Inlägg arkiv

sön
26
Jan
2014
söndag, 26 januari, 2014 | Skriven av:

Lyssnar på Agenda och Jan Björklund som tycker att växthuseffekten är den viktigaste frågan. Konstigt att detta bara gäller när det pratas kärnkraft.
Var är Jan Björklund när det diskuteras växthuseffekt och trafik?
Kärnkraften är inte klimatneutral och definitivt inte framtidens lösning. Vi har minst två exempel på detta, Tjernobyl och Fukushima. Tjernobyl viftas bort att det var ett kommunistiskt och omodernt verk. Japan och flera kärnkraftskramare har alltid förklarat Japans verk helt säkra och ändå hände det som hände.
Hur mycket har inte dessa olyckor inte kostat människor och samhällsekonomin.
Att det hänt en allvarlig olycka i Fukushima verkar Jan Björklund inte känna till.
Om man krävde, att de som vill bygga och driva kärnkraftverk, ska stå för alla kostnader när det händer en olycka. Allt annat i samhället måste stå för sina kostnader om man åsamkar skador, så varför ska inte kärnkraftsindustrin göra detta?
Staten ska definitivt inte lägga några pengar på ny kärnkraft i någon form. Vare sig renovering av gamla eller bygga helt nya verk.
Det finns många energialternativ och så måste energikonsumtionen minska. Sverige har goda möjligheter att klara det framtida energibehovet.
Det gäller att satsa på forskning och ställa om gradvis till en långsiktigt hållbara energisystem.

Kategori: energi  | Skriv en kommentar
tor
23
Jan
2014
torsdag, 23 januari, 2014 | Skriven av:

I dag arrangeras Region Skåne en heldag med temat ”Internationellt samarbete och finansieringsformer”.
Det är på ett sätt bra att det finns pengar att söka men samtidigt känns det lite dubbelt att först betala en medlemsavgift till EU och sedan ska man söka tillbaka så mycket pengar som möjligt.
Hur mycket pengar förloras genom all den administration som finns inom EU och som byggs upp i varje stat för att kunna ansöka om dessa pengar?
Det är väl ingen som vet och det vill väl ”EU” inte ta reda på.
Det är inte fel att ha något slags stöd till regioner som har lite större problem och utmaningar.

I alla fall är det väl inte fel att gilla läget och göra det bästa av situationen. I dag har Region Skåne bjudit till en dag med information och dialog kring bl a ”Kreativa Europa” och ”Europeiska Socialfonden”.
Mycket regler och ansökningsformulär blir det för att tala om alla deadlines.

Det blir inte bara ren information kring ansökningar och regler utan även konkreta exempel på vad som har gjorts och som görs.
Just nu är det en information från Seriefrämjandet som är en ideell förening som bildades 1968.
Sedan blir det info från Skurups kommun.

Roligt att vi kan fylla stora salen på St Gertrud, vilket visar att kulturintresset är stort.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
ons
22
Jan
2014
onsdag, 22 januari, 2014 | Skriven av:

ALEX vilarJust nu är det nomineringstider. Snart ska MP Skåne bestämma sina listor inför valet den 14 september.
Jag är lite kluven. Ska jag ställa upp en period till eller inte. Jag har velat fram och tillbaka.
På fredag startar ett provval för listorna som berör Lund. Valberedningen har gett mig plats nummer 2 på listan till Mellersta valkretsen, där Lund ingår.

Det är ett säkert mandat!
Vill ställa upp men vill även hjälpa min sambo driva Tant Gurka Ekobutik. Hinner jag göra både ock???
Har nog lite svårt att inte involvera mig i politiken när jag väl blir invald i regionfullmäktige.

Nomineringstider är en tuff tid. Har man inte sett vassa armbågar tidigare ser man dem nu.
Personfixeringen blir allt starkare, vilket är lite trisst. Politik är enligt mitt förmenande ett lagarbete. Visst är det bra med några som är bra på att prata och göra bra ifrån sig i media men det är inte allt.
Dessutom är det bra om dessa som syns i media verkligen representerar politiken och inte bara representerar sig själv.
Det är lätt att vi tar demokratin för givet men det är inget som alltid kommer att finnas om vi inte kämpar för den.
Jämför man med vad som händer i andra länder har vi i Sverige, som i så många andra avseenden, det väldigt bra. Visserligen har vi en del missnöjespartier men det fungerar ändå väl vad gäller demokratin. Det går inte att förbjuda åsikter men de man måste bemöta argumenten för att minska missnöjespartiernas inflytande.

Valresultatet 2014 är mycket osäkert. Opinionssiffrorna visar att det inte finns någon självklar majoritet och andelen osäkra väljare är stor. Mycket kan verkligen hända.

I regionpolitiken finns det många utmaningar. Region Skåne kan bli grönare, även om det blivit grönare de senaste mandatperioderna.

På fredag den 24/1 startar provvalet som MP Lund genomför för region- och riksdagslistorna.
Frågan just nu är om jag ska vara med i detta?
Det är inte självklart för mig.

I morgon arrangerar Region Skåne ”Mötesplats: Internationellt samarbete och finansieringsformer”. Vi har bjudit in kulturlivet och de skånska kommunerna till en förmiddag med information och inspiration om Internationellt samarbete och finansieringsformer.
EU:s nya kultur – och mediaprogram Kreativa Europa är precis klart, och 1,5 miljarder Euro ska delas ut till europeiska kultur- och mediaprojekt under 2014-2020. Det är viktigt att även Skåne tar del av dessa resurser och för att det ska bli så behövs det information om hur man kan gå tillväga. EU-byråkratin är väl utvecklad så det är inte fel att ta del av tips hur den ska hanteras.
Det blir en heldag med kultur och under dagen kommer jag kanske till insikt om huruvida jag ska kandidera eller ej …

mån
25
Feb
2013
måndag, 25 februari, 2013 | Skriven av:

gympapåseMiljöAktuellt skriver : ”Stinkande gympapåse ledde till ekonomisk konflikt”

Man skulle kunna tro att det är den 1 april när man läser på MiljöAktuellts hemsida att det kostat 100 000 kr att avhjälpa ett problem som berodde på en kvarglömd gympapåse.

En kvarglömd inlåst påse med gympakläder i en skola i Halmstad kommun ledde till stora saneringskostnader på över 100 000 kronor. Hallandsposten berättar att den stinkande gympapåsen ledde till en mängd provtagningar, labbtester, inhyrda hantverkare och miljökonsulter för att identifiera och åtgärda stanken.

Nu har det dessutom uppstått en konflikt vem som ska betala fastighetskontoret eller barn. och ungdomsförvaltningen.

Är detta verkligen sant ???

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
25
Feb
2013
måndag, 25 februari, 2013 | Skriven av:

tågStatistik betraktas ofta som fakta men med statistik kan man verkligen luras. Ett exempel är när Trafikverket och infrastrukturministern för fram budskapet att 97 % av tågen är i tid. Det låter ju jätte bra. Samtidigt dras slutsatsen att tågens punktlighet har blivit bättre.

Man ska då komma ihåg hur man definierar en försening. Helt plötsligt är det 15 minuter som gäller för att ett tåg ska vara försenat och om ett tåg ställs in så är det inte alls försenat.

Det framhålls då också att övriga länder använder 15 minuter som gräns men tydligen är det inte riktigt så. De flesta jämförbara länder använder 5 minuter som gräns.

Så beskedet att 97 % av tågen är i tid är väldigt missvisande.

Om man ska jämföra om punktligheten har blivit bättre eller sämre borde man rimligen räkna på samma sätt.
Varför inte räkna ut medelvärde och mediavärde?

Visst är det billigare att trixa med statistik än att åtgärda problemen men det hjälper ju föga resenärerna …

SvD

sön
23
Dec
2012
söndag, 23 december, 2012 | Skriven av:

Gron_kransPrecis när lugnet lagt sig och jag tänkte skriva ett blogg-inlägg så blev det förstås problem. Innan jag började skriva tänkte jag uppdatera själva bloggens byggstenar och helt plötsligt så blev det tvärstopp. En s.k. Widget, wp-cumulus, gjorde att bloggen tvärnitade och allt som kom på skärmen vara ett felmeddelande.

Efter lite trixande så lyckades jag ändra i filen som gjorde att bloggen hängde sig. När jag sedan kollade information om den s.k. Widget:en så hade man tillagt att man nu inte rekomenderade att använda den till den version av blogg jag använder.

Så slutet gott men där försvann lite tid men varje dag får vi 24 timmar att använda på bästa sätt. Så det är ju ingen panik …

Annars är allt under kontroll. Vi är redo för en grön jul även om jag hoppas att den blir lite vit. Lite snö till jul är aldrig fel. Speciellt inte om det blir ett snöfall med stora dalande snöflingor. Extra mysigt blir det att se kissarna sitta i fönstren och jaga snöflingor …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
6
Aug
2012
måndag, 06 augusti, 2012 | Skriven av:

Tiden går fort om man har roligt sägs det och det stämmer säkert. I alla fall är det redan augusti och snart börjar det politiska livet på allvar.
Denna vecka är det normaltid för Tant Gurka, min sambos ekologiska butik. Normaltid innebär to 12-19, fre 12-18 och lör 10-14. Lund är fortfarande ganska så öde och tom så det ska bli intressant hur många som dyker upp i butiken.

I dag måste vi hitta en glasmästare som byter ut glaset i butiksdörren. Någon har tryckt in fönsterrutan så att det yttre glaset har spräckts. Trisst att ingen har hört av sig och tagit på sig det hela.
Visserligen är mönstret snyggt men det är lite opraktiskt att ha det så. Ser lite mer inbjudande om man kan se in genom rutan. Vi bor precis vid en glasmästare så vi får gå dit och se vad de kan erbjuda. Vi har försäkring men tyvärr är självrisken betydligt större än priset för en ny glasruta.Vilket är lite irriterande men vad ska man göra. Hoppas på total förödelse så att självrisken är mindre än kostnaden för att återställa? Man kan ju inte vara utan försäkring heller för tänkt om det händer något riktigt tråkigt?

I dag börjar det politiska livet med en mjukstart. Ska ha ett möte med Kultur Skånes nya kulturchef som precis har börjat sin tjänst. Det blir väl en del andra små möten också efter någon månads politisk stiltje. Nya medarbetare är givetvis lite spännande men kräver också lite mer jobb. Jag tror att det kommer att bli bra.

I år har sommaren varit lite annorlund eftersom vi inte har kunnat bo på våran koloni. Våra små kissar har klarat det över förväntan. De nöjer sig med att ligga i fönstren och spana på allt som rör sig. Extra intressant är det när duvor sitter på lyktstolpen utanför sovrumsförnstret. alla tre kan ligga som i trans och bara spana. De skulle må bra av att vara ute i det fria och rasta av sig. Visserligen kan de jaga varandra och leka en hel del i vår lägenhet men det kan givetvis inte jämföras med att ligga i gräset och spana på allt som rör sig, klättra i träd, nosa …

I går var vi på kolonin och skördade röda vinbär och krusbär. De blir gott att ta fram till fruktdrinkarna senare på året. I år har det varit mycket bär trots att det är fruktansvärt torrt. Det ser ut att bli en hel del äpplen och päron också. Plommonen däremot ser inte ut att bli så stora, visserligen är det många små men utan lite vatten blir det nog inte så stora. Vi får se, det dröjer i alla fall några veckor innan det är skördetid för detta …

sön
1
Jul
2012
söndag, 01 juli, 2012 | Skriven av:

Sitter nu och väntar på Gutelinjen, en direktlinje från Lund till Oskarhamns färjeläge. På vägen till Lund C stänkte det lite och just nu sitter jag och tittar på mörka moln över Clemenstorget.

Ska till Almedalen och mingla och lyssna. Jag kommer att vara med i tre utåtriktade aktiviteter som handlar om kultur.

I år kommer kulturnämnden att vara både i Öresundshuset och på Länsteatern tillsammans med Svensk Scenkonst. Våra aktiviteter handlar om film och talangutveckling. I Öresundshuset medverkar Lena Adelsohn Liljeroth, Kulturminister, Regeringen. Yngve Petersson, Ordförande, Region Skånes kulturnämnd. Anna J Ljungmark, Chef, Boost Hbg. Csaba Bene Perlenberg, Ung talang/filmare. Ulf Dalquist, Forskningsansvarig, Statens medieråd. Gunilla Kindstrand, Moderator (journalist/redaktör).

Efter detta luncharrangemang blir det ett samtal om film på Länsteatern och direkt efter detta ska jag vara med i ett samtal om lungcancer. Detta innebär att tisdagen blir den mest aktiva för min del.

Efter det kommer jag att vara med på två aktiviteter. ”Kulturens institutioner – tillgång eller börda?”, som arrangeras av Svensk Scenkonst, Riksförbundet Sveriges Museer och Länsmuseernas samarbetsråd samt ”Kulturen det fjärde benet?” som arrangeras av Kulturrådet.

Förrutom detta blir det många andra aktiviteter där jag bara lyssnar och så blir det förstås en del prat mellan alla aktiviteter.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
tor
24
Maj
2012
torsdag, 24 maj, 2012 | Skriven av:

Just sitter jag på ett X2000-tåg till Stockholm för vidare färd mot Umeå. I Umeå, EU:s Kulturhuvudstad 2014, ska Miljöpartiet ha årets kongress. I Stockholm väntar ett grönt nattåg som kommer att transportera en massa miljöpartister till Umeå. Att åka på kongress är alltid spännande och inspirerande. Så blir det förhoppningsvis även i år.

De senaste veckorna har varit välfyllda med aktiviteter så just nu känns det skönt att pusta ut lite grann.

Det har blivit tidigt upp och sent i säng. I går var det invigning av BIBU, scenkonstbiennal för barn och unga, med efterföljande mingel. Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var på plats och invigde biennalen och Kerstin Brunnberg från Kulturrådet avslutningspratade. Båda var mycket nöjda med Skånes arbete med kultur för barn och unga.
I Skåne händer det mycket på detta område, BIBU, LitteraLund, BUFF och Salto är några goda exempel.

Just nu håller Kulturnämnden på med att färdigställa Region Skånes Kulturplan för 2013-2015. Tanken är att den ska gå ut på en bred remiss efter vårt junisammanträdet innan den fastställdes i oktober.

Kulturplanen ska sedan skickas in till Kulturrådet som utifrån denna tilldelar regionen resurser inom samverkansmodellen.

Förra veckan startade ånyo Kultur på recept. Denna gång med 200 deltagare under 3 år.

Kultur på recept är ett projekt som syftar till att undersöka om kulturaktiviteter, eget skapande och kulturupplevelser kan vara en del i en rehabiliteringsprocess. Målgruppen är patienter med pågående eller hotande sjukskrivning, patienter med risk för social isolering samt patienter med psykisk ohälsa och/eller utbredd smärta. Projektet är förlagt till Helsingborg och är ett samarbete mellan Region Skåne, FINSAM Helsingborg och Helsingborgs stad.
 
Förutom att undersöka om kulturaktiviteter kan vara en del i rehabiliteringsprocessen är syftet med projektet också att ge hälsovalsenheterna och den psykiatriska öppenvården i Helsingborgs stad möjlighet att utöka sitt utbud av former för rehabilitering av patienter där traditionell behandling inte lett till förbättring.

I projektet samarbetar regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd med Kulturnämnden. Detta är mycket positivt. Min förhoppning att kultur ska kunna spela en allt större roll i samhället.

Kultur är viktigt för vår personliga utveckling men även för samhällets utveckling. Kultur kan spela en mycket större roll i skolan än den gör nu. Estetiska och humanistiska utbildningar behöver uppvärderas. Det finns en stor potential för kulturrelaterade jobb.

mån
2
Apr
2012
måndag, 02 april, 2012 | Skriven av:

MiljöAktuellt skriver : ”Så många stockholmare dör av dubbdäcken”

Avdelningen för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet har tagit fram skrämmande siffror. Mellan 30 och 40 Stockholmare dör varje år av de partiklar som rivs upp av dubbdäck, visar ny studie som gjorts vid avdelningen för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet. Det var tidigare känt att partiklarna kan vara hälsofarliga. Den nya studien slår emellertid fast att partiklarna är direkt dödliga.
- Vi ser att det inträffar fler dödsfall de dagar då det är höga halter av dessa partiklar orsakade av framför allt dubbdäck, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, till Västerbottens-Kuriren.

Bertil Forsberg säger att antalet dödsfall på grund av dubbdäckspartiklarna totalt i Sverige kan uppgå till mellan 60 och 80 personer per år.

Nu borde det väl ändå vara dags att agera. På många ställen i Sverige kan man klara sig utan dubbdäck. Visserligen måste man anpassa körningen bättre utifrån väglag och väderlek men det borde ju vara en självklarhet.

Ännu ett incitament för att satsa på kollektivtrafiken och minska biltrafiken.

Det är långt fler än de som dör som drabbas av den dåliga luftkvaliten pga trafiekn. Detta drabbar de mest oskyddade dvs de som inte sitter i bilarna.
Så det är hög tid att reglera dubbanvändningen …

Kategori: miljö, trafik  | Skriv en kommentar
mån
2
Apr
2012
måndag, 02 april, 2012 | Skriven av:

Även om vädret den senaste tiden inte helt och hållet har varit vårliknande så har våren ändå tagit allt mer plats. Därför blir man minst sagt överraskad när man tittar ut genom fönstret och ser snöflingor singla förbi.

Detta sker precis när jag bytt min menybild på min blogg från snötäckta träd till vintergäck. Det blir väl en liten köldknäpp och sedan kommer värmen och våren …

Tills att värmen kommer får jag ägna mig åt något som ligger mig varmt om hjärtat. Nämligen KULTUR.

I dag vi, miljöpartiet, ha en rundabordskonferens om kultur. Detta sker som en följd av arbetet med att revidera partiprogrammet. Utgångspunkten är Vilket Sverige vill du ha 2025? Givetvis blir ett första avstamp valet 2014.
Vi har bjudit in ett antal kulturpersonligheter som ska ge sin syn på kultur och hur vi kan berika vårt samhälle än mer med kultur. Samtalet ska förhoppningsvis berika och vidga våra vyer och ge oss råg i ryggen att vara kreativa och skapa ett kulturavsnitt som sätter KULTUR på den politiska dagordningen.
Normalt brukar inte kultur vara en valfråga men för den sakens skull kan man ju inte bara låta detta förbli en sanning.
Kultur uppfattas ofta bara som en kostnad i kommuner och regioners budgetar. Egentligen borde det ses som en investeringar.
Just nu uppfattar jag det att kultur får ta mer plats i alla fall i Region Skånes politik. Speciellt om man tittar på kultur i ett vidare begrepp. Mycket görs inom Kultur och Hälsa, Kultur och äldre, Kultur på recept men även inom KKN, Kulturella Kreativa Näringar.

Många företag sponsrar idrotten vilket givetvis är bra men varför skulle inte företagen kunna sponsra kultur. I stället för några årskort till ett fotbollslags matcher kunde det ju vara ett årskort till en teater.

Många studier visar att kultur och rörelse är bra för inlärning. Även elever med goda studieresultat får bättre studieresultat om de även är aktiva inom kultur och motion.

Kultur måste in i vår vardag och då gäller det inte bara som en konsumtion utan även som deltagande och delaktighet.

Kategori: kultur, väder  | Skriv en kommentar
sön
1
Apr
2012
söndag, 01 april, 2012 | Skriven av:

Den senaste veckan har Sveriges vapenexport varit ett samtalsämne. En mycket viktig diskussion som visar på dubbelmoral hos på Sveriges just nu största partier och ett av de minsta (C).

Sedan valet 2006 är det alliansen som haft regeringsmakten och har under denna tid kunnat påverkat händelserna. Avtalet med Saudiarabien skrevs under av (S) 2005 och förnyades av alliansen 2010.

Affären har gjort att alliansen för andra gången har tvingats byta förvarsminister. Även om Tolgfors anförde familjeskäl kan man nog med goda skäl tro att något annat låg bakom avhoppet.

I dag lyssnade jag på ”Statsministerns frågestund” den 29 mars. Gustav Fridolin (MP) tog då upp frågan om vapenexporten.


Se och lyssna!

Enligt min mening var budskapet från statsministern tydligt, sysselsättningen och då speciellt metallarbetarnas är viktigare än de mänskliga rättigheter i de länder till vilka Sverige exporterar vapen. Statsministern vill hedra ”avtalet” med Saudiarabien hellre än ”mänskliga rättigheter”.

Avtalet med Saudiarabien skrevs under 2005. I svaren på Gustav Fridolins frågor så menade statsministern att avtal ska hållas. Visst är det sant under normala omständigheter men inte om detta går emot frågan om mänskliga rättigheter. Statsminsistern glömde att säga att han hade möjligheten att avsluta avtalet 2010 men valde att förnya det.

Tidigare har vår handelsminister tvingats ”förtydliga sig” vad hon menade med sitt uttalande i Studio Ett 2009.
2009 sa hon :

”att det tydligt ska konstateras att det är en väldigt stor avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien. … och att det till Saudiarabien sker en export av övrig krigsmateriel det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid”

Nu 2012 vill hon förtydliga vad hon sa 2009. Vilket är lite märkligt för jag tyckte att hon var väldigt tydlig 2009. ”Till Saudiarabien sker en export av övrig krigsmateriel det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid”.

Den övriga krigsmaterielen var ”pansarvärnsrobotar”. Hur dessa ska användas är lika tydligt. Någon ”icke-vålds användning” är svår att tänka sig.

Nu hoppas jag verkligen att man grundligt granskar vad som hänt i denna fråga. Det är inte för lite våld i världen. Ju fler vapen desto mer våld. Ska vi lösa vår planets problem behövs det fred. Visserligen är sysselsättningen viktig men inte till priset av minskade mänskliga rättigheter.

Det är inte förvånande att socialdemokraterna ligger lågt i frågan eftersom de ju startade det hela. Jag hade ändå hoppats på att socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson skulle lämna tydliga besked gällande vapenexport och demokrati. Tyvärr gav han inga tydliga och bra svar i Ekots lördagsintervju. Han tycktes mena att en demokrati kan kombineras med diktatur som inte bryr sig om mänskliga rättigheter.

Detta visar att skillnaden i denna fråga mellan, de för närvarande två största partierna, (M) och (S), är väldigt liten. Vilket är oroväckande …

sön
1
Apr
2012
söndag, 01 april, 2012 | Skriven av:

Dagen började med soligt men kyligt väder. Resan till Helsingborg och Dunkers visade på soliga vyer. Dagen ägnades åt regionpolitik med miljöpartiets regionarbetsgrupp, RAG, som består av alla Miljöpartister med regionuppdrag.

Det var intressant att lyssna till övriga nämnder och styrelsers arbete. Givetvis blev det mycket diskussioner kring bokslut 2011, nuläget för 2012 och budget 2013.

På slutet blev det även lite diskussioner inför valet 2014. I dag presenterades en opinionsundersökning från Novus. I denna fick Miljöpartiet 9.7 % och är tredje största parti. Samtliga partier i alliansen minskar och (KD) är fortfarande under 4%-gränsen.

(S) + (V) får 39.8 %
(M) + (FP) + (C) + (KD) får 44.4 %

Dvs inget block får över 50 %. Alliansen får dessutom egentligen bara 40.9 % om man räknar bort (KD) som snubblar på 4%:s vallen.

Miljöpartiets 9.7 % gör det möjligt att bilda en majoritet om man räknar bort röstetalen för övriga partier.

Nu är det detta bara en opinionsmätning men den visar ändå att osäkerheten är väldigt stor i hur ett valresultat kan bli 2014.

I detta sammanhang kan tillläggas YouGovs:s senaste mätning för Skåne där Miljöpartiet fick 11 % gällande regionvalet.

ons
1
Feb
2012
onsdag, 01 februari, 2012 | Skriven av:

I dag var det kulturnämnd hela dagen. Man kan inte direkt säga att början av dagen blev svettig. Jag gick lugnt till tåget som skulle lämna Lund C 7.39. Jag kom i väldigt god tid så jag började med att vänta. Efter ett tag ropades det ut att just mitt tåg skulle bli försenat och avgå 8.03. Då började jag bli lite småfrusen. Att sköta en iPhone med vantar funkar inte så det blev minst en stelfrusen hand. Avgångstiden flyttades senare fram till 8.14 då jag egentligen skulle ha anlänt till Svalövs Brandstation.

Tåget kom ungefär 8.14 och då var det nedsläckt och min misstanke besannades att det dessutom var kallt. Tåget hade problem så värmen var satt på sparlåga för att få ut så mycket effekt som möjligt till motorerna. Tåget gick med nedsatt hastighet och när vi kom till Kävlinge fick vi dessutom köra ut på ett sidospår. När vi till slut anlände Teckomatorp missade vi precis bussen som skulle köra till Svalöv.

Jag hann aldrig riktigt tina på tågresan och när vi kom till Teckomatorp blev det ännu en väntan i kylan. Inget stationshus att värma sig i …

Nu är detta inte världens största problem. Jag kom ju fram bara en timme för sent. Som tur var var jag ute i god tid och trots allt hann jag i tid till kulturnämndens sammanträde.

Dagens sammanträde ägde rum på Fridhems Folkhögskola i Svalöv och tema för dagen var ”folkbildning”. Först fick vi information om Svalövs kommun och Fridhems Folkhögskola.

Sedan blev det dragningar om ”Civilsamhället och folkhögskolor i Skåne”, ”Folkbildning, kultur och politik – Region Skåne, studieförbunden och den nya modellen för bidragsgivning” och Folkbildning i takt med tiden?”.

Vi fick även information om en studie ”Gemensamma bidragsregler Skåne Nordost” som tittar på ett antal kommuners bidragsregler till studieförbunden.

Innan lunch fick vi även information om ett arbete kring ”Kulturplanen i relation till folkbildning och civilsamhälle” som var gjord utifrån ”besökarens perspektiv” samt ”Digidel Skåne 2011-2013 – mobila stidiecirklar”.

Kampanjens mål är att med gemensamma krafter få ytterligare minst 500 000 svenskar att börja använda Internet innan utgången av år 2013. Vi vill även bidra till att de som redan är på nätet blir än bättre på att ta tillvara möjligheterna som Internet erbjuder för att underlätta vardagssysslor, vara delaktig i samhällsutvecklingen, få en bättre vård och omsorg, större möjlighet till arbete och en bättre utbildning.

Den nationella målsättningen översatt till Skåneperspektiv blir 22 000 personer.

Folkbildning måhända vara ett lite ålderdomligt uttryck men behovet av folkbildning visserligen anpassad efter dagens samhälle kvarstår. Det finns många utmaningar för både regionen, studieförbunden och folkhögskolorna men det känns som att det finns en stor samsyn och att klimatet är positivt mellan alla aktörer och då finns det goda möjligheter att göra något bra ännu bättre.

Efter bra dragningar blev det så lunch och det var inga problem att få bra veganmat vilket var extra trevligt.

Efter lunch startade själva sammanträdet. Dagordningen var inte lång och hade inga speciellt kontroversiella punkter.

Bl a justerade vi vårt tidigare beslut om Budget 2012 eftersom vi efter Kulturårdets beslut i förra veckan hade fått hela 241 000 kr till.

Vi beslutade sedan om riktlinjer för inköp av konst till Region Skånes konstsamling. Nu kan det även köpas in verk av konceptuell karaktär dvs ett verk som är anpassat efter plats och verksamhet.

Verk av konceptuell karaktär
Ett verk av konceptuell karaktär kan vara att en konstnär arbetar i dialog med en personal- eller patientgrupp med att framställa ett verk till en specifik plats inom den aktuella verksamheten. Motiv till att vidga inköpens karaktär är att kulturnämnden ska förhålla sig till sin samtid. Idag arbetar konstnärer i vitt skilda material, tekniker och uttryckssätt – allt från objekt i form av målningar, skulpturer och konsthantverk till mer idébaserade, konceptuella och processinriktade verk. Genom att vidga inköpens karaktär kan även konstnärer som väljer att arbeta i mindre traditionella tekniker inkluderas i Region Skånes konstsamling. Region Skåne kommer i och med vid- gandet att ligga i framkant när det gäller att arbeta aktivt med sin konstsamling. En konstsamling som har fokus på offentliga miljöer och det offentliga rummet.

Sista ärendet handlade om ”Kreativt rum Helsingborg” som är en del av ett större projekt inom området kulturella kreativa näringar.

En avsikt är att förstärka den potential som finns i olika samarbetsprojekt med Campus Helsingborg/Lunds universitet för att på sikt skapa nya aka- demiska utbildningar inom fältet kreativa näringar. Målet med detta är dels att lansera ett nytt mastersprogram ”Culture and Creativity Management” som ska starta 2013, dels att utveckla ett forskningsnätverk inom kulturella och kreativa näringar med bas i Helsingborg. Miljön kring Campus Helsingborg ses i sammanhanget som en fruktbar miljö och en nod i arbetet med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna.

I morgon är det en konferens på Dunkers i Helsingborg med just temat ”KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR I SKÅNE – KUNSKAP & INSPIRATION”. Intresset för konferensen har varit stort och vi har fått flytta konferensen till större lokaler.

Så i morgon blir det en resa till Helsingborg. Förhoppningsvis går det bättre då. Om allt fungerar tar det bara 28 minuter från Lund C till Helsingborg C. Tänker dock vara ute i god tid ändå eftersom jag har den stora äran att få säga några ord i början på konferensen …

tis
31
Jan
2012
tisdag, 31 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”Symantec: Stäng av PC Anywhere bums!”

Säkerhetsföretaget Symantec uppmanar användare av företagets programvara PC Anywhere att genast inaktivera den. Anledningen är att hackare kommit över källkoden genom dataintrång.

Det är väl knappast så bra för ett företag som talar om sig som ”SÄKERHETSFÖRETAG” att det har läckt ut programvara. Speciellt inte om programvaran hanterar fjärrstyrning av datorer.

Att det kan hända den bäste är väl helt OK men man kan undra varför det har dröjt så länge innan företaget varnar för att använda deras programvara.
I januari hävdade en grupp hackare att det kommit över källkoden och hotade med att de skulle offentliggöra den. Då meddelar företaget att den stulna koden kom från ett intrång 2006.

Nu skriver vi 2012. Vad har hänt?
Har Ny Teknik missat i sin research?
Eller har företaget legat lågt och hoppats på att det inte skulle avslöjas. För det är lite pinsamt att man kan hacka ett säkerhetsföretag …

Kategori: IT, säkerhet  | Skriv en kommentar
mån
30
Jan
2012
måndag, 30 januari, 2012 | Skriven av:

DN skriver ”Bra bemötande botar bäst”

Cirka hälften av de klagomål på vården som kommer in till Socialstyrelsen handlar om kommunikationsbrister mellan vårdpersonal och den sjuke. Nu visar en ny studie att läkarens bemötande har stor betydelse för hur snart sjukskrivna känner att de kan börja jobba igen.

Verkar logiskt. Bemötande är inte bara en fråga om etikett utan nu visar studien att det har betydelse för patientens upplevelse av tillfrisknande. Det är viktigt att patienten känner sig delaktig och att man blir tagen på allvar.

Än i dag lever en gammal myt inom sjukvården om att de otrevliga, arroganta läkarna också är de skickligaste. Och att de vänliga inte är lika duktiga.

Det känns rätt så självklart att mötet mellan vårdpersonal och patient är viktigt. All information om hur det står till med patienten kan inte fås av provsvar. Det måste då vara viktigt med kontinuitet.

– Det är först när man är trygg i sin kompetens som man kan se andra människor. Det finns allt att vinna på att möta patienten empatiskt.

Det är lovande att det finns en särskild samtalsmetodik, patientcentrering, där vårdpersonalen tränas i att ställa öppna frågor och lyssna på patientens egna föreställningar, förväntningar och farhågor.
På läkarutbildningen vid Karolinska institutet examineras nästa termin den första kullen som fått lära sig detta förhållningssätt.
Det låter jätte bra.

– Man utgår från att patienten har en unik kunskap om sina egna problem. Det är också viktigt att läkaren lyssnar med ett genuint intresse, och att man pratar på en jämbördig och medmänsklig nivå med varandra. Då vågar patienten berätta, säger Maria Wolf, specialist i allmänmedicin på Salems vårdcentral som utbildar i metodiken.

Känns också självklart!

Det är lite skrämmande att uppemot hälften av alla anmälningar som kommer in från privatpersoner handlar om brister i kommunikationen mellan vårdpersonalen och den sjuke. Men det borde kunna avhjälpas relativt enkelt.

I dagens samhälle pratas det mycket om kommunikation. Kommuninikation är mer en fråga om kvantitet än kvalité. Detta gäller inte bara inom sjukvården utan det gäller även inom politiken. Så det får jag väl tänka på lite extra …

mån
30
Jan
2012
måndag, 30 januari, 2012 | Skriven av:

På onsdag är det Kulturnämnd och då var det tänkt att vi skulle fastställa den totala budgeten för 2012 inkluderande de pengar som kommer från staten och som går ingår i samverkansmodellen.

Kulturrådet beslutar om fördelningen av de statliga resurserna och de utgår då ifrån det regleringsbrev som de får från kulturdepartementet i december.

I förra veckan, den 25 januari hade Kulturårdets styrelse möte. Då var det tänkt att vi skulle få besked om hur mycket pengar som fördelades till Region Skåne. Delvis fick vi det. Vi fick besked om att basen räknas upp med 1 % men vi fick inga besked om hur mycket vi får utöver detta.

Kulturnämnden har gjort en framställan (begäran) om totalt 185 miljoner för 2012 inkluderande en uppräkning och pengar till några ”projekt” på totalt 8 miljoner.

Bidraget till regional kulturverksamhet (portföljen/kultursamverkansmodellen) ligger på drygt 1,2 miljarder. I summan ingår en särskild förstärkning på 25 miljoner 2012 (totalt 75 miljoner 2012-2014) som ska användas som bidrag ”för förnyelse och utveckling av konstnärliga uttryck samt nydanande sätt att sprida och tillgängliggöra kulturen”. Det är ur dessa 25 miljoner som de sökta 8 miljonerna ska tas. Jag hade hoppats på att få besked om denna fördelning även nu så att vi kunde fastställa den totala budgeten.

Kulturrådet gör följande Bedömning av Region Skånes kulturplan och särskild framställan:

Kulturrådet har tillsammans med samverkansrådet granskat Region Skånes regionala kulturplan och den revidering av Kulturplanen som gjorts.

Kulturrådet konstaterar att kulturplanen har tagits fram i samverkan med kommunerna och efter samråd med kulturlivet samt den ideella sektorn i enlighet med förordningen.

Enligt Kulturrådets bedömning finns de sju områden som statsbidraget avser beskrivna i kulturplanen, vilket ger goda möjligheter till ökad samverkan inom kultursektorn och kan även utgöra en kraft i den lokala och regionala utvecklingen. Den revidering som gjorts av Skånes regionala loilturplan är mycket ambitiös och har gjorts i samverkan med kommuner, kulturliv och civilsamhälle.

Region Skåne har angivit att den regionala och kommunala medfinansieringen räknas upp. Mot den bakgrunden föreslår Kulturrådet att även de statliga bidragen räknas upp med 1 procent.

Region Skåne har i sin framställan till Kulturrådet kommit med en begäran om vissa ekonomska förstärkningar för 2012. Begäran gäller Form Design center i Malmö 1 000 000 kronor, konst- och kulturfrämjande insatser 3 500 000 kronor, regional biblioteksverksamhet 2 000 000 kronor och filmkulturell verksamhet 1 500 000 kronor.

Kulturrådet föreslår att Region Skåne beviljas statsbidrag med 176 901 000 kronor, som Region Skåne enligt förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet ska fördela till verksamheter som får bidrag från landsting, kommun eller annan huvudman. När det gäller begäran om förstärkningar utöver uppräkning får Kulturrådet återkomma i särskild ordning.

Nu får vi alltså vackert vänta och se …

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
sön
29
Jan
2012
söndag, 29 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”Abborren full av läkemedel”

Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes. Vildfångade abborrar utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar.

Nu har forskare undersökt abborrar i vatten nära kommunala reningsverk och hittat många rester av läkemedel. Visserligen är det små halter men det är ändå oroväckande. Man har hittat substanser från antidepressiva mediciner, antibiotika och diabetesmedicin.

– Människor och fiskar har i stort sett samma receptorer. Vi sållade fram de läkemedel som har störst risk att ackumuleras i fisk.

Det är givetvis ett problem att fiskarnas tar upp substanserna men det är även ett problem med att slam från reningsverken sprids på våra åkrar.
Mycket av de mediciner vi stoppar i oss passerar genom kroppen och går via toaletterna till reningsverken där de går rakt igenom.

Vi behöver minska vår användning av läkemedel men vi behöver även få mediciner som är utformade så att de kan brytas ner i avloppsreningsverken. Givetvis behövs även en uppgradering av våra reningsverk. Tekniken för detta finns men frågan är om viljan finns för att satsa de resurser som behövs. Kanske är det dags att spola WC-lösningen …

Kategori: miljö, vatten  | Skriv en kommentar
lör
28
Jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Min sambo, Anina har tagit över en ekologisk butik i Lund. Tidigare hette den Biogrönt och heter nu Tant Gurka. Allt i butiken är ekologiskt utom råsaft från slånbär och blåbär. Det finns också en hel del rättvisemärkta produkter. Vi försöker även köpa så lokalt som möjligt vilket inte alltid är så lätt. det finns inte så många avokadoodlingar i Skåne och om de fanns så kanske de inte skulle vara så klimatsmarta.

Det är roligt att stå i affären för det är så många medvetna kunder som tänker på vad de handlar och som har stort miljöintresse. Man kan även säga att många är finsmakare och vet precis vad de vill ha. Vilket är trevligt men gör det lite svårare att göra kunderna nöjda. Vill man ha sylt av ett visst märke som är slut hjälper det inte att det finns ett annat märke. Det är en konst att beställa rätt mängder och rätta varor. Sedan är köpmönstret inte sig likt från vecka till vecka. En vecka säljs apelsinerna slut på 1 dag nästa vecka säljs inte apelsinerna slut ens på tre dagar.
I denna vecka blev vi drabbade av en strejk i Italien så vi fick apelsiner från Grekland och Spaninen. Trots att de nya apelsinerna var jättegoda så var de många som inte köpte eftersom de inte var de vanliga sorterna från Italien. Förhoppningsvis är strejken slut nu så att de vanliga apelsinerna kommer i nästa vecka.

Det är en hel del att tänka på och allt går inte på räls. Vi har nu väntat på kortläsare i flera veckor. Allt skulle varit klart förra veckan. Tyvärr kostar det en del med att låta kunderna betala med kort men många kunder vill betala med kort så det är bara att gilla läget. Nu kör vi med iZettle så länge. Det är en app till iPhone som gör att man kan betala med kort. Det fungerar bra men tar lite längre tid.

Nu när vi fått snurr på själva butiken är det dags att satsa lite på marknadsföring. För det behövs fler kunder för att butiken ska runt. Det tar väl lite tid så det gäller att hålla ut …

lör
28
Jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”Datorer för 140 miljoner slängs i onödan”

En halv miljon datorer slängs på soptippen varje år. Hälften av dessa hade kunnat återanvändas, hävdar företaget Inrego. – Miljöbesparingen är betydande, säger Henrik Nilsson på Inrego
Resultatet visar att majoriteten, 51 procent, av företagen och myndigheterna antingen skrotar datorerna eller lägger utrustningen i förråd. I offentlig sektor är siffran något lägre, 46 procent, medan börsbolagen är ännu mer skrotningsbenägna (64 procent).

Visst händer det att man blir frestad av att köpa nytt trots att det gamla fungerar. Vi har en tjock-TV som nu fungerar som en radio. I förra veckan kom och gick bilden. Jag trodde det berodde på att det var lite busväder ute men inte denna gången. Bildröret har gjort sitt. TV är arvegods från min sambos föräldrar och är cirka 15 år gammal. Vi har funderat några gånger på att köpa en ny men kommit överens om att vi väntar tills den gamla går sönder.
Frågan är om det kommer att vara möjligt att reparera TV:n. Att det blir dyrare än att köpa en ny är nog helt klart.
Frågan är hur mycket mindre energi en ny TV kommer att konsumera än vår gamla tjock-TV?

Tänkte jag oavsett skall undersöka om det går att reparera den gamla. Nu funderar vi på om vi överhuvudtaget ska köpa en TV. Vi får se.

Den här artikeln handlar ju inte om TV-apparater utan om datorer och det är ju lite annorlunda. Här finns det ju en koppling mellan mjukvara och hårdvara. Nya operativsystem kräver nya processorer. Vanligtvis behöver man inte nya operativsystem. Det tillkommer några finesser varje gång men behöver man dessa?

Inrego tar årligen in över 100 000 datorer och annan IT-utrustning och har en återanvändningsfrekvens på 91 procent. Vilket inte är så illa.

- Jag skulle uppskatta att minst hälften av den utrustning som skrotas totalt sett skulle kunna återanvändas och då räknar jag lågt. Miljöbesparingen jämfört med att köpa nya datorer är betydande, säger Henrik Nilsson.

Eftersom det är så många apparater blir summan av effekterna desto större. Man brukar säga att sopor eller avfall är något som inte har något värde och då borde ju inte datorutrustningar skrotas eftersom de ju har ett värde. Vi som konsumenter blir bara glada om vi blir av ”apparaterna” när vi egentligen borde ta betalt för att någon skulle ta hand om dem och tjäna pengar på att fixa till och sälja vidare. Problemet är bara att det finns starka krafter för att just sälja nytt och att intala oss konsumenter att det gamla ska kasseras.

Som konsument kan man göra mycket men det gäller att stå på sig och fundera på konsekvenserna av sitt handlande. Sedan kan man ju hoppas att handeln och tillverkarna gör sitt.