Inlägg under kategori » klimat «

tor
21
jan
2016
torsdag, 21 januari, 2016 | Skriven av:

Efter första programmet med VEGORÄTT i SVT så har det blivit rätt många upprörda reaaktioner.

Maria G Francke skrev i Sydsvenskan :

Efter en halvtimma låg jag i fosterställning och kved: rädda mig, ge mig kött.
Det är ett generande flum som står i vägen för själva matlagningen, och det värsta är att det hade kunnat styras upp på manusstadiet och i själva produktionen. Programledarna är icke alls oävna som just det, de är bra framför kameran, de är pedagogiska och förklarar sina moment, de är inspirerande. Men det är på den sistnämnda punkten som det slår över: det finns inga gränser för hur nyttigt, vackert och gott allting är.

GrönkålJag förstår inte hur avsnitt 1 leder till fosterställning och kvidande eller att man vill äta kött. Jag håller med om att det var väldigt hurtfriskt och nyttigt och snyggt. Men det är knappast något man bara kan säga om VEGORÄTT. Har inte sett liknande reaktioner när Ernst eller Plura lagar mat.

Karolina Fjellborg skrev i Aftonbladet :

Galopperande grönt vansinne i ”Vegorätt”. Jag undrar så mycket när jag ser det här. Om det är meningen att vi ska bli inspirerade eller kväva oss själva med skämskuddar så att världen blir av med åtminstone ett par köttätare. Varför programledarna tar på och hänger på varandra, och står jättejättenära, lite bakom eller lite framför varandra, hela tiden, matar varandra och fnissar omotiverat. Man bara väntar på att det hela ska urarta i sådana där kuddkrig som tjejer har i manliga fantasier.

Jag vet inte vad det är för manliga fantasier Karolina menar. Känns lite som beröringsskräck och lite homofobi. Enligt SVT är målgruppen kvinnor mellan 18-35 år. Det är nog svårt att göra ett program för alla speciellt som det egentligen inte bara är underhållning utan egentligen en viktig fråga som både gäller etik och klimat. Rent av politik.

Malin Wollin skrev i Aftonbladet skriver :

”Vegorätt” inte rätt för radhusvegetarian. Att vara vegetarian måste inte vara ett livsstilsval. Många av oss vegetarianer är precis som alla andra med den skillnaden att vi inte äter upp våra vänner. Vi ska inte krångla till det, köttisarna tycker redan att det låter helt hopplöst svårt.

Att inte äta upp våra vänner är väl ett livsstilsval. Målgruppen var inte alla och inte heller ambitionen att omvända alla köttätare. Malin konstaterar :

Tanken bakom ”Vegorätt” är så god och grön men är lika verkningsfull som att göra ett program för att öka miljömedvetenheten och bara berätta om hur man bygger sitt eget hus av hästspillning. Det är för hardcore SVT, ”Vegorätt” är helt enkelt lite för rätt.

Det är kanske det som är problemet att VEGORÄTT är helt enkelt för rätt. Linda McCartney sa en gång att om slakterier hade glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Det tror jag stämmer och det är kanske det som krånglar till det eftersom i stället för att ändra sin livsstil så fortsätter man med köttnormen och lever med dåligt samvete och då försvarar man sig med ibland mycket dåliga argument.

Många har kommenterat programledarna. De var töntiga, söta, flamsiga, grönkål och bär i håret …
Kanske beror en del reaktioner på att programledarna var två unga starka kvinnor som tog plats?

Alla dessa reaktioner av ett enda avsnitt bådar ändå gott. Fyra kvar och då kan kanske det blir än mer diskussion om varför “vego är rätt”.

Givetvis spelar nog det faktum in att det är först nu, 2016, som det blir ett vegomatlagningsprogram. Förväntningarna har byggts upp under lång tid. SVT har uppvaktats många gånger i flera år för att de skulle göra ett VEGO-program.

I ärlighetens namn blev jag själv lite upprörd eftersom jag direkt efter programmet tyckte att bilden av en vegan var lite av en nidbild. Jag har nu lugnat ner mig och ser fram emot nästa avsnitt. Rimligen blir det fler program efter VEGORÄTT eftersom det ligger helt rätt i tiden. Visar sedan SVT, Cowspiracy, blir det nog än fler reaktioner. (Kan ses på Netflix eller laddas ner från cowspiracy.com.)

Det är nog lite optimistiskt att tro att fem avsnitt kommer att omvända världen. Men att ett enda program kan beröra och uppröra så många bådar ändå gott. Det är precis som med kultur.

Pratar vi om våra reaktioner kan vi kanske påverka våra livsstilar i rätt riktning så att kommande generationer inte behöver åka till andra planeter för att överleva.

ons
20
jan
2016
onsdag, 20 januari, 2016 | Skriven av:

Äntligen ett vego matlagningsprogram i SVT. Det har lobbats för detta under många år. Man brukar säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I det här fallet är jag lite osäker.

VegorättDetta var program 1 av 5 så man ska kanske hålla sig lite lugn innan man blir allt för kritisk. Enligt min mening verkar recepten vara lite svåra. Inte bara vego utan en del även raw food. Jag tror säkert att resultatet, när jag lagar recepten, blir gott.

Nyttig ketchup och majonnäs, jättebra. Linser och bönor som kan odlas i Skåne, jättebra. Rotfrukter, frukter och bär … Så inga direkta problem med recepten för mig, möjligen för någon som ska ta steget från animaliskt till vego.

Det som egentligen störde mig mest var synen på vego. Det kändes lite som en nidbild. Många leenden, vilket är bra men kanske lite för mycket “fnitter”. Det viktigaste är ju inte hur jag som vegan uppfattade det, utan hur en nyfiken köttätare uppfattade det. Det kändes som att det var lite för mycket, inte bara vego utan även raw food. I och för sig bra att få se mångfalden av ingredienser man kan använda i vegomatlagning men kanske för många okända, för köttätare, redan i program ett. Bra med hälsoaspekterna men det blev lite för hurtfriskt.

Min förhoppning med programmet är ju att intresset för vego ska öka. Vilket är nödvändigt för att kunna möta klimathoten. Jag vill även att djur ska behandlas mer etiskt. De är ju levande varelser med känslor och har lika stor rätt att leva som vi.

Jag undrar hur man resonerat om vilken den huvudsakliga målgruppen för programmen är.
Är programmet för de som är VEGO eller för de som är köttätare?
Vilken åldersgrupp?

Oavsett mitt lilla gnäll är jag glad att det nu finns ett VEGO-matlagningsprogram. Det kommer väl i alla fall att få fart på diskussionerna om VEGO eller inte VEGO. Ska snart testa recepten och ser fram emot avsnitt två.

Ska dessutom bli kul att se vilka tittarsiffrorna blir!!

Länk till chatten på SVT om VEGORÄTT
VEGORÄTT på Twitter

mån
4
jan
2016
måndag, 04 januari, 2016 | Skriven av:

CykeltulbildDet diskuteras mycket om piska eller morot för att ändra våra beteenden. Jag tror definitivt att det behövs fler veganalternativ dvs “fler morötter”. Intressant artikel i DN, “Forskare vill ge bonus till cyklister”.

– Många studier visar på att varje krona som staden investerar i cykling får man tillbaka med ränta i  form av bättre folkhälsa, bättre miljö och mindre trängsel. Samhällen som underlättar för cykling gör en ren vinstaffär, säger Teo Enlund, en av ledarna för forskargruppen Green Leap på KTH som forskar om design och hållbar utveckling.

Många av våra utmaningar kräver mod och nytänkande. Det behövs helt klart alternativ till bilen och alternativen måste vara lönsamma för individen och för samhället. Bilens plats i städerna måste definitivt minskas, av miljösjäl, ytmässigt skäl, av av bullerskäl, av olycksskäl och av hälsoskäl. Det räcker inte att bara prata “miljöbilar”.

En satsning som ökar kollektivtrafiken och cykeltrafiken på bilens bekostnad innebär att  vi rör på oss mer och det ger positiva folkhälsoeffekter. Det finns många studier som visar på positiva effekter av ökad kollektivtrafikresande på bilresandets bekostnad. Det svåra är att räkna ut exakta siffror men att det är lönsamt är det inget tvivel om.

Läs t ex Trivectors rapport gjord på uppdrag av Trafikverket.

.

 

 

Kategori: klimat, trafik  | Skriv en kommentar
ons
30
dec
2015
onsdag, 30 december, 2015 | Skriven av:

BalansvågMånga talar om Sverige som LAGOMLANDET och då inte som något positivt. Jag personligen tycker jag LAGOM om ordet LAGOM.
Läste i dagens SvD:

Nu drar jag mig för att skriva för jag vet att det bara tar någon minut innan mamma ”gillat” eller kommenterat.

Detta sagt av en kvinna vars mamma är överaktiv på sociala medier, i alla fall enligt dottern.

I tidigare artikel har man kunnat läsa:

”Techno-Freud” – det har psykologiprofessorn Sherry Turkle kallats i sin roll som uttolkare av hur ny teknik förändrar oss och våra relationer. Nu oroar hon sig för att vår förmåga till empati minskar. En stor studie visade att studenter har svårt att sätta sig in i hur andra tänker och känner.

Hennes oro grundar sig bland annat på två nya forskningsstudier. Den ena visar att telefonernas ständiga närvaro gör att vi väljer att prata om ytligare saker än förut. Även om den är avstängd och ligger en bra bit bort så påverkar den vad vi pratar om. Den andra studien visade att studenters förmåga till empati hade minskat med 40 procent de senaste 20 åren. Minskningen var störst under de senaste tio åren. Förmågan till empati mättes genom att studenterna fick läsa berättelser om människor och svara på vad de tänker och känner. Forskarteamet bakom studien spekulerade i att detta kan bero på att unga tillbringar allt mer tid på nätet och mindre med att umgås i verkliga livet.

Att det överkonsumeras “mobiltelefoni” är det nog ingen som kan säga emot. Gäller inte alla men många. En del kan inte ha sin mobil avstängd en längre tid. Mer oroväckande är empatin minskar, vilket jag tycker märks tydligt i dagens samhälle. Gäller inte alla men många.

Det verkar som att vi människor har svårt för att inte överkonsumera. Det gäller mat men även annat som att använda ny teknik. Det pratas mycket om balans i livet och det verkar som att vi saknar detta i många hänseenden.

Antibiotika är fantastisk om den används rätt, mobiltelefonen likaså. Listan kan göras lång där lagom användning är toppen men överkonsumtion mindre bra!

Varför är det så att vi har svårt att inte gå till överdrift. Kanske sitter det i våra gener. Det pratas mycket om den fria viljan och om vi verkligen har en fri vilja. Våra hjärnor är oftast välutvecklade och vi kan oftast hitta massor av information om det mesta som vi skulle kunna ha som underlag innan vi tar bra beslut. Det verkar dock som att vår hjärna är väldigt selektiv vilket kan vara bra om den är det på rätt sätt.

Vi vet att rökning är farligt!
Vi vet att vi släpper ut för mycket “koldioxid”!
Vi vet att dåliga kostvanor ger oss sämre hälsa!
Vi vet att rörelse är nyttigt för oss!
Våld föder våld!

Ändå röks det för mycket, det körs för mycket bil, vi äter snabbmat och för mycket. Vi rör oss för lite och det finns alldeles för mycket vapen i omlopp …

Hund och kattDet känns som att vi gärna inte vill ha en fri vilja utan gärna överlåter ansvar till något annat. Vi vill gärna ha en snabb fix. Vi äter inte lagom med godis utan äter gärna lite extra. Nu finns forskning som tyder på att ett hormon FGF21 kan styra vårt sötsug. Lite hormon och så blir vi av med vårt sötsug. Bra men FGF21 kan även ha en baksida eftersom det kan orsaka depression. Risken finns att vi förlitar oss på “hormonet” i stället för att själva ta oss i kragen.

Egentligen borde de flesta av oss kunna bli lite mera LAGOM speciellt vad gäller konsumtion och då skulle vi minska en hel del problem i världen.

Det är kanske något vi redan nu kan fundera över innan tolvslaget den 31 december och vi står inför ett nytt år med nya möjligheter och förutsatser.

Det gäller att avge LAGOM många nyårslöften, LAGOM kaxiga för att det ska finnas en chans att de uppfylls …

tis
29
dec
2015
tisdag, 29 december, 2015 | Skriven av:

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Tyvärr är det inte så roligt just nu. Jag själv har det roligt och väldigt bra, speciellt om man jämför hur många andra har det.

ALEX vilarJulen har varit lugn och skön tyvärr alldeles för grön och då tänker jag på att det saknas något vitt, dvs SNÖ. Annars så kan nog jularna knappast bli för gröna. Konsumtionen slog väl som vanligt rekord och reorna pågår för fullt.

Allt prat om att vi inte har råd att hjälpa flyktingar och så konsumerar vi som aldrig förr. Känns väldigt märkligt och kluvet.

Flyktingsituationen i världen är svår och då har vi bara fått en rännil till Sverige. Tyvärr tar inte alla länder i EU sitt ansvar vilket givetvis sätter tryck på Sverige. Tyvärr har det blivit lite panik med alla s k SKÄRPNINGAR. Gränskontrollen som ska komma igång den 4/1 kommer förhoppningsvis inte igång. Visserligen saktar kanske inflödet av men smugglingstrafiken kommer säkert att öka.

Vilka åtgärder ska tas när de som kollas saknar ID?
Ska de skickas tillbaka till Danmark?
Kommer Danmark att ta emot dem?
Om inte vad händer då?

Istället för att riskera ASYLRÄTTEN borde det ha satts till resurser för att ta om hand alla de som kommer till Sverige och som kommer att bidra till ett blomstrande samhälle om de blir väl mottagna. Att det blir “lönande” i framtiden är inte det avgörande utan att vi måste ta beslut av humanitära skäl. Jag skulle gärna vilja ha en tillflyktsort om det skulle bli krig i Sverige.

Att det införs ID-kontroller på Öresundsbron kommer att drabba alla de som pendlar mellan Sverige och Danmark. Det verkar som att man inte riktigt förstår hur geografin och resandeströmmarna ser ut i Skåne från ett Stockholms perspektiv.

Det är bara att erkänna att vi inte har gjort vad som skulle göras för att bygga upp en bra mottagningsverksamhet. Samordningen har varit dålig, mycket pengar har gått till lycksökare som tagit emot många flyktingar och satt dem i “förvar” för att tjäna pengar.

Innehållet i mottagandet har inte heller varit så bra. Snabba insatser för att lära sig språket är jätteviktigt men även aktiviteter som gör att kontaktytorna mot det svenska samhället blir stora. Vi borde satsat på fler kulturaktiviteter.

I Region Skånes Kulturnämnd har vi avsatt 1.5 miljoner för att stimulera olika kulturinsatser inom ramen för folkbibliotekens verksamheter i Skåne, riktade till barn och deras föräldrar som är på flykt. Folkbibliotek, kulturarvsaktörer och aktörer inom den idéburna sektorn gör redan många olika insatser för dessa grupper. Frågor kring språkutveckling, berättelser, relationsbyggande och skapa mötesplatser mellan människor i lokalsamhället ligger nära dessa aktörers kontinuerliga uppdrag och arbete. En regional uppgift kan därför vara att bygga vidare på det som görs och stärka de strukturer som redan finns.

Kultur kan föra människor samman, ge nya berättelser och vidga perspektiven. Med kunskap och insikt i andra människors liv stimuleras vår nyfikenhet och därmed vår förståelse och tolerans gentemot andra. Kulturen är en kraft som kan stärka arbetet med att utveckla demokratins former, yttrandefriheten och synen på alla människors lika värde.

Jag hoppas att vi inte låter SD bestämma hur vi ska agera. Tyvärr är det ett stort tryck från en stor majoritet i Sveriges Riksdag för att vi ska vara restriktiva. Mycket p g a att man inte vill att SD ska växa. Men rädslan för SD ska inte styra vårt agerande utan vårt sunda förnuft och medmänskligheten.

Vi står inför många utmaningar, flyktingsituationen, klimatsituationen, sjukvårdssituationen, hälsosituationen …

Listan kan göras lång men det innebär inte att vi inte kommer att kunna hantera alla dessa utmaningar och ta till vara de möjligheter som finns. För att göra det måste vi ha insikt att det finns problem och sedan lägga allt krut på att lösa de, inte att skyffla över problemen till någon annan.
Våga vara annorlund

 

lör
28
jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Datorer för 140 miljoner slängs i onödan”

En halv miljon datorer slängs på soptippen varje år. Hälften av dessa hade kunnat återanvändas, hävdar företaget Inrego. – Miljöbesparingen är betydande, säger Henrik Nilsson på Inrego
Resultatet visar att majoriteten, 51 procent, av företagen och myndigheterna antingen skrotar datorerna eller lägger utrustningen i förråd. I offentlig sektor är siffran något lägre, 46 procent, medan börsbolagen är ännu mer skrotningsbenägna (64 procent).

Visst händer det att man blir frestad av att köpa nytt trots att det gamla fungerar. Vi har en tjock-TV som nu fungerar som en radio. I förra veckan kom och gick bilden. Jag trodde det berodde på att det var lite busväder ute men inte denna gången. Bildröret har gjort sitt. TV är arvegods från min sambos föräldrar och är cirka 15 år gammal. Vi har funderat några gånger på att köpa en ny men kommit överens om att vi väntar tills den gamla går sönder.
Frågan är om det kommer att vara möjligt att reparera TV:n. Att det blir dyrare än att köpa en ny är nog helt klart.
Frågan är hur mycket mindre energi en ny TV kommer att konsumera än vår gamla tjock-TV?

Tänkte jag oavsett skall undersöka om det går att reparera den gamla. Nu funderar vi på om vi överhuvudtaget ska köpa en TV. Vi får se.

Den här artikeln handlar ju inte om TV-apparater utan om datorer och det är ju lite annorlunda. Här finns det ju en koppling mellan mjukvara och hårdvara. Nya operativsystem kräver nya processorer. Vanligtvis behöver man inte nya operativsystem. Det tillkommer några finesser varje gång men behöver man dessa?

Inrego tar årligen in över 100 000 datorer och annan IT-utrustning och har en återanvändningsfrekvens på 91 procent. Vilket inte är så illa.

– Jag skulle uppskatta att minst hälften av den utrustning som skrotas totalt sett skulle kunna återanvändas och då räknar jag lågt. Miljöbesparingen jämfört med att köpa nya datorer är betydande, säger Henrik Nilsson.

Eftersom det är så många apparater blir summan av effekterna desto större. Man brukar säga att sopor eller avfall är något som inte har något värde och då borde ju inte datorutrustningar skrotas eftersom de ju har ett värde. Vi som konsumenter blir bara glada om vi blir av “apparaterna” när vi egentligen borde ta betalt för att någon skulle ta hand om dem och tjäna pengar på att fixa till och sälja vidare. Problemet är bara att det finns starka krafter för att just sälja nytt och att intala oss konsumenter att det gamla ska kasseras.

Som konsument kan man göra mycket men det gäller att stå på sig och fundera på konsekvenserna av sitt handlande. Sedan kan man ju hoppas att handeln och tillverkarna gör sitt.

sön
22
jan
2012
söndag, 22 januari, 2012 | Skriven av:

DN skriver “För mycket kött bakom många fall av cancer”

Människor äter alltmer kött. Samtidigt hopar sig bevisen för att kött och charkuteriprodukter orsakar cancer och andra sjukdomar.

Enligt den senaste statistiken äter en genomsnittlig svensk ungefär 85 kilo kött om året – eller 1,6 kilo i veckan. För sextio år sedan åt vi mindre än ett kilo i veckan.

Det finns många anledningar varför det är lämpligt att äta mindre kött. För min del är det de etiska aspekterna som är viktigast men det finns även hälsoskäl.

Det kommer fram fler och fler studier som visar på starka samband mellan cancer och konsumtion av kött och charkuteriprodukter. Även om det blir fler vegetarianer så ökar köttkonsumtionen.

Ökningen beror framför allt på att människor i många länder har fått det bättre ställt. Dessutom har köttet blivit billigare eftersom djurproduktionen har blivit mer industrialiserad. Fler kan kosta på sig att äta kött. Ofta och mycket.

Trist att ökat välstånd kommer till stånd på djurens bekostnad.

Det är dessutom skillnad på kött och kött. Det mest skadliga är charkprodukter och sedan rött kött.

Säkrast är att skippa köttet vilket ger djuren ett bättre liv och mindre klimatbelastning …

Kategori: etik, hälsa, klimat  | 2 kommentarer
ons
18
jan
2012
onsdag, 18 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Först ut med köttfri dag”

Spyken går i bräschen för miljön och inför en köttfri dag i veckan. Och det är eleverna själva som har drivit på.
Stämningen på Spykens gymnasium var under gårdagen positiv. Hanna Nilsson, samhällsprogrammet i årskurs 3:
– Jag tycker att det är skitbra! Nu är alla tvungna att äta vegetariskt, plus att man blir uppmärksam på varför. Alla tvingas tänka efter varför vi gör det. Men det är bra att vi inte har en hel vecka som är köttfri. Det räcker med en dag.

Ibland blir man glad av att läsa tidningen. Denna gång för att man lyssnat på eleverna och att det dessutom handlar om en jätteviktig fråga. Jättebra att man kopplar ihop teori och praktik. Det gäller inte bara att snacka utan behövs även verkstad.

Dessutom är det bra att det blir föreläsningar, debatt och diskussion. Vår livsstil påverkar klimatet och då är det viktigt att visa att det finns saker man göra. Man kan minska sin köttkonsumtion, man kan köpa second hand …
Listan på vad man kan göra kan göras lång.

Lägger man till etiska aspekter så finns det ännu fler skäl till att ha en köttfrimåndag …

fre
21
jan
2011
fredag, 21 januari, 2011 | Skriven av:

HD skriver : Årslångt klimatprojekt avslutas med fest

170 familjer från 18 skånska kommuner har under ett år försökt börja leva miljövänligare med gratis experthjälp. Tillsammans uppges de har sparat tonvis med koldioxid.
I ett år har cirka 170 skånska hushåll från 18 kommuner klimatbantat. Nu avslutas KlimatVardag, som projektet heter, med en stor fest i Malmö i eftermiddag.

Bra projekt som borde växlas upp så att fler skåningar kommer med. Viktigt att inte bara mäta utsläpp utan även ta upp “livstil” och beteende. Genom att ändra livsstil och beteende blir det långsiktiga och hållbara resultat.

– I genomsnitt har varje deltagare minskat sina utsläpp med ett ton koldioxid. Det är kul att se, tycker Helena Thelander, projektledare på Hållbar Utveckling Skåne (HUT).

Hur vi konsumerar och vad vi konsumerar påverkar klimatet avsevärt. Man kan följa projektet och få tips hur man minskar sin klimatbelastning på HUT:s hemsida. Man kan göra mycket själv utan att vara med i ett projekt. Det viktiga är att man börjar och gör något.
Ingen kan göra allt – men alla kan göra något!

Region Skåne och Kommunförbundet är medarrangörer och Miljövårdsfonden i Skåne medfinansiär.

lör
15
jan
2011
lördag, 15 januari, 2011 | Skriven av:


Eriksson – Sista Versen

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
ons
22
dec
2010
onsdag, 22 december, 2010 | Skriven av:

Läser i Nya MiljöAktuellt : Nu förbjuds amerikaner att torka tvätt miljövänligt
Jag hittade artikeln under “Årets bästa miljönyheter på Miljöaktuellt.se“.

I USA har debatten om tvättstrecken blossat upp eftersom vissa bostadsrättsföreningar har förbjudit de boende att hänga tvätt med hänvisning till att det ser ”fattigt” ut och därmed sänker värdet på bostäderna och ger bostadsområdet ett lägre anseende och därmed lägre vinst för fastighetsägaren vid försäljning. Istället anser styrelserna att man ska använda torktumlare eller torkskåp, som förbrukar energi och orsakar koldioxidutsläpp, och dessutom, i fallet torktumlare, nöter på kläderna.

Allt kan hända i det stora landet i väster. Man förbjuder klädstreck för att det “sänker värdet”, dessutom har det inträffat en dödskjutning p g a bråk om kläder på ett streck.
Det finns dock hopp för omedelbart har fria jag-tvättar-som-jag-vill-grupper bildats och lagstiftningen i USA är på väg att svänga till tvättstreckens fördel.

Vad ska man säga, detta är väl ett typiskt välfärdsproblem …

Kategori: energi, klimat  | Skriv en kommentar
ons
15
dec
2010
onsdag, 15 december, 2010 | Skriven av:

Dagen började med att möte med tjänstemannen som sköter klimatkommunerna. Jag har fått den stora förmånen att vara sammankallande i Klimatkommunernas valberedning. Klimatkommunerna består av 24 kommuner och en region och snart blir även Region Skåne medlem. Årsmötet då en ny styrelse ska väljas sker inte förrän mars/april men det tar ju tid att bereda valen. Det är som sagt 24 kommuner och snart 2 regioner. Från Lycksele i norr till Malmö i söder.

Efter det blev det en tur till Malmö och min första träff med regionens kulturförvaltning. Hittills har jag mötts av glada tillrop och det blev även ett mycket trevligt och varmt mottagande på kulturförvaltingen. resultatet av mötet blev att almanackan fylldes ytterligare med möten.
Jag kommer att få mycket att göra med kulturnämnden men det är ju bara trevligt. Roligt att få jobba med något man tycker är meningsfullt, intressant och roligt.
Det finns många utmaningar. Frågan är bara var man börjar men det kommer jag säkert på vart det lider.

Efter turen till Malmö blev det mitt sista sammanträde med Lunds Kultur- och fritidsnämnd. Jag missade tyvärr en del av mötet men jag hann med avtackningen och julbordet på Grand. Jag åt inget julbord utan fick Grands Gröna Trerätters meny. Det smakade gott och så tog jag hallon, fruktsallad och choklad från julbordet. Blev precis lagom mätt.

Nu är det dags att sova för att klara av torsdagens utmaningar.

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

lör
13
nov
2010
lördag, 13 november, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Miljöministerns super-Volvo med 400 el-hästar”

Till och med en miljöminister tillåts falla för den svarta Volvoskönheten med 400 hästar under huven. Förklaringen: Det är el-hästkrafter och då blir det poäng i miljöministerns bok.

Det här visar problemet med Carlgrens politik. Även om det är bra att det satsas på elbilar kan man undra om det verkligen är så klimatsmart att bygga elbilar med 400 hästkrafter?

Vem kommer att ha råd att köpa dem, med eller utan supermiljöbilpremie?

Varifrån ska elen komma?
Nya kärnkraftverk kanske. Oavsett vilket bränsle det blir i framtidens bilar måste de vara bränslesnåla. Det finns ingen gratis och helt problemfri energikälla. Dessutom krävs det resurser för att bygga en bil oavsett om det är en elbil eller inte.

fre
12
nov
2010
fredag, 12 november, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Trängselskatt bättre än miljöbilspremie”

Miljöbilspremien är inte kostnadseffektiv. Det finns bättre styrmedel som ger bättre effekt för pengarna, visar forskning.
Visserligen har miljöbilspremien lett till at det säljs fler miljömärkta bilar som etanol- ochbiogasbilar, men det är ett dyrt och inte särskilt kostnadseffektivt instrument.
Satsningar på till exempel autsläppsrätter och trängselskatt ger mer effekt och bättre utdelning på satsade pengar.

Alliansen pratade om supermiljöbilpremie innan valet. Om de kommer att genomföra den är väl inte helt klart. Premien skulle kunna ge 40 000 kr. Sveriges bilpark består av minst 4 miljoner bilar och visst är det bra att det blir fler miljöbilar men till vilket pris. 1000 bilar skulle kosta 40 miljoner. 1000 bilar är 0.025 % av den totala bilparken och ger inga större utsläppsminskningar.

En supermiljöbil kommer inte att vara billig så stödet kommer enbart att gynna de som tidigare gynnats av alliansens skattesänkningar och bortagning av fastighetsskatten.

MInskningen av utsläppen från trafiken har inte varit så lyckosam. Trots miljöbilar och andra bränslen har de totala utsläppen ökat p g a att antalet bilar och antal körda km har ökat.

Ska miljöministern verkligen minska utsläppen behövs det åtgärder som även minskar trafiken och då behövs det andra åtgärder som t ex trängselavgifter kombinerat med satsningar på spårburen trafik och kollektivtrafik.

Uppsatsen heter An analyis of the Swedish green car rebate och har nyligen belönats med Juseks ekonompris.

tis
9
nov
2010
tisdag, 09 november, 2010 | Skriven av:

Sitter på X2000-tåget mot Stockholm och passerar just Nässjö som nu är klätt i vinterskrud. Jag ska byta i Mjölby för att åka vidare till Örebro. I Örebro ska jag vara med på Klimatkommunernas medlemsmöte. Såg att det var klass 1 varning med snö och kraftig vind i Örebro.

I Småland har det kommit en del snö så det är riktigt vacker att se ut genom tågfönstret. Är dock inte riktig redo för vinter och snö. Har dock varma kläder med mig men det känns alldeles för tidigt med att pulsa i snö.

Åker med ett tidigare tåg än nödvändigt eftersom biljetten var billigare. Skönt att ha god tid på sig. Stress är inte nyttigt. Kan använda tiden till att läsa handlingarna inför regionstyrelsen den 15 november. Det finns många dokument att sätta tänderna i. Bland annat ska ägardirektiven för Malmö Opera och Musikteater AB upp till beslut. Sedan finns det en granskning regionens revisorer “Effektivitet i sjukvården”.

lör
11
sep
2010
lördag, 11 september, 2010 | Skriven av:

I Naturskyddsföreningens enkät med anledning av valet den 19 september överensstämmer SNF:s krav med den miljöpolitik Miljöpartiet driver.

Moderaterna är otydligast vad de vill. De pratar gärna miljö men gör inget. Centern är tydligare men driver inte på i miljöfrågorna.
Folkpartiet svarar ja på en del enkätfrågor men lägger till kommentarer som strider mot “ja:et”.

Enkätsvaren visar också att alliansen inte är så ense som de försöker ge sken av. De är dock ense om att Sverige inte ska gå före och införa högre miljökrav än EU. De tror att detta är ett hot mot svenska företag och svenska jobb. I realiteten är det precis tvärtom, en ambitiös miljöpolitik är smart näringspolitik.

Naturskyddsföreningen har också gjort en undersökning av vad partierna sagt att de ska göra och vad de gjort.

Även detta är intressant läsning. Rätt mycket röda pluppar för alliansen.

Miljöpartiet står upp för naturen när den hotas av kortsiktiga intressen!
Vill du också göra det rösta då grönt den 19 september!

Läs allt on enkäten!
Läs mer på SNF:s hemsida!

ons
28
jul
2010
onsdag, 28 juli, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Miljonfynd på loppis

På loppmarknader hoppas man alltid på det stora fyndet. För amerikanen Rick Norsigian slog önskningen in.

Det var tio år sedan Norsigian köpte 65 fotonegativ på en loppmarknad i orten Fresno, i Kalifornien. Då kostade de sammanlagt 45 amerikanska dollar. Idag har de värderats till 200 miljoner dollar. Anledningen är att man med experthjälp kunnat konstatera att negativen visar sig vara äkta verk av kända fotografen Ansel Adams.

Detta visar att man kan göra fynd på loppis men det är väl sällan de blir av denna kalibern. Viktigast dock är att loppis gör att saker återanvänds vilket minskar resursslöseriet.

En kommentar på DN:s sida var “det är därför man inte ska ge bort saker till loppisar…”. Kanske var den lite skämtsam men det är klart att man ska ge bort saker som man inte använder till loppisar. Det finns många loppisar som drivs av organisationer som använder intäkterna till att hjälpa andra i Sverige men även utanför Sveriges gränser. Detta innebär att det blir en “mereffekt”. Vi sparar inte bara resurser vi ökar stöd till personer som behöver det. Dessutom kan vi ju själva göra fynd genom att köpa vad andra har lämnat till loppisen. Så loppisar är bra. Fortsätt lämna in.

Det är egentligen lite sjukt att några glasnegativ kan vara värda så mycket som 1.4 miljarder kronor även om “Adams, som dog 1984, var en av sin tids största naturfotografer, mest känd för sina bilder av den amerikanska västern.”

fre
18
jun
2010
fredag, 18 juni, 2010 | Skriven av:

NyaMiljöAktuellt skriver Moderaternas sympatisörer lever minst miljövänligt

Moderaternas sympatisörer anser själva att de lever minst miljövänligt av riksdagspartiernas väljare. Det visar Miljöaktuellts stora webbenkät.

Miljöpartiets sympatisörer lever mest miljövänligt och moderaternas lever minst miljövänligt – i varje fall enligt dem själva. Det visar Miljöaktuellts stora webbenkät med 725 deltagare.

Av detta kan man inte dra så stora slutsatser. Svaren känns kanske självklara men man ska nog inte dra några slutsatser endast utifrån denna undersökning. Det är ju inte konstigt att man bryr sig om miljön om man är engagerad i miljöfrågor.

Hade varit intressant att jämföra självskattningen med en objektiv undersökning. Då hade kanske resultatet blivit än starkare för miljöpartisympatisörer och svagare för moderatsympatisörer.

Vi bad också de svarande att betygsätta sig själva på miljöområdet. I en skala från ett till fem fick de avgöra hur bra de var på att resa miljövänligt, till exempel till jobbet. På samma sätt fick de svara på hur bra de var på att köpa ekologisk mat och miljömärkta produkter. Likaså fick de sätta betyg på sig själva när det gällde hur bra de var på att källsortera och återvinna exempelvis glas, papper och plast.

Hade varit intressant att se svaren på de olika frågorna och inte bara sammanställningen.

Våra livsstilar påverkar miljö och klimat mycket mer än många tror.

Hela listan:
Partisympati – Eget miljöbetyg
Miljöpartiet – 4,6
Vänsterpartiet – 4.0
Socialdemokraterna -3,8
Centern – 3,5
Vet ej – 3,5
Kristdemokraterna 3,4
Folkpartiet – 3,4
Moderaterna – 3,3
Annat parti – 3,1

Kategori: klimat, miljö  | Skriv en kommentar
tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Därför måste vi alla bli veganer

En ny FN-rapport konstaterar att köttkonsumtinonen måste minska drastiskt och omgående för att rädda planeten från klimatförändringens värsta konsekvenser.

För att rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till vegandiet. Västvärldens förkärlek till kött och mejeriprodukter är ohållbar då världens befolkning växer mot berkäknade 9,1 miljarder år 2050. Det skriver FN:s internationella panel för hållbar resursanvändning, UNEP, i den nya rapporten “Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production – Priority Products and Materials”.

Rapportförfattarna hävdar till och med att köttkonsumtionen på vissa sätt är ett värre hot mot klimatet än fossila bränslen och skriver “Jordbrukets inverkan på klimatet förväntas öka stort på grund av den ökande befolkningens konsumtion av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen, är det här svårt att hitta alternativ – människor måste äta. Att minska jordbrukets inverkan är bara möjlig med en stor världsomspännande ändring av människors diet, bort från animalisk föda.”

Jordbruket står enligt rapporten för 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Man påpekar också att jordbrukets miljökonsekvenser också sträcker sig utanför klimatet till exempel står jordbruket, särskilt kött och mejeriproduktion, för 70 procent av världens färskvattenkonsumtion och för 38 procent av världens totala landanvändning. Enligt en tidigare rapport från FN kommer världens matproduktion behöva öka med 70 procent för att kunna föda världens över 9 miljarder människor år 2050.

What can I say?

Läs själv – hela rapporten!