Inlägg under kategori » konsumtion «

lör
30
jan
2016
lördag, 30 januari, 2016 | Skriven av:

Att köttkonsumtionen inte är hållbar konstateras i en rapport KONSUMTIONSRAPPORTEN – 2015, gjord på Centrum för konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan Göteborgs Universitet. Man konstaterar vidare att “Det svenska folkhushållets köttkonsumtion är stor och aningslös”. Sedan 1990 har totalkonsumtionen ökat från 60 kg kött per person och år till dagens 87 kg. Samtidigt har befolkningen vuxit, med ca 1 miljon sedan 1990. Summerat blir det en konsumtion 2014 på dryga 800 miljoner kg kött och en ökning med 75 %.

Konsumtionsrapport 2015

Konsumtionsrapport 2015, Handelshögskolan GU

Skulle alla planetens konsumenter äta lika mycket kött skulle mängden kött behöva öka från 300 miljoner ton till 650 miljoner ton. Vilket skulle innebära mer än en fördubbling och detta skulle ge drastiska konsekvenser för utsläppen av växthusgaser. Prognosen är att jordens befolkning kommer att uppgå till 9-10 miljarder vilket skulle öka på konsumtionen ytterligare. Det visar tydligt att dagens köttkonsumtion, inte heller den svenska, inte är hållbar.

Det innebär att det måste till åtgärder. Informationsåtgärder om livsstil och kostråd är bra men kommer inte att räcka. Det kommer att behövas ekonomiska styrmedel som t ex en köttskatt eller “växthusgas”-utsläpps skatt.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som behöver minska. Den allmänna konsumtionsvolymen ökade med 23 % mellan 2004 och 2014.

Hushållen konsumerade 27 procent mer kläder och skor under 2014 jämfört med 2004.

Det mesta har ökat när man ser till “konsumtion”. Rapporten avslutas med några meningar om “konsumtion och välbefinnande”.

Konsumtion och välbefinnande

Pengar som spenderas på konsumtion har ett samband med konsumentens subjektiva välbe n­ nande. Ju mer pengar en konsument spenderar på mat, kläder, hemelektronik och möbler, desto nöjdare tycks hen vara. Detta samband har diskuterats i tidigare konsumtionsrapporter (Roos, 2011; 2012; 2013; Brülde & Fors, 2012). Hur inkomst och konsumtion hänger samman med väl­ be nnande är emellertid komplext och det tycks som att både inkomstnivå och typ av konsum­ tion är relaterad till graden av välbe nnande(se exempelvis Fors & Brülde, 2011; Brülde & Fors, 2012; Thøgersen & Hertwich, 2007; Kahneman m. ., 2006).

Det konstateras att det är en komplex fråga att utröna om vårt välbefinnande har ökat under denna tid. Oavsett om vi upplever ett större välbefinnande så är en ökning av konsumtionen ohållbar. Det behövs ett nytänkande och vi kommer inte att lösa allt med ny teknik.

Vi behöver fundera på hur vi kan öka vårt välbefinnande utan att öka den totala konsumtionen. Ökad konsumtion innebär inte alltid ökad lycka. Som situationen är i dag behövs det en omfördelning. Vissa konsumerar alldeles för mycket och en del behöver kanske öka sin konsumtion. Det är skillnad på konsumtion och konsumtion.

Earth Overshoot Day, den dag på året då mänskligheten har konsumerat lika mycket resurser som vår planet kan producera på ett år, inföll 2013, den 20 augusti, 2014 den 19 augusti och 2015 redan den 13 augusti. 2016 blir det säkert ännu tidigare.

Modern forskning visar att bra relationer, en meningsfull sysselsättning och att hjälpa andra är viktiga faktorer för vår lycka. Enligt forskaren Elizabeth Dunn från University of British Columbia påverkas vår lycka här i väst väldigt lite av att spendera pengar på oss själva. Hon menar istället att det inte är förrän vi spenderar pengarna på andra som pengar faktiskt kan köpa en viss lycka. Vi blir alltså generellt sätt lyckligare av att skänka till andra än att köpa saker till oss själva.

Vi bör alltså alla fundera lite över vad som gör oss lyckliga och hur vi ska få ett långsiktigt hållbart jordklot. För än så länge har vi bara ett klot.

ons
18
jan
2012
onsdag, 18 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Först ut med köttfri dag”

Spyken går i bräschen för miljön och inför en köttfri dag i veckan. Och det är eleverna själva som har drivit på.
Stämningen på Spykens gymnasium var under gårdagen positiv. Hanna Nilsson, samhällsprogrammet i årskurs 3:
– Jag tycker att det är skitbra! Nu är alla tvungna att äta vegetariskt, plus att man blir uppmärksam på varför. Alla tvingas tänka efter varför vi gör det. Men det är bra att vi inte har en hel vecka som är köttfri. Det räcker med en dag.

Ibland blir man glad av att läsa tidningen. Denna gång för att man lyssnat på eleverna och att det dessutom handlar om en jätteviktig fråga. Jättebra att man kopplar ihop teori och praktik. Det gäller inte bara att snacka utan behövs även verkstad.

Dessutom är det bra att det blir föreläsningar, debatt och diskussion. Vår livsstil påverkar klimatet och då är det viktigt att visa att det finns saker man göra. Man kan minska sin köttkonsumtion, man kan köpa second hand …
Listan på vad man kan göra kan göras lång.

Lägger man till etiska aspekter så finns det ännu fler skäl till att ha en köttfrimåndag …

sön
15
jan
2012
söndag, 15 januari, 2012 | Skriven av:

Tittade på Dokument Utifrån, “Modets offer“.

DOKUMENT UTIFRÅN
Våra kläder innehåller alltmer giftiga kemikalier. De är ett hälsohot inte bara mot textilarbetare i låglöneländer utan också mot oss konsumenter.

Jag har aldrig varit speciellt modeintresserad men trots allt behöver man ju kläder ändå. Det är inte så lätt att hitta ekologiska kläder men det går. Utbudet är inte så stort även om det nu är betydligt större än för några år sedan.

Hur många gånger har man inte sett program som handlat om odling och tillverkningen av textilier och läderprodukter. Det är ju rent ut sagt för djävligt att det får gå till så här. Alternativen finns men det innebär ju givetvis att vi måste betala mer för det vi konsumerar. Å andra sidan får djur, människor och natur det betydligt drägligare.

Just nu är det säkert många som är upprörda men som om någon vecka är tillbaka i köptagen av billiga kläder. Jag hoppas verkligen jag har fel. Information finns och köpkraften finns för att många skulle ändra sitt köpbeteende.

Tyvärr finns ingen butik i Lund som säljer ekologiska kläder men i Malmö finns det en i alla fall, UMA Bazaar. Åker man till Köpenhamn kan man besöka Eco Ego.

Man kan även hitta ekologiska kläder på nätet. Så visst finns det alternativ …

fre
21
jan
2011
fredag, 21 januari, 2011 | Skriven av:

HD skriver : Årslångt klimatprojekt avslutas med fest

170 familjer från 18 skånska kommuner har under ett år försökt börja leva miljövänligare med gratis experthjälp. Tillsammans uppges de har sparat tonvis med koldioxid.
I ett år har cirka 170 skånska hushåll från 18 kommuner klimatbantat. Nu avslutas KlimatVardag, som projektet heter, med en stor fest i Malmö i eftermiddag.

Bra projekt som borde växlas upp så att fler skåningar kommer med. Viktigt att inte bara mäta utsläpp utan även ta upp “livstil” och beteende. Genom att ändra livsstil och beteende blir det långsiktiga och hållbara resultat.

– I genomsnitt har varje deltagare minskat sina utsläpp med ett ton koldioxid. Det är kul att se, tycker Helena Thelander, projektledare på Hållbar Utveckling Skåne (HUT).

Hur vi konsumerar och vad vi konsumerar påverkar klimatet avsevärt. Man kan följa projektet och få tips hur man minskar sin klimatbelastning på HUT:s hemsida. Man kan göra mycket själv utan att vara med i ett projekt. Det viktiga är att man börjar och gör något.
Ingen kan göra allt – men alla kan göra något!

Region Skåne och Kommunförbundet är medarrangörer och Miljövårdsfonden i Skåne medfinansiär.

mån
3
jan
2011
måndag, 03 januari, 2011 | Skriven av:

I dag tog vi en tur till Köpenhamn. Tågen gick i tid men det var lite problem med informationen om från vilken perrong som tåget skulle gå ifrån. Dessutom dog alla informationsskärmar precis när vi kom till stationen i Lund. Allt gick dock bra. Vi hade tur och fick sittplatser. Resan till Köpenhamn går nu mycket snabbare.

Det var fantastiskt vinterväder med sol och gnistrande snö och is. Det var lika halt som i Lund men gångbanorna var bättre snöröjda. Det blev trevliga promenader i Köpenhamn och vi vågade till och med oss ut på isen.

Att köpa ekologiska kläder är inte så lätt. Det finns inte så många ställen och många gånger är utbudet inte så stort när det gäller herrkläder. För min del är det senaste modet inte så viktigt utan jag vill hellre ha bra producerade kläder. Helst skulle allt även vara rättvisemärkt men då blir utbudet ännu mindre. Ibland har man dock tur och får både ekologiska och rättviemärkta kläder. Second Hand är annars ett bra alternativ.

I Lund finns det Omtanke som ligger på Stora Södergatan. Den är OK men det skadar inte med lite ombyte. I Köpenhamn finns det en affär som heter Eco Ego som ligger där den vegetariska restaurangen Govindas låg innan den brann ner.

I dag hade vi tur vi hittade en hel del som passade och som vi behövde. Dessutom var det rea på en del av det vi köpte. Jag hittade till och med ekologiska veganskor. Vi spenderade lång tid i affären så vi blev bjudna på fika.

Efter shoppandet så upptäckte vi att vi nog var ganska så hungriga så vi gick till KEKE’S KØKKEN och avnjöt en god veganmåltid.

Efter en trevlig och lyckosam dag i Köpenhamn anlände Öresundståget i tid till Lund C. Även om det är trevligt i Köpenhamn så är borta bra men hemma bäst.

ons
28
jul
2010
onsdag, 28 juli, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Miljonfynd på loppis

På loppmarknader hoppas man alltid på det stora fyndet. För amerikanen Rick Norsigian slog önskningen in.

Det var tio år sedan Norsigian köpte 65 fotonegativ på en loppmarknad i orten Fresno, i Kalifornien. Då kostade de sammanlagt 45 amerikanska dollar. Idag har de värderats till 200 miljoner dollar. Anledningen är att man med experthjälp kunnat konstatera att negativen visar sig vara äkta verk av kända fotografen Ansel Adams.

Detta visar att man kan göra fynd på loppis men det är väl sällan de blir av denna kalibern. Viktigast dock är att loppis gör att saker återanvänds vilket minskar resursslöseriet.

En kommentar på DN:s sida var “det är därför man inte ska ge bort saker till loppisar…”. Kanske var den lite skämtsam men det är klart att man ska ge bort saker som man inte använder till loppisar. Det finns många loppisar som drivs av organisationer som använder intäkterna till att hjälpa andra i Sverige men även utanför Sveriges gränser. Detta innebär att det blir en “mereffekt”. Vi sparar inte bara resurser vi ökar stöd till personer som behöver det. Dessutom kan vi ju själva göra fynd genom att köpa vad andra har lämnat till loppisen. Så loppisar är bra. Fortsätt lämna in.

Det är egentligen lite sjukt att några glasnegativ kan vara värda så mycket som 1.4 miljarder kronor även om “Adams, som dog 1984, var en av sin tids största naturfotografer, mest känd för sina bilder av den amerikanska västern.”

ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver Svårt att vara både rik och klimatsmart

Singelmän släpper ut mer koldioxid än singelkvinnor. Och högavlönade släpper ut mer än lågavlönade. “Att vara rik och klimatsmart är en svår uppgift”, säger forskaren Annika Carlsson-Kanyama.

Där har Annika fel. Det är mycket lättare att vara klimatsmart om man är rik. Bara för att man är rik behöver man inte konsumera mer. Däremot kan man köpa klimatsmarta lösningar vilka ofta, dock inte alltid, är lite dyrare. Det är inte klimat att göra av med mer resurser och energi än vad som är långsiktyigthållbart.
Den mesta konsumtionen innebär en miljöbelastning, det är bara en fråga om hur stor.

I den officiella statistiken släpper svensken i genomsnitt ut 5,4 ton koldioxid per år. Men om man räknar in de utsläpp som uppstår i andra länder från varor och tjänster som vi importerar så landar utsläppen på 8-9 ton per medelsvensk och år.

Givetvis påverkar vår livsstil vilken miljöbelastning vi utövar. Att konsumera för mycket är inte att vara klimatsmart. Tyvärr är det ett dilemma att det bästa alternativet oftast är dyrare och då blir svårt att välja det alternativet om man har låg inkomst.

Planetens klimatproblem löses inte med att man kör en elbil istället för en bensindriven bil. Man måste också se hur vi får fram elen. Ska få en långsiktigt hållbar planet behöver vi minska den totala konsumtionen och se till att den konsumtionen vi gör måste då vara så långsiktigt hållbar som möjligt.

Det behövs också en förändrad inställning till begreppet lycka. Vad är det som gör oss lyckliga. Många gånger så framställs det som att konsumtion gör oss lyckliga. Ju mer konsumtion desto större lycka.

mån
18
jan
2010
måndag, 18 januari, 2010 | Skriven av:

Nya Miljöaktuellt skriver : Därför är konsumtionshetsen det största hotet

Den genomsnittlige amerikanen konsumerar mer än sin egen kroppsvikt i produkter – varje dag. Nu sprider sig kulturen över världen. En ny rapport visar utvecklingens allvarliga konsekvenser.

I den årliga rapporten från Worldwatch Institute berättar upphovsmännen att konsumtionskulturen kan komma att slå ut alla politiska försök att komma åt klimatförändringarna och alla typer av skiften mot en grön energi och ekonomi. Enligt rapporten är den överdrivna konsumtionskulturen snart det absolut största hotet mot planeten jorden.
– Om vi inte inser att våra miljöproblem, allt från klimatförändringar till avskogning, drivs av ohållbara vanor så kommer vi inte kunna lösa den ekologiska kris som hotar vår civilisation, säger studiens huvudförfattare, Erik Assadourian, till brittiska The Guardian.

Den värsta konsumtionskulturen hittar vi enligt studien i USA, där genomsnittsamerikanen konsumerar mer än sin egen kroppsvikt i produkter – varje dag. Den totala globala handeln med varor och tjänster ökade under det senaste årtiondet med 28 procent och uppgick till 30,5 biljoner dollar.

Detta visar helt klart att det behövs en livsstilsförändring. Den rika delen av världen konsumerar alldeles för mycket.
Jag tittade på ett program om Bombay som numera tydligen kallas Mumbai. Det sändes på SVT2 och kan ses på SVT Play.
Programmet handlade om trafiksituationen i Bombay och planeringen för att försöka göra något åt denna. Det var som i Lund, de som vill lösa trafikstockningar med mer vägar och de som ville lösa det med mer kollektivtrafik.
När man tittade på programmet fick man en helt nytt begrepp av ordet “KÖ”.


Denna video är inte från programmet!

Bland annat fick man höra hur man resonerar i Indien. Så länge västvärlden inte går och cyklar utan använder bilen så varför ska vi inte göra det. Helt rimligt resonemang. Det är därför som vi måste minska vår vägtrafik. I Indien lanseras “Tata Nano“. En billig bil som kommer att bli en storsäljare.

Vad är då priset för denna ”Folkets bil”? Bilen som också går under namnet Rs 1 Lakh Car kostar från fabrik i Indien 100 000 indiska rupier (= 1 Lakh) vilket motsvarar ungefär 16 330 kronor med dagens växlingskurs. Detta gör bilen till världens billigaste bil, billigare blir det inte, i alla fall inte för stunden. Vi får se om någon annan biltillverkare törs satsa på en ny ”Folkets bil”.Tata Nano, som för övrigt designades i Italien.

Det behövs att alla funderar över sin livsstil. Ska vi kunna möta klimatproblematiken måste vi agera nu. Bland annat måste vi minska vägtrafiken i Sverige. Vi måste också se över vår konsumtion.

lör
2
jan
2010
lördag, 02 januari, 2010 | Skriven av:

Ibland har man tur precis när jag satte på radion började “Syjuntan Recycle” på P1. Jag blev så glad. Programmet handlade om resurshushållning och att göra själv.

Det finns de som menar att handarbete kan rädda världen från en miljökatastrof. Syjuntan Recycle handlar om det politiska i att göra själv istället för att köpa. Om de som gör nytt av gammalt, lagar strumpor och köper tyg på second hand.

För Lisa och Jonatan Malm är ”gör det själv”–vågen mer än bara en trend. Den är ett helt livsprojekt. De bor på en 1800-talsgård utanför Fengerfors, fyra mil från Åmål och än har de inte köpt ett enda nytt plagg till lilla Hilma, 6 månader.

Ibland känner man sig så väldigt utanför. Det ska köpas nytt och billigt. Laga är ingen idé. Det är också det normala att man ska jobba så mycket som möjligt för att kunna köpa allt och alla tjänster. Man ska inte göra något själv. Det är många idag som inte ens syr i knappar i kläder.

Elina Holmgren från Sjöjdkollektivet berättar om en halvt bortglömd konst – att lappa och laga. Och så pratar vi med den brittiska designern Amy Twigger Holroyd, vars företagsidé går ut på att få folk att konsumera mindre.

Det är också ett problem att hantverk glöms bort och försvinner. Ytterst tråkigt.
Den brittiska designerns affäridé var att få konsumenter att konsumera mindre. När de kläder hon sålde gick sönder kunde man lämna in de och hon lagade och fixade till dem så att de blev “som nya”. Hon sparde reststyvar, restgarn, knappar mm så att hon kunde ersätta något som gått sönder.

Därför var det så roligt att lyssna till programmet eftersom man kände sig så hemma.

Nästa program ska handla om “Syjuntan och manligheten”. Det är också så intressant att om man som man stickar eller virkar så betraktas man som konstig av både män och kvinnor. Möjligen har det blivit lite bättre i dessa dagar men jag undrar.

Det ska bli extra roligt att lyssna på detta program eftersom min pappa var skräddare och jag växte upp med att det var naturligt att handarbeta även som man.

Lyssna på “Syjuntan Recycle”!

sön
22
nov
2009
söndag, 22 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Nu måste vi slänga mindre mat

Varje svensk slänger i snitt ett halvt ton hushållsavfall per år. Samtidigt har hushållsavfallet i Sverige ökat med trettio procent under de senaste tio åren.

En ny kampanj i Skåne och resten av landet ska få svenskarna att slänga mindre mat och annat hushållsavfall i soptunnan.

Om den totala mängden hushållsavfall i Sverige minskar med fem procent skulle de årliga utsläppen av växthusgaser minska med 300 000 ton.

Det motsvarar utsläppen från en medelstor svensk kommun, enligt Naturvårdsverket och organisationen Avfall Sverige som står bakom den svenska delen av kampanjen ”Europa minskar avfallet”.

Jättebra att det uppmärksammas att det slängs så mycket mat. Kampanjen pågår mellan 21-29 november. Tanken är att uppmärksamma frågan och lyfta fram bra exempel på hur man kan minska sopmängden.

Trots att 97 procent av avfallet idag återvinns räcker det inte, utan alla måste börja med avfallsminimering för att minska sopberget, enligt Anna-Carin Gripwall, informationschef Avfall Sverige.
– Vi vill visa konsumtionens direkta påverkan på miljön och växthuseffekten. Varje persons enskilda bidrag har stor betydelse för helheten om vi ska lyckas minska sopberget och dess skadliga effekter på miljön, säger hon.

Det beror nog på hur man räknar om man ska komma fram till att 97 % återvinns. Det är mycket som slängs som kan användas. Att affärerna säljer livsmedel är ju något som vi får betala för på de varor vi köper. Det slängs mycket mat som skulle kunna ätas.

Det finns de som gör det till en livsstil att bara leva på “överflödet”. “FRIGAN.SE – VÅGA LEV PÅ ÖVERFLÖDET!”

Den här bloggen skapades för att vi ville politisera vårt billiga och miljövänliga sätt att skaffa mat – genom sopdykning, dumpster diving, friganism eller vad nu man vill kalla det. Visst hade vi spridit information om friganism och hur man själv kan gå tillväga för att dumstra mat tidigare, men då på individbasis och till en begränsad grupp av människor. Genom bloggen ville vi inspirera människor, inte bara från eko-rörelsen och bland konsumtionskritikerna, utan även skapa en allmän attityd att det är något självklart att ta hand om det som butikerna (och samhället i övrigt) slänger. Samtidigt som våra inlägg vittnar om en lycka över allting vi hittar, ställer vi oss enormt kritiska till det system som skapat detta överflöd och därmed en del av vår livsstil. Det kan vara bisarrt att leva friganskt, och det hoppas vi går fram genom våra berättelser och bilder.

Det är ett otroligt slöseri med resurser. Svält är ett stort problem i världen men detta beror inte ännu så länga i alla fall på att det finns för lite mat. Det beror mer på att alla inte får tillgång till den mat som produceras.

Även om man inte går över på att bli “FRIGAN” så finns det en massa man kan göra. Genom att köpa mer råvaror och laga sin egen mat kan man minska slöseriet. Råvaror har oftast längre hållbarhet än färdiglagade livsmedel. Eftersom vi ska kunna köpa allt när som helst blir det automatiskt att en del måste kasseras.

Bara genom att köpa ett surdegsbröd kan man minska brödavfallet. Ett surdegsbröd håller längre och blir ibland godare efter några dagar. Mycket av brödet som säljs i affärerna är rena svampar och innehåller mycket luft. De är godast att äta nybakade och blir snabbt hårda.

Många gånger så slänger man mat pga av att man köpt en storförpackning för att den var billigare. Man glömmer lätt bort att en stor förpackning kan innebära större svinn. Prissättningen “Köp 3 betala för 2” lurar oss också att köpa mer än vad vi egentligen kan göra av med.

Många styrs också bara av ordet extrapris och speciellt “köp 3 betala för 2”. det har gjorts försök där man kunde köpa en chokladkaka för 8.90 och tre för 29.90. Många tog tre eftersom det var en stor röd lapp med extra pris och köp 3 betala för 2.
Alla räknade inte för att kolla vad styckepriset blev om man köpte tre.

Det borde ju inte vara så att extrapris är dyrare men det visar hur priskänsliga många är.

Sedan är det ju så att det är dyrare att reparera än att köpa nytt. Det finns varor på marknaden som jag inte förstår hur de kan säljas så billigt som de gör.
Många klagar på att kläder är dyrt. Men om man betänker hur mycket som måste göras innan det blir ett par byxor så är det billigt. Det köps alldeles för mycket kläder som sedan slängs innan de är utslitna.
Kvalitén på kläder har blivit sämre men det passar “slit och släng”-samhället. Det vore ju inte så bra för HM om kläderna höll flera säsonger. Men det vore bra för miljön. När det gäller tygtillverkning så är det fortfarande så att många människor måste jobba i dålig arbetsmiljö bara för att vi ska få billiga tyger.

Det pratas så ofta om att handel är så bra för fattiga länder och senast idag klagade folkpartiets partiledare på att Miljöpartiet var emot fattiga länder för att miljöpartiet vill värna lokal produktion.

Det låter ju jättefint att vi stödjer fattiga länder genom att vi handlar av dem. Tyvärr innebär det också att arbetsmiljön är dålig, löner urdåliga och att man använder barnarbete. Därför är rättvis handel väldigt viktigt. Detta ger dyrare produkter men ökar många människors livskvalié och är bättre för klimatet.

Transporterna är alldeles för billiga dessutom. Det finns många exempel på detta.

Ta t.ex. räkor som fångas av norska fiskare utan för Norges kust. Dessa skickas till sydostasien för att skalas sedan skickas de tillbaka för att säljas i Norge.

Äpplen från Nya Zeeland är billigare än äpplen från Kivik.

Dessutom känns det lite dumt att svenska bönder ska sälja mjölk i Europa och att bönder i övriga Europa ska sälja mjölk i Sverige. Basvaror borde kunna produceras lokalt och därmed minska transportarbete och därmed gynna miljön. Sedan finns det en del produkter som inte kan produceras överallt och dessa kan givetvis handla med men då blir det lite dyrare varor.

Kaffe är svårt att producera i Sverige men vi behöver ju inte dricka så mycket kaffe som vi gör. Vi borde i alla fall betala ett pris som gör att de som odlar kaffebönorna får en bra lön och att de slipper jobba med gifter.

Vi borde kunna ha en egen produktion av kläder. Att det inte “lönar sig” beror mycket på att vi har högre löner i Sverige. Få svenskar skulle vilja jobba för de lönerna som de som syr kläderna, som säljs i våra butiker, har.

Det kan ju inte vara så att vi inte vet hur man syr kläder eller att vi skulle vara så mycket sämre på det än t.ex. en som bor i Indien.
Det är nog bara skillnaden i löner och arbetsmiljö som gör att Sverige inte har en egen TEKO-industri som vi hade förrut.

Som sagt bra med kampanj att minska slöseriet men det gäller inte bara att minska det vi slänger i soppåsarna. Men det är en bra början …

Läs mer om kampanjen på minskaavfallet.se

tor
26
mar
2009
torsdag, 26 mars, 2009 | Skriven av:

Ärendet “Detaljplan för kvarteret Välten m.fl i Lund” blev ett långt ärende. Det märktes tydligt att alliansen inte bryr sig om klimatet.
Trots att en utredning drar slutsatsen

“Detaljplanen bedöms i sin helhet att försvåra möjligheterna att uppnå målen i LundsMaTs II och LundaEko, även om planen medverkar till uppfyllelse av vissa mål. Handelsetablering i enlighet med planen, bedöms motverka målen som har direkt samband med vägtrafiken eftersom genomförande av planförslaget förväntas innebära en viss ökning av biltrafik inom Lunds kommun.”

Alliansen tyckte att det var självklart att man skulle storhandla och att det då var självklart att man skulle använda bilen.
Dessutom pratade man om en stor livsmedelsaffär. Det är stora affärer som gäller skulle detta gynna konkurrensen?
Bättre vore väl att det fanns många små.

Lyssnade man på alliansen så kan man undra vem som skulle ta sig till det nya köpcentret. De sa att övrig handel inte skulle påverkas speciellt inte den i centrum och biltrafikens ökning skulle vara marginell.

Det är märkligt att alliansen vurmar för bara de med bil ska få tillgång till billiga livsmedel. Dessutom är det inte självklart att det blir billigare livsmedel.

lör
28
feb
2009
lördag, 28 februari, 2009 | Skriven av:

I dag träffades Gröna Seniorer i Skånes styrelse för första gången sedan det bildades. Intresset har varit stort många har hör av sig och vill vara med. Det finns mycket som behöver bli bättre. Maten till exempel mycket av maten lagas i storkök och körs ut i förpackningar som man skall värma själv. brodko_feb2009 Ofta får man mat för en vecka. Det är säkert ekonomiskt sett ur matlagandet men inte samhällsekonomiskt. Livskvalitén ökar om man får nylagad mat med dofter och samtidigt personlig kontakt. Kultur och gröna omgivningar är också något som skapar livskvalité.

Efter träffen med Gröna Seniorer gick jag för att köpa bröd på Klostergatan. Det var som vanligt kö, lite längre än förra veckan. Man får tankar på hur det var i forna öst där man fick köa för att köpa mat. Som jag tidigare har skrivit så är det värt att vänta på bröden. Har du inte handlat i brödbutiken är det dags att göra det. Det är skillnad på bröd och bröd.

lör
20
dec
2008
lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Genändrade varor säljs utan kontroll”

“Matvaror fulla med genmodifierade råvaror säljs omärkta i svenska butiker, trots krav på märkning.
Brist på kunskap och kontroll gör att varken handlare eller leverantörer kan garantera att maten de säljer är fri från genmodifierade råvaror.
Svensk och europeisk lag säger att om maten innehåller mer än 0,9 procent av en genetiskt modifierad organism (GMO) så måste detta märkas på förpackningen. Här är okunnigheten stor bland importörer av sammansatta matvaror, främst från USA.”

Det kunde man ju ana att det skulle bli så här. Det enda rätta hade varit att det hade varit helt förbjudet att sälja till man vet mer om konsekvenserna av GMO.

Köper man KRAV eller livsmedel med motsvarande märkning slipper man GMO. Men helt säker kan man inte vara för det fuskas med det mesta.

“– När vi kontrollerade olika varor hittade vi bland annat en bakmix som innehöll 35 procent genmodifierade råvaror utan att paketet var märkt, berättar Johanna Eriksson, livsmedelsinspektör i Kalmar och en av dem som deltog i undersökningen.”

Bra om man man köpa av en lokal odlare som man känner. Dessutom ökar kontrollen om man köper så mycket råvaror som möjligt.

“– De visste inte vad GMO är och därför inte vad de skulle titta efter. Det var först när jag berättade för dem vad det är som de började förstå, säger hon.”

Det är skrämmande att kunskapen är så dålig kring bland livsmedelshandlarna GMO

“I takt med att odlingen av genmodifierade grödor ökar i världen och EU tillåter allt fler genmodifierade ingredienser i vår mat, ökar innehållet av GMO i maten.

Livsmedelsverket räknar med att den största delen av den majs, soja och en stor del av det ris som odlas är genmodifierat. Råvaror som sedan hamnar i djurfoder och som ingredienser i vår mat utan att vi vet om det.
– Vi får nog tyvärr vänja oss vid genmodifierade produkter så länge världshandeln ser ut som den gör, säger Zofia Kurowska.”

Detta visar än en gång att försiktighetsprincipen borde fått gälla. Trots alla löften att det inte skulle vara några problem med att märka GMO-produkter och att man skulle ha kontroll på produktionen har det nu gått så långt att t.ex. Livsmedelsverket ger upp. Man konstaterar att “Vi får nog vänja oss vid genmodifierade produkter …”.
Det är verkligen beklagligt. Man borde själv kunna få välja.

Men som vanligt när marknaden och pengar styr så kommer konsumenten i andra hand.
Inget är viktigare än vinsten.

fre
12
dec
2008
fredag, 12 december, 2008 | Skriven av:

Så var det äntligen fredag. Just nu känns det välbehövligt med en helg. I december händer mycket. Månadens möten ska klaras av på två veckor.
Nu är det bara ett kommunfullmäktige och lite interna möte kvar sedan är det välbehövlig julledighet.

Läste i SDS om kommande helg.

“Kaos förra julen, kaos i år och troligen nästa år också. “Alla” ska till Novaområdet för julhandel och vägarna kan inte svälja all trafik. Inför den väntade anstormningen har trafiken reglerats och alla julhandlande manas att följa skyltarna.”

Vilka problem vi har. Det känns skönt att vara fri från detta problem. Har normalt låg konsumtionsnivå och den höjs egentligen inte i juletid. Möjligen blir det lite mer mat men inte mycket.

Handeln har redan insett “faran” att konsumtionen kan komma att “stagnera” (dvs att inte öka lika mycket som vanligt) och har redan börjat med rea innan julafton. Det är i och för sig bättre än efter speciellt för de som bara köper det som de skulle och inte faller för frestelsen att köpa lite extra det är ju ändå rea. Trots att alla vet att det blir rea efter jul (tom under julen) så köper man lika mycket eller mer innan.

Trist att konsumtionen står så högt på önskelistan. Julen borde vara mer om glädje och att umgås med varandra och att tänka till samt att varva ner och hitta tillbaka till livet.

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “Söker de ansvariga på övervakningsfilm”

“Krossades av rea-kunderna USA: Butiksbiträde trampades ihjäl när han skulle släppa in rea-kunderna på fredagen 18

Wal Marts ”Black friday”-shopping lockade över hela USA. Här är det öppningsrusningen i Elk City som fotograferats. Men det vara bara på Long Island som trängseln fick tragiska följder.
Jdimytai Damour, 34, trampades till döds av vildsinta rea-kunder på Wal Mart Jdimytai Damour hade inte en chans när flera hundra upphetsade reakunder plötsligt slet dörrarna från gångjärnen och trängde sig in i butiken.
Inför ögonen på sina hjälplösa kollegor trampades han ihjäl av mobben.

Jdimytai Damour trampades ihjäl när hundratals kunder trängde sig in i butiken för att handla bland annat billiga tv-apparater. Hans arbetskamrater som försökte nå fram till honom trampades också ner.

Kunderna lät sig inte stoppas av den pågående tragedin och blev dessutom irriterade när polis och butikspersonal meddelade att butiken var tvungen att stängas i några timmar.”

Man kan inte tro att det är sant.
OK att intresset är stort att handla billigt men att trampa ner människor bara för att få billiga varor.
Att dessutom vara irriterade av att polisen stängde affären pga av den tragiska händelsen.

Vad gör reor med oss människor???

Är det inte dags att tänka om angående konsumismen??

fre
31
okt
2008
fredag, 31 oktober, 2008 | Skriven av:

Försöker laga en symaskin. Den har några år på nacken men har fungerat alldeles utmärkt tills den slutade mata undertråden. Det visade sig vara ett plastkugghjul som tappat några kuggar.
Efter lite besvär så fick jag loss kugghjulet jag behövde en metrisk insexnyckel och en tum insexnyckel.
Jag kollade på internet och hittade några symaskinsaffärer i Lund.
Första affären jag ringde till lagade inte symaskiner. Andra affären lagade inte heller men hade några gamla kugghjul som tyvärr inte passade. Om kugghjulet skulle passat hade lagningen gått på 150 kronor, det var vad kugghjulet skulle kostat. Skulle jag lämnat in maskinen till en reparatör skulle kostnaden ha blivit betydligt högre. Man kan få en ny maskin för under 2000 kronor. Så det är inte konstigt att man då slänger den gamla och köper en ny.

Ringde några andra symansinsaffärer men ingen hade några reservdelar och ingen var intresserad av att hjälpa till att laga symaskinen men de kunde sälja en ny maskin. Inga problem.

Det är inte konstigt att det går åt resurser, då man måste kasera en symaskin bara för att litet kugghjul går sönder.

Har inte gett upp ännu. Det borde gå att få tag på ett nytt kugghjul.

tor
18
sep
2008
torsdag, 18 september, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt : “Göteborg stoppar inköp av flaskvatten”

“Göteborg stad har beslutat att stoppa kolsyrat vatten på flaska, skriver tidningen Metro

I fjol köpte Göteborg stad 110 000 flaskor kolsyrat vatten. Men nu är det slut med det. Förbudet mot flaskvatten införs 1 oktober och gäller nästa alla kommunala förvaltningar och verksamheter. Undantagna från förbudet är restauranggäster och de som bor på äldreboende.

Förslaget väcktes av Max Reijer (mp), som säger till Metro att syftet var att minska på onödiga transporter. Flera kommunala verksamheter i Göteborg, bland annat nöjesfältet Liseberg, kommer istället att satsa på apparater som kan kolsyra vanligt kranvatten.”

I Lund har vi inte kommit så långt. Kommunstyrelsen i Lund har beslutat uppmana alla kommunens styrelser och nämnder att vid sina sammanträden byta ut buteljerat vatten mot kranvatten.
Detta är givetvis ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt.

lör
2
aug
2008
lördag, 02 augusti, 2008 | Skriven av:

Ett nytt ekologiskt café med rättvisemärkt kaffe har öppnat på Karlskronaplan i Malmö, “Chez Madame“. Har femtitalsinredning.
Låter mysigt.

Bra att det ekologiska och rättvisemärkta ökar.
Frågan är om det finns någon som en vegan kan äta?
Får väl gå dit och testa.

tor
24
jul
2008
torsdag, 24 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Expert kritisk till L.A-förbud mot plastpåsar”

En professor i polymerteknologi på Chalmers tycker det är tveksamt till ett “plast”-förbud. Han tycker de nedbrytningsbara plastpåsarna inte är bra :

“- Det kan ta tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs de i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen.”

Papperspåsar är heller inte bra :

“Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi. Det krävs sju långtradare för att transportera antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar.”

Kvar är då tygkassen men den är heller inte bra :

“Den görs ofta av billig bomull som inte kommer från ekologiska odlingar.”

Vad är då det bästa enligt denna professor. Jo s.k. “gröna påsar” tillverkade utan olja och inte biologiskt nedbrytbara.

“Råvaran är etanol eller metanol som konverteras till polyeten. Utgångsmaterialet är förnyelsebara material som cellulosa, halm eller sockerrör.”

Intressant! Var försvann det ekologiska kravet. Tygkassen var problem eftersom bomullen inte var ekologisk. Kommer cellulosan, halmen och sockerrören att vara ekologiskt producerade?

Kanske är det så att denna professor har denna teknik på sitt program och att detta påverkar valet av den bästa “kassen”.

Även om de s.k. gröna påsarna är bättre än de vanliga påsarna så går det ändå åt energi att producera och att hantera dessa påsar. Livslängden på påsen är viktigt om den är bra eller dålig.
Värmeåtervinning är bra men inte helt utan problem. Det är inte ett nollsummespel, det finns förluster i hanteringen.

Det är samma problem som med bensin och alternativa drivmedel. Det räcker inte att ersätta bensin med förnyelsebar energi, man måste också minska antalet bilar och antalet transporter. Samma är det med “påsar”. det räcker inte att bara ersätta vanliga plastpåsar med papperspåsar, eller gröna påsar eller …
Man måste även minska antalet påsar.

Bäst är nog att använda påsar med längre livslängd. Då är tygkassen ett bra alternativ. Den behöver inte vara gjord av icke-ekologisk bomull. Den kan vara tillverkad av ekologisk bomull eller av något annat material.
Sedan behöver man nog även ha någon form av “plastpåse”

Till syvende och sist så behövs det en livsstilsjustering där det behövs mindre antal påsar.
Mer närinköp, mindre köpcentra, ett annat konsumtionsmönster, mindre förpackningar, mer råvaror, mindre färdiglagade produkter, mindre emballage, …

Totalt sett mindre shopping. Usch får man säga så?

ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

I dag bar det av till Köpenhamn, med tåg förstås. Det är väldigt bekvämt att ta tåget direkt in i Köpenhamns centrum. Vi skulle bl.a. hälsa på min sambos farbror. Det var knöckfullt på tågen. Fick leta efter lediga platser.

Väl i Köpenhamn skulle min sambo visa mig ett av hennes favoritmatställen, Kekes køkken på Rantzausgade 10, med goda vegetariska maträtter och en del av dessa även ekologiska. När vi kom dit var det semesterstängt. Lite tråkigt. Så iväg till nästa ställe. Denna gång en Thairestaurang, som inte öppnade förrän kl. 15.00 och vi var där klockan tolv.
Så vi fick improvisera. Det är inte helt lätt, ens i en så stor stad som Köpenhamn, att hitta ett helvegetariskt matställe.

Innan vi åkte hem tänkte vi äta på Govindas. Vi tog oss dit och fann att i dessa lokaler var nu en ekologisk klädaffär som sålde hampa- och bomullskläder, hampaskor och lite annat smått och gott. Allt ekologiskt. Affären heter EcoEgo och ligger på Nørre Farimagsgade 82.

Så istället för vegetarisk mat blev det lite ekologiska kläder. Så inget ont som inte har något gott med sig.