Inlägg under kategori » företagande «

tor
21
jan
2010
torsdag, 21 januari, 2010 | Skriven av:

Tittade på Uppdrag Granskning som handlade om bemanninsgföretag. Jag tycker det är helt klart att företag använder sig av att i stället för att anställa köper tjänster från bemanningsföretag. Då slipper man problemet med “de anställda”. Facket verkar ha sovit och har skrivit avtal som inte direkt gynnar medlemmarna.
Att vara tillgänglig från 7-17 och därmed inte kunna göra något som förhindrar att man kan åka till ett “jobb” som man kallas till. Man får 80 eller 90 % av lönen men dessa pengar försvinner om man får ett jobb. Då får man enbart lön för utfört arbete. Man ska vara tillgnglig för jobb 24 timmar om dygnet.

På kort sikt tjänar företagen på det och löntagaren förlorar för den som hyr ut “arbetaren” ska ju också tjäna pengar.
I vissa situationer skulle det kunna vara bra men det kräver antingen jourersättning och/eller att de som ska “köpa tjänster” måste ha ramförhållning. Detta för att man ska kunna använda tiden på ett bättre sätt. Då skulle man kunna extra knäcka på tillfälliga jobb, man kan göra utflykter, hämta barn på dagis, gå på föräldramöten …

Jag kan inte fatta hur facket kunde skriva så dåliga avtal.

Intressant att höra chefen för Scania som försökte lura reportern när hon sa att han skulle få en liten lätt bonus på 80 miljoner om hans kontrakt sades upp. “Han” hade inte räknat på dessa 80 miljoner. Tror han verkligen på att någon skulle tro att han inte räknat på detta. Han borde väl vara medveten om vilka avtal och vilka kostnader dessa kan komma att kosta företaget. Visst 80 miljoner är ju “ingen stor summa” …
Pinsamt!

Det är lätt att tycka det inte är så farligt att inte ha en fast anställning när man har skyhög lön som man kan investera och dessutom om man förlorar sin “post” så får man 80 miljoner i bonus. 80 miljoner skulle jag kunna klara mig bra på resten av mitt liv utan att behöva oroa sig för få pengar till mat och hyra. Det måste bli ett slut på dessa skyhöga bonusar till några få som har skyhöga löner. Bonusar ska gälla alla i företaget i så fall och ska inte utgå då företaget inte går med vinst.

Många företagare, speciellt storföretagare, tycker det är så flexibelt med bemanninsgföretag och visst är det det men också väldigt otryggt för “löntagaren”. Vad händer på lång sikt?
Hur ska man försäkra sig om kompetensen hos löntagarna?

För att lösa detta måste löntagarna vara tuffare mot facken och facken måste vara tuffare men flexibla i sitt tankesätt gentemot arbetsgivaren. Det är inte bara lönen som är viktig utan arbtestid och arbetsmiljö. Med en flexibel arbetstid skulle man kunna sänka extra kostnaden för jobba på andra tider än må-fre, 8-17. Under olika skeden i livet behöver man jobba mindre t.ex. när man har små barn. Fyrtio timmar i veckan är förlegat. I dagens situation med stor arbetslöshet skulle en sänkning av veckoarbetstiden vara lönsam. Fler skulle få jobb och fler skulle inte slita ut sig.

Dessutom behöver regelverket för småföretagare ändras så fler vågar och orkar med starta och driva företag.
Lagstifta så att det inte går att avskeda för att i stället köpa samma tjänster via bemanninsgföretagen.

tor
12
nov
2009
torsdag, 12 november, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Kritiken ökar mot Vattenfall”

Nu höjs flera kritiska röster mot Vattenfall. “Vattenfalls planer är fullständigt oacceptabla” anser S. MP kräver att affären stoppas och facket kräver vd:s avgång.

Miljöpartiet begär en extra riksdagsdebatt med anledning av uppgifterna om att Vattenfall funderar på att sälja elnätet och MP:s språkrör Peter Eriksson kräver att regeringen stoppar affären, enligt ett pressmeddelande.

MP:s språkrör Maria Wetterstrand säger att hennes förtroende för Vattenfalls ledning är väldigt lågt. Och skulle bolaget fundera på att sälja elnätet förstår hon inte varför det skulle vara bra.

– Det verkar helt galet om de skulle göra det. Elnätet är otroligt viktigt för att kunna expandera produktionen av förnybar energi och ha möjlighet att distribuera den, säger Wetterstrand.

Rent företagsekonomiskt verkar det också galet, anser hon, eftersom elnätet är något som Vattenfall tjänar pengar på.

Det vore verkligen korkat om Vattenfall sålde elnätet. Man kan undra vad alliansen egentligen har sagt i frågan. Näringsministern verkar tala med kluven tunga. Hon är emot försäljning men agerar inte. Vattenfalls VD får tydligen säga och göra vad han vill oavsett vad ägaren, Svenska Staten, har bestämt.
Det är verkligen på tiden man tar tag i frågan om styrningen av Vattenfall. Tidigare har Vattenfall köpt kolkraftverk och brutit kol som inte direkt är speciellt miljösmart utan snarare precis tvärtemot.
Näringsministern har tigit om detta.

Det är märkligt om alliansregeringen låter Vattenfall helt på egen hand sälja elnätet. Denna fråga är helt klart en fråga för regering och riksdag att ta ställning till. Vattenfall verkar vilja få in pengar så att dessa kan satsas i nya kärnkraftverk. Detta är ju precis vad alliansregeringen vill, inklusive centern. Det är väl därför näringsministern inte agerar.

Elnätet är en viktig del av svensk infrastruktur och ska vara i statlig ägo. Alliansregeringen borde ge Vattenfall ägardirektiv att de ska satsa på förnybar energi i stället för kärnkraft.

Antingen gör Vattenfall vad regeringen vill och då talar regeringen och speciellt näringsministern med dubbla tungor eller så har regeringen tappat kontrollen över Vattenfall och dess VD som gör precis som han vill.
I så fall kan knappast Vattenfalls VD sitta kvar.
Eller?

tor
25
dec
2008
torsdag, 25 december, 2008 | Skriven av:

vertical-wind-high-2_38636i143Ny Teknik skriver : “Energibolagen trotsar lågkonjunkturen”

“Nya energiinvesteringar ger tusentals nya jobb. Uppsalaföretaget Vertical Wind ska anställa 100 personer för tillverkning av en ny typ av vindkraftverk och energijätten Vattenfall ska anställa 600 personer om året i tio år.

Vertical Wind har fått ett genombrott för sin teknik med vertikala vindkraftverk genom ett nytt samarbetet med energijätten Eon och det lokala energibolaget Falkenberg Energi.

Redan nästa år hoppas Vertical Wind kunna starta tillverkningen av de första vindkraftverken av den nya typen.”

Det finns hopp trots “finanskrisen”. Det finns teknik och företag att satsa på.

Förhoppningsvis lär sig finansvärlden av sina misstag. Ett problem är att det är ett fåtal, oftast män, som styr det mesta och som tjänar mest pengar oavsett om det är låg- eller högkonjunktur. Det är skyhöga löner och bonusar som delas ut oavsett hur företaget går.

Det är också de stora företag som gynnas av statligt stöd och panikåtgärder som görs när det blir “finanskris”.

Bankerna kommer också lätt undan. De lånar ut pengar hur som helst och det är vi småsparare som får betala deras misstag.
Trots att vi gör det mesta jobbet själva numera, det finns knappt några bankkontor att besöka, tar de ut avgifter för allt. Räntan är försumbar man får på sitt konto. Sparar man i fonder tar bankerna ut stora fasta avgifter oavsett hur de lyckas att placera våra pengar.

tis
16
sep
2008
tisdag, 16 september, 2008 | Skriven av: