Inlägg under kategori » media «

sön
22
maj
2011
söndag, 22 maj, 2011 | Skriven av:

I dagens DN kunde man på sidan 2 läsa positiva ord om Miljöpartiet.

Men också de forna samarbetspartierna har skäl att frukta sin gamla gröna partner. Medan Vänsterpartiet efter samarbetet hemfallit åt öststatsmurrig reglerings iver och nostalgisk överbudspolitik går MP på kongressen åt andra hållet. Den som tröttnat på populism tycks i dag ha mer att hämta hos de gröna.

Tonen gentemot Miljöpartiet har ändrats avsevärt och det är ju trevligt. Givetvis ska media objektivt granska och skriva “sanningen”, om det nu finns någon sådan men man kan undra varför det är så politiskt intressant att skriva om taxi resor som några få miljöpartister gör. Dessutom är det inte taxiresor i någon större omfattning.

På samma sida som ledaren kan man också läsa en liten text om taxiresor och gröna kongressdeltagare. Det är sant att de flesta miljöpartister åker tåg till kongressen. Till och med kongressdeltagarna från Gotland åker färja och tåg, inte flyg. När jag kom med tåget i torsdags tillsammans med många gröna så såg jag inga horder av taxibilar som miljöpartisterna hoppade in i. Däremot såg jag strömmar av gröna i ett ganska folktomt Karlstad på väg till hotellen i centrum. Kongressanläggningen, CCC, ligger centralt. Jag är säker på att alla miljöpartister som kan gå med egen maskin gick mellan hotell och kongressanläggningen. Det fanns dock miljöpartister med funktionshinder och en del tog kanske taxi och det är ju inget konstigt med det.

När kongressen var slut såg jag heller inga taxiköer utanför kongresscentret. Däremot var det strida strömmar av miljöpartister, bärandes på väskor, som gick mot järnvägsstationen.

Hanne skriver

“Hur kommer det sig att alla miljöpartister åker tåg hit och sedan bara kliver in i första bästa dieseltaxi?”

Jag undra hur Hanne Kjöller kom fram till denna lilla textsnutten? Hur representativ är taxichauffören som kan uttala sig om vad miljöpartister gör och huruvida de samåker eller inte? Finns det bara en taxichaufför i Karlstad, som har full koll på läget och som kan avgöra hur en miljöpartist ser ut och om de samåker eller inte??

Undrar om Hanne känner sig nöjd över den lilla textsnutten? Är detta ett resultat av grävande journalistik?
Eller fanns det kanske ett annat syfte med artikeln ???

lör
18
dec
2010
lördag, 18 december, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Kritik mot statlig förhandsprövning av public service

Regeringen inför förhandsgranskning av public service-företagens tjänster. De nya reglerna möter kritik från såväl public service-företagen som den politiska oppositionen.

– Vi anser att det här kravet på en förhandsprövning strider mot grundlagen, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors till TT Spektra.

Ännu ett beslut från alliansregeringen som gynnar de kommersiella mediebolagen. Det är helt klart en eftergift och ett slag mot public service. Det kan också betraktas som en inskränkning av yttrandefriheten.

I stället för att stärka public service vill alliansen minska dess möjlighet att utvecklas. Kulturministern vill skydda aktörer på mediemarknaden men inkluderar inte public service i detta. Idéer som kläcks av Public service måste lämnas ut till allmän beskådan och det ger de kommersiella mediebolagen fördelar eftersom de kan stjäla uppläget innan SVT kan förverkliga konceptet. Ytterst beklagligt.

DN

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Den offentliga verksamheten i Sverige upphandlar för 500 miljarder kronor. Det finns allt mer stöd för att miljökrav ska ställas. Tidigare fick man inte nu ska man. Det låter bra men det finns en hel del kvar att göra. Sverige är bland de 7 bästa i EU.

Offentlig upphandling är ett kraftfullt styrmedel för att skapa en hållbar framtid. Sverige upphandlar för cirka 500 miljarder kronor årligen och genom att driva frågan om miljö- och andra hållbarhetskrav i upphandlingar kan du som politiker göra en avgörande skillnad. Och du kan styra mot nya tekniker och innovationer som leder till ny utveckling och nya företag. Under seminariet berättar Miljöstyrningsrådet om vilka möjligheter och verktyg som finns tillgängliga för att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar. Vi berör även områden som energi, livsmedel, byggande och transporter som har en stor påverkan på vårt klimat och där det finns stora möjligheter att påverka miljön genom upphandlingen. Medverkande: Annie Stålberg, projektledare och LCC-expert på Miljöstyrningsrådet och Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet.

Miljöanpassad upphandling ökar och kostar inte mer. Det finns goda möjligheter att ställa miljö krav och samtidigt spara pengar.
Enligt Energimyndigheten kan:
Sveriges skolor spara 350 miljoner per år, i driftskostnader, genom att byta ut gammal belysning.
Skolor, kontor och vårdlokaler kan spara 2 miljarder per år, driftskostnader, inom belysning och ventilation.
Det finns alltså mycket att göra.

Länk till Miljöstyrningsrådet

tis
9
nov
2010
tisdag, 09 november, 2010 | Skriven av:

Har sedan en lång tid inte köpt några skvallertidningar typ Expressen/KvP. Just nu känns det helt rätt. Man blir så arg när de publicerar namn och foto på den häktade mannen i Malmö.
Varför gör de detta mer än för att tjäna pengar?

Om de vill att mannen ska ställas till svars och dömas har de nu lyckats försvåra detta. De fotokonfrontationer som polisen tänkt genomföra kan bli helt betydelselösa. Hur vet man att utpekningen inte bygger på att man sett bilden i tidningen och på nätet.

Nu är det inte bara Expressen/KvP som märker ut sig utan det finns en del s k nättidningar som även lagt ut foto och namn.

sön
10
jan
2010
söndag, 10 januari, 2010 | Skriven av:

Blev lite överraskad när det kom något i brevlådan. Det var ett nummer av Landet Runt, Fria Tidningen och Malmö Fria. I skrivande stund är jag inte helt på det klara hur detta fungerar. Fria Tidningar är väl ett kooperativ som sedan driver olika tidningar. Det blir ändå lite förvirrande med tre tidningar i en “bunt”.

Oavsett det så är det ju bra att det blir en Malmö Fria. Detta projekt har hållit på ett tag. Vi har precis bestämt att inte ha någon papperstidning så vi kommer nog inte att prenumerera på Malmö Fria.

De stora tidningarna är inte alltid så objektiva, de är dyra att prenumerera på och de har massor av annonser. Därför känns det bra med ett alternativ. Trevligt också att tidningarna drivs av ett kooperativ.
Det är på tiden att det blir ett “friare” alternativ.

Kategori: media  | Skriv en kommentar
fre
25
dec
2009
fredag, 25 december, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Är halva journalistkåren Miljöpartister nu?

”Maria Wetterstrand mediernas favorit”, säger rubriken i Dagens Nyheter (23/12). I artikeln konstateras att ”hennes parti slipper dessutom nästan all kritisk granskning”.

Varför blev Miljöpartiet, som är det parti som satsar minst på marknadsföring, årets komet i opinionen? Och hur kan det komma sig att Maria Wetterstrand mot slutet av året allt oftare har bjudits in av massmedierna, inte för att frågas ut om sin partipolitik, utan för att lämna kommentarer om andras miljöpolitik, som om Wetterstrand vore en opartisk expert?

Artikelförfattarens resonemang visar att han själv inte är objektiv när han skriver. Det innebär ju inte att alla andra är likadana.

Enligt SvD själv är :

Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat. På övriga sidor finns ingen politisk tendens.

SvD brukar väl oftast ta alliansens parti. De har väl i alla fall inte bidraget till miljöpartiets popularitet. Det verkar som författare vill påskina att miljöpartiets popularitet beror på journalister.Det visar än en gång på författarens egna värderingar att journalister vinklar reportage.

Att SvD nu publicerar detta beror väl på att miljöpartiet börjar ses som ett hot mot alliansen. Man vill bortförklara dels att miljöpartiets politik är i högsta grad modern och framtidsinriktad och visar på allvarliga problem som behöver lösas. Dessutom visar miljöpartiet att de har många lösningar inte bara inom miljö- och klimatomårdet.

Alliansen och en del andra partier har inte brytt sig om miljöfrågan och har inte presterat några lösningar. De kämpade emot biltullar i Stockholm men svängde sedan efter valet och nu finns biltullar. Tyvärr har alliansen förstört det hela genom att använda intäkterna från biltullarna till att gynna vägtrafiken men det är en annan sak.

Miljöpartiet har länge drivit om Tobinskatt. En skatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.
Skatterna kan ge en självständig finansiering till FN-systemet och globala reformer inom FN:s ram. FN bör också ges verktyg för att aktivt bekämpa den internationellt organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin.

Kanske är det så att media just nu speglar de viktiga frågorna och att miljöpartiet har de intressantaste och bästa lösningarna. Kanske är det så att Maria Wetterstrand har något intressant att säga när det gäller klimatfrågan.

Alliansen har också missat när det gäller integritetspolitiken. Man har drivit igenom både FRA och Ipred. Miljöpartiet var emot och alla allianspartiernas ungdomsförbund. Var var SvD i denna debatt?

Lite märkligt är det att nu helt plötsligt skulle vara så att pressen skulle vara miljöpartistisk. Tidigare har pressen alltid beskyllts vara vänster.
Troligen är väl SvD undantaget.
Eller?

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

Allt gick lugnt och stilla. Inget bråk från någon som vi märkte i alla fall och massor av aktivister. Polisen verkade ha jobbat effektivt. Alla poliser vi såg var lugna och glada och vänliga. Vilket ger bra förutsättningar för en lugn demonstration.

Hur många vet jag inte men det sades att det var mellan 100 000 och 120 000.
Kanske var det inte så många men många var det minst 50 000 och det är inte så illa.
Det var i alla fall massor av folk från många länder och kontinenter.

Det känns i kroppen av allt promenerande och kylan. Har en liten släng av influensa och kylan gjorde den inte bättre. Men värmen från alla närvarande gjorde att detta trycktes tillbaka. Det var en mäktig känsla att vara del av detta.
Nu får man hoppas att de som ska förhandla fram ett klimatavtal påverkas av detta. Oavsett vilket avtal det blir känns det tryggt att klimatarbetet inte kommer att minska. Engagemanget från unga och gamla som visades idag imponerade.

Trist att media oftast beskriver manifestationen med rubriker som anger hur många som blev gripna precis som om det var det viktigaste. Det hade varit mer intressant att skriva om hur många som samlades i stället fokuserar media på vad en bråkdel sysslade med.
Varför?

Att man skriver att 700 greps är inte helt sanningsenligt. Dansk polis har möjlighet att ta in personer utan att behöva förklara varför. Polisen tog om hand 700 men många av dessa hade inte gjort något och kommer inte att åtalas men media räknar ändå dessa som gripna.
Trisst!

Cop15 demonr1

DN, SvD, SDS, SkD, GP, DR, BBC, CNN

tis
17
feb
2009
tisdag, 17 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Ungdomar krossade fönster när strömmen försvann

Strömmen försvann i stora delar av Sofielund i Malmö strax efter klockan 21 på måndagkvällen. Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.

Detta kan man läsa på hemsidans första sida.
Klickar man sig sedan vidare kommer man till:
Strömavbrott och vandalisering i Sofielund

Strömmen försvann i stora delar av Sofielund i Malmö strax efter klockan 21 på måndagkvällen. Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.

Texten avslutas sedan med :

Vid 23-tiden hade konstaterats att två rutor krossats, enligt polisens länskommunikationscentral.

Vad vill SDS säga med detta?
Att ungdomarna är så lata och tröga att de bara orkade slå sönder två rutor under sin vandring i området och vandaliseringsturné?
Givetvis är två rutor som krossas med flit, två rutor för mycket. Givetvis är vandalisering ett problem men jag förstår inte varför SDS vill piska upp stämningen genom att prata om vandalism och att “Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.”.
För mig låter detta som mer än två rutor.
Eller?

Inte lever väl SDS på lösnummer?

mån
16
feb
2009
måndag, 16 februari, 2009 | Skriven av:

På löpsedlarna idag kan man läsa om en “nyhet” om statsministern pappa.
Hur kan Expressen göra den bedömningen att detta är något som är så intressant att det ska upp på deras löpsedel?
Har det inte hänt något annat i Sverige eller världen som kunde platsa på löpsedeln?

Det skulle vara intressant att veta hur Expressen resonerar?
Den bärande tanken i detta sammanhanget är nog “fler lösnummer” och “mer pengar”.
Någon publicistisk ideologi finns nog inte.

Vad statsministern pappa gör kan man väl Expressen inte ställa statsminstern till ansvar för.
Eller?

Detta visar bara att mitt beslut för många år sedan att aldrig mer köpa en kvällstidning var helt rätt. Kvällspressen inkluderande Expressen är bara sensations- och propaganda organ där antalet lösnummer ska maximeras.

Kategori: media  | Skriv en kommentar
fre
19
sep
2008
fredag, 19 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Två gripna efter klimatdemonstration”

“Den stora klimaxdemonstrationen drog igång vid 16-tiden. Ett hundratal personer marscherade från Möllevångstorgen mot Nobelvägen. När demonstrationståget upplöstes efter två timmar greps två personer, enligt uppgift för grövre brott som inte har med demonstrationen att göra.

Längst fram i demonstrationståget går personer utklädda till pingviner och isbjörnar sida vid sida. En av aktivisterna är Emelie Ekman, 21, som kommer från Göteborg.

– Det här handlar om att vi förstår vår värld genom att åka bil. Jag är här i pingvindräkt eftersom djuren dör, säger hon.

Bland demonstranterna finns organisationer som planka.nu och Jordens vänner. Under två timmar ringlade sig demonstrationståget från Möllevångstorget längs med Ystadsgatan och Nobelvägen mot Industrigatan. Vid 18-tiden upplöstes demonstrationståget. Strax därefter grep polisen två personer.

Gripandet skedde i korsningen Nobelvägen – Industrigatan. Enligt polis på plats ska de vara misstänkta för grövre brott som inte har med demonstrationen att göra.”

Varför skriver SDS “Två gripna efter klimatdemonstration”?
Visserligen skriver man på slutet “att de gripna var misstänkta för grövre brott som inte har med demonstrationen”.
De som bara läser rubriken, vilket många bara gör, får då kopplingen brott och klimatdemonstration.

Vad har gripandet med demonstrationen att göra???

Finns det någon baktanke frågar man sig?

Kategori: etik, klimat, media, miljö  | 2 kommentarer
ons
3
sep
2008
onsdag, 03 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “EU-medlemskapet splittrar mp”

“Idag inleder miljöpartiet sin medlemsomröstning. Under fyra veckor ska 8 000 miljöpartister tycka till om mp bör vara för eller emot ett svenskt EU-utträde.

De interna EU-debatterna har redan dragit i gång mellan miljöpartiets ja- och nejfraktioner. I helgen intensifieras diskussionerna med en het EU-debatt i Malmö mellan Yvonne Ruwaida och Karin Svensson Smith och med en lika tuff debatt i Göteborg mellan Ulf Holm och Peter Eriksson.

Lennart Olsen, kommunpolitiker i Upplands Väsby, leder nej-kampanjen och svarar följdriktigt nekande. Han har på nej-sidans webbsajt listat tio goda argument för ett fortsatt svenskt EU-medlemskap, men har ett övergripande huvudargument:
– Det behövs en politisk nivå ovanför nationalstaten för att ta hand om stora gränsöverskridande frågor – med miljöfrågan som allra viktigast, säger Olsen.

Merete Kapstad är mp-politiker i Göteborg och listar på ja-sidans sajt sex goda skäl att rösta ja. De främsta är att EU:s utveckling inte är grön och att folkstyre är viktigare än Brysselmakt.
– EU utvecklas inte i positiv riktning. Då finns det ingen anledning för Sverige att vara medlem, säger hon.

EU-debatten försiggår till stor del på nätet. Men själva omröstningen görs med hjälp av Posten. Alla medlemmar har fått en numrerad röstsedel. På den ska ett kryss plitas i en ja- eller nejruta. Därefter skickas valsedeln till miljöpartiets kansli.

Den 30 september är sista röstdag. Den 6 oktober publiceras röstresultatet. Den 17 oktober samlas miljöpartiet till extrakongress i Göteborg för att anpassa sin EU-politik till medlems viljan.”

Var är SDS när miljöpartiet för fram sin EU-politik?

Typiskt att det är så intressant för media att skriva om konflikter. På samma sätt blir det om en politiker av många gör något dumt, då är detta förstesidestoff. Att skriva om alla de politiker som lägger stora delar av sin fritid utan betalning och som drivs av sitt engagemang, är inte så intressant.
Tyvärr!

Nu bjuder vi inom miljöpartiet på denna “nyhet”.
Det finns endast små, om inga, skiljelinjer när det gäller själva sakpolitiken. Miljöpartiet har fört en konsekvent kritisk linje och kommer fortsättningsvis att göra detta oavsett om det blir ja eller nej i vår interna omröstning.
Frågan om utträde kommer inte att avgöras i Bryssel eller genom val till EU-parlamentet. Utträde eller ej är en fråga för Sveriges invånare och ska diskuteras i samband med allmänna val till Sveriges Riksdag. Om Sverige ska lämna EU är dessutom en lämpligt fråga att ta ställning till i en folkomröstning, som direkt ska avgöra frågan.

Frågan om Sverige ska lämna EU eller inte, är just nu väldigt hypotetisk. Det finns inget sådant förslag att ta ställning till. Det är inte ens reglerat hur man ska kunna lämna EU. Det finns en majoritet i Sveriges Riksdag att Sverige ska vara kvar i EU. Däremot är det inte helt säkert att det finns en lika stor majoritet för detta bland Sveriges befolkning.

Ett EU-medlemskap är inte avgörande för en nations möjligheter att existera. Norge och Schweiz är exempel på att det går att existera utan medlemskap. Övriga länder som är med i EU visar att det går att existera även om man är medlem.

Så varför bjuder nu miljöpartisterna på denna “konflikt”?

Ja jag vet inte. Kanske är det för att man tror att man kan få ett större stöd bland väljarna och därmed ska miljöpartiet kunna påverka mera.

Personligen tycker jag att det var väldigt otaktiskt att föra upp frågan “NU“. Nu blir det mycket fokus på JA eller NEJ, till en hypotetisk fråga och givetvis mindre fokus på vad miljöpartiet tycker rent sakpolitiskt.

Tiden var inte den bästa. Just finns det förslag till ett nytt fördrag, Lissabonnfördraget, som miljöpartiet är kritiska till. det är inte bara miljöpartister som är kritiska till detta fördrag. De som är EMU-moståndare borde inte heller tycka att detta är något bra fördrag eftersom det är inskrivet att alla medlemsländer ska vara med i EMU.
Irland har röstat och sagt nej och då måste det till ett nytt fördrag.

Nu är det bestämt och snart vet vi hur det gick. Oavsett “valresultat” gäller det nu för oss miljöpartister att fokusera på sakpolitiken och fortsätta driva en långsiktigt hållbar grön politik i Sverige och i EU.