Inlägg under kategori » demokrati «

lör
8
apr
2017
lördag, 08 april, 2017 | Skriven av:

Miljöpartiet de gröna är en del av en global grön rörelse som strävar efter en värld där alla kan leva goda liv utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Gröna Seniorer är Miljöpartiets seniorförbund och utgår ifrån samma grundsyn.

En grön samhällsanalys måste bygga på en helhetssyn, där allt hänger ihop och är beroende av varandra. Ett politiskt alternativ för alla som erkänner de utmaningar som mänskligheten står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

Gröna Seniorer vill motverka all diskriminering, inklusive åldersdiskriminering och ohållbara maktstrukturer i samhället. Varje människa, oavsett ålder, har rätt att vara den individ som hen vill vara. Olikheter berikar och mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunder för ett rättvist samhälle. Målet måste vara att skapa framtidstro och livskvalitet.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen åldersrika i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2015 och 2060, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2060. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap. Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Många lever ett aktivt liv, mycket längre än vad tidigare generationer har haft möjlighet till. Fler och fler får uppleva sin hundraårsdag. Många åldersrika är friska allt längre vilket är en stor samhällsresurs som vi inte har råd att slösa bort. En trygg och god äldreomsorg som utgår från de åldersrikas individuella behov skapar trygghet inför det som många upplever som ett problem, dvs att bli äldre.

Ett rikt liv kännetecknas av självbestämmande, socialt umgänge och möjlighet till deltagande. Även som åldersrik ska man ha möjlighet att uppleva samvaro, gemenskap och kunna delta i fysiska och kulturella aktiviteter. Rätten till bostad är grundläggande i vårt land.

Utmaningen för äldreomsorgen med ett ökat antal åldersrika i befolkningen, samtidigt som det sker stora pensionsavgångar bland omsorgspersonalen är en möjlighet för den yngre generationen. Samhällsekonomiskt är det viktigt att ge unga människor vägar in i arbetslivet.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

I går, fredagen den 7 april avhöll vi Gröna Seniorer riks sitt årsmöte i Örebro. Vi antog en verksamhetsplan med främsta syfte att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018. Jag valdes till språkrör för Gröna Seniorer riks tillsammans med Ingrid Bergman från Göteborg. till språkrör.

Det är verkligen en utmaning att ta sig an och spännande. Just nu är Miljöpartiet inte på några topplistor, i alla fall de som syns i media. Att sitta i regering har kostat men hen får inte glömma allt det goda vi åstadkommit. Mer om detta kan man läsa på “GRÖNA FRAMSTEG“.

Det viktigaste är att påverka politiken i positiv riktning, hur många procent det blir i opinionsmätningar måste komma i andra hand. Även om möjligheten att påverka beror på antal mandat hem får i parlamenten. Ett bra sätt att öka i opinionsmätningar är att vara i opposition och lyssna till vad “väljarna” vill höra, dvs vara populistiska. Vill man påverka på riktigt är det bäst att vara i majoritet. Hur länge man måste vara “populister” för att komma upp i över 50 % kan ta tid, om man inte är riktigt populistisk förstås.

Politik måste bygga på visioner inte vad väljarna vill. Däremot ska man lyssna på väljarna vilka problem de anser finns och då ska svaret från politiken var förslag på hur dessa problem ska lösas.


Gröna Seniorer riks nya styrelse, fr v till höger :
Kerstin Sundqvist, Björn Wadström, Luth Dahmen, Annika Hansén Eriksson, Mikael Malm, Christina Mörtl, Ingrid Bergman, Yngve Petersson På bilden saknas Margareta Alton och Kerstin Sundqvist

lör
8
apr
2017
lördag, 08 april, 2017 | Skriven av:

I går var jag i Örebro för att delta i Gröna Seniorer riks årsmöte. Årsmötet gick bra men tyvärr kom händelsen i Stockholm att påverka både psykiskt men även rent fysiskt. Alla tåg ställdes in från Mjölby och ingen ersättningstrafik så resenärerna fick fixa hemresan själva. Vi gjorde det med att hyra en bil. Dagen började vid 4-tiden och tåget mot Örebro gick 5.10. Hem skulle jag ha kommit 22.40 men nu blev det i stället 1.10 dagen efter. Detta är dock inget mot vad som hände i Stockholm.

mån
20
mar
2017
måndag, 20 mars, 2017 | Skriven av:

Det finns ett uttryck att tiden går väldigt fort när man har kul. Så det borde innebära att jag har väldigt kul. I går var det åter igen årsmöte för Gröna Seniorer Skåne. Mötet höll vi i MP Helsingborgs lokal som ligger ett stenkast från stationen. Vi började med ett föredrag, med Agneta Sandberg, terapeut och ordförande i föreningen ATSU, om vikten av att prata om svåra saker som t ex sexuella övergrepp. Viktigt att vi skapar en trygghet för alla så att det finns möjligheter att reagera innan något allvarligt händer. Många gånger finns indikationer som syns men inte riktigt tas på allvar. Det blev en givande diskussioner utifrån allas erfarenheter.

Efter föredrag och paus startade själva årsmötet. Verksamhetsåret 2016 gicks igenom, nya stadgar antogs. Verksamhetsplan för 2017 som i stora drag går ut på att förbereda oss för valåret 2018, diskuterades och antogs.

Miljöpartiet de gröna i Skånes vision är ett hållbart och demokratiskt samhälle som utvecklas inom naturens ramar och med hänsyn till alla världens människor och kommande generationer. Gröna Seniorer Skåne, som är Miljöpartiets seniorförbund, vill förändra samhället mot den visionen.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen äldre i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2010 och 2050, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2050. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap.

Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

Söndagen den 19 mars höll Gröna Seniorer Skåne sitt årsmöte som bl a antog en verksamhetsplan som syftar till att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018.

Prioriterade frågor förutom klimat och miljö är ekonomi, bostad och hälsa. Pensionen ska värdesäkras utifrån samhällets kostnadsökningar. Gröna Seniorer vill främja ett aktivt och hälsosamt liv för alla seniorer. Kultur, natur och motion på recept ska utvecklas för att öka folkhälsan och göra sjukvården mer kostnadseffektiv.

Gröna Seniorer vill ha fler geriatriker i vården. Kollektivtrafiken behöver anpassas till äldres behov. Lokalt tillagad och ekologisk mat ska vara en rättighet för alla äldre. Behoven och önskemålen om boendeform bland äldre ser olika ut, därför behövs många olika boendeformer. Det är viktigt med rätt till anpassat boende med trygghet, samt gemenskap med andra.

Årsmötet valde även språkrör och styrelse. Språkrör blev Anna-Maria Myszka-Gustafsson från Helsingborg och undertecknad.

Styrelsen i övrigt blev enligt följande:
Angelica Andersson, Landskrona
Christina Mörtl, Helsingborg
Karin Petersson, Kristianstad
Lena Östholm-Munkberg, Helsingborg
Lutz Dahmen, Bromölla

Samhället står inför stora utmaningar, vilket inte är något nytt, det nya är den demografiska utvecklingen, med många fler äldre. Det gäller dels att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör men gäller även att skapa ett samhälle där livskvalitén är hög oavsett ålder. Ett långt liv är inget att sträva efter om det inte finns något innehåll i det. Här har Gröna Seniorer en möjligt att göra en insats. Vi har ett spännande verksamhetsår framför oss.

mån
18
jan
2016
måndag, 18 januari, 2016 | Skriven av:

bah-kuhnke150x200I dag, 18 januari 2016, lämnade utredaren, Olle Wästberg, över betänkandet, “Låt fler forma framtiden!”, till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Dagens situationen i världen visar tydligt att demokrati inte är något som kommer av sig själv och som finns för alltid. Demokratin måste vårdas. Även om demokratin i Sverige är stark så får vi inte ta den för allom givet.

Samma dag som betänkandet lämnas kan man läsa om att den rikaste procenten i världen har tillsammans mer tillgångar än resten av världen, enligt biståndsorganisationen Oxfam. Ökningen mellan de fattiga och rika eskalerar snabbare än befarat. Världens 62 mest förmögna personer äger tillsammans lika mycket som de 3,6 miljarder som tillhör den fattigaste halvan av världen. De 62 individerna har ökat sin förmögenhet med 542 miljarder amerikanska dollar sedan 2010.

Det krävs en modig regering för att utmana storföretag och väldigt rika personer för att få dem att betala en skälig skatt, för de är oroliga för de politiska konsekvenserna. Detta är också en demokratifråga men tas inte upp i betänkandet.

Viktigt för demokratin är förstås KULTUR:

Vi menar på samma sätt att ett demokratiskt styrelseskick måste vila på en demokratisk kultur. Det är också genom det fria samtalet och kulturen som enskilda människor kan växa och som samhället och demokratin utvecklas. På detta sätt är konsten, litteraturen, musiken, teatern liksom andra kulturuttryck viktiga delar av demokratin. Genom ett fritt kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck som inte kan fångas genom demokratins for- mella institutioner. Kulturen spelar en avgörande roll för att utmana invanda normer och tankebanor, skildra olika perspektiv av samhället, stimulera ett demokratiskt engagemang och för att odla en demokratisk samhällsanda.

Det finns många intressanta resonemang och förslag i betänkandet som man verkligen behöver fundera över, speciellt hur de ska realiseras.

Den svenska demokratin är stark, men den politiska ojämlikheten ökar. De som är politiskt aktiva och som upplever att de kan påverka är i huvudsak välutbildade, socioekonomiskt resursstarka personer. Det finns också stora skillnader i valdeltagande mellan hög- och lågutbildade samt mellan svensk och utrikes födda. Detta är en stor utmaning för demokratin.

En parameter att mäta “demokratin” med är valdeltagandet. Valdeltagandet, i riksdagsvalet, var över 90% 1976, sedan minskade det till 80% 2002 varefter det ökade och 2014 var det strax över 85%. Det är skillnad mellan utbildningsnivå, mellan könen och om hen är svenskfödd eller utrikes född. Ska demokratin bli riktigt stark måste den vara relevant för alla grupper.

Förtroendet för politiken och de politiska partierna måste vara stort. Tyvärr förekommer det en hel del incidenter som skadar förtroendet. Ibland är det enskilda individers agerande men ibland är det “själva det politiska systemet”.
Att bli politiker är frivilligt och ger både för och nackdelar. Ibland är det lite för bra fördelar och då gäller det oftast inte för de som är fritidspolitiker. Avgångsvederlag och pensioner har varit alldeles för generösa. Dessa har blivit mindre generösa med tiden men är enligt min mening alldeles för generösa.

Ska demokratin bli riktigt stark och hållbar måste fler involveras. Man kan inte bara rösta vart fjärde år och sedan slå sig till ro. Fler kan ha politiska uppdrag. Ska vi få fler att engagera sig behöver makten fördelas till fler.

Ett intressant förslag, helt i miljöpartistisk anda, är :

För att motverka elitism och maktkoncentration i politiken anser vi att det också är nödvändigt att verka för en ökad omsättning av de kommunala förtroendeuppdragen. Vi anser att partierna internt eller gemensamt i fullmäktige bör överväga en begränsning i hur länge en enskild förtroendevald kan inneha ett tyngre uppdrag, t.ex. som ordförande i styrelsen eller i en nämnd.

Sänkt rösträttsålder är ett förslag som torde öka engagemanget hos ungdomar och kan verkligen vitalisera politiken. Dock tror jag det är viktigt att inte ställa åldersgrupper mot varandra. Vi behöver ha engagerade politiker i olika åldrar och med olika erfarenheter, för att möta de utmaningar vi står inför och finna långsiktigt hållbara lösningar.

Det finns förslag om en s k folkmotion. En folkmotion innebär att en enskild individ som har rösträtt till riksdagen får möjlighet att väcka ett förslag och om detta får stöd av en procent av de röstberättigade till riksdagen ska det tas upp som en motion i riksdagen. Då gäller det att förslagen behandlas med respekt. Är verkligen värt att pröva.

Kommuner, landsting och regering har ett särskilt ansvar att ge medborgarna goda förutsättningar att delta och framföra synpunkter i politiska beslutsprocesser. Partierna, så även miljöpartiet, måste verkligen fundera över sina rekryteringsprocesser.

Det är också viktigt att de politiska partierna inte professionaliserar sin verksamhet för mycket. Även om politik handlar om komplexa frågor så är det viktigt att de förtroendevalda har möjlighet att påverka och driva politiken framåt utifrån partiernas olika ideologier. Dagens politik är ofta mer styrd av opinionsmätningar än av ideologi. Vilket är ett stort problem vilket vi sett i den s k “flyktingfrågan”.

Under senare år har en maktförskjutning skett från fullmäktige och fritidspolitikerna till ledamöterna och ordföranden i kommun- och landstingsstyrelser. Fullmäktige, som enligt kommunallagen är kommunens och landstingets beslutande församling, har fått en svagare ställning. I många fall har dessutom facknämndernas ställning försvagats.

Medborgardialog och samråd kan spela en roll om de utförs på ett bra sätt. Medborgardialoger kan bidra till att beslut kan få en djupare förankring och starkare legitimitet. De kan också bidra till att intressekonflikter eller missnöjesyttringar undviks vid genomförandet av politiska beslut. Medborgardialoger som inger förhoppningar om ett inflytande som inte infrias kan däremot leda till att förtroendet för demokratin som sådan undermineras. Det finns också en risk att medborgardialoger leder till politisk ojämlikhet om deltagandet inte är representativt. Ska det fungera måste medborgardialoger och andra samrådsprocesser formaliseras och bli tydliga. Vilket inte är helt lätt, men möjligt.

Det finns mycket att fundera på och det hoppas jag många kommer att göra. Det krävs för att vi ska hålla demokratin stark och levande.

Länkar för att läsa mer:
Forskarantologi , Betänkandet del A, Betänkandet del B

ons
13
jan
2016
onsdag, 13 januari, 2016 | Skriven av:

Alice TDet är inte ofta jag delar Alice Teodorescus, ledarskribent på GP, åsikter. Men i dag är ett undantag.
Hennes ledare har titeln “Vad är det som händer i Sverige?”.

Ingen individ ska skyddas, upphöjas eller beskyllas med hänvisning till etnicitet. Att inte ställa samma krav på att alla som bor i Sverige ska uppföra sig enligt lagar och normer, oavsett om de levt här i fem generationer eller kom hit i går, är en av förklaringarna till den splittring som håller på att förstöra det land som så många en gång flytt till.

Rapporteringen kring det som hände i Köln, på We are Sthlm, gör mig allt mer förvirrad.
Vad hände?
Vem var förövare?
Vem mörkade?

Oavsett svaren på dessa frågor var det kvinnor som drabbades och det är inte första gången det har hänt. Alla verkar vara överens om att det som har hänt inte är OK!
Men det tycker jag mig ha hört förut. Kanske händer det lite mer denna gången …

mån
11
jan
2016
måndag, 11 januari, 2016 | Skriven av:

Läste i dagens DN ”Ordspråken som vägrar dö ut”. Artikeln handlade om ordspråk som håller sig kvar.

De fyller minst 14 olika funktioner i språket och ser inte ut att dö ut — trots att de har flera hundra år på nacken.
– Ordspråken ger möjligheten att säga något utan att ta ansvar för det, säger språkvetaren Anders Widbäck.

I slutet räknades det upp ett antal ordspråk men det var ett som de missade. Nämligen ”Det gäller att smida medans järnet är varmt”. För det är vad som gäller väldigt ofta.

Minsta antydan till att det är ”flyktingrelaterat” så är SD framme och kräver räfst samt rättarting. Ibland är det andra partier som hänger på. Så blev det när det rapporterades om nyåret i Köln. Nu är det vad som hände på en svensk konsert i Stockholm.

SD kräver polischefens avgång. Moderaterna kräver Ygeman på svar om polisens tystnad.
Nu ska det skippas rättvisa.

När det lugnat ner sig så återgår allt till den vanliga lunken. Har problem blivit löst?
Tyvärr inte. Problemet jag tänker på är mäns våld mot kvinnor.

Jag bryr mig inte om vilket ursprung förövaren har. Kvinnor ska inte behöva utstå denna behandling. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli antastade. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att gå på en konsert eller att gå på bio. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för män. Punkt slut!

Just nu är det mycket tal om det som händer på konserter men problemet existerar inte bara då. Mäns våld mot kvinnor är inget nytt.

Många män blir provocerade när man pratar om mäns våld mot kvinnor. Det blir inte jag men jag blir ledsen och förbannad att det sker och att det sker så ofta. Mäns som förstör kvinnors liv. En våldtäkt är inget man bara skakar av sig. En våldtäkt kan förstöra en kvinnas totala liv.

När man pratar att problemet mäns våld mot kvinnor blir det ofta motreaktioner.  Män blir också våldtagna och kvinnor  slår minsann sina män. Visst det händer och det är lika förkastligt men det ursäktar inte mäns våld mot kvinnor.

Alla män våldtar inte. Inte heller alla flyktingar våldtar eller behandlar kvinnor illa. Självklart gäller svensk lag och lagen gäller alla, men vi kan inte dra alla över en kam.

Det finns undersökningar som visar att det är ett normaliserat beteende i vissa skola att killar kommer undan på det här sättet. Vi vuxna måste vara tydligare i vad som är rätt och vad som är fel. En hel del behöver dessutom fundera på hur de är som förebilder. Vad man säger är viktigt men än viktigare är hur man agerar.

Visst är det jättebra att vi pratar om könsroller och genus för de som kommer till vårt land men jag tror att vi behöver även involvera de som har sina rötter i Sverige sedan urminnes tider.

Ska vi kunna komma åt detta samhällsproblem måste det säkert till mer resurser. Alla samhällssektorer behöver involveras. Inte bara polisen. Sjukvården, skolan, arbetsplaster, fackförbund, föräldrar …

Vi måste våga mera. Våga vara socialt obekväma. Våga prata om gränser. Våga fråga och lyssna. Våga Anmäla.

Kolla gärna : FATTA , FÖRENINGEN STORA SYSTER , Unizon

Fatta-Affisch3

sön
3
jan
2016
söndag, 03 januari, 2016 | Skriven av:

Ja det kan man fråga sig. Denna gång rör frågeställningen “samverkansmodellen” inom kulturpolitiken. På Kulturrådets hemsida kan man läsa

KULTURSAMVERKANSMODELLEN – REGIONAL KULTURSAMVERKAN
Kultursamverkansmodellen sjösattses 2011 för att skapa ett ökat utrymme för regionala prioriteringar och variationer.

Äntligen har kulturutskottet beställt en utvärdering. Rapporten av denna, damp ner i brevlådan precis innan jul. Region Skåne har varit med i samverkansmodellen från början till och med lite innan den blev till. Mina erfarenheter från samverkansmodellen är kort, att Region Skåne har tagit till sig modellen och har satsat resurser för att implementera den på ett bra sätt. De flesta kommunerna i Skåne är med på tåget och så även Skånes “kulturaktörer”.
Det är egentligen bara staten som inte riktigt är med.
Lite axplock från uppföljnings- och utvärderingsgruppens bedömningar:

“Det är viktigt att den nationella politiska nivåns engagemang blir mer synligt. Det är därför viktigt att överväga hur dialogen mellan regionala politiker och politiker på den nationella nivån kan vidareutvecklas.”

“Kultursamverkansmodellen är en omfattande reform som behöver utvecklas
Gruppen vill inledningsvis framhålla att införandet av kultursamverkansmo- dellen är en av de större förändringarna inom det kulturpolitiska området under senare år i Sverige. Modellen innebär att det är regionerna som nu beslutar om stödet till den regionala kulturen. Denna regionalisering av det statliga stödet inom kultursektorn ligger i linje med den bedömning som kulturutskottet gjorde vid beredningen av modellens införande. Enligt gruppen har regional- iseringen av bidragsfördelningen och införandet av dialoger på regional och lokal nivå i många fall varit vitaliserande för kulturlivet i regionerna. Samtidigt kan gruppen konstatera att regionerna upplever att staten har backat från sin finansierande roll av modellen och med det tvingat fram ett utökat åtagande från regionernas sida.”

“Gruppen noterar att regeringen i årets budgetproposition har angett att det är angeläget att utveckla kultursamverkans- modellen baserat på de erfarenheter som har inhämtats.”

“Det är viktigt att diskutera vilka satsningar som ska ingå i modellen
Kultursamverkansmodellen är en del av statens bidrag till kultur. Alltsedan förarbetena pågår en diskussion om vad som ska ingå i kultursamverkansmo- dellen. Gruppen menar att det är viktigt att hålla denna diskussion levande. I de fortsatta samtalen om statens bidrag till kultur bör det föras en diskussion om vilka satsningar som ska ingå i modellen.”

“Den nationella nivån i dialogen representeras inte av politiker
En fråga som gruppen har uppmärksammat är att det i modellen saknas en politisk dialog med staten på den nationella nivån eftersom staten i modellen inte representeras av politiker. Gruppen kan konstatera att regionpolitiker ef- terlyser ett tydligare politiskt engagemang och en dialog med politiker på nationell nivå. Ett exempel på detta är de möten som kulturministern har haft med regionpolitiker under senare år. Ett annat exempel är möten mellan repre- sentanter för kulturutskottet och regionala politiker. Det är enligt gruppens be- dömning viktigt att överväga hur dialogen kan vidareutvecklas.”

Nu ska det inte gråtas över spilld havredryck utan det gäller att se framåt.

Bra att det nu har öppnats för diskussioner hur modellen kan utvecklas. Dialogen med den statliga nivån är “bättre” än på många år. Modellen kommer aldrig att bli klar eftersom tiden inte står still i samhället. Det krävs ett ständigt utvecklingsarbete för att öka kulturens möjligheter att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle.

kulturplan_16-19_170Ett problem är att de s k regionerna i Sveriges avlånga land ser olika ut. De är olika stora och är organiserade olika. Region Skåne är en fullfjädrad region med ansvar för regional utveckling där givetvis kultur ingår.

För att det ska kunna bli verkstad inom kulturen krävs en långsiktighet. Nu har Region Skåne en nyantagen Regional kulturplan för Skåne som är 4-årig. Fyra år är kort tid så till detta behövs det långsiktiga investeringsplaner likt de som finns för trafikens infrastruktur. Vi behöver planer för den kulturella infrastrukturen som är långsiktiga för att få snurr på den regionala utvecklingen.

Det behövs en förändring av hur vi ser på kultur. Kultur är mer än en konsert. Konst och kultur är en kraft i samhället som sträcker sig långt utanför den traditionella kultursektorn. Detta betyder att kulturen har en bredare roll i samhällsutvecklingen. Ett välfungerande, rikt och varierat kulturliv är en förutsättning för en hållbar utveckling av välfärdssamhället.

Begreppet hållbar utveckling innehåller normalt tre dimensioner som är ömsesidigt beroende av varandra: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Vi tror på en avgörande fjärde dimension, nämligen den kulturella. Det traditionella begreppet hållbarhet handlar om grundläggande villkor för överlevnad, såväl ekonomisk och miljömässig som social. För kulturnämnden handlar hållbarhet också om att livet i ett välfärdssamhälle är mer än överlevnad, det omfattar medmänsklighet och meningsfullhet med stora möjligheter att tillägna sig nya kunskaper.

Kultursektorn kan bättre än något annat område i samhället föra människor samman och ge oss nya berättelser och vidga våra perspektiv så att vi kan lära oss mer om oss själva, varandra och livet. Med kunskap och insikt i andra människors liv stimuleras vår nyfikenhet och därmed vår förståelse och tolerans gentemot andra. Kulturen är en kraft som kan stärka arbetet med att utveckla demokratins former, yttrandefriheten och synen på alla människors lika värde.

Det är precis vad som behövs i dagens samhälle. DEMOKRATI, YTTRANDEFRIHET och SYNEN PÅ ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Känns bra att ett nytt år precis har börjat. Kalendern är nästan tom och det finns bara möjligheter. Utmaningarna är stora men så även möjligheterna. Tillsammans med övriga samhällssektorer som hälso- och sjukvård, näringsliv, kollektivtrafik, samhällsbyggnad, kommer vi att lyckas med att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle för alla.

sön
16
jan
2011
söndag, 16 januari, 2011 | Skriven av:

HD skriver “Kritiken stängs inne på jobbet”

Det är lågt i tak på många svenska arbetsplatser. Ny forskning, fackliga representanter och ett antal färska fall pekar på det. Anställda på kommunala skolor i Helsingborg uppmanas ge kritik internt – eller inte alls.

En ny rapport från försäkringsbolaget Moderna visar att svenska arbetsplatser ligger sämst till bland de nordiska länderna när det handlar om att våga säga ifrån på jobbet.

Det är en trist utveckling. Det är inte bara inom offentlig verksamhet det är så. Nu när det finns konkurrens av privata aktörer syns problemen tydligare i det offentliga. Det sker en anpassning att det offentliga liknar mer det privata.

Givetvis är det ett problem om några anställda inte är lojala mot beslut och motarbetar ett förändringsarbete men det får inte bli att anställda inte vågar komma med synpunkter och kritik när de känner att något är fel.
Fel inträffar alltid. Man kan inte ha en verksamhet som alltid är perfekt. Att tysta sina anställda motverkar att arbetsplatsen utvecklas vilket på sikt givetvis ger problem.

Extra stort problem blir det när det handlar skola och vård & omsorg av djur och människor. Vågar man inte som anställd rapportera missförhållanden som drabbar tredje man så blir det givetvis stora problem. Om t ex patienter blir felbehandlade, om en arbetslös inte får den hjälp den ska ha, när pengar används på fel sätt, när elever inte får den hjälp de ska ha, när djur behandlas på fel fel sätt
Listan kan göras lång.

Bra att man är solidarisk med sin arbetsgivare men man får inte glömma kunden/klienten/patienten. Det är tufft att höra kritik och den kan svida men på sikt blir det inte bättre om man förtränger kritiken. Verkligheten kommer alltid i kapp.

“Tyvärr” har vi s k Lex Maria, Lex Sarah, Lex Bratt och Lex Tommy.

Det visar på missförhållanden men även på att det finns de som vågar trotsa överheten och rapportera när det finns missförhållanden. Det vore allra bäst om man slapp alla dessa lexor och att det var självklart och helt OK att kommunicera missförhållanden. Då skulle problemen komma fram och konsekvenserna av dessa bli betydligt mindre och de anställda skulle känna mer arbetsglädje och stolthet. Allt detta skulle gynna arbetsgivare, arbetstagare och samhället i stort.

lör
18
dec
2010
lördag, 18 december, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Kritik mot statlig förhandsprövning av public service

Regeringen inför förhandsgranskning av public service-företagens tjänster. De nya reglerna möter kritik från såväl public service-företagen som den politiska oppositionen.

– Vi anser att det här kravet på en förhandsprövning strider mot grundlagen, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors till TT Spektra.

Ännu ett beslut från alliansregeringen som gynnar de kommersiella mediebolagen. Det är helt klart en eftergift och ett slag mot public service. Det kan också betraktas som en inskränkning av yttrandefriheten.

I stället för att stärka public service vill alliansen minska dess möjlighet att utvecklas. Kulturministern vill skydda aktörer på mediemarknaden men inkluderar inte public service i detta. Idéer som kläcks av Public service måste lämnas ut till allmän beskådan och det ger de kommersiella mediebolagen fördelar eftersom de kan stjäla uppläget innan SVT kan förverkliga konceptet. Ytterst beklagligt.

DN

sön
12
dec
2010
söndag, 12 december, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Wikileaks: Så lyckades Shell infiltrera Nigerias regering

De läckta diplomatrapporterna från Wikileaks avslöjar att Shells inflytande i Nigeria når ända upp på regeringsnivå.

För bara några veckor sedan avslöjade The Guardian hemliga dokument som berättade om oljejätten Shells cyniska och topphemliga PR-kampanjer efter det att människorättsaktivister i Nigeria dödats för att de protesterat mot bolaget. Nu kommer fler avslöjande dokument sedan Wikileaks publicerat amerikansk diplomatpost.

Enligt The Guardian, som läst igenom de läckta dokumenten hävdar Shells topprepresentant i Nigeria, Ann Pickard, till amerikanska diplomater att Shell har “personer på plats” i den Nigerianska regeringen och att de “vet allt som pågår på alla relevanta ministerier”. De berättade också att de regelbundet gav “stöd” till ministeriepersonal för att få total insyn.

Detta är bara ett exempel där det framkommit dokument som visar att det man misstänkt verkligen har skett.

Wikileaks-läcka har avslöjat övergrepp i Irakkriget. Det finns många exempel.

Öppenhet är viktig och media har inte lyckats med att få fram hur saker och ting verkligen har hanterats.
Det är lite märkligt att de som talar om vikten av öppenhet samtidigt försöker svartmåla Wikileaks och att det skulle vara ett problem att det redovisas hur saker och ting verkligen ligger till.
Man borde i stället reagera över hur t ex USA har agerat och för den delen även Sveriges regering.

Det är lätt att veta vad som är bakgrunden till vad som händer. Vad är det som driver anklagelserna mot Julian Assange?
Det kommer inte att vara lätt att få till en rättvisande rättegång. Det kan gå fel åt båda hållen.

Att Wikileaks är i gungning är inte så konstigt. Dels är det svårt att under lång tid hantera en toppstyrd organisation dessutom är det ju svårt när USA har lyckats att få VISA, MasterCard och Paypal att bojkotta Wikileaks. Utan de frivilliga bidrag Wikileaks är så beroende av så blir det svårt att hålla igång verksamheten.

Att USA mer eller mindre beordrar betalningsförmedlare att utesluta Wikileaks är givetvis ett problem. Om nu USA vill åtala Julian Assange borde de framställa dessa anklagelser men de gör som de gjorde med fångarna i Guantánamo. Man griper och sedan försöker man få fram ett hållbart åtal.

Det är klart att Wikileaks är ett problem för USA men tror man på demokrati och öppenhet borde man i stället fundera hur man kan ändra sitt sätt att agera för att just ha öppenhet och demokrati.

fre
3
sep
2010
fredag, 03 september, 2010 | Skriven av:

Ett av mina uppdrag är att vara ledamot i Kommunförbundet Skåne.

Många är starkare än en
De skånska kommunernas intresseorganisation
Kommunförbundet Skåne är de skånska kommunernas intresseorganisation. Kommunförbundet Skånes uppdrag byggs på önskemål och behov som i första hand uttrycks av de skånska kommunledningarna. Förutsättningarna för en bra intressebevakning och ett mångfacetterat erfarenhetsutbyte är synnerligen goda i Skåne.

Mitt i valrörelsen hade vi vår sista träff innan valet. Det var en sk styrelsekonferens där man inte tar en massa beslut utan att man får en massa information och där det ges tillfälle till diskussioner.
denna gång höll vi till i Frostavallens konferenscenter.

Merparten av dagen ägnades till att återblicka över vad som Kommunförbundet åstadkommit under denna mandatperioden och funderingar över hur vi ville att framtidens Kommunförbund skulle utvecklas.

Bra att få möjlighet till reflektion och till att fundera över sitt uppdrag. På konferensen var det både politiker och tjänstemän.
Jag är lite allergisk mot konsulter som ska vara så klämkäcka. Hon började med en övning för att ge exempel på hur arbetet skulle gå till.
Hon ville att vi skulle “brainstorma” om hur man kunde designa ett badkar för att vinna en designtävling i Milano.
Alla ficke en massa postit-lappar. Tanken med dessa var att man skulle skriva alla sina idéer för att göra ett superbadkar som vann tävlingen.

Trots allt var det en lyckad dag. Många konstruktiva tankar kom upp och förhoppningsvis kommer en del av dessa att resultera i att Kommunförbundets arbete förbättras.

Alla Skånes kommuner, 33 st, är inte representerade i styrelsen. Vilket är på gott och ont. Man sitter ju inte där för att bevaka sin egen kommuns intressen utan för att förbättra samarbetet mellan kommunerna.

Det var lite dubbelt att mitt i valrörelsen åka iväg å detta.
Kunde dock inte avhålla mig från valröreslen uatn jobbade en del med annonser under tiden. Det blev en kort natt med mycket datorarbete.

Det var god veganmat hela tiden vilket gör det hela lättare …

lör
28
aug
2010
lördag, 28 augusti, 2010 | Skriven av:

I Synovates senaste mätning ökar Miljöpartiet med 1.5 %-enheter och får 10.8 %, vilket är tredje största parti.
Alliansen minskar med 1.3 och får 47.8 % och de rödgröna ökar med 2.1 och får 46.6 %. Vilket betyder att det endast skiljer 1.2 %-enheter mellan blocken.
Moderaterna minskar med 3.8 % får 29.3 % och socialdemokraterna ökar med 1.3 och får 31.3 % och största parti.
SD minskar och trillar under 4 %-spärren. Tyvärr kommer väl TV4:s beslut om att inte sända deras valfilm att göra att de ökar. Bättre publicitet kan man knappast få. Det förbjudna är alltid mest intressant.

Jag anser att filmen visar SD i ett nötskal. De sätter gruppen invandrare mot gruppen pensionärer på ett otäckt sätt. De har detta som viktigaste fråga. De har ingen politik mer än att bekämpa invandringen.
Det är svårt att förbjuda åsikter i en demokrati. Jag tror inte det är en bra lösning. Gränsdragningen är svårt att göra.

SD är ett missnöjesparti utan politik och som lockar arga och missnöjda väljare. En röst på SD blir en proteströst.

Förhoppningsvis vaknar nu en del som tänkt att rösta på SD när de ser vad SD står för.

tis
13
jul
2010
tisdag, 13 juli, 2010 | Skriven av:

Littorinaffären drabbar inte bara alliansen och moderaterna. Den påverkar politikerförtroendet i stort.
Nu måste man komma ihåg att vi vet inte vad som hänt. Är det sant eller inte?
Det är egentligen bara två som med säkerhet vet och det är Littorin och kvinnan som eventuellt sålde sex.

Jag tycker att det är ett problem att en politiker köper sex. Politiker är givetvis inte mer än människor men är man en del av den lagstiftande församlingen måste man hålla följa lagar och regler. Jag tycker att man kan och ska ställa högre krav på en riksdagsledamot/kandidat.

Det allvarliga i denna affären är att man försöker lägga ut dimridåer. Trots att man visste att det fanns anklagelser om sexköp går man ut med en snyfthistoria som ingen inte kan bli berörd av. Allt för leda bort uppmärksamheten från själva sakfrågan och för att få en bättre bild av en moderat politiker. Detta medför att förtroendet i allmänhet till politiker minskar.
Kan man lita på vad partierna säger?
Alla politiker även fritidspolitiker drabbas av detta men även det demokratiska systemet. Utan förtroende för det politiska systemet minskar möjligheten att ha en demokrati.

Det enda rätta i denna situationen är att lägga alla kort på bordet så att det kan redas ut och sedan kan vi återgå till valrörelsen. En valrörelse som främst borde handla om politik och inte om gamla lik i garderoben.

Visst är det viktigt att rensa ut i garderoben men det är en uppgift för varje parti göra inte media. En anklagelse kan avgöra valet trots att den är osann. Detta är också ett stort problem.

Så låt oss hoppas att media nu koncentrerar sig på att kritiskt granska partierna politik och att partierna påbörjar en extra och utförlig garderobsrensningen redan nu.

Vi vill väl väljarna ska avgöra och inte media och att bästa politik ska vinna …

mån
14
jun
2010
måndag, 14 juni, 2010 | Skriven av:

Aftonbladet skriver i dag om hur SvD:s ledarredaktion blivit styrda att angripa Maria Wetterstrand och Miljöpartiet och släppa Mona Sahlin.

På SvD:s hemsida skriver man att

Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat. På övriga sidor finns ingen politisk tendens.

Jag har alltid undrat vad obunden moderat innebär. Dessutom vad innebär “På övriga sidor finns ingen politisk tendens”

Man skriver även

SvD flyttar fram de journalistiska positionerna och ger läsarna de sammanhang och perspektiv som hotar att försvinna i den allmänna snuttifieringen av nyhetsflödet. SvD vill fortsätta att utveckla den redaktionella produkten med inriktning på kvalitetsjournalistik och satsning på det fördjupande reportaget.

Det finns knappt någon oberoende press. Det finns alltid en ägare som har ett syfte. Ibland gäller detta bara pengar men ibland innebär det dessutom politik.

Det är ett bra betyg på Miljöpartiets möjligheter till ett bar val den 19 september när alliansen och SvD lägger så stor kraft på att bekämpa Maria Wetterstrand.

SvD kombinerar kvalitetstidningens klassiska trovärdighet med ett modernt tilltal och presentation.

Kvalitetstidning med trovärdighet ??

Det är tråkigt när det blir mer svartmålning än redovisa partiernas politik och sedan låta väljarna avgöra vem som ska få rösten.

Granska gärna miljöpartiets politik men låt då våra företrädare komma till tals och låt sedan våra motståndare bemöta våra åsikter.

Jag ser gärna att det blir en debatt om programmberedningen för välfärdsfinansieringens rapport “Framtidens utmaning“. Denna rapport tar upp en problematik som inte diskuteras speciellt ofta. Om vi inte gör någonting och fortsätter att finansiera välfärdstjänsterna på samma sätt som idag kommer vi år 2035 ha ett gap mellan behov och resurser motsvarande 13 kronor i kommunal- skatt.

Det är en utmaning att lösa och att skriva om?

fre
4
jun
2010
fredag, 04 juni, 2010 | Skriven av:

Eftersom jag är i Leksand på REWORK The World missar jag manifestationen i dag på Stortorget i Lund. Miljöpartiet har tagit intiativ till en manifestation och bjudit in alla partier att delta. Hittill är det bara Piratpartiet och Socialdemokraterna som svarat.

Platsen är Stortorget i Lund
Tid: Idag fredag den 4/6 kl. 17-19

Kategori: demokrati  | En kommentar
tor
3
jun
2010
torsdag, 03 juni, 2010 | Skriven av:

På fredag, 4/6, blir det en lokal manifestation i Lund med anledning av Israels agerande i samband med “Ship to Gaza”.
Plats: Stortorget i Lund
Tid: 17-19

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Just nu får vi en genomgång speciellt till de kommuner som ska vara med på REWORK The World. Det var väl 7-8 kommuner som är med. Från Lund är vi 10 st från Västerås kom det säkert 20-tal.
Detta är det femte Global YES Summit. Totalt 1700 deltagare från hela världen.

Träffade en ung kvinna från Libanon på tåget. Bara det att träffa människor från andra delar av jordklotet är intressant. Hon berättade bl a att det var svårt att driva frågor om att bevara “gröna områden” för detta tyckte många var en sak för de rika eftersom det bara var dessa som hade tillgång eller nyttan av dessa.

Konferensen inleds med lite snack om bakgrunden till det hela. Det känns som om det vore en intern mp-aktivitet.
Vilka är det som besöker detta event?
Är det de redan övertygade?
Eller är det de som ännu inte insett problematiken?

Det finns så mycket engagemang i världen men mycket ger inget resultat för att det “rådande systemet” inte tillåter förändring.

Tittade på korrespondenterna på SVT i går och som handlade om Sydafrika och Fotbolls VM. Mycket pengar läggs på att bygga nytt i de rika områdena istället för att bygga upp de områden som behöver “rustas upp”.
Dessutom är fotbolls VM så stort att det är bara stora världsomspännande företag som tjänar pengar detta jippo. Lokala aktörer som säljer mat och dryck får ingen chans att tjäna några pengar eftersom FIFA har bestämt att det är cola och hamburgare som ska ätas under dessa dagar. Lokala entreprenörer gör sig inget besvär de körs bort från området där besökarna rör sig och där de kommer att köpa mat och dryck.

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Konflikten i mellanöstern är mycket infekterad och besvärlig. Oavsett bakgrund kan man inte annat än kritisera Israels senaste aktion.
Med vilken rätt bordar Israel båtar på internationellt vatten?

När man gör detta använder man vapen och dödar och skadar personer på båtarna. Sedan fängslar man övriga som man inte dödat. Man ger sedan dessa ett förslag

De israeliska myndigheterna har ställt ultimatum till svenskarna – Om ni skriver på ett papper där ni lovar att inte starta en rättsprocess mot Israel får ni flyga hem, annars fängslas ni och måste genomgå en rättsprocess i landet.

Detta är ett oacceptabelt förslag. Vilka är anklagelserna?

Nu är det dags att övriga världen inte bara fördömmer agerandet utan även agerar, bojkott eller annat, så att buskapet till Israel blir solklart.

Givetvis är det bra med dialog men nu har det gått så långt att det behövs något mer.

tis
1
jun
2010
tisdag, 01 juni, 2010 | Skriven av:

Intrtessant att lyssna till Marit Sanner från ForandringsFabrikken i Norge som belyste hur barn och unga som befinner sig i utsatta situationer kan komma till tals genom att själva föra fram sina åsikter på ett framgångsrikt sätt till beslutsfattare.
Många konkreta exempel som t ex de som vårdas på institutioner får utbilda de som ska jobba som vuxna på en institution. Bra att sätt att återkoppla erfarenheter “Hur är det att utsättas för institutionens “personal & verksamhet”?
Mycket av ForandringsFabrikkens idé är att lyssna och ta till oss det vi hör.
Får kolla mer på deras hemsida.
Nu är det lunch. Förhoppningsvis är det lite bättre lunch än igår …

tis
1
jun
2010
tisdag, 01 juni, 2010 | Skriven av:

Nu har sista dagen börjat på Barnrättsdagarna med en paneldebatt.

Sverige och barnkonventionen
Några nationella aktörer ger sin bild av hur långt Sverige har kommit och vilka utmaningar vi står inför i arbetet med att genomföra barnkonventionen. En av utgångspunkterna för diskussionen är de kommentarer som givits av FN:s kommitté för barnets rättigheter angående Sveriges arbete med att genomföra barnkonventionen.

I panelen deltar Fredrik Malmberg, Barnombudsman, Eva Swedling, sektionschef för Påverkan och Medlem på Rädda Barnens Sverigeprogram, Sofia Zackrisson, ordförande Rädda barnens ungdomsförbund, Staffan Werme, kommunstyrelsens ordförande i Örebro, ordförande i SKL:s beredning för primärvård och äldreomsorg, Karin Johansson, statssekreterare, Socialdepartementet. Sofia från >Rädda Barnen var verkligen en frisk fläkt. Statssekreteraren och Örebors kommunalråd intog en försvarsposition och det märktes tydligt att det är valår. Det blev väldigt mycket fina ord men väldigt lite konkreta förslag. Alliansen har kommit fram till ett antal punkter som ska vara någon slags handlingsplan men dessa punkter är endast utdrag ur Barnkonventionen. Vad som är nytt med detta förstod inte jag.

Jag tror att Barnkonventione måste implementeras i Svenska lagstiftning och därmed måste övrig lagstifning anpassas utifrån Barnkonventionen. Barnkonventionen har funnits länge, 20 år, och vi har långt kvar. Miljöpartiet har drivit frågan bla genom att skriva motioner om att göra Barnkonvention till Svensk lag i många år. Dessa har inte bifallits av alliansen ändå vill statssekreteraren från (KD) och kommunalrådet från (FP) att de jobbar för det.

Det behövs mer verkstad. Frågan är hur jag ska kunna återkoppla konferensens intryck till politiken i Lunds kommun. Det kräver en del funderande. En stor utmaning men något måste göras …