterier är det kanske största hotet mot den svenska folkhälsan, enligt Otto Cars, professor och överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tidigare i våras slog Otto Cars och fem andra kollegor och experter larm på DN Debatt. Det dröjer inte länge innan svenska patienter kommer att dö av sjukdomar som tidigare kunde botas med en vanlig penicillinkur, skrev de.

Drygt ett halvår senare kommer nu uppgifter om att två för tidigt födda spädbarn på Karolinska universitetssjukhuset i Solna avlidit sedan de sannolikt smittats av multiresistenta tarmbakterier.

– Det här är oerhört tragiskt. Men tyvärr är det bara toppen på ett isberg. Jag känner mig väldigt orolig, säger Otto Cars till DN.se.

Enligt same doktor är problemet globalt och kan jämföras med klimathotet. Bakterierna sprids snabbt över världen och kan inte hejdas vid gränserna. Det viktigaste är att ändra sättet som vi använder antibiotika. Dessutom behöver vi förbättra livsbetingelserna i den fattiga världen.

Redan 2000 skrev Medical link :

Antibiotika, som har ökat livslängden för människor i hela världen sedan penicillinet uppfanns för 70 år sedan, blir allt mer ineffektivt. Dödliga mikrober utvecklar motståndskraft mot antibiotika, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

Vi för bokstavligt talat en kamp mot tiden för att bekämpa infektionssjukdomarna innan sjukdomarna blir resistenta.

Penicillin har redan blivit oanvändbart för att behandla gonorré i en stor del av världen, och i Baltikum, Ryssland och delar av Kina är tio procent av alla tuberkulosfall resistenta mot de kraftfullaste medicinerna.

Så frågan är inte ny. Läkemedelsindustrin har ett stort ansvar i detta men det har även sjukvården.

Vi själva kan tänka på hur vi lever och jobba på att äta och leva mer sunt. Mer frisk luft och sunda vanor.

Positivt är dock att konstatera Otto C :

– Sverige har visat framfötterna och vi har fått politiskt stöd för den här frågan. Därför har vi en roll att spela även utanför Sverige. Jag tror att frågan kommer att landa på FN-nivå, eftersom den är så allvarlig.

Vi får hoppas att Sverige också gör det.

sön
9
nov
2008
söndag, 09 november, 2008 | Skriven av:

När man är ute och reser mycket är det skönt att bara vara hemma. Borta bra men hemma bäst, stämmer verkligen.
Började dagen med en promenad längs Höje å. Inte många som var ute trots att vädret var utmärkt.

Ännu så länge kan man få en liten känsla av natur. Detta borde vara något som vi borde vara rädda om och inte förstöra.

Riktiga grönområden är en bristvara i Lund och det blir värre och värre. man borde öka de gröna inslagen.

Vi borde ha fler skolträdgårdar, fler koloniområden och fler större grönområden. Det ska inte vara fler stadsparker utan områden med mer “vild” natur.

Det finns ett projekt som heter “Gröna skolgårdar”. Det har funnit en längre tid men projektet har gått i stå. Mycket pga av brist på resurser men även pga att det inte har varit prioriterat.

Tänk om man kunde kombinera skolträdgårdar med trädgårdar för äldre. Det finns många äldre med gröna fingrar som kunde vara en resurs för skolträdgården.

Att grönt är bra för rehabilitering är visat genom forskning som Alnarp har bedrivit. Annan forskning visar att grönt även är bra för friska.