Inlägg under kategori » träning «

mån
25
dec
2017
måndag, 25 december, 2017 | Skriven av:

Så var julafton över och juldagen fortsatte på samma vädertema. Grått och blött. Det är väldigt lugnt ute på stan och inte är det många som är ute i gråvädret. Eller kanske de är på REA på Nova Lund.
Nu när jag avslutat mina politiska uppdrag finns det gott om tid till att fundera över livet. Åren går och även om jag inte känner mig äldre så har åren gått. Det märker väl andra mer än jag gör.
Men hen är äldre än hen känner sig.

Nu när året nästan är slut gäller det att hitta sina goda vanor. Sprang en runda i ett nästan folktomt Lund.

Jag läser en del böcker om hälsa och det finns inget entydigt svar på hur hen får god hälsa. Visserligen finns det några gemensamma nämnare. Ät frukt och grönt, ät vegetariskt/vegan, rör på dig, ät giftfritt, ät fullkornsprodukter, använd båda hjärnhalvorna.
Och så givetvis tänk förebyggande. Vänta inte tills symtomen dyker upp.

Vi är alla olika så det finns väl ingen magisk formula som stämmer för alla. Jag tror mer och mer på 5:2-dieten och då inte bara för att hålla vikten utan för att minska risken för demens och diabetes. Ett problem är att veta vad olika slags livsstilsförändringar gör. Dels har vi oftast för bråttom. Det tar tid att ändra beteenden och det tar innan resultaten syns.

Har funderat en del på att testa min IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1). En teori är att ett lägre kaloriintag minskar nivån av en tillväxtfaktor som kallas IGF1. IGF1:s uppgift är att se till att nya celler bildas, men den kan också orsaka cancer. Dessutom, när möss har fått äta mindre mat i undersökningar har resultaten varit att de levt längre.

Teorin är att färre kalorier skulle leda till sänkt IGF1 och att det skulle få kroppen att laga sina egna celler i stället för att bilda nya. Om det verkligen fungerar för människor och hur det är med så kallad periodisk fasta som vid 5:2-metoden, där kaloriintaget bara minskar då och då och hen däremellan äter som vanligt, det vet hen mindre om.

På Karolinska genomför hen ett försök som startade 2014. De första resultaten från den pågående studien tyder på att IGF1-värdena hos försökspersonerna blivit lägre av fastedieten. Då återstår frågan om det är bra att ha låga IGF1-värden?

Det finns en hel del som tyder på att det är bra att ha låga IGF1-värden om hen vill minska risken för demens och diabetes.

Så frågan är har jag låga IGF1-värden? Att jag känner mig frisk och att jag de senaste åren har testat mig och resultaten har varit bra och visade att jag var yngre än min fysiska ålder. Får väl läsa vidare och sedan ta beslut hur jag skall göra.

Oavsett hur jag gör så fortsätter jag med veganmat. Det känns bra och det innebär betydligt mindre belastning på vårt klimat och fler djur slipper lida.

Ska även fortsätta träna men jag funderar lite över hur jag ska träna. Även här finns det olika teorier. Snabbhetsträning, långdistans och intervallträning. Mitt mål med min träning är at må bra inte att bli en superidrottare. Även inom detta område kan hen testa sig. Ganska enkelt. Köp ett test-kit på ett apotek, svabba din mun med en tops, skicka in topsen. Vänta ca 5 dagar och du får resultatet i brevlådan. Testet är en DNA-analys av ACTN3-genen. Antingen har hen en Aktiv ACTN3-gen dvs explosiva muskler eller har hen en Inaktiv ACTN3-gen dvs uthålliga muskler.
Att träna känns bra, hjärtat stimuleras, musklerna hålls igång. Hen får “frisk” luft och hen får tid till eftertanke. Tidigare sprang jag till musik men nu känns det bättre att springa utan musik och använda hjärnan till fundera lite.

mån
25
jan
2016
måndag, 25 januari, 2016 | Skriven av:

att-traena-gymnastik-27085De flesta studier visar att det alltid är hälsosamt att röra på sig. Frågan är i vilken omfattning och hur.

Det finns studier som visar att effekten av träning kan bero på vilka gener vi har. Brittiska forskare hävdar att det räcker med sex stycken tjugosekunders superintensiva träningspass i veckan. Dessa tjugo sekunder upprepas tre gånger per dag, tre dagar i veckan – sammanlagt endast tre minuter i veckan.

Det är det dock inte alla som håller med om detta. Björn Ekblom är professor i fysiologi vid Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, och han har inte lika höga förhoppningar på högintensiv träning.

Visst kan man se fysiologiska effekter av det, och att förbränningen ökar är ganska självklart. Men det är inte alls lika självklart att det i sin tur ger några stora hälsofrämjande effekter. Då tror jag mer på att få till en vettig vardagsmotion och att undvika stillasittande, säger han.

Det finns också många olika teorier om man ska träna på morgonen, under dagen eller på kvällen. Vad jag sett finns inga entydiga svar på när det är bäst att träna, utan varierar mellan olika individer.

Sedan kan man fundera hur man ska äta. Hur mycket innan, under och efter träningen. Det är en hel vetenskap.

I Sydsvenskan idag kan man läsa om nya rön. Forskare i Lund och Malmö har funnit ett ämne som bildas i musklerna och blodet när vi tränar och fastar. Ämnet påverkar kroppens ämnesomsättning och har aldrig tidigare förekommit i träningssammanhang. I vår ska nyheten presenteras.

Vi tror att det här ämnet är någonting som kommer från muskeln och som styr hela kroppens ämnesomsättning. Det verkar som om det räcker med att fasta för att det ska utsöndras. Vad det är för ett ämne vill jag som sagt inte gå in på, men det är något nytt i de här sammanhangen och nu följer vi upp det med olika studier.

Hittills har man bara testat på vältränade och smala idrottare.

Frågan är om detta blir en ny dopningsmetod. Man skulle ju inte ens behöva träna utan bara fasta. Om det nu finns ett ämne som hjälper oss att få bättre kondition så är det frågan hur detta ämne ska hanteras. Viktigt är ju också att se om det finns några nackdelar.

Oavsett om det finns ett ämne eller inte så är det nog allra bäst att röra på sig. Minska vårt stillasittande och röra på oss normalt. Gå eller cykla till jobbet. Variera arbetsställning och ibland stå och arbeta. Hushålls- och trädgårdsarbete fungerar också bra. Promenader.

Man kan bli piggare, starkare och friskare och motverka åldrandet, utan piller och trix och det är att träna regelbundet med förnuft.

Kategori: träning  | Skriv en kommentar