Inlägg under kategori » IT «

tis
31
jan
2012
tisdag, 31 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Symantec: Stäng av PC Anywhere bums!”

Säkerhetsföretaget Symantec uppmanar användare av företagets programvara PC Anywhere att genast inaktivera den. Anledningen är att hackare kommit över källkoden genom dataintrång.

Det är väl knappast så bra för ett företag som talar om sig som “SÄKERHETSFÖRETAG” att det har läckt ut programvara. Speciellt inte om programvaran hanterar fjärrstyrning av datorer.

Att det kan hända den bäste är väl helt OK men man kan undra varför det har dröjt så länge innan företaget varnar för att använda deras programvara.
I januari hävdade en grupp hackare att det kommit över källkoden och hotade med att de skulle offentliggöra den. Då meddelar företaget att den stulna koden kom från ett intrång 2006.

Nu skriver vi 2012. Vad har hänt?
Har Ny Teknik missat i sin research?
Eller har företaget legat lågt och hoppats på att det inte skulle avslöjas. För det är lite pinsamt att man kan hacka ett säkerhetsföretag …

Kategori: IT, säkerhet  | Skriv en kommentar
tor
12
aug
2010
torsdag, 12 augusti, 2010 | Skriven av:

Jag under en längre tid använt Glocalnet och har varit nöjd kund förutom när det gäller det mobila bredbandet och att det varit så dyrt att surfa med min iPhone.

Nu har Glocalnet inför ett tjänst som kostar 59 kr för 3 GB och då tänkte jag att jag skulle använda denna även när jag surfar med datorn. Det finns en funktion i iPhone där man delar ut internet via Bluetooth eller via USB-kabel. Problemet har varit att jag inte fått detta att fungera. Först så hade jag problem med MMS och surfandet. Sedan fixade detta sig efter lite ändrade inställningar. Då blev nästa problem med att jag inte fick upp menyn där man startar utdelningen av internet.

Jag har ringt och ringt till Glocalnets kundservice. I början försökte få det till att problemet var själva iPhonen. Jag har återställt och uppdaterat min iPhone ett antal gånger och inget har hjälp. Jag lånade ett SIM-kort från Telenor och då dök menyn upp, så det var inget fel på telefonen.

Det har tagit en massa tid och så när jag inte följde instruktionerna från Glocalnet så fungerar det. Jag vet ännu inte om det debiteras på rätt sätt. Jag får kolla i morgon och se om mitt surfande i kväll kom på mitt Glocalnet-konto eller om det blir en extra debitering.

Det som gjorde att det fungerade var att jag istället knappade in inställningarna för Telenor i stället för Glocalnet.

Så nu är allt frid och fröjd förutom att Bluetooth inte fungerar på min iPhone. Är det inte det ena så är det det andra.

Nu är det inga problem att klara sig utan Bluetooth men irriterande är det. Så det är bara att avskriva planerna på att köpa en iPhone 4, det hade löst alla problem och så hade det blivit snabbare surfning.

Skönt att jag nu lugnt kan sluta med det mobila bredbandet och därmed sänka min “surf”-kostnad.

Kategori: IT  | Skriv en kommentar
lör
7
aug
2010
lördag, 07 augusti, 2010 | Skriven av:

Har haft Glocalnets mobila bredband ett tag. Är inte direkt nöjd med det mobila bredbandet men telefon, mobil och bredbandet via telefonledning är OK. Maxhastigheten med det mobila bredbandet har jag aldrig uppnått och helt problemfritt har det heller aldrig varit. Nu har jag sagt upp detta och tänker köra internet via min iPhone. Bredbandet i iPhonen fungerar OK men jag kan inte dela ut det till datorn.

Jag har ringt kundtjänst och de säger att det ska fungera men det gör det inte. Det ska finnas en meny där man kan dela ut sitt bredband men den kommer inte upp när jag har ställt in bredbandet för att koppla upp mig mot Glocalnet. Byter jag insträllningar som om jag använde Telenor:s nät då kommer menyn upp men då fungerar inte bredbandet.

Jag har ring Glocalnets kundservice men har ännu inte fått någon hjälp som avhjälper mitt problem. Får väl ringa igen och tjata …

I dag har det varit varmt och skönt. I morse såg vädret inte ut att bli så bra. Klart.se visade att det skulle bli regn men det blev det inte. Det var lite svalare än normalt men det var bara skönt.

I morgon fyller Anina, min sambo år och vi ska ha ett litet kalas i trädgården så idag har det varit en del förberedelser för detta. Trädgården är inte i tipp-topp skick men det får duga. Hoppas bara att det blir upphållsväder i morgon.

Har inte varit uppkopplad tidigare idag eftersom jag försöker att slappna av och glömma “valet”. Jag behöver vila mig och ladda batterierna inför valrörelsen.

I morgon blir det ingen valrörelse i alla fall utan bara kalas och Ärtholmens halvårsmöte. Nästa vecka blir det åter valrörelse och så kör kommunstyrelsen igång. Behöver vila mig inför kommande vecka. Får väl anstränga mig lite extra att ta det lugnt och njuta av kolonilivet.

Katterna håller oss sysselsatta. Alice börjar nu bli lite mer tam men mycket återstår. Hon verkar vilja bli klappad ibland när hon lägger sig precis framför fötterna och vänder upp magen.

Ella har kommit tillbaka. Hon kommer nu morgon och kväll. Såret verkar vara OK, något större än vad som lovades. Beror kanske på att de fick ta bort en cysta som fanns i den ena äggstocken. Tyvärr blir det lite besvärligare med Ellas närvaro men vi kan inte skrämma iväg henne från vår koloni. Vi får hoppas att kattungarna kan hantera att deras mamma går utanför och jamar. Ibland svarar kattungarna och ibland kallar kattungarna. Fortfarande blir de lite oroliga när de hör Ellas jamanden.

Nu är det åter dags att sova. Känner mig ganska så trött så det är bäst att sova nu. Det blir en lång, men trevlig, dag i morgon med Aninas kalas …

ons
20
jan
2010
onsdag, 20 januari, 2010 | Skriven av:

Tittar på Kvällsöppet i TV4 som i kväll handlar om vargjakt. Alliansen har verkligen sköt vargjakten på ett omdömeslöst sätt. Miljöministern säger först att vargstammen i Sverige är genetiskt svag. Hans lösning på detta problem är att ge 12 000 jägare licens att skjuta 27 vargar. På några dagar har man skjutit minst 27 vargar, många av dessa blev skadeskjutna. Det var rena turen att det inte sköts ännu fler.

Vargforskare hävdade innan jakten att alliansens politik riskerade att skada vargstammen. Efter vargjakten är de fortfarande övertygade att licensjakten skadat vargstammen.

Obduktionen av vargarna visar att alla skjutna vargar var friska med gott hull och starka muskler. Om man ville skjuta av sjuka vargar så är det helt osannolikt att man skulle lyckas med detta på det sätt som alliansen genomfört denna jakt.

En vargjägare ville utrota vargen i Sverige med motiveringen att den finns österut. Om alla länder resonerade så riskeras alla vilda djur att utrotas.
Att denna licensjakt inleder 2010 är extra pinsamt för Sverige, eftersom 2010 är av FN utsett till “International Year of Biodiversity” och att pengarna till denna licensjakts administration bekostas av regeringens anslag för biodiversitet.

Alliansen har bäddat för problemet genom att minska stödet till naturvården. Givetvis måste de som drabbas av vargen ersättas. Genom vargstängsel kan man minska problemen. Ett vargstängsel som stänger ute vargar fungerar mycket bättre än än ett vargstängsel som stänger inne vargen inom ett litet område. Att sätta upp vargstängsel är kostsamt för den enskilde och därför behövs mer stödpengar till naturvård.

Det finns många skäl att byta ut alliansregeringen, ett av dessa är att skydda djur och natur.

ons
28
okt
2009
onsdag, 28 oktober, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Barnen rasar mot Kamratposten”

Anrika Kamratposten har hamnat i blåsväder. Och det är barnen som stormar mot tidningen som från och med nu tänker ta betalt för sin webbsajt.

– Jag skäms inte för att vi tar betalt, säger chefredaktören Ola Lindholm.

“Asdåligt.” “Jag får typ sluta äta godis.” “Farväl alla kompisar.”

Så låter det just nu i inläggen på barntidningen Kamratpostens webbsajt, KP-webben. Bonnier Tidskrifter, som äger Kamratposten, har beslutat ta betalt av alla som har ett konto på webbsajten – även om man är prenumerant av papperstidningen. Nitton kronor i månaden ska det kosta, efter en gratis provmånad, och det har fått många av de unga användarna att reagera.

– Vi visste att det skulle bli starka reaktioner. När man skapar en community för barn på det här viset så blir det liksom deras ställe, de känner att det är deras plats. Så det är klart att många reagerar, säger Ola Lindholm, tv-profil och chefredaktör för Kamratposten.

Ja det är ju sorgligt att krisen drabbat Bonnier Tidskrifter att de inte kan ha en gratis websida.
Det visar lite varför de “äger” Kamratposten. Visserligen har väl pappersupplagan kanske minskat så deras intäkter har minskat men ändå …

Bra att de inte har någon reklam men så mycket pengar kan det väl knappast röra sig i det totala sammanhanget. Svagt att inte ens de som betalar för en papperstidningen får tillgång till internet gratis.

Konstigt att detta inte kunde inrymmas i Bonniers ekonomi men ska man tjäna mycket pengar så blir det så här.

Nu var det ett tag sedan jag läste Kamratposten och den kanske inte är som den var när jag gick i skolan så det kanske inte är någon förlust.

Kategori: barn, ekonomi, IT  | Skriv en kommentar
ons
1
jul
2009
onsdag, 01 juli, 2009 | Skriven av:

I går blev de sent. Jag mekade med datorn. Det är nu avsevärt mycket lättare att öppna en bärbar Mac än det var för några år sedan. 21 skruvar och lite försiktigt böjande så var tangentbord och musplatta loss. Jag testade att ta bort kablar. tog bort en del damm och smuts som kommit in “i datorn”. Tyvärr ingen förbättring.
Surfade på nätet och hittade att det skulle gå att köpa en ny front med musplatta för cirka 2500 kronor. Lite uppgiven gick jag till sängs.

Efter frukosten som utgjordes av en hallon, smultron och jordgubbsmixning med lite banan och cashewnötter så tog fram skruvmejslarna igen.
Efter lite trixande så fungerade det igen. Utan att bestämt veta vad jag gjort. Misstänker en liten metallkläpp som jag inte vet vad den gör men det var den jag blåste lite på för att få bort smuts och damm och som jag lirkade lite på.

Nu är det spännande och se hur länge det ska vara.

Nu får det bli lite trädgårdsarbete som kan utföras i skuggan. För i solen är det alldeles för varmt.

Kategori: IT  | Skriv en kommentar
tis
30
jun
2009
tisdag, 30 juni, 2009 | Skriven av:

MusplattaSom sagt vår dator fungerar inte till 100%. Musplatta och tangentbord har slutat fungera. OK om man kopplar till externa.
Jag tror att det är musplattan som har blivit utsliten. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara problemmed själva tangentbordet. Det sitter en krets på tangentbord & musplatta. Det kan givetvis vara något problem denna krets.
Man byter inte bara musplatta utan man måste byta ovandelen med strömbrytare och krets.
Man kan köpa från USA men det hade varit bar att kunna köpa från Sverige ännu bättre hade det varit att köpa en kraschad Mac Book Pro 15″ där musplattan fungerar.
Frågan är var hittar man en sådan?
Lämnar jag in datorn kostar det säkert ett antal tusen bara för att ta reda på vad jag vet och sedan kostar det att reparera.
Vi får se hur vi ska göra.

Kategori: IT  | Skriv en kommentar
tor
14
maj
2009
torsdag, 14 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bredbandsoperatör döljer fildelande”

Allteles kunder får nu en gratis anonymiseringstjänst som döljer eventuellt fildelande. Därmed blir också Ipredlagen verkningslös. Vi säkrar våra kunders rätt till en privat sfär på internet, säger Allteles vd.

Stockholm. Bredbandsleverantören Alltele ger sina 120 000 kunder möjlighet att gratis ladda ner en avancerad anonymitetstjänst. Bakom beslutet ligger en efterfrågan från bolagets kunder.

Motmedel mot IPRED är inget nytt. redan 24 mars kunde man läsa i SvD “The Pirate Bay startar anonymiseringstjänst”

The Pirate Bay utvecklar nu en anonymiseringstjänst. Tjänsten ska heta Ipredator och för första gången tänker nu gänget bakom fildelningssajten ta betalt.
Tjänsten bygger på så kallad VPN-teknik. Peter Sunde, en av The Pirate Bays grundare, förklarar att användaren får ett konto och i stället för att koppla upp sig på internet direkt går uppkopplingen via Ipredatorn.

IPRED är ett beställningsverk av stora film- och musikbolag. Syftet är att tjäna ännu mer pengar inte i första hand att låta de som skapar “kultur” ska kunna leva på det.
IPRED ändrar grundläggande principer inom rättsväsendet och är ett hot mot den personliga integriteten.

Man kan undra om alliansen och socialdemokraterna som röstade för IPRED fortfarande tycker att det var ett klokt beslut?

Det hjälper kanske Piratpartiet att komma in i Europaparlamentet.

Läs mer!
Lage Rahm
StoppaIPREDnu

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

SVT skriver “Pirate Bay-domare anklagas för jäv”

Domaren i Pirate Bay-målet kan ha varit jävig. En kartläggning som SR:s P3 Nyheter gjort visar att domaren Tomas Norström är medlem i flera föreningar som sysslar med upphovsrättsfrågor.

-Jag tycker att domaren borde ha avsagt sig målet. Det är ett klart delikatessjäv, säger advokat Leif Silbersky till P3 Nyheter.

Norström sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR) och är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU). Andra medlemmar i SFU är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången.
Föreningen uppger sig vara “en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.
-Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, kommenterar Norström.
En av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

Borde man inte som domare inse att man är jävig i detta fallet?
Man är medlem i föreningar som är med och driver frågan. Borde man inte i alla fall ha funderat på det hela och anmält hur det hel låg till?
Detta är väldigt olämpligt av flera anledningar.
Vad man må tycka om domen ger detta ändå upphov till ett tvivel att rättegången har gått rätt till.
Detta kan innebära att rättegången måste göras om vilket innebär att skattepengar har slösats bort på ännu en lång rättegång. Ska rättsväsendet ha någon funktion måste det vara trovärdigt. Ett sådant här handlande riskerar att minska medborgarnas tro på rättssystemet.

Krav på ny rättegång
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.
“Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början”, skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

tor
12
mar
2009
torsdag, 12 mars, 2009 | Skriven av:

krokus_mars_2009I dag lämnade jag in två interpellationer. Den ena handlar om Ungdomsforum som jag skrev lite om i går och den andra handlar om “Öppen källkod“.

Interpellationerna kommer att behandlas i mån av tid på nästa kommunfullmäktige som äger rum den 26 mars. Det är avsatt en timme, kl. 20.00, för interpellationer. Så det beror på antalet interpellationer och givetvis hur lång tid varje interpellation tar.

Miljöpartiet har också lämnat in en annan interpellation som handlar om Översiktsplanen.

På vägen till kansliet i dag så passerade jag krokusar som blommar. Tyvärr blev fokus inte på själva krokusarna utan på marken bakom. Har inte riktigt lärt mig använda kameran på mobilen ännu, men men .

Skönt i alla fall att fler vårtecken dyker upp.

mån
9
mar
2009
måndag, 09 mars, 2009 | Skriven av:

IDG skriver : “Kommuner rasar mot Microsoftlåsning”

Nio västsvenska kommuner har siktet inställt på Openoffice, men många verksamhetssystem är inte anpassade för den plattformen. Det vill kommunerna nu se ändring på.

Många kommuner överväger att byta Microsofts Office mot Openoffice. Ett hinder på vägen är de många andra produkter som används och behöver anpassas för en mer öppen plattform. Därför har en projektgrupp från nio kommuner gått ut med en skrivelse till en rad leverantörer där de vädjar om anpassningar av produkterna.

– Vi upplever ett ganska svalt intresse från deras sida för att öppna sina system. Många system är i dag hårdkodade för Microsofts Officepaket. När vi talar med supporten hos it-leverantörerna förstår vi att det inte pågår något arbete varken för att stöda ett öppet dokumentformat eller för att kunna öppna utdata i andra program än Microsofts, säger Göran Westerlund, it-chef på Alingsås kommun.

Det är på tiden att något görs för att motverka Microsofts näst intill monopolliknande ställning.
Det offentliga borde verkligen värna om öppna lösningar för att gynna konkurrens. I detta fall är det verkligen behövligt med konkurrens.

Om det offentliga satsar på “öppna lösningar” kommer kommunerna att kunna sänka sina kostnader och detta kommer även att påverka oss vanliga konsumenter.

Mångfald är bra även inom detta område.

Läs mer om “Öppen källkod”

Kategori: ekonomi, IT, teknik  | Skriv en kommentar
ons
25
feb
2009
onsdag, 25 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ipred-lagen röstades igenom”

Efter en lång debatt röstade riksdagen idag igenom lagen som bygger på EU-direktivet Ipred.

stoppa_ipred_logga Det betyder att rättighetshavare, till exempel skivbolag, från 1 april kan gå till domstol för att få reda på vem som har ett internetabonnemang som har använts vid illegal fildelning.

Skivbolaget kan sedan till exempel kräva att fildelaren slutar eller stämma honom/henne på skadestånd.

Det blev som väntat, att alliansen och socialdemokraterna röstade igenom Ipred. Allt detta väsen från några riksdagsledamöter från alliansen blev som vanligt ingen handling. det blev bara prat. Socialdemokraterna försökte med lite kosmetika och ville tillsätta en integritetsombudsman och en upphovsrättskommission.

Ipred är bara ännu ett exempel i en lång rad integritetskränkande lagstiftningar. Lagen öppnar upp för en grov rättsosäkerhet där film- och skivbolag får agera privatspanare och begära ut information om vad privatpersoner gör på Internet.

Branschorganisationerna kan med Ipred-lagen begära ut personliga uppgifter om vem som äger ett visst abonnemang, vilket inte behöver vara samma person som fildelar.

Det måste gå att hitta moderna och rättssäkra lösningar för kulturspridning på nätet. Idag ifrågasätter ingen att vi kan låna kultur gratis på bibliotek, men att staten ersätter författarna för detta på ett annat sätt.

Ska man beivra fildelning måste man införa ett övervakningssamhälle och det det alliansen vill ha. Var har alliansens frihets ideal och integritetsskydd tagit vägen?

Danmark har redan sett problemen med en liknande lag där bolag har hotat med stora skadeståndskrav om inte man betalar en viss summa för s.k. upphovsmanna rätt.
Många har betalt för att undvika rättegång och ett jätteskadestånd, trots att man varit oskyldig.

Hur ska man veta vem som laddat ner filer? Man kan inte bara dra slutsatsen att det är den som betalar abonnemanget som gjort nedladdningen. Måste den som står för abonnemanget bevisa sin oskuld är detta en ny vändning i vårt rättssystem. Normalt ska rättsväsendet bevisa att man är skyldig.

Varför ska dessa bolag inte följa samma lagar som finns för övriga. Rimligen ska en misstänkt lagöverträdelse prövas av rättsväsendet.

Man menar att Ipred ska skydda de enskilda kulturutövarna men det är knappast dessa som kommer att tjäna på detta. Det är nog snarare de stora bolagen. Detta luktar beställningsjobb från stora amerikanska film- och skivbolag.

SDS skriver : “Ipred biter inte på fildelare som nekar”

Småskaliga fildelare ska inte omfattas av den nya Ipred-lagen. Det var budskapet efter att regeringen igår klubbat sitt lagförslag. Men det är bara en kosmetisk förändring – i princip alla som fildelar olagligt kan få sina namn utlämnade. Den misstänkte fildelaren måste dock i praktiken erkänna för att rättighetshavaren ska få några pengar i ersättning.

Detta är även det kosmetik. Problemet med att låta bolag agera polis i vinstsyfte är helt galet. Hur ska man bevisa att det är omfattande nedladdning. Vem kollar att detta underlaget är korrekt?
Ska internetleverantörer vara rättsinstans för detta?

Har alliansen bestämt sig för att privatisera rättsväsendet?

Men rättighetshavarna får svårt att tvinga fildelare till att betala ersättning för sin piratkopiering. Ett skivbolag kan till exempel kräva en misstänkt fildelare på pengar. Men om den misstänkte hävdar att det är någon annan som utnyttjat internetuppkopplingen för fildelning måste skivbolaget gå till domstol och bevisa att det är just ägaren till internetabonnemanget som är skyldig – vilket är mycket svårt om man inte har något annat bevis än en ip-adress.


DN, SvD, E24

mån
23
feb
2009
måndag, 23 februari, 2009 | Skriven av:

DN skriver : “Tung remisskritik mot FRA-lagen”

Remissvaren om den nya FRA-lagen är ingen rolig läsning för lagens förespråkare. Förra veckan kom kritik från bland annat hovrätten över Skåne och Blekinge. Och på måndagen sågade även Tullverket och Datainspektionen förslaget.

Så var det samma sak igen. Förödande kritik mot FRA-lagen.
Historien upprepar väl sig. Lite kosmetik och och sedan ställer alla i alliansen sig bakom förslaget, trots att många är kritiska.
Alla alliansen ungdomsförbund är fortfarande kritiska men det hjälper nog inte.

Den allvarligaste kritiken kommer från datainspektionen som menar att tilläggen i det senaste lagförslaget inte är tillräckligt för integriteten. Bland annat kritiseras det att den specialdomstol som ska inrättas enbart ska ha en ordinarie domare.

Domstolen ska pröva vad FRA får spana på. Datainspektionen ifrågasätter om domstolen verkligen är en oberoende domstol, samma kritik som tidigare har framförts från andra remissinstanser.

Vart har den personliga integriteten försvunnit???

Kategori: FRA, IT  | Skriv en kommentar
lör
15
nov
2008
lördag, 15 november, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt :

“Videokonferenser slår mot flyget”
“Nät & kommunikation Telepresence, amerikanska Ciscos nya generation video konferenssystem, kan revolutionera företagens kommunikation. Förlorare är flygindustrin som tappar affärsresenärer.

Ciscos produktsvit Telepresence för videokonferenser lanserades våren 2007. Det har snabbt blivit en succé för den amerikanska leverantören. Hittills har drygt 1 000 system installerats världen över och affärsenheten är den snabbast växande i Ciscos historia, uppger företaget.

– Det riktigt nya är att Telepresence ger en videokonferensupplevelse som är precis som ett verkligt möte. Därmed blir det möjligt att ersätta många affärsresor, säger Bengt Lundgren, vd på Cygate, ett dotterbolag till Telia som arbetar med systemintegration.

– För Teliasonera internt var återbetalningstiden för den första investeringen i Telepresence kortare än sex månader. Då har vi huvudsakligen räknat med sänkta resekostnader. Till det kommer effektivitetsvinster för personalen, säger han.”

Detta är ett utmärkt sätt att använda teknik för att minska klimatbelastningen. Dessutom blir det mer tid till annat än att resa. Det är alltså inte bara ekonomiska incitament.

Man behöver inte köpa dyr utrustning för enklare “möten”. Man kan t.ex. använda “Skype” eller “iChat”.
Det är märkligt att denna teknik inte har blomstrat tidigare.
Men bättre sent än aldrig!

Kategori: ekonomi, IT, klimat  | Skriv en kommentar
tis
28
okt
2008
tisdag, 28 oktober, 2008 | Skriven av:

Ibland rinner tiden bara iväg. I dag var en sådan dag.
Jag skulle lämna in vår dator på service. Vilket inte är något problem. Det är bara att gå till affären och lämna datorn.

Men så var det där med att vara utan dator. Det finns system där man gör backup på en extern server. Då hade det inte varit något problem alls men jag är lite tveksam till att lägga mina filer på en extern server.

Så istället spenderade jag tid till att föra över det som jag trodde skulle komma till användning under datorns bortvaro.
Hur länge som det tar innan vi får tillbaka datorn kan man aldrig veta.

Hann med ett pass med Friskis & Svettis. Har varit borta från Lund så mycket de senaste veckorna så träningen har tyvärr kommer i andra hand. Förhoppningsvis ska det åter bli tid till träning även om många kvällar är upptagna med möten.

Kategori: IT, jympa  | Skriv en kommentar
lör
25
okt
2008
lördag, 25 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Skrivarpulver orsakar cancer”

“Kolpulvret i tonerkassetterna i laserskrivare och kopiatorer framkallar cancer. “Det råder ingen tvekan om sambandet”, säger den forskningsledare som studerat frågan.

Vid universitetet i Rostock i Tyskland har man i flera år följt utvecklingen av lungsjukdomar hos servicetekniker vid skrivar- och kopiatortillverkare.

Vissa personer utvecklade allergier och förlorade rösten när de gick in i rum med laserskrivare eller kopiatorer som använder kolpulver i tonerkassetterna.

En servicetekniker som dagligen arbetat med tonerkassetter avled i lungcancer. Vid en undersökning av hans lungor konstaterades att de innehöll stora mängder kolpulver.”

När vi börjar få ner skadliga partiklar i stadsluften så upptäcker man detta. Hur många kopieringsmaskiner och skrivare som finns vet jag inte men de finns i de flesta kontoren.
Jag tycker alltid att det har känts lite obehagligt med fina pulvret. Det har liksom varit svårt att få bort från hud och kläder. Även om man inte har sett något pulver så hittar man det på sig.
Faran att byta en tonerkassett lite då och då är troligen inte så farligt men det finns givetvis många som jobbar dagligen med tonerkassetter över hela världen.

“När halterna av partiklar i luften är fem gånger högre än gränsvärdena för hårt trafikerade platser i stadsmiljön, då måste man hitta gränsvärde även för sådana arbetsutrymmen, säger professor Jonas i ett pressmeddelande.”

Lägger man dessutom till utsläpp av ozon blir problemet ännu större.

Det papperslösa kontoret lyser med sin frånvaro trots alla datorer och all IT. Det tar nog lång tid innan vi närmar oss detta.
Xerox hävdar att 40 % av alla kopior som görs i USA slängs samma dag. Detta är ett gigantiskt slöseri.
Man har nu börjat jobba med ett system där kopian suddar sig själv inom 24 timmar eller där kopian suddas innan man kopierar den nya texten.
För att detta ska fungera kan man inte använda vanligt papper och inte vanliga maskiner. Vilket som är mest miljövänligt vet man ännu inte.
Ska man minska antalet papper så måste fler läsa direkt från skärmen. För mig är det fortfarande en gåta att skärmar till datorer fortfarande inte kan visa en hel stående A4-sida i läsbar storlek. Dessutom finns det inget bra program där man kan enkelt anteckna och stryka under i ett pdf-dokument.

Kanske är detta en lysande affärsidé!
Eller?

Kategori: IT, miljö  | Skriv en kommentar
sön
28
sep
2008
söndag, 28 september, 2008 | Skriven av:

Efter att alliansen nu presenterat den modifierade FRA-lagen uttalar en del allianskritiker att de nu tycker att lagen är OK!
Alliansen försöker klara sig ur en svår situation utan att tappa förtroende att de är regeringsdugliga.
Det nya förslaget verkar vara lite klipp och klistra där man förlorat helheten. Kvar är att FRA väljer ut vad som ska avlyssnas och att det är en form av massavlyssning.

Det grundläggande problemet är bristen på respekt för den personliga integriteten.
Vilket behov av signalspaning behövs?
Vem är det man söker?
Vad finns det för alternativ till signalspaning?

Det enda rätta är att riva upp lagen och tillsätta en bred parlamentarisk utredning.

Kategori: demokrati, FRA, IT  | Skriv en kommentar
tis
16
sep
2008
tisdag, 16 september, 2008 | Skriven av:

Så var det dags igen för en demonstration. Det var en fin höstdag. De flesta som kom var unga. Det fanns dock undantag, inga namn nämnda.

Allt gick lugnt till. Polisen visade sin mjuka sida vilket är bra. De hade västar med texten “dialogpoliser”. Jag kommer ihåg demonstrationer för ett 5 år sedan då var det en annan attityd. Trevligt när det ändras till det bättre.


Svårt att uppskatta hur många det var totalt men det måste ha varit mellan 200 och 300 deltagare. Bitvis lät det ganska så bra när talkörerna skallade “Stoppa FRA” och Vad ska vi göra? * Stoppa FRA , När? * Nu , När? * Nu , När, när, när? * Nu, nu, nu.
Det kändes riktigt bra.


Det fanns även en del gröna flaggor. Det var sju talare från Piratpartiet/Ung Pirat, SSU, Ung vänster, Centeruppropet, Svart Måndag, Liberala studenter och inte minst Grön Ungdom och Miljöpartiet de Gröna.
Det verkar vara en generationsfråga i övriga partier förutom Miljöpartiet och Piratpartiet.

Protesterna från de i allianspartierna som är emot FRA-lagen känns lite lama. Man skyller på varandra att de andra inte röstade emot FRA-lagen. Centerns förslag till ändringar känns lite pinsamma.
Menar man allvar eller är det ett trick att inte mista väljare?
Länge har det funnits “oliktänkande” i diverse frågor som är med i debatter som är med opinionen. Sedan när det kommer till kritan och det skall röstas i riksdagen finns det inte längre någon oliktänkande bara en partilinje som alla ställer sig bakom med eller utan partipiska.

Nu ska det bli intressant att se vad alliansen gör. Nu kan bara inte de kritiska alliansledamöterna göra annat än att sätta ner foten och se till att FRA-lagen rivs upp. Annars kan de inte fortsätta vara med i sitt parti. Hur ska de kunna se sina väljare i ögonen?

Tyvärr har det gått prestige i frågan. Statsministern vill inte visa svaghet utan vill visa på regeringsduglighet.
Det känns inte så hoppfullt. Men man vet ju aldrig!!!

Hoppet är det sista som överger människan sägs det.

SkD, SDS, AB, SvD, DN, HD, Expressen, svt, GP, Ny Teknik

mån
15
sep
2008
måndag, 15 september, 2008 | Skriven av:

Den 16 september 2008, när Riksdagen skall öppnas, planeras en jättemanifestation i Stockholm. För alla oss som inte har möjlighet att ta sig till huvudstaden på grund av ESF, jobb/skola eller annat så hålls det även en demonstration i Malmö samma dag.

Demonstrationståget kommer att gå från Möllevångstorget uppför Bergsgatan, sedan svänga vänster till Triangeln och därifrån gå Södra Förstadsgatan ner till Möllevångstorget

Tåget går från Möllevångstorget 17.30!

Bl.a. talar Hampus Algotsson, Grön Ungdom och Lari Pitkä-Kangas, Miljöpartiet de Gröna i Malmö.

Träna på några talkörersexempel:
Avlyssna oss och vi avsätter er
FRA – inte bra
FRA – inget att ha
Hur länge ska de titta och vad tror de de ska hitta
Ingen Storebror i våra kablar
Jalla, jalla – privatliv åt alla
Reinfeldt, har du blivit knasi – varför vill du ha ett Stasi?
Vad ska vi göra? – Stoppa lagen
När? – Nu
När? – Nu
När, när, när? – Nu, nu, nu
Vad vill vi ha? – integritet!
Vad är det? – en rättighet!
Vår personliga integritet – är en mänsklig rättighet

Läs mer!

tor
11
sep
2008
torsdag, 11 september, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “Terroristexpert sågar FRA-lagen”

”Den ger inget skydd” skriver försvarets egen expert.

Massavlyssning är inte ett effektivt vapen mot terrorism.

Han kritiserar den nya FRA-lagen hårt och kallar den brott mot både europakonventionen, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och svensk grundlag.

Han är terrorexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, sågar den nya FRA-lagen helt.
Ineffektiv, olaglig och “varje illasinnad regerings våta dröm”, skriver Norel i en debattartikell.

Han motsätter sig inte alls att FRA rent allmänt bedriver spionverksamhet.
Tvärtom.
– Spioneri förekommer överallt och Sverige bör självklart också ha möjlighet att avlyssna främmande makt, skriver Norell.
”Behövs inte”
Men han ser ingen nytta med den nya FRA-lagen.
Inte heller att den skulle något skydd.”

Så varför vill alliansen ha FRA-lagen?

Kategori: demokrati, försvar, FRA, IT  | En kommentar